Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Victor Alexandre Puiseux

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 April 1820

Argenteuil, Val-d'Oise, France

9 Sept 1883

Frontenay, Jura, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Victor Puiseux 's familja u vendos në Lorraine kur ai ishte vetëm tre vjeç dhe ai ishte sjellë deri në atë rajon të Francës. Ai mori pjesë në College de Pont-à-Mousson pastaj, në 1834, ai hyri Rollin College në Paris, ku ai ndoqi kurse leksion nga Charles Sturm.

Victor marrë çmime në fizikë në 1836 pas një çmim të matematikës në 1837, vit ai u diplomua dhe hyri në Ecole Normale Supérieure. Këtu ai u bë shokë me Briot dhe Aromë dhe, në 1840, ai u rendit e para në provimin e tij përfundimtar. Vit pas ai iu dha një doktoratë e tij për tezën për astronomi dhe mekanikë në të cilin ai studioi orbitave planetare. Teza e tij është një pjesë kompetent të punës pa treguar shumë në rrugën e origjinalitet.

Nga 1841 deri 1844 Puiseux ishte profesor i matematikës në Royal College në Rennes atëherë, deri në 1849, ai ishte profesor i matematikës në Fakultetin e Shkencave në Besançon. Gjatë kësaj periudhe ai botoi një seri të dokumenteve në Ljuvilit 's Journal. Ai shkroi në gjeometri, ku ai zbuloi pronave të reja të evolutes dhe involutes dhe mekanikë, ku ai studioi lavjerrėsit konik, tema tautochrone dhe të ngjashme.

Pas kësaj Puiseux mbajtur një numër i postimeve. Ai ka punuar në Ecole Normale Supérieure gjatë viteve 1849-1855 dhe përsëri në mes 1862 dhe 1868. Nga 1855-1859 ai punoi në Observatorin e Parisit. Në 1857 ai u emërua profesor i astronomisë matematikore në Fakultetin e Shkencave, pas kurse mësimi për Le Verrier, ku ai arriti të Cauchy 's pozicion. Nga 1868-1872 Puiseux mbajtur një post në Longitudes de Bureau.

Puiseux kishte marrë pjesë në kurse nga Cauchy në fillim të karrierës së tij dhe ai shpejt u bë i interesuar në hulumtime në tema Cauchy ishte studiuar. Ai më tej i zhvilluar Cauchy 's punojnë në funksionet e një ndryshore komplekse, duke e parë për të dalluar shtyllat, pikat kryesore dhe pikat e degës. Ai shqyrtoi zgjerimet seri dhe shikoi në seri me kompetenca i pjesshëm. Edhe pse puna e tij në këtë fushë ka qenë jashtëzakonisht e mirë u bë i tepërt pasi në vend Riemann futur konceptin e një sipërfaqe Riemann.

Laplace 's teorinë e Moon, të paraqitura në 1787, kishte qenë treguar të pamjaftueshme nga Adams në 1853. Puiseux kontribuar për problemin e nxitimit të thotë lëvizje e Moon dhe puna e tij është përdorur nga Hill në kuptimin e tij më të saktë e levizjes hënor në vitin 1877.

Puiseux gjithashtu ka punuar në funksione eliptik dhe studioi metodat kompjuterike të cilat ishin përdorur për të reduktuar të dhënat astronomike. Ai u zgjodh në seksionin e matematikës të Akademisë së Shkencave në 1871 ku ai sukses Lame. Bertrand thotë për zgjedhjen e tij:

Zgjedhjet u për shkak të meritave të tij, por unanimitet të tij, për karakterin e tij.

Puiseux ishte një malësor i mprehtë dhe ishte i pari në rritjen e shkallës një kulm alpin i cili mban emrin tani pas tij. Si një dëshirë e fundit ka kërkuar që asnjë diskurs duhet të mbahet mbi trupin e tij. Besimi i tij të thellë ndihmoi atë që të mbajnë me dorëheqjen vdekjen e një grua e përkushtuar dhe të katër fëmijët e rritur.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland