Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jesse Ramsden

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Oct 1735

Salterhebble, near Halifax, Yorkshire, England

5 Nov 1800

Brighton, Sussex, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jesse Ramsden 's babai ishte Thomas Ramsden i cili ishte një hanxhi. Familje nuk ishin mirë jashtë dhe Isait ndoqën një shkollë të lirë në Halifax 1744-1747. Në këtë fazë Ramsden u dërgua për të jetuar me dajën e tij, Z. frikacak, në Riding të Yorkshire Veriut, dhe ai kaloi katër vjet ka studiuar matematikë mësuar nga z. Hall Revd.

Rreth 1751 ai ishte apprenticed një krijues leckë, dhe ai kaloi deri në 1755 që shërbejnë profesionit të tij. Ai shkoi në Londër në këtë fazë dhe i është dhënë një punë si një nëpunës në një depo leckë, por, në 1756 në moshën 21, ai zgjodhi të bëhej një nxënës të Mark Burton, një krijues matematikore instrument në Danimarkë Street në Fillesa. Nga mosha e 27 ai kishte biznesin e tij në Londër, në Fillesa ku ai u bë i njohur si projektuesi më i aftë, instrumenteve astronomike matematikore, e anketimit dhe lundrimit në shekullin e 18-të. Një fqinj pranë ishte Gjon Dollond, një shoku i Shoqërisë Mbretërore dhe një projektuesi të aftë të instrumenteve optike. Ramsden shpenzuar shumë kohë në shtëpinë e Dollond të mësuar rreth instrumente optike. Atje ai u takua Dollond Sara, vajza e John Dollond, dhe ata u martuan më 16 gusht 1766. E dy djemve të tyre dhe dy vajza, vetëm një djalë, John Ramsden, mbijetoi në moshën e rritur. Martesa i dha një pjesë në Ramsden patentë Dollond se Gjoni kishte marrë jashtë në shpikjen e tij më të famshme, lente achromatic. Ramsden shpejt hapi një biznes të ri në Haymarket, pranë Little Suffolk Street.

Frëngjisht shkencëtar N Cassegrain propozuar një dizajn të një teleskop që reflekton në 1672. Ishte Ramsden, megjithatë, 100 vjet më vonë, i cili vlerësoi se ky dizajn redukton blurring e imazhit të shkaktuara nga sferoid e lente ose pasqyra. Instrumente optike në këtë kohë ishte i rëndësishëm për një numër arsyesh, por problemi i madh i ditës të cilat shumë shkencëtarë sulmuar, u zgjidhur problemin e informatikë gjatësi në det. Një metodë e përfshirë përdorimin e tabelave të pozitës së hënës e cila kishte qenë prodhuar nga Tobias Mayer dhe ai dërgoi të qeverisë britanike në 1755. Maskelyne kishte hartuar edhe tavolina hënor, por instrumente të sakta janë të nevojshme për jetë në gjendje të marrë vinçave nga anijet e para ata ishin të dobishme. Ramsden prodhuar një instrument të tillë në 1767, por ai nuk jep rezultate të sakta siç ishte shpresuar. Një version i dytë i prodhuar në 1775 ishte në mënyrë të konsiderueshme më të mirë dhe duke u çuar në Ramsden dhënë 300 dy vjet më vonë nga komisionerët gjatësi. Shih ku kontribut Ramsden për problemin gjatësi diskutohet.

Edhe pse ai ishte shumë i suksesshëm në biznesin e tij, Ramsden nuk duket të ketë qenë aq i suksesshëm me martesën e tij për gruan e tij nuk lëvizin me atë kur ai hapi hapësirat më të mëdha në 1773. Sara dhe John tyre djali u vendos në një shtëpi në pronësi të familjes Dollond, por Sara duket se kanë vazhduar për të ndihmuar Ramsden në biznesin e tij. Në të vërtetë Ramsden vazhdueshme për të zgjeruar biznesin e tij, zgjerimit lokalet e tij në 1780. E tij ka vazhduar edhe për sajimin e shpikjeve të reja të rëndësishme, një nga këto është motori rrethore ndarëse. Kjo e lejoi për prodhimin në masë të instrumenteve të tillë si sextants, për motor me kusht që ndan diplomimit të peshore mekanike. Instrumenti është përshkruar në ku Brooks ofron përmbledhjen e mëposhtme:

Zhvillimi i motorit rrethore ndarjes në Angli është gjurmuar nga Henry Hindley dhe Isait Ramsden përmes përmirësimeve të paraqitura nga pasuesit Ramsden për të vepruar vetë-motor William Simms. Theks i veçantë i është dhënë për shpikje, evolucionin dhe transmetimin e metodave të përdorura për të arritur saktësinë në ndarjen timon, nxisin dhe dhëmbët e tyre të përputhen vidë pafund, dhe rritje prestar. Procedura e miratuar nga Ramsden dhe Troughton për korrigjimin e shënon ndarjen fillestare janë përshkruar gjithashtu.

Ramsden u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore më 12 janar 1786 dhe ka marrë Medaljen e Copley në 1795 për:

... shpikje të ndryshme dhe përmirësime të instrumenteve filozofike.

Ai u zgjodh në Shën Petersburg, Akademia e Shkencave në 1794.

Në detaje pamjen Ramsden dhe karakteri janë dhënë. Ai ishte:

... mbi madhësinë e mesme, i hollë, por shumë mirë të bëra, dhe për një periudhë të vonë të jetës, të aktivitetit të madhe poseduar. Fytyrë e tij ishte një indeks besnik i mendjes së tij, e plotë të zbulimit dhe ëmbëlsi. Ballin e tij ishte e hapur, dhe të lartë, me një breg shumë të projektimit dhe ekspresive. Sytë e tij te kalter ishin të errëta, me gaz me animacion. Ai kishte një zë të mirë muzikore.

Kjo kuotë është bërë nga Dutens Louis Revd i cili gjithashtu tha se Ramsden:

... kaluar mbrëmjet e tij në kuzhinë me nxënësit e tij, të hahet bukë dhe gjalpë, duke diskutuar ide, harton dhe përsosje. Disa nga nxënësit e tij shkuan për në karrierë të shquar në të drejtën e tyre ...

Ramsden shëndetin e përkeqësuar dhe ai ishte këshilluar që të shkojë në Brighton për të ndihmuar shërimin e tij. Kjo nuk ndodhi dhe Ramsden vdiq atje.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland