Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Lambert Adolphe Jacques Quetelet

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Feb 1796

Ghent, Flanders, Belgium

17 Feb 1874

Brussels, Belgium

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Adolphe Quetelet marrë doktoraturë e tij të parë në 1819 nga Ghent për një disertacion mbi teorinë e seksioneve konik. Pas marrjes së kësaj doktoraturë ai mësoi matematikën në Bruksel, më pas, në 1823, ai shkoi në Paris për të studiuar astronomi në Observatori atje. Ai astronomi mësuar nga Arago dhe Bouvard dhe teoria e probabilitetit nën Jozefit Furierit dhe Pierre Laplace.

Ndikuar nga Laplace dhe Furierit, Quetelet ishte parë të përdorur kurbë normale të tjera se si një ligj gabim. Studimet e tij e konsistencës numerike e krimeve të stimuluar diskutimin e gjerë e vullnetit të lirë kundrejt determinizëm sociale. Për qeverinë e tij ai mbledhur dhe analizuar statistikave mbi krimin, etj vdekshmërisë dhe përmirësime të shpikur në rregjistrimin e marrë. Puna e tij të prodhuar polemika të mëdha ndërmjet shkencëtarëve sociale të shekullit të 19-të.

Në një observator në Bruksel se ai e themeluar në 1833 me kërkesë të qeverisë Belgjikë, ai punoi në statistikore, gjeofizik, dhe të dhënat meteorologjike, studiuar dushe meteor dhe themeloi metoda për krahasimin dhe vlerësimin e të dhënave.

Sur l'homme et de ses developpement nga facultés, essai d'une sociale physique (1835) Quetelet prezantuar konceptim e tij e njeriut si vlerë mesatare qendrore për të cilën matjet e një tipar të njeriut janë të grupuar sipas kurbë normale.

Quetelet organizuar konferencën e parë ndërkombëtare të statistikave në 1853.

Measue përdorur ndërkombëtarisht, trashje është indeksi Quetelet, ndonjëherë i quajtur gjithashtu në masë Trupit Index (BMI).
Kjo është:

QI = (peshë në kilogram) / (lartësia në metra) 2

Në jo-matjeve metrikë:
QI = (peshë në paund) 703 / (lartësi në inç) 2

Nëse QI> 30 pastaj një person është zyrtarisht i trashë.

Kliko këtu për të llogaritur indeksi Quetelet tuaj

Portret më sipër është marrë nga një vulë në frëngjisht lëshuar në nderim të tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland