Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Daniel Grey Quillen

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 June 1940

Orange, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Babai s Dan Quillen 'trajnuar si një inxhinier kimik, por bëri karrierën e tij si një mësues fizike. Danieli ndoqi Newark Akademisë dhe, prej atje, ai hyri në Universitetin e Harvardit. Ai mori BA e tij në vitin 1961 dhe pastaj filloi hulumtimet në Harvard, nën mbikëqyrjen e R. Bott së. Quillen ishte dhënë Ph.D. e tij për një tezë mbi ekuacionet diferenciale pjesore në vitin 1964 me titull formal Prona e Mbi-Vendosur Sistemet e Ekuacione lineare diferenciale pjesore.

Pas marrjes së doktoraturës së tij, Quillen u emërua në fakultetin e Massachusetts Institute of Technology. Ai kaloi disa vite ndërmarrje kërkimore në universitete të tjera të cilat do të provojë të rëndësishëm në vendosjen drejtim të kërkimit të tij. Ai ishte një tjetër, Sloan në Paris gjatë vitit akademik 1968-69, kur ai u ndikua shumë nga Grothendieck, një anëtar në vizitë të Institutit për Advanced Study at Princeton gjatë 1969-70, kur ai u ndikua fort nga Atiyah, dhe një tjetër Guggenheim përsëri në Francë gjatë 1973-74. Quillen në vepra të pranishëm në Universitetin e Oksfordit në Angli.

Në 1960, Quillen përshkroi si të define homology e objekteve simplical mbi kategori të ndryshme, duke përfshirë sete, algebras mbi një unazë, dhe të paqëndrueshme mbi algebras algjebër Steenrod.

Frank Adams ka formuluar një hamendje në teori homotopy që Quillen punuar në. Quillen kontaktuar me hamendje Adams me dy qëndrime krejt të dallueshme, pikërisht duke përdorur teknika nga gjeometrinë algjebrike dhe gjithashtu duke përdorur teknika nga teoria e grupeve të përfaqësimit modulare. Dy qasje të provuar të suksesshme, provë në qasjen e parë duke u kryer nga një prej studentëve Quillen së, qasja e dytë duke çuar në një provë nga Quillen.

Teoria modulare duke përdorur teknika të përfaqësimit të grupeve u përdorën nga Quillen për efekt të madh në punën e më vonë cohomology e grupeve dhe K-Teoria algjebrike. Punojnë në cohomology çoi në Quillen duke i dhënë një strukturë teoremë për unaza mod cohomology p e grupeve të fundme, kjo strukturë teoremë duke zgjidhur një numër pyetjesh të hapura në rajon.

Quillen marrë një Medalje Fushat në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve të mbajtur në Helsinki në 1978. Ai mori çmimin si arkitekti kryesor i serbëve të lartë algjebrike-teori në vitin 1972, një mjet i ri, i cili përdoret me sukses metoda gjeometrike dhe topological dhe ide për të formuluar dhe zgjidhur problemet më të mëdha në algjebër, veçanërisht unazë teori dhe teoria modul.

Algjebrike K-teori është një zgjerim i ideve të Grothendieck të rrjeteve commutative. Grothendieck 's ide ishin përdorur nga Atiyah dhe Hirzebruch kur ata krijuan K-topological teori. Qartë viti Quillen e kaluar në Paris, nën Grothendieck 's ndikim dhe në Princeton pune me Atiyah ishin faktorë të rëndësishëm në zhvillimin e Quillen e K-Teoria algjebrike.

Bass Quillen përshkruan në mënyrën se si të zgjidhet problemi se K lartë algjebrike-grupe, n K për n 3, duke u ndërtuar në një mënyrë të ndryshme në thelb nga ndërtimi Grothendieck paraqitur vështirësi të mëdha:

... ai teknikat e huazuara nga teori homotopy, dhe në një mënyrë plotësisht romanin. Letër në të cilën ky ashtu-quajtur P-ndërtimit ndodh është në thelb pa prekursorëve matematikore. Leximi është për herë të parë është si ulje në një planet të ri dhe miqësore matematikore. Një takohet atje, jo vetëm teorema të reja dhe metodave të reja, por krijesa e re matematikore dhe një paradigmë të plotë e gjesteve të merren me ta. K-Teoria algjebrike e Lartë është e ndërtuar në mënyrë efektive ka dhe nga parimet e parë, në 63 faqe, arrin një shtet i pjekurisë që normalisht pret një nga përpjekjet e Matematikanë disa mbi disa vite.

Sa për karakterin e tij, kjo është treguar në:

Kur mori Ph.D. Quillen tij në moshën 24, ai dhe gruaja e tij Zhan, një violinist, ishin tashmë kujdesen për dy nga pesë fëmijët e tyre. Hershmëri e tij si një matematikan dhe si një baba i ndikuar ndoshta greying e hershme e flokëve të tij, por kjo nuk ka ndryshuar vështrim i tij djaloshar apo mënyrën e tij të thjeshtë dhe modeste. Ai ka një jetë disi pension-stil, duke u shfaqur shumë rrallë në publik, dhe pastaj pothuajse pa ndryshim me disa teorema të jashtëzakonshme të reja apo ide në dorë.

Në Hyman shumat bas deri kontributin Quillen kryesore deri në dhënien e Medaljes Fushat në 1978 si vijon:

Talent matematike tenton të shprehë veten ose në zgjidhjen e problemeve apo në ndërtimin e teori. Është me raste të rralla si Quillen se e ka kënaqësinë e të parit të vështirë, probleme konkrete zgjidhen me idetë e përgjithshme e forcës së madhe dhe përmasat dhe unifikimin e metodave të fushave të ndryshme të matematikës. Quillen ka pasur një ndikim të thellë mbi perceptimet dhe zakonet shumë të menduarit e një brezi të tërë të algebraists rinj dhe topologists. Një nga studimet e punës së tij jo vetëm për t'u informuar, por që do të ndërtohet.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland