Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Porphyry Malchus

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

233

Tyre (now Sur, Lebanon)

309

Rome

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Porfir 's ati u quajt Malkhos ose Malchus, që do të thotë' mbret '. Të dy prindërit porfir ishin sirian dhe ai do të merrni vetëm pseudonim porfir më vonë në jetën e tij si ne do të shpjegojmë më poshtë. Porfir u emëruar pas babait të tij kështu që për shumë vite ai ishte i njohur si Malchus.

Si një njeri i ri porfir përpjekur për të fituar dituri të gjerë si një si ai ndoshta mund të studiuar nga shumë gjuhë dhe feve. Në atë kohë Athina ishte qendër kryesore për të mësuar, kështu që ishte e natyrshme që dikush me një etje për dije si porfir patur duhet të udhëtimit ka për të vazhduar studimet e tij. Në Athinë porfir u bë një student i Longinus që:

... Biblioteka ishte një 'gjallë dhe ecin muze' dhe vëmendje kritike akademike në detaje, qartësia e stilit dhe erudicion lënë shenjë e tyre të përhershëm në studenti i mprehtë.

Ishte Longinus i cili i dha porfir atë pseudonim. Në fakt ajo ishte një lojë fjalësh zgjuar nga 'do të thotë porfir' purple 'në greqisht dhe ai u dha këtë emër që ai erdhi nga Tiro i cili ishte i njohur për prodhimin e bojë purpurt mbretërore dhe emrin e tij "mbreti do të thotë' Malchus '= 'mbreterore' = 'purple'.

Në rreth 263 porfir në Athinë dhe shkoi në Romë, ku ai ka punuar me Plotinus, themelues i Neoplatonism. Plotinus mësoi se atje është një realitet i fundit i cili është jashtë dorës së mendimit apo ne gjuhe. Objekti i jetës ishte qëllim përfundimtar në këtë realitet që nuk mund të përshkruhet saktësisht. Plotinus theksoi se njerëzit nuk kanë kapacitet mendor për të kuptuar plotësisht edhe me realitetin fundit vetë ose pasojat e ekzistencës së saj.

Porfir kishte ndjenja të përziera kur ai dëgjoi mësimet e Plotinus. Nga njëra anë ai erdhi për të vlerësojmë pika e parë që Plotinus ishte vënë përpara, edhe pse ajo ishte disi e ndryshme nga pikëpamjet e Longinus. Megjithatë porfir ishte shumë i pakënaqur në mënyrë që Plotinus shprehur veten e tij dhe e gjeti Plotinus e ligjëratave të strukturuar dobët dhe argumentet e tij dhe jo i leshtë.

Porfir kaloi pesë vjet në Romë me Plotinus dhe gjatë kësaj kohe ai:

... përpoq të zgjoj në master ambicie për të organizuar doktrinat e tij.

Nuk është krejtësisht e qartë se pse porfir majtë në Romë, por atje nuk duket të ketë qenë mosmarrëveshjet mbi doktrinën midis filozofëve që formuan Plotinus e rrethit. Porfir shkuan në Sicili, ku ai shkroi një tekst duke filozofive e Aristotelit dhe Platonit së bashku. Porfir kishte një lidhje të fortë për pikëpamjet e Aristotelit dhe punë më tej nga porfir në këtë kohë çoi në një ringjallje në studimet e veprat e Aristotelit. Në veçanti komentimin e tij mbi Aristotelin Kategoritë s 'çoi në zhvillimet e mëvonshme të logjikës. Kjo do të duket që pikëpamjet porfir të mbi Aristotelin kishte diçka të bëjë me kontestet në shkollë Plotinus e cila kishte çuar për të shpërbërjes.

Gjithashtu porfir ndërsa ishte në Sicili, ai shkroi një vepër në vegetarianism dhe një punë kritike ndaj doktrinave të krishtera. Porfir nuk ia thyen lidhjet e tij me Plotinus, megjithatë, ai vazhdoi të korrespondojnë me paraqitjen e tij në pikëpamjet e tij në mënyrë më koherente.

Sipas Heath porfir ishte:

Dishepull i Plotinus dhe korrektor dhe redaktor i veprave të tij.

Përkundër faktit që pikëpamjet e porfir nuk ishin plotësisht në një me ato të Plotinus, ky përshkrim nga Heath është një e drejtë. Porfir me siguri ka shkuar për të redaktuar veprat e Plotinus, sepse ai u kthye në Romë në rreth 282 (i cili ishte rreth 12 vite pas Plotinus vdiq). Atje ai vazhdoi të shkruaj komentet e Platonit dhe filozofëve të tjerë, por kryesisht ai vazhdoi punën e madhe të jetës së tij e cila ishte për të redaktuar dhe publikojë Enneads mbi mësimet e Plotinus të cilën ai kishte përfunduar rreth 301.

Gjithashtu, ndërsa në Romë porfir mësoi Iamblichus i cili ishte një tjetër e rëndësishme e Neoplatonism zhvilluesi i saj. Megjithatë, Iamblichus zhvilluar pikëpamjet e tij larg nga ato të Plotinus dhe shpejt e gjeti veten mospajtim me porfir.

Ne duhet të bëjnë disa komente si për rëndësinë e porfir në historinë e matematikës. Ai shkroi një koment mbi Euklidi 's Elementet e cila ishte përdorur nga Pappus kur ai shkroi komentimin e tij. Proclus duket të ketë komente origjinal porfir në dorë kur ai shkroi komentimin e tij. Kjo është një pikë mbi të cilën është e pamundur të ishte e sigurtë sepse nuk ka një mundësi të vogël që të gjithë e dinin Proclus koment porfir ishte ajo Pappus kishte shkruar.

Një tjetër kontribut i rëndësishëm bërë nga porfir ishte në shkrim Jeta e tij e Pitagorës. Disa fragmente të rëndësishme e shkrimeve matematikan të tjera kanë qenë të ruajtura edhe në veprat e porfir përfshirë Nicomachus dhe Eudemus.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland