Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Prager

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 May 1903

Karlsruhe, Germany

16 March 1980

Zurich, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Prager 's prindërit ishin Helen Kimmel dhe Willy Prager. Ai ka studiuar në Universitetin Teknik të Darmstadt dhe u dha Dipl tij. Ing. diplomë në 1925. Në të njëjtin vit ai u martua me An Heyer, dhe ai ka mbetur në Darmstadt, ku ai ndërmori kërkime, duke u dhënë doktoratës së tij në inxhinieri në vitin 1926. Gjatë tre viteve të ardhshme ai mbeti në Darmstadt, ku ai kishte qenë i emëruar si një instruktor. Pastaj në vitin 1929, kur ai ishte vetëm 26 vjeç, Prager ishte emëruar për të vepruar si Drejtor i Institutit të Aplikuara Matematikë në Göttingen.

Në 1932 Prager u emërua si profesor i Mekanikë teknike në Karlsruhe. Si indikacion i vetëm se sa të shpejtë të suksesit të tij ka qenë, ne dukje se emërimi i tij në Karlsruhe e bëri atë profesor i ri në Gjermani. Ishte me siguri për shkak të reputacionit kryesore ndërkombëtare ai kishte arritur tashmë, me mbi tridhjetë letra dhe tashmë një libër që tregon thellësinë e kontributin e tij në matematikën e aplikuar. Megjithatë, jeta në Gjermani ishte rreth të ndryshojë për më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet. Regjimi nazist detyruar Prager nga rang profesori dhe në 1934 ai u largua nga Gjermania për të shkuar në Turqi, ku ai u emërua si profesor i Mekanikë teorike në Universitetin e Stambollit. Por Prager nuk kanë pranuar trajtimin e tij nga nazistët pa protestë. Ai luftoi shkarkimin e tij përmes gjykatave gjermane dhe, ndoshta çuditërisht, fitoi rastin e tij. Ai pranoi të paguajë përsëri që gjykata i dha atij të mbulojë pagën e tij se çfarë do të kishte qenë nëse ai kishte mbetur në funksion. Ai ishte dhënë edhe leje për t'u kthyer në rang profesori i tij në Gjermani, por ai nuk pranoi.

Në Turqi Prager vazhdoi të kërkimit e prodhimit në nivelin më të lartë, duke botuar artikuj në gjermanisht, turqisht, frëngjisht dhe anglisht. Ai gjithashtu shkroi libra në gjuhën turke për studentët e tij, e në gjeometri deskriptive dhe një tjetër në mekanikë fillore. Shpërthimit të luftës në vitin 1939 ishte shqetësuese për Prager dhe përparimet gjerman nga 1940 e bëri atë të vendosë që ai do të ishte vendosur mirë në qoftë se ai mund të emigrojnë në Shtetet e Bashkuara. Kjo, megjithatë, nuk ishte e lehtë në këtë kohë të vështirë, edhe për një shkencëtar me reputacion të lartë ndërkombëtare të përfituara nga Prager. Brown University, Providence në Rhode Island, mori mundësi për të zgjeruar programin e saj të diplomuar duke ofruar Prager pozitën e Drejtorit të Avancuara Udhëzimi dhe Kërkimit në Mekanikë. Prager duhej të qëndronte në Turqi deri në tetor 1941, dhe pastaj udhëtimi nga Stambolli në Providence, Rhode Island, e mori atë dhe familjen e tij rreth gjashtë javë. Udhëtimi në këtë kohë ishte jashtëzakonisht e vështirë dhe ata kishin për të shkuar nga një rrugë shumë të tërthortë.

Prager:

... themeluar Ndarja e të Aplikuara në Matematikë Brown në vitin 1946, shërbeu si Kryetarëve e saj të parë, dhe i udhëzuam hulumtim dhe mësimdhënie duke mbledhur rreth tij njerëzit më të rinj në një varietet të gjerë në fushën e mekanikës aplikuar, të zbatuara matematikë, fizikë dhe inxhinieri. Hulumtimi i tij vetë gjatë kësaj periudhe mbuluar një larmi të madhe të temave në mekanikë e continua të të gjitha llojeve, problemet e rrjedhës së trafikut, dhe aplikacionet e kompjuterave për të problemeve në ekonomi dhe inxhinieri.

JL Synge ishte vizituar profesor në Universitetit Brown në vitin 1941 kur arriti atje Prager. Ata së shpejti filloi të bashkëpunon dhe publikimi në gazetat tremujor të Aplikuara Matematikë që Prager themeluar në prill të vitit 1943 dhe redaktuar për mbi 20 vjet. Për shembull metodën e tyre të hypercircle shfaqet në një letër të përbashkët në atë gazetë në vitin 1947. Në Walker-Ames Ligjeratat, Prager zhvilluar metodën hypercircle zbatojnë atë në strukturat statically papërcaktuar dhe të ekuilibrit të solids elastik. Ligjeratat janë botuar si extremum parimet e teorisë matematike të elasticitetit dhe përdorimin e tyre në analizat e stresit në vitin 1950. Një monografi të rëndësishme, e cila Prager shkroi së bashku me PG Hodge, ishte Teoria e solids përkryer plastike (1951). Temat kryesore të përfshira në tekst janë: konceptet themelore të stresit, lodhje, dhe stresi-thartoj; trusses dhe trarëve, rrotullim të bare cilindrike ose ngjyra-ngjyra, lloji aeroplan duke përfshirë edhe problemet me simetri axial, teoria e përgjithshme, probleme të veçanta, të përfshira deformations plastike , analiza limit, dhe më në fund, parimet e përgjithshme extremum.

Në nëntor dhe dhjetor 1954 Prager dha një seri leksionesh në Institutin Politeknik në Zyrih. Këto janë botuar në vitin e ardhshëm si Probleme der Plastizitätstheorie. ET Onat shqyrtimin librin shkruan:

Libri përbën një ekspozitë të qartë dhe të thekshëm të koncepteve dhe aplikimet e teorisë së plasticitet. Autori është një nga kontribuesit kryesor në këtë fushë dhe librin e tij siguron lexuesit me indikacionet e zhvillimeve të afërt të teorisë.

Prager zhvilluar më tej materiale dhënë në këto ligjërata dhe paraqiti atë në një version në anglisht në një hyrje me plasticitet të botuar në vitin 1959. Një përmbledhje e këtij libri, këtë herë nga J Heyman, përsëri jep lëvdata Prager të lartë:

Nuk ka rreshta të këmbimit dhe nuk ka asnjë material mbushës, autori ka shqyrtuar çdo fjalë, dhe mendohet thellë në çdo aspekt e teorisë plastike. ... autori është tërësisht mjeshtër i kësaj, në fushën e tij kryesore të studimit, dhe ai komunikon këtë kuptim e zotërim të lexuesit.

Në vitin 1961 Prager botuar një gjerman dhe një version anglisht të njëjtën punë. Versioni gjerman i titulluar Einführung in die Kontinuumsmechanik ndërsa në anglisht është një Hyrje në mekanikën e continua. Në këtë punë Prager kishte për qëllim të pajisë studentët me bazat e përbashkëta të zonave të ndryshme të hidrodinamikë, elasticitet, plasticitet, etj, që përbëjnë Mekanika e vazhduar . Një ekspert i madh në përdorimin e kompjuterëve, Prager botuar Hyrje në bazë programimit FORTRAN dhe metodat numerike në 1965. Hamming përshkruan punën si vijon:

Aspektet themelore të FORTRAN janë përshkruar shumë mirë, dhe vërejtjet janë të dhënë shumë të dobishme për të ndihmuar nxënësit dhe pika nga grackat e zakonshme e fillestar. Metodat numerike aspekt gjithashtu tregon dorën e një master dhe mbulon të gjitha materiale që i jepet zakonisht në një kurs një afat, duke përfshirë ekuacionet diferenciale të zakonshme, në një mënyrë të arsyeshme rigoroz dhe në të njëjtën kohë mënyrë praktike. ... Të gjitha në të gjitha ajo është një libër i mrekullueshëm dhe një mrekulli si autor arritur të mbulojnë aq shumë, kështu që normalisht dhe unhurriedly si ai ka.

Prager pension nga Brown University në vitin 1973 dhe shkoi në Savignon, Zvicër, ku ai vazhdoi të ndërmarrë kërkime, shkruaj libra, më jep leksion turne, dhe redaktoni revista. Në mënyrë të veçantë ai dha gjashtë ligjërata në Qendrën Ndërkombëtare për Shkencat Mekanike në Udine në 1974 të cilin ai ka shkruajtur dhe botuar si Hyrje të optimization strukturore (1974). E tij të parë tri ligjëratave konsiderohet si derivim i kushteve të nevojshme dhe e mjaftueshme për optimality globale nga parimet extremum, ndërsa e fundit tre leksione shikuar përmirësimi i shtrirjes strukturore.

Kontributet e tij të shquar në matematikë aplikuar Prager çuar në marrjen e nderon shumë çmime. Ai u zgjodh në Akademinë Kombëtare të Inxhinierisë, Akademia Kombëtare e Shkencave, Akademia Amerikane e Arteve dhe Shkencave, Akademia e Shkencave polonisht, frëngjisht Académie des Sciences. Ai mori medaljen e Reed Worcester Warner dhe medalje Timoshenko nga Shoqëria Amerikane e Inxhinierëve Mekanike dhe medalje Kármán von nga Shoqëria Amerikane e Inxhinierëve Civile. Shumë universitete i dha atij gradë nderi duke përfshirë Liege, Poitiers, Milano, Waterloo, Stuttgart, Hannover, Brown, Manchester dhe Bruksel.

Sa i përket interesave të tij jashtë matematikës, Drucker shkruan:

Midis gamë të gjerë të interesave të tij jashtë nga puna e tij është muzikë klasike, të cilat ai dëgjuar herët në mëngjes para se çdo ditë të ngjeshur të hulumtimit, mësimdhënies, dhe të shërbimit për shoqërinë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland