Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Tibor Radó

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 June 1895

Budapest, Hungary

12 Dec 1965

New Smyrna Beach, Florida, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Tibor Rado 's prindërit ishin Aleksandër Rado dhe Gizella Knappe. Ai ndoqi shkollën në Budapest, më pas në 1913 ai hyri në Institutin Politeknik në Budapest, ku ai studioi inxhinieri civile. Ai nuk kishte përparuar shumë në kursin e tij, kur Lufta e Parë Botërore shpërtheu.

Më 28 korrik 1914 Austri sulmuar Serbia dhe Rusia filloi të mobilizuar kundër Austro-Hungaria. Dy ditë më vonë Rusisë mobilizuar kundër Gjermanisë i cili nga ana e shpalli luftë kundër Rusisë më 1 gusht se dy ditë më vonë kundër Francës. Austro-Hungaria shpalli luftë kundër Rusisë më 5 gusht. Shumë më tepër deklaratat e luftës ndjekur. Ushtria austro-hungareze u drejtua incompetently dhe ajo pësoi humbje të mëdha në nëntë muajt e parë të luftës me mbi dy milionë ushtarë të vrarë. Mbarojnë keq me luftën në tre fronte, Rusia, Rumania dhe Italia, ushtria austro-hungareze rekrutuar rekrutëve të ri në vitin 1915. Në këtë fazë Rado thjeshtë si një toger në ushtrinë austro-hungareze dhe u dërgua në frontin rus.

Rusët ishin shtyrë mbrapa në vitin 1915 por në vitin 1916, të udhëhequr nga gjeneral Brusilov, ata fitoret e fituar mbi ushtrinë austro-hungareze. Rreth 600.000 njerëz në ushtrinë austro-hungareze u vranë apo u kapën në ofensivë 1916 Rado ruse dhe ishte një nga ata robër nga rusët. Ai u dërgua në një kamp pranë Tobolsk burg në Siberi, ku ai kaloi më të madhe të katër vitet e ardhshme. Natyrisht revolucionin në Rusi në vitin 1917 ndryshoi natyrën e vendit dhe marrëdhëniet e saj me aleatët për të u tërhoq nga lufta me vendet e tjera evropiane. Kur Lufta e Parë Botërore përfundoi drejt fund të 1918 Rusia ishte në mes të një konflikti të dhunshëm të brendshme.

Në kamp pranë Tobolsk Rado kishte takuar një shoku i burgosur Eduard Helly. Pas xhirohet, Helly ishte pushtuar nga rusët ndaj fund të 1915 dhe pas një magji në spital ishte deri atëherë në Rado njëjtit kamp burg. Megjithatë ndryshe nga Rado, i cili kishte vetëm sapo ka filluar studimet e tij universitare, Helly ishte tashmë një matematikan hulumtim i cili kishte bërë përparim të dukshëm në punën e tij në analizën funksionale, duke dëshmuar Hahn - Teorema Banach në 1912. Në kamp-burg Helly vepruar si mësues matematike të Rado i cili ishte gjithashtu në gjendje të lexojë libra në matematikë.

Siberi ka qenë një vend i vështirë për të në 1919. Kjo ishte një bastion i forcave ruse e Bardhë që ishin mbledhur atje. Ka pasur gjithashtu një ushtri çek përbërë prej rreth 50.000 të burgosurve që u bashkua me iku rusët e Bardhë. Japanese pa një shans për zgjerim dhe zbarkoi një forcë të madhe në Siberi, ndërsa amerikanët gjithashtu ul forcave atje. Asnjë nga këto nuk kishte një efekt të rëndësishëm në revolucionin rus, por kjo nuk do të thotë se Rado mbeti një i burgosur në mes të konfliktit të ashpër. Në fund të Luftës së, vendin e tij e Hungarisë pësuar rëndë për të qenë në anën e humbur në Luftën e Parë Botërore Ajo shpalli pavarësinë e saj nga Austria, por aleatët rëndë reduktuar madhësinë e saj me Rumaninë, duke marrë më shumë tokë të saj të mëparshëm dhe gjeti 750.000 Hungarezëve veten në Çekosllovaki. Përfundimisht në konfuzionin që është duke u zhvilluar në Siberi Rado ishte në gjendje për t'i shpëtuar nga kamp-burgu, por të kthehej në vendin e tij shumë të reduktuar detyruar atë për të bërë një udhëtim më të shquar.

Çlirimi nga kampi burg pranë Tobolsk, Rado bërë rrugën e tij në veri të rajoneve të Arktikut të Rusisë. Ka Eskimos befriended atë dhe mikpritjen e ofruar atë si ai ngadalë bërë westwards rrugën e tij. Pas një udhëtim prej mijëra milje Rado arritur Hungari në vitin 1920. Ajo ishte pesë vjet që ai kishte qenë duke studiuar si student në Budapest, por tani ai u kthye në studimet e tij, këtë herë në të Universitetit të Szeged. Helly kishte treguar atë magjepsje e matematikës nivelit të kërkimit deri tani ishte matematika dhe jo inxhinieri civile se ai ka studiuar.

Në Universitetin Szeged e mësuesve të tij të përfshira Alfred Haar dhe Frigyes Riesz dhe, me një interes në analizat që vijnë nga kontaktet e tij me Helly, ai ndërmori kërkime nën Riesz 's mbikëqyrje. Gazeta e tij e parë Në rrënjët e ekuacioneve algjebrike ishte botuar në 1921 dhe në vitin e ardhshëm ai botoi gazeta e tij të parë në mappings conformal. Ai shkroi tezën e tij në 1922 dhe u dha doktoraturës e tij në vitin e ardhshëm, duke mbetur në Szeged si asistent dhe Privatdozent. Publikime erdhi trashë dhe të shpejtë, ai botoi tre letrat në vitin 1923, një pesë gazetat më tej në 1924, katër në pesë në 1925 dhe 1926. Kjo do të thotë se ai e kishte shkruar rreth 20 gazeta brenda pesë viteve të fillimit formal të arsimit e tij matematikore, e cila është një arritje mjaft i shquar. Nuk kishte asnjë shenjë që kjo derdhje të matematikës u pakësuar ose si ai vazhdoi të prodhuar letra në të njëjtin ritëm gjatë viteve të ardhshme.

Le të përmendim në mënyrë të veçantë gazeta nga kjo periudhë, dmth Über den Begriff der Riemannschen Fläche që Rado botuar në 1925. Kjo jep kushtet e nevojshme dhe e mjaftueshme për triangulability e topological sipërfaqet dhe për të provuar këto rezultate ka përfunduar punën në një problem i cili ishte studiuar me disa nga më të famshme të Matematikanë Riemann, Poincare, dhe Weyl. Gjithashtu gjatë kësaj periudhe Rado martuar Ida Barabás de Albis më 30 shtator 1924. Ata kishin dy fëmijë, Judith Viola Rado dhe Theodore Alexander Rado.

Fondacioni Rockefeller Rado dha një bursë për të mundësuar atij që të shpenzojë 1928 punon në Gjermani, një pjesë e vitit të kaluar me Carathéodory në Mynih dhe një pjesë me Koebe dhe Lihtenshein në Leipzig. Vit pas vizitës së parë Rado Shtetet e Bashkuara, ku ai ishte lektor në vizitë në Universitetin e Harvardit dhe Rajs Universitetit. Pastaj në vitin 1930 ai u emërua në fakultetin e Ohio State University në Kolombi, ku ai krijoi programin e diplomuar matematikë. Ai mbeti në stafit në Ohio State University nga kjo kohë deri në pensionimin e tij në vitin 1964.

Në 1930 botoi Rado punën për të cilën ai është më i famshëm, dmth zgjidhje e tij për të Problem Plateau. Le të na shpjegojë pak se çfarë problemi është rreth. Pllajë ishte një fizikant i cili eksperimentoi me zhytje korniza e hollë teli në një zgjidhje sapun dhe shqyrtimin e filmit sapun që ishte zgjatur më pas nëpër tela. Sepse filmit sapun është jashtëzakonisht lehtë, graviteti mund të injorohet dhe filmit sapun format çfarë quhet një sipërfaqe minimale, që është një sipërfaqe të sipërfaqes minimale. Çdo deformim i sipërfaqes, si mund të prodhohet nga defekt në film, rritjet zonën e sipërfaqes. Në fakt nuk Plateau vetëm të shqyrtojë filma sapun eksperimentalisht, por ka formuluar edhe problemin Plateau matematikisht. Eksperimentet s matematikore dhe fizike Plateau 'gjitha me dije se për çdo kontur bounding ka gjithmonë një sipërfaqe minimale kufizohet deri në atë kontur.

Problemi i që kanë të bëjnë me një kontur të përgjithshme bounding bërë tejet të vështirë. Nëse kontur bounding ishte planare problemi ishte zgjidhur lehtësisht, por kontur bounding mund të jetë një kurbë të komplikuar, madje duke u knotted. Përparim fillestar është bërë më problem me prova të ekzistencës së një sipërfaqe minimale për konturet e disa më pak e komplikuar. Shvarc bërë një kontribut të rëndësishëm në 1865 ashtu si edhe Riemann në rreth të njëjtën kohë. Next të kontribuojë u Weierstrass dhe Darboux por edhe kur ai bëri kontributin e tij në 1914 Darboux shkruan për kompleksitetin e rastit të përgjithshme:

Kështu analiza matematike tani nuk ka qenë në gjendje të parashikojnë çdo metodë e përgjithshme që do të na lejoni që të fillojë studimin e kësaj pyetje e bukur.

Garnier bërë një përparim të madh në vitin 1928 pas më shpejt pas nga zgjidhjet e pavarur të problemit të përgjithshme nga Douglas dhe nga Rado. Qasjet e tyre ishin shumë të ndryshme, e që nëpërmjet Rado mappings conformal. Ai përdori mappings conformal e polyhedra, duke aplikuar një teoremë limit të përafërta të caktuara për të marrë sipërfaqe minimale të kërkuara. Zgjidhje e tij në 1930 u shfaq problemin e zonës dhe më pak problemi i botuar në Plateau Mathematische Zeitschrift. Ai botoi më tej gazeta në Plateau problem në vitin 1930, domethënë Disa vërejtje mbi problemin e Plateau dhe në problemin e Plateau. Në vitin 1933 ai botoi mbresëlënëse e tij tekst Problemi i Plateau (ribotuan në 1951 dhe përsëri në vitin 1971) dhe një tjetër monografi Subharmonic Funksionet kryesore u shfaq në vitin 1937. Le komentoj se zgjidhja e problemit Plateau nga të dy Douglas dhe nga Rado nuk përjashtoi mundësinë që sipërfaqja minimale përmbante një tipar i veçantë. Në fakt ai nuk përmban një tipar i veçantë dhe kjo u shfaq për herë të parë nga Osserman në vitin 1970.

Rado 1942 kaloi si një profesor vizitor në Universitetin e Çikagos. Sigurisht kjo ishte një kohë kur shumë Matematikanë ishin përfshirë në luftë hulumtim lidhur por ai nuk ishte përfshirë si kjo fazë. Kah fundi i luftës, megjithatë, ai ka punuar për Qeveria e Shteteve të Bashkuara si një konsulent shkencës për forcat e armatosura. Në këtë funksion ai shkoi në Gjermani në fund të luftës për të rekrutuar shkencëtarët gjermanë që Shtetet e Bashkuara të kërkuar për më tej programin e saj bërthamor. Ajo ishte në vitin 1945, vit që mbaroi lufta, se Rado u ftua të American Mathematical Society Colloquium Ligjërues. Ai dha seri e tij të bisedimeve për kontributin e tij të madh në sipërfaqe. Ai dha leksione në këtë kohë formuan bazën e mëdha Length tij teksti dhe Zona e cila u botua nga Shoqëria American Mathematical në vitin 1948. Libri:

... jep një ekspozitë sistematike dhe më të detajuar të kontributeve të teorisë së zonës Lebesgue të cilat janë bërë nga CB Morrey, T Rado Rado dhe studentët të.

Fundi i luftës shënoi gjithashtu një kohë kur Rado mori rolin si kryetar i Departamentit të Matematika e Ohio State University, një post që e mbajti 1946-1948. Ai ishte i ftuar të flasë në kongresin ndërkombëtar të matematikanëve në vitin 1950 në Kembrixh, Masaçusets dhe ai zgjodhi një temë të ngjashme me amerikan e tij matematik Ligjeratat Shoqëria Colloquium, pedagog në Aplikimet e teorisë së zonës në analizë.

Në 1949 Rado dhe Reichelderfer shpallur në letër e tyre mbi konceptet n-dimensionale i variacionit kufizohet, vazhdimësinë absolute, dhe qëllimin e tyre për të Jacobian pergjithshme:

... zhvilluar një teori e variacionit kufizohet, vazhdimësinë absolute, dhe Jacobians përgjithshme të cilat duhet të jenë të krahasueshme në fushën e shërbimeve dhe me një teori klasike-dimensionale.

Teoria e tyre është shpjeguar plotësisht në monografi të rëndësishme transformimet vazhdueshëm në analizat: Me një hyrje në topologji algjebrike të botuar në 1955.

Shoqata matematike të Amerikës ftoi për të dhënë Rado parë Earle Raymond Hedrick Ligjeratat në takimin e tij në verën e vitit 1952. Në vitin e ardhshëm ai u zgjodh si zëvendës-president i Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës. Rreth kësaj kohe ai leksione mbi Teoria matematike te Shpërfaqet ngurtë: Një Aplikimi i Moderne Analiza në një konferencë në Universitetin e Karolinës së Veriut të sponsorizuar nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës. Mes një numri të madh të kontributeve të jetës matematikore të Shteteve të Bashkuara, ai shërbeu si një redaktor i Journal Amerikane të matematikës.

Në dekadën e fundit të jetës së tij, interesat Rado u kthyen në një fushë të re, kur ai gjeti një magjepsje në matematikë pas ideve të reja u zhvilluar në shkenca kompjuterike. Ai ka punuar mbi logjikën dhe shkencën teorike kompjuter, veçanërisht Turing machine, botuese Në funksionet jo-llogaritshëm në 1962 dhe studimet kompjuterike e problemeve Turing machine në vitin 1965.

Në fakt ky botim përfundimtar, pasi ai u shfaq në pension në vitin 1964. Mjerisht kjo është një e daljes në pension për të shkurtër, pas një sëmundje të gjatë, ai vdiq në New Smyrna Beach, Florida në vitin e ardhshëm. Ai u varros në Bellview Memorial Park, Daytona Beach, Florida.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland