Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Peter Ramus

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1515

Cuts (near Noyon), Vermandois, France

26 Aug 1572

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Peter Ramush është i njohur edhe si Petrus Ramush dhe si Pierre de la Ramée. Emri Ky i fundit është një ai ishte dhënë në lindje.

Babai i Pjetrit Ramush Zhak de la Ramée ishte një punëtor krahu dhe nëna e tij ishte Jeanne Charpentier. Kjo mund të tingëllojë si një pak e çuditshme që la de Jacques Ramée ishte titulluar, por ka punuar si punëtor krahu. Kjo erdhi për shkak se familja kishte humbur paratë e tyre në 1468 kur u shkatërrua Liège, por ata mbajtur titullin e tyre.

Ramush ishte arsimuar në shtëpi deri në 1527 në moshën dymbëdhjetë vjeçare, ai hyri de Kolegji Navarre në Paris. Ai u diplomua me një Diplomë Master në 1536, duke mbrojtur një tezë mbi Aristotelin. Pas kësaj Ramush mësohen, së pari në College de Mans, pastaj në College de l'Ave Maria. Mësimin e tij kishte për qëllim sulmin e Aristotelit dhe në veçanti Aristoteli 's logjikë. Ai publikoi pikëpamjet e tij në tre vepra të përfshirë animadversiones Aristotelicae në 1543, dhe pas kësaj ai ishte ndaluar që të mësojnë ose të publikojë filozofi nga Francis I.

Kjo ishte matematika dhe plaga që erdhi për të shpëtuar Ramush së. Matematika që kur ai ishte ndaluar për të mësuar dhe filozofinë e publikoj ai u kthye në matematikë, dhe plaga për të krijuar mungesa e stafit që ka rezultuar me Ramush duke u rikthyer si një mësues. Në vitin 1547 Kardinali Charles de Lorraine Henry II u bëri thirrje që të hiqet ndalimi kundër Ramush dhe në të vërtetë kjo ka ndodhur. Ai u emërua më pas në Presles de College, dhe ai shpejt u bë kryetar i Kolegjit. Jo vetëm që ishte Ramush mbrapa si një mësues, por ai gjithashtu u kthye në tekstet e botuese. Sigurisht ata që kundërshtojnë pikëpamjet e tij ende e sulmuan atë me forcë dhe sulme të tilla u bënë edhe më të fortë pas ai u emërua si Regius Profesor i Filozofisë dhe elokuenca në College de France në 1551.

Në 1562 Ramush, mësimin e të cilit janë duke u bërë më të përfshirë me çështjet politike dhe fetare, të braktisur Kisha katolike dhe u bë një kthej në kalvinizëm. Në këtë vit ai propozoi reforma të mëdha në mësimdhënie dhe strukturën e Universitetit të Parisit. Të bindur se matematika ishte një subjekt të një rëndësie themelore për të gjithë e të mësuarit, ai propozoi një karrige e matematikës në Universitetin. Më vonë ai do të financoj këtë karrige me paratë e tij.

Ndryshimet e tjera që Ramush ishte propozuar heqjen e taksave studentore (qe 450 vjet më vonë është përsëri një temë e debatit të fuqishëm në Britani!). Ai gjithashtu propozoi ndryshime në planin mësimor artet e cila përfshinte një pjesë të mëdha të fizikës dhe shkencat tjera. Ngjarjet politike ishin të ndërhyjë, megjithatë, si luftërave në frëngjisht e fesë filluan. Duc de maskë, një përkrahës katolike, me forcat e tij të armatosura mori kontrollin e familjes mbretërore në Paris. Ka qenë kryengritjet nga Huguenots rreth Francë. Komplotistët u trajtuan pa mëshirë me maskë nga Duc de. Pranë fund të 1562, Ramush u detyruan të largohen nga Parisi për shkak të frikës për jetën e tij si Calvinists janë urdhëruar nga qyteti. Ai shkoi në Fontainebleau. Dy palët në luftë Fe luftuan Beteja e Dreux në dhjetor 1562 dhe pastaj shikoi për një zgjidhje paqësore.

Megjithë vrasjen e maskën de Duka nga një protestante fanatik, paqe e Amboise u nënshkrua mars 1563. Ai dha të drejta të caktuara të ndërgjegjes për të Huguenots dhe Ramush panë atë si të mjaftueshme për të lejuar atë për t'u kthyer në Paris. Për një kohë ai u përpoq të mbajë një profil të ulët por kur një nga kundërshtarët e tij u emërua Kryetar Regius e Matematika, Ramush kundërshtuar emërimin, por humbi. Me tensione në rritje përsëri në luftërat fetare, Ramush iku në Paris për një kohë të dytë në 1567.

Situata për Calvinists keqësuar dhe një luftë të tretë fetare shpërtheu në 1568. Ramush një kohë të shkurtër u kthye në Paris, gjeti të shkatërruara bibliotekën e tij, dhe kërkoi leje nga mbreti për të vizituar Gjermaninë. Kjo bëri Ramush 1568-1570, por në atë vit një tjetër traktat, Paqja e Saint-Germain, u nënshkrua në gusht. Ndjenjë se ajo ishte përsëri e sigurt për t'u kthyer në Paris, Ramush fitoi premtimin e mbrojtjes nga Mbreti, edhe pse ai u ndalua përsëri nga mësimdhënia. Në 1572 tre mijë Huguenots mblodhën në Paris për të festuar martesën e Marguerite de Valois të Henry III të Navarre. Ata u masakruan në prag të festës Shën Bartolomeu dhe, pavarësisht nga mbrojtja e tij mbretërore, Ramush u vranë nga vrasësit e pajtuar. Siç shkruan Mack në:

Se ai vdiq si martir protestante pati pasoja të konsiderueshme për reputacionin e tij më vonë. Veprat e tij u ribotuan masivisht dhe u bë shumë ndikim në pjesë protestante e Gjermanisë, në Britani dhe në Nju Angli edhe në shekullin e shtatëmbëdhjetë.

Ndryshimet e propozuara që Ramush kurse Arteve të mësohen në universitete në atë kohë ishte një kthim në shtatë artet klasike liberale, por me planin mësimor të bazuar më shumë mbi tema të aplikuar. Ai e zhvilluara "metoda" si një koncept pedagogjik duke teori drejt që kërkohen për problemet praktike. Në një tekst që ai shkroi në 1546 Ramush përshkruan konceptin e tij e metodave si:

... organizimin e gjërave të ndryshme në mënyrë të tillë që i nënshtrohen të gjithë mund të jetë më lehtë të perceptuar dhe i mësonte.

Duke përdorur këtë filozofi ai propozoi për riorganizimin shtatë artet liberale duke përdorur tre vijim "ligjet e metodës":

(i) të vetmet gjëra që janë të vërteta dhe të nevojshme mund të përfshihen;

(ii) të gjitha dhe vetëm gjërat që i përkasin të artit në fjalë duhet të përfshihen;

(iii) gjërat e përgjithshme duhet të trajtohen në mënyrë të përgjithshme, gjëra të veçantë në një mënyrë të veçantë.

Duke përdorur këtë qasje Ramush punuar më shumë tema dhe shkroi një seri e tërë e teksteve të logjikës dhe retorika, gramatika, matematikë, astronomi, dhe optikë.

Është e arsyeshme të kërkojë Ramush sa e rëndësishme është për matematikën. Ka nuk duket të ketë ndonjë Teorema emrin e tij, dhe në të vërtetë ai nuk është konsideruar të ketë qenë një matematikan origjinal të zbuluar fakte të reja. Kjo nuk e ndalon atë nga të qenit i rëndësishëm, megjithatë, dhe puna e fundit ka sugjeruar se ai kishte një ndikim më të madh në zhvillimin e matematikes se ishte menduar dikur. Libri është i përkushtuar për të marrë parasysh kontributin e Ramush për matematikë.

Ramush besonin se mësimi në matematikë kishte refuzuar, dhe kjo ishte për shkak në pjesë të madhe të Platonit për shkak të refuzimit të tij të marrin në konsideratë kërkesat e matematikës. Duke pasur parasysh këto pikëpamje nuk është për t'u habitur se teksti i tij më 1569 gjeometri përmbante kritika të forta e Euklidit 's Elemente.

Duke identifikuar problemet, Ramush që kanë për qëllim të përmirësojnë mësimdhënien matematikore. Në mënyrë që të arritur këtë ai e planifikuar për të përgatitur botime të teksteve klasike matematikore. Ai shkroi libra mbi aritmetikën, algjebër dhe gjeometri me qëllim të përfshirjes Teorema vetëm që mund të aplikohet për të artizanatit. Prova rigoroze ishte me rëndësi të vogël për të Ramush që preferonte një metodë "natyrore". Nuk ishte se ai nuk besonte në matematikë teorik, por ai vetëm e pa se ishte me rëndësi kur ajo ishte vendosur në lidhje me aplikimet. Ai studioi metodat e tradesmen dhe mjeshtrit në Paris në mënyrë që të zgjedhin materiale të aplikueshme direkt.

Një nga temat që Ramush besonte se matematika duhet të zbatohet për të ishte astronomi. Ai duket të ketë qenë një besimtar e hershme të teorisë heliocentrik e sistemit diellor. Ai nuk favorizon përdorimin e hipotezave teorike për të vendosur në mes të teorive, por mbrojti teoritë e bazuar në dëshmi vëzhgimor.

Si Mahoni shkruan në:

Duke theksuar rëndësinë qendrore të matematikës dhe duke insistuar në aplikimin e teorisë shkencore për zgjidhjen e problemeve praktike, Ramush ndihmuar për të formuluar kërkesën për njohuritë e natyrës operative që shënon Revolucionit Shkencor.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland