Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Chidambaram Padmanabhan Ramanujam

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Jan 1938

Madras, India

27 Oct 1974

Bangalore, India

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Para se të shohim në jetën dhe punën e Chidambaram Padmanabhan Ramanujam ne duhet të paralajmëroj lexuesit se ky artikull është në Ramanujam, NUK Ramanujan teoricien numri i cili ka punuar me GH çartur (ka vetëm një ndryshim nga një letër në emrat e tyre!).

Babai Ramanujam ishte CS Padmanabhan i cili ishte një avokat që punon në Madras, India, në Gjykatën e Lartë. CP Ramanujam u arsimuar në Madras, së pari në shkollën Ewart, ku ai kishte tij primar dhe pjesën e parë të arsimit të mesëm të tij, dhe pastaj në M Sir Ct Muthiah Shkolla Chetty Lartë në Vepery, Madras. Interesat e tij në anën akademike janë në matematikë dhe kimisë, ndërsa në anën sportive ai ishte një lojtar tenisi entuziaste. Eksperimentet Kimi qenë veçanërisht interesante për atë dhe ai bërë një laborator të kimisë në një dhomë në shtëpinë e tij. Atje ai do të shpenzojë herë lumtur kryer eksperimente me një nga miqtë e tij. Në vitin 1952, ndërsa ende vetëm 14 vjeç, ai kaloi provimet përfundimtare e tij Shkolla e Lartë dhe hyri në Loyola College në Madras.

Arritjet Ramanujam së në Shkollën e Lartë ishte e jashtëzakonshme dhe ai kishte treguar se ai ishte jashtëzakonisht i talentuar, kështu që ai hyri në Loyola College me shpresa të mëdha. Ai vazhdoi interesin e tij në kimi, por ajo ishte e matematikës që ai të specializuara në, duke marrë Matematikë nderon pas marrjes Intermediate kualifikimin e tij. Ai u dha një diplomuar me nderon në Matematikë në vitin 1957, por, cuditerisht për nxënës të tillë të shquar, ai mori vetëm një shkallë e dytë klasë. Kjo mund të ketë qenë një rezultat për të filluar shkollimin universitar në një moshë kaq të rinj para se ai ishte me të vërtetë i gatshëm, për shkallë të klasës së dytë asnjë mënyrë nuk pasqyrohen aftësitë e shquar e tij matematikore. Nga ana tjetër ajo mund të ketë rezultuar nga mungesa e besimit në vetvete e cila Ramanujam fantazma gjatë gjithë jetës së tij.

Ai ishte mësuar matematikë nga Ati C Racine e tij në vitet e fundit nderon në Loyola College dhe ai inkurajoi Ramanujam të aplikojnë për të hyrë në Shkollën e matematikës në Institutin Tata në Bombei. Në letrën e tij të rekomandimit Atit Racine ka shkruajtur:

Ai ka dyshim origjinalitetin e mendjes dhe lloji i kureshtje e cila ka gjasa për të sugjeruar se ai do të zhvillohet në një punëtor hulumtimit të mirë, nëse u jepet mundësi e mjaftueshme.

Në Madras kishte një tjetër Instituti prestigjioz, Instituti Ramanujan e Matematikë. Në 1957 rezultatet Ramanujam mësuar në teori të thellë analitik nga numri i ish-drejtor i këtij Instituti (i cili kishte në pension, tre vjet më parë) në muaj përpara se ai u largua nga Bombei List për të filluar studimet e tij në Institutin Tata. Në Instituti Ramanujam shpejt u bë një ekspert në fusha të ndryshme matematikore. Ekspertizën e tij të gjerë e bëri atë një person fizik për të shkruar deri vëren leksion nga kurset e dhënë nga vizitorët për të Institutit dhe në 1958-59 Max Deuring dhënë një kurs mbi teorine e funksioneve algjebrike e një ndryshore e cila ishte shkruar me profesionalizëm nga Ramanujam. Ai dukej në gjendje të gëlltit sasi të mëdha të matematikës të thellë dhe e vështirë dhe ai i dha shumë bisedimeve që tregon se çka është thellë kuptojmë se ai kishte të temave të shumta. Çfarë ai nuk kishte bërë përparime të prodhonte origjinal matematik ndërsa disa nga kolegët e tij më pak të aftë ishin shumë më të suksesshëm.

Ramanujam mendonin se ai nuk kishte se çfarë duhet për të zgjidhur probleme të mëdha të matematikës, dhe ai nuk kishte dëshirë për të zgjidhur problemet e vogla rutinë. Përsëri, si në kohën e tij universitare, kjo do të duket të jetë një problem psikologjik se sa një matematike, por për Ramanujam ajo ishte një problem shumë i vërtetë dhe ai u bë gjithnjë e më shumë të frustruar. Ai ka vendosur që pikat e forta e tij ishin në matematikë mësimdhënie më tepër se prodhimin e matematikës origjinale, dhe si rrjedhim ai filloi aplikimi për një shumëllojshmëri të universiteteve dhe kolegjeve për një pozitë të mësimdhënies. Aplikacionet e tij nuk arriti deri me gjysmë zemre Ramanujam mbetur në Institutin Tata.

Në këtë fazë KG Ramanathan, autori i, filloi të punojë me Ramanujam. Ai drejtohet Ramanujam për të punuar në disa përgjithësimet e problemit Waring fushave algjebrike numër. Në këtë temë Ramanujam prodhuar disa rezultate të jashtëzakonshme, generalising metodat për shkak të Davenport për të sulmuar disa pyetje e cila kishte qenë e paraqitura nga Carl Siegel. Për rezultatet e tij të thellë në teori ai numër u gradua Profesor në Institutin Tata. Kjo nuk ishte një pozitë me lehtësi ai i pranuar, duke argumentuar fuqishëm se ai nuk ishte i denjë për një post të tillë. Megjithatë miqtë e tij dhe kolegët e bindi atë që të pranojë.

Ka një linjë të mirë mes nëse dikush sillet në një mënyrë të caktuar, sepse ata kanë një sëmundje apo nëse ajo është vetëm personalitetin e tyre që përcakton sjelljen e tyre. Deri në 1964 Ramanujam mungesën e besimit në aftësitë e tij mund të ketë qenë përshkruar si pjesë e personalitetit të tij, por në 1964 ai ishte goditur me sëmundje e cila u diagnostikua si depresion të ashpër dhe skizofreninë. Përsëri ndjenja krejtësisht të papërshtatshme si një matematikan kërkimore ai aplikuar për postet e mësimdhënies në universitet.

Gjatë 1964-65 IR Shafarevich vizitoi Institutin Tata dhe leksione mbi modelet minimale dhe transformimet birational e dy skemave tredimensionale. Ramanujam mori shënime në ligjërata për publikim dhe, siç kishte bërë më parë, ai tregoi të kuptuarit e tij të thellë e matematikës të bërë këtë detyrë. Më parë shënimet që Ramanujam kishte shkruar, Shafarevich shkroi Institutit:

Dua të falënderoj [Ramanujam] për punë të shkëlqyer që ai ka bërë. Ai nuk korrigjohen vetëm disa gabime por plotësohet edhe shumë argumente të rezultateve që janë deklaruar vetëm në ekspozitë me gojë. Për të përmend disa prej tyre, ai ka shkruar prova e Teorema Castelnuovo ... e kushteve zinxhir ..., shembull i Nagata e një jo-sipërfaqe projektive ... dhe provë e Zariski 's Teorema ...

Në korrik 1965 Ramanujam ishte ofruar një rang profesori në Universitetin Punjab në Chandigarh. Ai e pranoi dhe filloi të mësimdhënies atje. Megjithatë depresionin e tij u kthye dhe:

... rrethana tragjike ai kishte në mes të shkurtojë qëndrimit të tij atje, pasi për tetë muaj.

Kthehu në Institutin Tata, Ramanujam marrë një ftesë për të shpenzuar gjashtë muaj në Scientifique Institut des Hautes Etudes në Paris. Përsëri sëmundjes së tij e detyruan atë të kthehej nga Parisi para përfundimit të gjashtë muajve. Megjithatë aftësinë e tij për të bërë matematikë dukej si të shquar si gjithmonë jashtë periudha e tij të sëmundjes. Në 1967-68 David Mumford vizitoi Institutin Tata dhe përsëri Ramanujam ka shkruajtur deri tij ligjërata për botim. Në Hyrje në Abelian varieteteve Mumford ka shkruajtur:

... këto ligjërata ishin shkruar deri vonë, dhe është përmirësuar në shumë mënyra, nga CP Ramanujam. Teksti i pranishëm është një përpjekje e përbashkët. ... CP Ramanujam vazhdueshme tim ligjërata në Institutin Tata leksione në dhe shkruante deri shënime mbi teoremen Tate mbi homomorphisms midis varieteteve abelian mbi fushat e fundme.

Depresion Rënda goditur Ramanujam shpesh. Në një rast ai u përpoq të marrë jetën e tij me barbiturates por u trajtua shpejt dhe mbulohen. Në shkurt 1970, ndërsa përsëri vuajtje depresioni, ai dha dorëheqjen nga Instituti Tata. Drejtori pranoi dorëheqjen e tij, por më vonë në vit ai dha dorëheqjen dhe shkoi përsëri në vitin 1970-71 algjebrike Gjeometria në Universitetin e Warwick në Angli. Mumford ishte gjithashtu në takim dhe shkruan në:

... ne ishim së bashku në Warwick ku ai u seminare mbi cohomology étale dhe për klasifikimin e sipërfaqeve. Eksitim dhe entuziazmin e tij ishte një nga faktorët kryesorë që e bëri "viti algjebrike Gjeometria" një sukses. Kemi diskutuar shumë tema që përfshijnë topologji dhe gjeometria algjebrike në atë kohë, dhe sidomos Kodaira 's Teorema konvergjence e vijave paralele. Gruaja ime dhe kam shpenzuar shumë në mbrëmje bashkë me të, duke folur për jetën, për fenë dhe doganore si në Indi dhe Perëndimit dhe kemi shikuar përpara në një miqësi të ngrohtë dhe të vazhdueshëm.

Si rezultat i punës së tij me Shafarevich dhe Mumford, Ramanujam vazhdoi të japin kontribute të Gjeometria algjebrike e cila e përshkruan në Mumford. Këto përfshijnë një karakterizim C 2, një version i teorema Kodaira konvergjence e vijave paralele, një studim i grupit automorphism e një varg, një studim i pastërtisë së pozicion i një geni discriminant, një dëshmi se invariance e Milnor numri nënkupton invariance e lloji topological, dhe një interpretimi gjeometrik i mori. Punojnë në numrin Milnor ishte bërë në bashkëpunim me Le Dung Trang.

Kthehu në Indi pas viti e tij në Universitetin e Warwick, Ramanujam kërkuar për një rang profesori në Institutin Tata, por të bazohet në Bangalore, ku një degë e re që kanë të bëjnë me zbatimet të matematikës ishte duke u ngritur. Kjo u arrit dhe ai mësoi analiza në Bangalore, por, përsëri në thellësitë e depresionit shkaktohet nga sëmundje të tij, ai u përpoq përsëri të largohet nga Instituti dhe të marrë një post mësimdhënie universitare. Në pritje për një ofertë të tillë pas një nga Instituti indian në Simla ai mori jetën e tij me një mbidozë e barbiturates.

Në këtë Ramanan paguan haraç të Ramanujam:

Për hijeshi absolut dhe ekonomi, unë kam ardhur të gjithë Matematikanë disa të cilët ishin CP Ramanujam të barabartë. ai i bëri komentet e kaq shumë që sqaroi dhe hodhën dritë mbi degë të ndryshme të matematikës që personalisht kam kënaqësinë e pamasë që rrjedhin nga kompania e tij.

Mumford shkruan në:

Kjo ishte një përvojë stimulues të dinë dhe të bashkëpunojnë me CP Ramanujam. Ai donte matematikë dhe ai ishte gjithmonë i gatshëm për të marrë një fije të re ose të ndjekë një e vjetër me entuziazëm infektive. Ai ishte po aq e gatshme për të diskutuar një problem me një studenti i vitit të parë ose një koleg, për të punuar me një pikë fillore apo mister mbi një problem të thellë. Nga ana tjetër ai kishte standarde të larta. Ai ndjeu frymën e matematikës kërkoi të zhvillimeve të tij jo vetëm rutinë, por teorema e drejtë të çdo temë të dhënë. Ai ka vuajtur ndonjëherë nga këto standarde të larta, por, në retrospektivë, është e qartë për ne se sa shpesh ai pati sukses në shtimin e njohurive tona për të, rezultatet e dy të ri, të bukur dhe me një vulë të vërtetë origjinale.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland