Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Willard Van Orman Quine

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 June 1908

Akron, Ohio, USA

25 Dec 2000

Boston, Massachusetts, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Willard Van Quine 's babai ishte Cloyd Robert Quine, një inxhinier i cili themeloi Pajisje Akron kompanisë. Nëna e tij, Harriet Van Orman, ishte një mësues. Willard (ose Van pasi ai u bë i njohur me miqtë e tij) ishte i biri i ri i familjes. Interesat e tij në shkollë ishin kryesisht shkencore, por edhe nga një moshë të re ai filloi të interesit veten me pyetje filozofike. Për shembull, konceptet e qiellit dhe ferrit shqetësuar atë, kur ai ishte vetëm nëntë vjeç. Vëllai i tij më të vjetër William James pragmatizëm i dha atij para se ai kishte lënë shkollën dhe librin e shtangur atë.

Pas largimit Quine shkollë Oberlin studioi në College, Oberlin, Ohio, ku vëllai i tij, William kishte studiuar gjithashtu. Një student shokët e dije se ai do të gjeni leximin Bertrand Russell 's punon interesante dhe me të vërtetë leximi dhe Russell Whitehead' s Principia Mathematica Quine bindur shpejt se ai duhet studiuar matematika si subjekt e tij të madhe me filozofinë e matematikës, si një temë e mesme. O'Grady shkruan në:

Quine vite e në Oberlin ishin idilike. Shtëpinë e tij rooming, plot shpirt të afërm ishte "një vendosjen ideale në të cilin do të artikulojnë dylli". Oreksi i tij për mirëkuptimin kozmik u mprehur duke lexuar Russell.

Ai u diplomua nga Oberlin College në vitin 1930 dhe më pas fitoi një bursë për të studiuar për doktoraturë e tij në Universitetin e Harvardit. Ai u martua me Naomi Clayton, që ai e kishte njohur në Oberlin College, menjëherë pas mbërritjes në Harvard. Quine përfunduar doktoraturës së tij në dy vitet e mbikqyrur nga Alfred North Whitehead. Ishte Whitehead i cili paraqiti atë të Russell, i cili ishte për vizitë në Harvard për të leksion atje, dhe qe nga ajo kohe Quine filloi një korrespondencë me Russell. Dhënë një Ph.D. në filozofi nga Harvardi në 1932, e përshkroi Quine vitin e ardhshëm, ndoshta më i rëndësishëm për kërkimin e tij të ardhshëm, në një çështje disi të vërtetë mënyrë:

Në vitin 1932 - unë tashmë kishte PhD tim dhe ishte i martuar me gruan time të parë - unë kam një shoqëri të udhëtojnë. Kjo ishte një vit i madh. Ne kemi përdorur deri burimet tona shumë të saktë - unë kam 7 $ kur ne u kthyer në Amerikë. Pastaj u kthyen për të Harvardit si një tjetër i vogël në vitin 1933.

Në të vërtetë kjo ishte "një vit të madh" për Quine i cili bëri një vizitë në Evropë emocionuese financuar nga një Sheldon Udhëtim Fellowship. Në Vjenë u takua Frank Filipi, Moritz Schlick dhe anëtarë të tjerë të Rrethi të Vienës Positivists logjike. Ai gjithashtu u takua britanik filozof AJ Ayer dhe Kurt Gödel.

Quine kaloi gjashtë javë në Varshavë me Tarski para se të shkojnë për të studiuar në Pragë nën Rudolf Carnap. Quine u bë, me fjalë të tij, "një dishepull i zjarrtë" të Carnap zbulimin:

... atë që ishte intelektualisht të pushohen nga një mësues jetuar më tepër se sa nga një libër të vdekur.

Quine Pasi u kthye në Harvard në vitin 1933 për të marrë deri Junior Fellowship ai botoi librin e tij të parë Një Sistemi i Logjistikës i cili ishte publikuar versionin e tezën e doktoraturës. Nga kjo kohë deri në pushim në karrierën e tij për studimin e shërbimit të luftës Quine ishte kryesisht në logjikë, edhe pse gjithmonë me një motivim filozofike. Një nga gazetat më të rëndësishme ai botoi gjatë kësaj periudhe ishte e re Parimet për Logjika matematikeAmerican Mathematical Monthly në 1937. Në këtë letër ka prezantuar shpikjen e tij të sistemit heterodox e teorisë së caktuar, i cili është i njohur si teori pas NF vendosur titulli i gazetës. Quine paraqitur asnjë model për këtë teori, as që ai të provojë se sistemi është konsistent. Kjo përbën një problem të vështirë për logicians matematikore dhe çoi në mjaft interes.

Quine u emërua mbi personelin në Harvard në vitin 1936 si instruktor në Filozofi. Ai më vonë shkruan për mësimin e tij në këtë fazë në karrierën e tij:

Çfarë i gëzuar më ishte më shumë se sa fundi matematikore filozofike, sepse ajo është më pak një çështje të opinionit. Qartësuar, nuk e mbrojtur. Pushimi nga provat. I mësuar të parë në të dy departamentet, por emërimi im ishte në Departamentin e Filozofisë. I mësuar Logjika matematike dhe Set Theory, si dhe një kurs i përgjithshëm i Logic në Filozofi. Harvardit ishte e mirë për mua duke i mësuar vetë interesat e mia. I dha një kurs në Filozofia e zgjedhjes time, idetë e mia personale, për concentrators.

Vitit 1940 ishte e emocionuese për Quine në Harvard për në atë vit të dy Carnap dhe Tarski vizitoi Harvardit dhe tre debatohet pozitivizmin logjik. Quine Edhe pse ishte një mik i fortë i Carnap dy u qëndron disi të ndryshme për shumë çështje filozofike që çoi në diskutime të gjalla dhe sfidat.

Quine u gradua në Profesor në 1941, por së shpejti pas, për shkak të Luftës së Dytë Botërore, ai ndërmori shërbim të luftës. Nga 1942 ai kaloi katër vjet në Shtetet e Bashkuara të Inteligjencës të marinës, e parë si një lejtnant pastaj si një komandant lejtnant, decrypting mesazhe nga nëndetëset gjermane jashtë bregut. Ai më vonë shkroi për këtë punë decrypting mesazheve:

Gjermanët kishin një kopje "Enigma" thyer ciphers komplikuar. Çdo ditë ata kishin një suazë të ndryshme në makinë. Ne kishim për të marrë atë rrugë të vështirë, nga intercepting një mesazh nga një nëndetëse që i dha finders drejtim. Ne do të dinë, të themi, nga mesazhi ditën e mëparshme, ai kishte dërguar në një takim furnizimin me karburant, kështu që një mend mirë ishte se disa fjalë do të jetë "furnizimin me karburant." Pastaj në qoftë se njerëzit tanë mund të përshtaten fjalën, ata mund të marrin për vendosjen e tërë.

Në 1945 Quine dhe gruaja e tij, pasi kishte dy vajza, të ndara dhe ata ishin divorcuar dy vjet më vonë. Ai u kthye në Harvard ku ai u gradua profesor në vitin 1948. Ai u martua përsëri në vitin 1948, gruaja e tij të dytë duke u Marjorie Boynton që ai u takua ndërsa shërbente në të marinës. Quine dhe gruaja e tij të dytë kishte dy fëmijë, një vajzë dhe një djalë. Bir, Douglas B Quine, i ka shkruar një nekrologji e babait të tij. Gjatë 1953-54 Quine ishte Eastman Visiting Profesor në Oksford dhe gjatë kësaj kohe ai botoi një libër nga pikëpamja logjike e Shikoni cila ishte një përmbledhje e artikujve të tij të hershme. Një artikull në këtë punë Dy dogmat e empirizëm, të cilën ai kishte publikuar të parë në 1951, ishte një i cili bëri reputacionin e tij si një filozof kryesor. Ky artikull:

... sfiduar pranuar nocionet e diturisë, kuptimit dhe të vërtetën, dhe kapërceu edhe empirizëm ekstreme të pozitivizmin logjik, duke argumentuar se logjikë dhe matematikë, si deklarata faktike, janë të hapura për rishikim në dritën e përvojës.

Në artikull Quine argumentuar se ajo ishte:

... marrëzi për të kërkuar një kufi në mes të deklaratave sintetike, të cilat mbajnë contingently më përvojë, dhe pasqyrat analitike, të cilat mbajnë atë që mund të vijnë.

Ai argumentoi kundër dogmë e reduktuese, ose:

... besimin se çdo deklaratë kuptimplotë është ekuivalente me disa logjik ndërtimin e mbi kushtet të cilat i referohen të përjetojnë të menjëhershme.

Quine claimed:

Çdo deklaratë mund të mbahet e vërtetë se çfarë mund të vijnë, nëse bëjmë ndryshime drastike mjaft vende të tjera në sistemin [e besimeve tona]. Tërësia e tona ashtu-quajtur njohuri ose bindjet, nga çështjet më të shkujdesur të gjeografisë dhe historisë për të profoundest ligjet e fizikes atomike apo edhe i matematikës të pastër dhe logjikës, është një njeri bërë pëlhurë që impinges në përvojën vetëm përgjatë edges.

Quine Edgar Pierce u bë Profesor i Filozofisë në Harvard në vitin 1956, një post që ai mbajti deri sa ka dalë në pension në vitin 1978. Ai vazhdoi si Edgar Pierce Emeritus Profesor në Harvard, Commuting përditshme në zyrën e tij në qoshe Emerson Hall, për shumë vite pasi ka dalë në pension. Pasioni i tij për të udhëtojnë vazhduar edhe pas daljes në pension e tij dhe gjatë gjithë jetës së tij ai vizitoi 118 vende.

Ne kemi komentuar më sipër në lidhje me punën Quine në logjikën matematikore. Logjika simbolike për të përfaqësuar atë kornizë për gjuhën e shkencës. Ai me modesti tha:

Unë nuk bëjë asgjë me kompjuterë, edhe pse një nga rezultatet e mia pak në logjikën matematikore është bërë një mjet i teorisë kompjuter, parim McCluskey Quine. Dhe korrespondon me terminale në seri, apo për ata që në mënyrë paralele, kështu që nëse ju thjeshtoj hapa logjike matematikore, ju keni lidhje të thjeshtuar tuaj. Unë nuk arriti në atë nga një interes për kompjuterat, por si një mjet pedagogjik, një mënyrë e prezantimit të shkëlqyeshëm në këtë mënyrë e mësimdhënies logjikës matematike.

Quine zhvilluar një lloj të ri të filozofisë, të cilën ai e quajti epistemologji naturalizuar. Ai deklaroi se roli i vetëm legjitim epistemologji është të përshkruajë mënyrën e njohurive të marra në të vërtetë është kështu, sipas Quine, funksioni i saj është të përshkruaj se sa i pranishëm shkenca arrin në besime të pranuara nga komunitetit shkencor.

Ndër botimet Quine janë veprat mbi logjikën, metafizikën, filozofinë e gjuhës, dhe filozofinë e logjikën. 22 librat e tij përfshijnë një Sistemi i Logjistikës (1934), Mathematical Logic (1940), Elementary Logic (1941), Të Cilat Nuk është (1948), nga pikëpamja logjike e Shikoni (1953), Fjala dhe Object (1960), Set Teoria dhe Logjika e tij (1963), Philosophy of Logic (1970), Time of My Life: një autobiografi (1985), Quiddities (1990), dhe nga stimul për të Shkencave (1995).

Quine fituar shumë çmime dhe medalje për kontributin e tij të pazgjidhura. Këto përfshinin Murray Butler medaljen e artë (1965), medalje të artë në Polacky F Pragë (1991), medalje të artë në Universitetin Charles në Pragë (1993), Rolf Schock Çmimi në Stokholm (1993) dhe Çmimin Kiotos në Tokio ( 1996). Çmimi Kiotos për Arte Kreative dhe Shkencave Morale fokusuar në fushën e filozofisë dhe e bëri çmimin Quine si një nga para Amerikës-shquar filozofët e shekullit 20. Në të vërtetë, siç është cekur në:

Ai duhet të ketë grumbulluar më shumë shpërblime dhe grada nderi se ndonjë filozof tjetër bashkëkohor apo se pothuajse çdo akademik të tjera, por atë që më gëzuan në mbledhjen ishin vendet që kishte vizituar. Ai ishte pafundësisht më kot për numrin e tyre, dhe të kota, gjithashtu, në lidhje me aftësinë e tij për të folur një numër gjuhësh. Ai pëlqente etimologji dhe faktet e pazakontë për fjalë. Shkrim i tij u dallua nga një ndjenjë për fjalë dhe një përdorim shpesh mendjemprehtë e tyre. Opinionet e tij politike ishin të drejta, por ai ishte me takt per te mos shprehur ata në praninë e njerëzve ai dinte të jetë i një pjerrësi të ndryshme.

Arritjet e tij ishin përmbledhur si:

Ne pra mund të themi se shumë teza dhe argumente të Dr Quine Willard Van Orman janë bërë qendër të debatit për teori i njohurisë moderne dhe ontologji, si dhe filozofia e gjuhës dhe filozofisë së shkencës në përgjithësi. Ai ka krijuar një ndikim të thellë, të fuqishme, pa të cilin nuk do të jetë e mundur për të kuptuar gjendjen aktuale të filozofisë.

Universiteti i Lille, Oxford University, Cambridge University, Uppsala University, University of Bern, dhe Universiteti i Harvardit janë ndër universitetet tetëmbëdhjetë dhënien atij një diplomë nderi. Ai u zgjodh për bursa të shoqërive të mësuar shumë duke përfshirë Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave (1949), Akademia e britanik (1959), Instituto Brasileiro de Filosophia (1963), Akademia Kombëtare e Shkencave (1977), Institut de France (1978), si dhe Akademia e Shkencave norvegjez (1979).

Pak e karakterit të tij është treguar nga disa episode zbavitëse. Të gjitha librat e tij ishin të shtypur në makinë shkrimi 1927 Remington, në të cilën ai shkroi tezën e doktoratës, të cilën ai kishte ndryshuar për herë duke përfshirë disa simbole matematikore vend të karaktereve të tilla si!,?, Dhe 1. Kur një herë ai u pyet se si ai arriti pa një pikëpyetje ai u përgjigj:

E pra, e shihni, merren unë në certainties.

Ai dha këtë foto të veten në librin e tij Koha e jetës sime:

Unë jam i rregullt dhe unë jam i lirë. Për pjesën më të madhe emocioni im i vetëm është padurim, unë jam thellësisht i lëvizur nga fragmente të rralla të poezisë, dhe kështu, karakteristike, e kam lexuar pak për këtë.

Filozofi Jashtë dhe Quine matematikë dashur muzikë, veçanërisht xhaz Dixieland, folksongs meksikan, dhe Gilbert dhe Sullivan. Ai gëzonte luajtur piano banjo dhe ai luajti në disa grupe të xhazit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland