Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Lev Semenovich Pontryagin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 Sept 1908

Moscow, Russia

3 May 1988

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Lev Semenovich Pontryagin 's babai, spermë Akimovich Pontryagin ishte një nëpunës civil. Pontryagin e nënës, Tat'yana Andreevna Pontryagina, ishte 29 vjeç kur ai u lind dhe ajo ishte një grua e shquar që luajti një rol vendimtar në rrugën e tij për t'u bërë një matematikan. Ndoshta përshkrimin e 'nëpunësit civilë, edhe pse të sakta, jep përshtypjen e gabuar se e familjes ishin të arsyeshme dhe off. Në fakt puna spermë Akimovich e braktisi familjen pa të holla të mjaftueshme për të lejuar ata që të japin të birit një arsim të mirë dhe Tat'yana Andreevna punuar duke përdorur aftësitë e saj qepje për të ndihmuar nga financat e familjes.

Pontryagin ndoqi shkollën qytetit ku standardi i arsimit ishte edhe më poshtë se të shkollave më të mirë, por rrethanat e dobët e familjes së vënë këto edhe të arrihet financiarisht. Në moshën 14 vjeç Pontryagin pësuar një aksident dhe një shpërthim i lanë atë të verbër. Kjo mund të nënkuptonte një fund me arsimin dhe karrierën e tij, por nëna e tij kishte ide të tjera dhe të përkushtuar veten që t'i ndihmojë atij të kenë sukses pavarësisht nga vështirësitë pothuajse e pamundur për të qenë i verbër. Ndihmën që ajo dha Pontryagin është përshkruar në dhe:

Nga ky moment Tat'yana Andreevna mori përgjegjësinë e plotë për shėrbesėn për nevojat e djalit të saj në të gjitha aspektet e jetës së tij. Me gjithë vështirësitë e mëdha me të cilat ajo kishte të luftoj, ajo ishte aq i suksesshëm në vetë-emëruar detyrë e saj që ajo me të vërtetë e meriton mirënjohje ... të shkencës në të gjithë botën. Për shumë vite ajo ka punuar, në fakt, si sekretar i Pontryagin, lexojnë veprat e shkencore me zë të lartë të tij, shkruar në formulat në dorëshkrimet e tij, gabimet për punën e tij dhe kështu me radhë. Në mënyrë për të bërë këtë ajo kishte, në veçanti, për të mësuar për të lexuar gjuhë të huaja. Tat'yana Andreevna ndihmuar Pontryagin në të gjitha aspektet e tjera, duke parë për nevojat e tij dhe duke u kujdesur shumë e madhe e tij.

Nuk është e paarsyeshme të pauzë për një moment dhe të mendojnë për mënyrën se si Tat'yana Andreevna, me asnjë trajnim ose njohuri matematikore, të bërë nga vendosmërinë e saj dhe përpjekjet ekstreme një kontribut i madh në matematikë Pontryagin duke i lejuar që të bëhet një matematikan kundër të gjitha shanset. Nuk duhet të jenë shumë të tjera jo-Matematikanë, ndoshta shumë prej të cilëve janë të paregjistruar nga historia, që kanë gjithashtu nga aktet e tyre bujar lejohet matematikë të lulëzojnë. Si ne të përpiqemi për të treguar në këtë arkivë, zhvillimin e matematikës varet në një numër të gjerë të ndikimeve të tjera se talentet e matematikanet vete: ndikimeve politike, ndikimeve ekonomike, ndikimet sociale, si dhe aktet e jo-matematicienë si Tat'yana Andreevna .

Por si nuk e lexoni një letër matematikë pa e ditur ndonjë matematikë? Natyrisht kjo është e plotë e simboleve misterioze dhe Tat'yana Andreevna, duke mos ditur kuptimin e tyre matematikore apo emrin, mund t'i përshkruajnë vetëm nga pamja e tyre. Për shembull një shenjë pilë ndërprerje u bë një 'poshte' ndërsa një simbol bashkimi u bë bishtin një 'lart'. Nëse ajo lexuar 'Një frak të drejtë B' pastaj Pontryagin e dinte se ishte një Një mesin e B!

Pontryagin hyri në Universitetin e Moskës në 1925 dhe shpejt u bë e dukshme për të lektorëve e tij se ai ishte një student të jashtëzakonshme. Natyrisht që një student i verbër që nuk mund të bëjë shënime ende ishte në gjendje për të kujtuar manipulimet më të komplikuara me simbolet ishte në vetë të vërtetë mbresëlënëse. Edhe më të mrekullueshëm ishte fakti se Pontryagin mund të 'shikoni' (në qoftë se ju do të justifikim pun keq) shumë më qartë se çdo të studentëve tjerë të tij thellësinë e kuptimit në temat e paraqitur tek ai. Nga avancuar kurse ai mori, Pontryagin ndjehet më pak i kënaqur me Khinchin 's gjatë analizave, por ai mori një simpati të veçantë për Aleksandrov' s kurse. Pontryagin është ndikuar fuqimisht nga Aleksandrov dhe drejtimin e Aleksandrov 's hulumtim ishte për të përcaktuar zonën e punës Pontryagin për shumë vite. Megjithatë, kjo ishte si shumë të bëjë me Aleksandrov veten si me matematikë e tij (e):

Hajmali personale Aleksandrov së, vëmendje e tij dhe helpfulness ndikuar formimin e interesave shkencore Pontryagin në një masë të jashtëzakonshme, aq sa në fakt si aftësitë personale dhe prirjet e dijetarit të rinj vetë.

Viti 1927 ishte viti i vdekjes së babait Pontryagin së. Nga 1927, edhe pse ai ishte ende vetëm 19 vjeç, Pontryagin kishte filluar të japin rezultate të rëndësishme në teorema dual Alexander. Mjeti i tij kryesor ishte për të përdorur numrat lidhje që ishte prezantuar nga Brouwer dhe, nga 1932, ai kishte prodhuar më e madhe e këtyre rezultateve dual kur ai provoi dual midis grupeve homology e përcakton kufizohet në hapësirë Euklidiane të mbyllura dhe në grupe homology komplementit të hapësirës.

Pontryagin u diplomua nga Universiteti i Moskës në vitin 1929 dhe u emërua në Mekanikë dhe Matematikë Fakulteti. Në 1934 ai u bë një anëtar i Institutit Steklov dhe në 1935 ai u bë kreu i Departamentit të Topologji dhe Analiza Funksionale në Institutin.

Pontryagin punuar mbi problemet në topologji dhe algjebër. Në fakt përshkrim e vet të kësaj zone se ai ka punuar në ishte:

... probleme ku këto dy fusha të matematikës vijnë së bashku.

Rëndësia e kësaj pune të Pontryagin të dual (e):

... nuk qëndron vetëm në efektet e tij mbi zhvillimin e mëtejshëm të topologji, me rëndësi të njëjtë është fakti se teorema e tij ia ka mundësuar për të ndërtuar një teori të përgjithshme e karaktereve për s. commutative topological grup Kjo teori, historikisht të parë arritje të vërtetë të jashtëzakonshme në një degë të reja të matematikës, që i algjebër topological, ishte një prej përparimeve më themelore në tërë matematikën gjatë shekullit të pranishëm ...

Një nga problemet e paraqitura nga 23 Hilbertit në 1900 ishte që të provojë supozimi i tij se çdo vend grup Euklidiane topological mund t'i jepet një strukturë të shumëfishtë analitike aq sa për t'u bërë një grup gënjej. Kjo u bë i njohur si Hilbertit 's pestë Problem. Në 1929 von Neumann, integrimit duke përdorur në grupe kompakte e përgjithshme të cilën ai e kishte hedhur, ishte në gjendje të zgjidhë Hilbertit 's pestë Problem për grupe kompakte. Në vitin 1934 Pontryagin ishte në gjendje të provojë Hilbertit 's pestë Problem për grupe abelian duke përdorur teorinë e karaktereve në grupe kompakte në vend abelian që ai e kishte hedhur.

Ndër librat më të rëndësishme Pontryagin për temat e mësipërme është grupe topological (1938). Autorët e dhe drejt pohojnë:

Ky libër i takon asaj kategorie të rralla të veprave matematikore që mund të quhet me të vërtetë klasike - libër që ruajnë rëndësinë e tyre për dekada të tëra dhe të ushtrojnë një ndikim formues në opinionin shkencor të brezave të tërë të Matematikanë.

Në vitin 1934 vizitoi në Moskë Cartan dhe leksione në Fakultetin Mekanikë dhe Matematikë. Pontryagin mori pjesë Cartan 's leksion që ishte në frëngjisht, por nuk e ka kuptuar Pontryagin frëngjisht kështu ai dëgjoi për një përkthim i pëshpëriti nga Nina Bari i cili u ul pranë tij. Cartan 's leksion është i bazuar rreth problemit të llogaritjes grupeve homology e grupeve klasike gënjej kompakt. Cartan ka disa ide se si kjo mund të arrihet, si dhe ai shpjegoi këto në leksion, por vitin e ardhshëm, Pontryagin ishte në gjendje për të zgjidhur problemin plotësisht duke përdorur një qasje krejtësisht të ndryshme e sugjeruara nga Cartan. Në fakt Pontryagin përdorur idetë e prezantuar nga Morse më equipotential sipërfaqeve.

Emri Pontryagin është bashkëngjitur shumë koncepteve matematikore. Mjet thelbësor i teorisë është cobordism Pontryagin-ndërtimit Thom. Një teoremë themelore në lidhje me klasat karakteristikë e një manifold merret me klasat speciale quajtur klasa Pontryagin karakteristike të shumëfishtë. Një nga problemet kryesore të klasave karakteristikë nuk është zgjidhur deri Sergei Novikov provuar invariance tyre topological.

Në 1952 Pontryagin ndryshuar për herë te drejtim të kërkimit të tij plotësisht. Ai filloi të studiojë problemet aplikuar matematikën, në mënyrë të veçantë duke studiuar ekuacionet diferenciale dhe teoria e kontrollit. Në fakt ky ndryshim të drejtimit nuk ishte mjaft si e papritur si u shfaq. Nga 1930 Pontryagin kishte qenë miqësore me AA Andronov fizikani dhe kishin diskutuar rregullisht me të problemeve në teorinë e oscillations dhe teoria e kontrollit automatik mbi të cilat Andronov ishte duke punuar. Ai botoi një letër me Andronov në sistemet dinamike në 1932, por ndryshim i madh në punën Pontryagin në 1952 ndodhi rreth kohës së vdekjes së Andronov.

Në vitin 1961 ai botoi Teoria matematike te Proceset optimale me studentët e tij VG Boltyanskii, RV Gamrelidze dhe EF Mishchenko. Viti pas një përkthim anglisht u shfaq dhe, edhe në vitin 1962, Pontryagin mori çmimin e Leninit për librin e tij. Ai pastaj prodhuar një seri të dokumenteve për lojëra diferenciale e cila shtrihet punën e tij në teorinë e kontrollit. Punës Pontryagin në teori kontroll është diskutuar në studim historik.

Një libër nga ekuacionet diferenciale Pontryagin e zakonshme u shfaq në përkthim anglisht, edhe në vitin 1962.

Pontryagin pranuar nderon shumë për punën e tij. Ai u zgjodh në Akademinë e Shkencave në 1939, duke u bërë një anëtar i plotë në vitin 1959. Në vitin 1941 ai ishte një nga marrësit e parë çmimet e Stalinit (e quajtur më vonë Çmimet Shtetit). Ai u nderua në vitin 1970 duke qenë i zgjedhur Zv / President i Unionit Ndërkombëtar matematike.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland