Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Richard Rado

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 April 1906

Berlin, Germany

23 Dec 1989

Henley-on-Thames, Oxfordshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Richard Rado 's babai ishte Leopoldi Rado i cili ishte një nga hungarez Budapest. Richard, i biri i prindërve të tij të dytë, bëri një vendim ndërkohë që në shkollë të zgjedhin në mes të një pianiste koncert apo një matematikan. Ai zgjodhi matematikë dhe hyri në Universitetin e Berlinit për të studiuar atë lëndë. Megjithatë muzika vazhdon të luajë një rol të madh në jetën e tij. Ai kaloi disa kohë në Göttingen por u kthye në Universitetin e Berlinit të studimit për doktoraturë e tij nën Schur. Në këtë fazë ai ishte gjithashtu i ndikuar fuqimisht nga Schmidt. Rado tezës së, me titull Studime mbi Kombinatorika, i dha atij një doktoraturë në 1933. (Lenz diskuton rreth e problemeve lidhur me disertacion Rado në.) Ai e kishte takuar më parë Luise Zadek kur ai ishte në kërkim të dikujt për të luajtur me piano duets, dhe ata u martuan më 16 mars 1933. Ata kishin një djalë, Peter Rado, i lindur në vitin 1943.

Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet dhe më 7 prill 1933 Shërbimi Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga universitetet, dhe sigurisht edhe për të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Rado familje ishin hebrenj kështu e Shërbimit Civil të Ligjit bërë të pamundur për të që të bëhet një lektor i universitetit në Gjermani. Rado u intervistua në Berlin nga Zoti Cherwell për një bursë e dhënë nga Mond kimisti Sir Robert cili siguroi mbështetje financiare për të studiuar në Kembrixh. Pasi u dha bursave, Rado dhe gruaja e tij u nisën për në Angli. Rado hyrë Fitzwilliam House, Universiteti i Kembrixhit, dhe ka përfunduar një Ph.D. dytë në 1935 nën çartur 's mbikëqyrje të transformimeve lineare të sekuenca. Ndërsa në Kembrixh Rado u ndikuar nga matematikanet punuar shumë atje në kohë duke përfshirë çartur, Littlewood, Hall, Besicovitch dhe Bernhard Neumann.

Rado gjithashtu ka punuar me Heilbronn dhe Davenport dhe, në rreth këtë kohë, ai filloi të korrespondojnë me Erdös. Ata u takuan në 1934 dhe filloi një bashkëpunim i frytshëm i cili rezultoi në një numër të letrave të përbashkëta. Ky bashkëpunim u përshkrua nga Erdös in. Pas përfundimit të Ph.D. e tij të dytë ai kaloi një vit në Kembrixh si një lektor i përkohshëm. Në 1936 Rado u emërua në University of Sheffield ku, pas Mirsky u emërua në vitin 1942, dy u bënë miq të ngushtë. Në 1947 Rado u transferua në King's College, Londër, duke shtatë vite më vonë në një karrige në Universitetin e leximit. Ai ka mbetur në lexim derisa ka dalë në pension në vitin 1971.

Rado punës së mbuluar një gamë të gjerë të matematikës, por puna e tij më të rëndësishme ishte në Kombinatorika. Këto rezultate të rëndësishme kombinator ishin në fushën e Hall 's teorema, Ramsey' s teorema, parimi i zgjedhjes Rado, matroids dhe teoria e transversals, dhe ndarëse. Së bashku me Erdös ai zhvilloi gur ndarje. Rogers në ilustron këtë me një shembull të thjeshtë:

... në qoftë se gjashtë njerëz takohen rastësisht, e mund të jetë i sigurt që ose të paktën tre të gjithë e njohim njëri-tjetrin ose ka së paku dy tre pa ditur njëri-tjetrin.

Disa të punës së tij më i vogël ishte në tema të tilla si konvergjencë e sekuenca dhe seri. Ai studioi pabarazive, gjeometri dhe teoria masë, veçanërisht duke punuar në këtë fushë me Besicovitch. Në teori grafik ai punoi në grafikët pafund dhe hypergraphs. Qasja Rado për matematikë është përshkruar nga Erdös në ku ai komenton:

Unë kam qenë e mirë në zbulimin e rasteve ndoshta vështirë dhe interesante të veçantë dhe Richard ishte i mirë në generalising tyre dhe i vënë ata në perspektivë e tyre të duhur.

Në (shih gjithashtu) Rado është përshkruar duke thënë:

Richard ishte shtangur nga bukuria matematikore dhe kërkoi pas atë. Ai gjithmonë u përpoqën për të formuluar rezultatet e tij në nivelin e tyre natyrore të parim i përgjithshëm, në mënyrë që fuqia e tyre është paraqitur i plotë, pa përmbajtjen e tyre po pengohet nga mbi përpunim.

Rado marrë nderon shumë për kontributin e tij. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore më 16 mars 1978. Ai u afruar shumë për të dhënë një doktoratë nderi nga Universiteti i Lirë i Berlinit në vitin 1981.

Rogers shkruan në të dashuria e vazhdueshme Rado e muzikës:

Rado dhe gruaja e tij kishte një partneritet të dyfishtë: ajo shkoi bashkë me të në konferenca dhe mbledhje matematikore dhe mbajtur kontakte me miqtë e tij matematikore, ai ishte një pianisti realizohet dhe ajo ishte një këngëtare e standardeve profesionale. Ata i dhanë shumë recitale si publike dhe private, shpesh ka mbrëmje muzikore në shtëpinë e tyre në lexim. Rado u kindest dhe gentlest e burrave.

Rado dhe gruaja e tij ka vazhduar të jetojnë në lexim pas ka dalë në pension. Ai vdiq në një shtëpi pleqsh në Henley-on-Thames dhe gruaja e tij vdiq më pak se gjashtë muaj më vonë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland