Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Giambattista Della Porta

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Nov 1535

Vico Equense (near Naples), Italy

4 Feb 1615

Naples, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Giambattista della Porta ishte edukuar në shtëpinë, ku diskutimet mbi tema shkencore shpesh u zhvillua. Babai i tij, nga 1541, ishte në shërbim të perandorit Charles V dhe della Porta u arsimuar mirë nga tutorët privat. Charles V Shenjtë ishte perandor romak dhe mbreti i Spanjës në këtë kohë dhe perandorisë së tij shtrihet në të gjithë Evropën për të Hollandës, Austrisë dhe Mbretërisë së Napolit.

Della Porta udhëtoi gjerësisht në Itali, Francë dhe Spanjë gjithmonë kthyer në pasuri e tij afër Napolit ku ai ishte në gjendje për të studiuar në paqe. Ai kurrë e nevojshme për të fituar një jetesë si pasuria e familjes duket se ka qenë e mjaftueshme për të lejuar della Porta t'i përkushtohej studimit.

Në 1579 della Porta u zhvendos në Romë dhe hyri në shërbimin e Luigi, kardinal d'Este, dhe gjykata e frekuentuar Duke Alfonso II d'Este në Ferrara. Ai gjithashtu jetoi në Venecia ndërsa punonte për Kardinal. Në fakt ai ishte një nga një numër i dramatists i cili ka punuar për kardinali, si Torquato Tasso, poeti më i madh italian i Rilindjes vonë. Della Porta, megjithatë, gjithashtu ndërmori punën shkencore për kardinali, duke e bërë instrumente optike për atë ndërsa në Venedik.

Punës Della Porta ishte e spektrit të gjerë dhe, duke studiuar thyerjesrefractione De optices parte (1593), ai shpalli se ishte shpikësi i teleskopi, edhe pse ai nuk duket se kanë ndërtuar një para Galileos.

Tema të tjera që ai shkroi përfshijnë cryptography në De literarum furtivis (1563), mekanika dhe squaring rrethit. Ai ishte i pari që të propozojë duke shtuar një objektiv konveks të errët. Ai e përshkroi një motor me avull në spiritali De '(1606) dhe ai ishte i pari për të njohur efekt të ngrohjes e rrezeve të lehta.

Della Porta formuar një shoqëri, Accademia dei Segreti dedikuar për të diskutuar dhe studiuar natyrën, e cila kishte takime të rregullta në shtëpinë e tij. Kjo shoqëri u mbyll nga inkuizicionit për 1578, pasi ata ekzaminuar della Porta. Në 1585 ai u bashkua me Rendit jezuit por mbështetja e tij nga Kisha Katolike Romake nuk e ka penguar nga inkuizicioni ndalonte publikimin e punës së tij midis 1594 dhe 1598.

Punë e madhe Della Porta është Naturalis Magia (1558), në të cilin ai studion botës natyrore duke pretenduar se ai mund të manipulohet nga filozof natyror përmes eksperiment teorike dhe praktike. Punës diskuton duke përfshirë shumë subjekte demonology, magnetizëm dhe errët.

Della Porta botuar edhe Villae (1583-92), një fjalor enciklopedik bujqësore dhe distillatione De (1609), duke e përshkruar punën e tij në kimi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland