Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Siméon Denis Poisson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 June 1781

Pithiviers, France

25 April 1840

Sceaux (near Paris), France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Simeon-Denis Poisson 's prindërit nuk ishin nga fisnikëria dhe, edhe pse ai ishte duke u bërë gjithnjë e më e vështirë për të dalluar ndërmjet fisnikërisë dhe borgjezi në Francë në vitet e para të Revolucionit, megjithatë sistemi frëngjisht klasë ende kishte një ndikim të madh në e tij vitet e hershme. Arsyeja kryesore për këtë ishte se ushtria ishte një prej disa profesione ku fisnikëria gëzonte privilegje të rëndësishme institucionale dhe babai i Poisson kishte qenë një ushtar. Sigurisht babai Poisson ishte diskriminuar nga fisnikëria në radhët e sipërme e ushtrisë dhe këtë e bëri një përshtypje të madhe tek ai. Pas pension nga shërbimi aktiv ai ishte emëruar në një post të ulët administrativ që ai mbajti në kohën që djali i tij Simeon-Denis është i lindur. Nuk ka dyshim se familjen Simeon Denis së vënë një marrëveshje të madhe të energjisë në ndihmuar atë të ketë një fillim të mirë në jetë.

Simeon-Denis nuk ishte parë e fëmijëve të prindërve të tij, por disa nga vëllezërit e tij të vjetër dhe motrat kishin dështuar për të mbijetuar. Në të vërtetë shëndetin e tij ishte gjithashtu shumë i brishtë si një fëmijë dhe ai ishte me fat për të tërhequr përmes. Kjo mund të ketë qenë, sepse nëna e vet, nga frika se fëmija i saj i ri do të vdiste, i besoi atij të kujdeset për një infermiere për ta sjellë atë nëpërmjet periudhë kritike. Babai i tij kishte një ndikim të madh mbi birin e tij të rinj, kushtonte kohë për të mësuar atë të lexojnë dhe shkruajnë.

Simeon-Denis ishte tetë vjeç kur kryengritje parizian e 14 korrik 1789 kumtuan fillimin e Revolucionit frëngjisht. Siç mund të pritet nga dikush i cili kishte pësuar diskriminim në duart e fisnikërisë, Poisson lartë ishte entuziast për nga ana politike e ngjarjet. Një pasojë të menjëhershme për mbështetjen e tij të Revolucionit ishte fakti se ai u bë kryetar i rrethit të Pithiviers e cila është në Francë qendror, rreth 80 km në jug të Parisit. Nga kjo pozitë ai ishte në gjendje për të ndikuar në karrierën e ardhshme e djalit të tij.

Poisson babai vendosi se profesionit mjekësor do të sigurojë një të ardhme të sigurt për djalin e tij. Një dajë i Poisson ishte një kirurg në Fontainebleau dhe Poisson ishte dërguar atje për të bërë një kirurg nxënës. Megjithatë, Poisson gjetur se ai ishte i përshtatshëm i sëmurë të jetë një kirurg. Së pari ai i mungonte koordinimi në një shkallë mjaft të madhe që do të thoshte se ai nuk arriti për të zotëruar plotësisht lëvizjet delikate e nevojshme. Së dyti ishte shpejt e qartë se, edhe pse ai ishte një fëmijë i talentuar, ai nuk kishte interes të profesionit mjekësor. Poisson u kthye në shtëpi nga Fontainebleau ka dështuar në thelb për të klasës në mësimin e tij dhe babai i tij kishte të mendojnë përsëri për të gjetur një karrierë për të.

Herë u ndryshuar shumë shpejt në Francë që ishte në këtë kohë një republikë. Nuk profesionet më ishin të bindur e kontrolluar nga fisnikëria pasi ato kishin qenë dhe nuk ka pasur lëvizje drejt bërjes arsimit në dispozicion për të gjithë. Poisson Në 1796 u kthye në Fontainebleau nga babai i tij, këtë herë për të regjistrohen në Ecole Qendrore atje. Nga njëra anë ai kishte treguar një mungesë e madhe e zhdërvjelltësi manual, por tani ai tregoi se ai kishte talente të madhe për mësim, sidomos matematika. Mësuesit e tij në Ecole Qendrore janë jashtëzakonisht të impresionuar dhe e inkurajoi atë për të ulur provime pranues për Ecole Polytechnique në Paris. Ai u ul këto kontrolla dhe i provoi mësuesit e tij të drejtë, sepse edhe pse ai e kishte shumë më pak arsim zyrtar se shumica e njerëzve të rinj duke marrë provimet ai arritur vendin e lartë.

Pak njerëz mund të kenë arritur sukses akademik sa më shpejt që të Poisson bëri. Kur ai filloi të studiojnë matematikën në 1798 në Ecole Polytechnique prandaj ai ishte në një pozitë të fortë për të përballuar me masa të rrepta e një kursi të vështirë, por të kapërcyer mangësitë e edukimit të tij të hershme. Ka qenë padyshim probleme për atë për të kapërcyer, sepse kishte përvojë të pakët shoqërore ose mjedisin akademik në të cilin ai u fut papritur. Ishte pra, për kredi të tij se ai ishte në gjendje të marrin përsipër studimet e tij akademike me entuziazëm të madh dhe kujdes, por gjej kohën për të shijuar teatër dhe aktivitete të tjera shoqërore në Paris. Dobësi e tij ishte vetëm mungesa e koordinimit që kishte bërë një karrierë si një kirurg i pamundur. Kjo ishte ende një pengesë për atë në disa drejtime për të tërhequr diagramet matematikore ishte mjaft përtej tij.

Laplace mësuesit e tij dhe Lagranzhit shpejt e pa talentin e tij matematikore. Ata do të bëhen miq për jetën me nxënësit e tyre në gjendje tepër të rinj dhe ata i dha mbështetje të fortë në mënyra të ndryshme. Një biografi mbi dallimet fundme, të shkruara kur Poisson ishte 18, tërhoqi vëmendjen e Lazhandrit. Megjithatë, Poisson gjetur se gjeometri deskriptive, një temë e rëndësishme në Ecole Polytechnique për shkak të Monge, ishte e pamundur për të që të ketë sukses me të për shkak të paaftësisë së tij për të nxjerrë diagramet. Kjo do të kishte qenë një problem i pakapërcyeshëm do të kishte qenë në shërbim publik, por ato duke synuar një karrierë në shkencë të pastër mund të justifikohet kërkesat e vizatimi, dhe Poisson nuk u mbajt prapa. Në vitin e tij të fundit të studimeve ai i shkroi një letër në teorinë e ekuacioneve dhe Bézout 's teoremen, dhe kjo është e cilësisë së tillë që ai ishte i lejuar për të diplomuar në 1800 pa marrë provimin përfundimtar. Ai vazhdoi menjëherë në pozitën e répétiteur në Ecole Polytechnique, kryesisht në rekomandimin e fortë e Laplace. Ishte krejt e pazakontë për askënd për të fituar emërimin e tyre të parë në Paris, më e lartë që ka Matematikanë për të shërbyer në provincat para se të kthehej në Paris.

Poisson ishte emëruar zëvendës profesor në Ecole Polytechnique në 1802, një post që e mbajti deri në 1806 kur ai u emërua në rang profesori në Ecole Polytechnique që Furierit kishte lirua kur ai ishte dërguar nga Napoleoni në Grenoble. Në fakt Poisson kishte pak kohë për politikën në vend për tërë energjitë e tij janë drejtuar për të mbështetur matematikës, shkencës, arsimit dhe Ecole Polytechnique. Kur studentët në Ecole kishte qenë gati të publikojë një sulm mbi idetë e Napoleonit për Perandorinë Grand në 1804, Poisson kishte arritur të ndalojë ata, jo sepse ai mbështeti pikëpamjet e Napoleonit, por më tepër për shkak se ai pa se studentët do të dëmtonte Ecole Polytechnique nga veprimet e tyre. Poisson motivet nuk janë kuptuar nga administrata e Napoleonit, megjithatë, dhe ata e panë Poisson si një mbështetës i cili karrierën e tij ka asgjë të keqe në të gjitha.

Gjatë kësaj periudhe Poisson studiuar probleme në lidhje me ekuacionet diferenciale të zakonshme dhe ekuacione pjesore diferenciale. Në veçanti ai ka studiuar aplikimet për një numër të problemeve fizike të tilla si lavjerrës në një të mesme i rezistonin dhe teoria e shëndoshë. Studimet e tij janë thjesht teorik, megjithatë, për siç kemi përmendur më lart, ai ishte shumë i ngathët me duart e tij:

Poisson ... ishte i kënaqur që të mbeten tërësisht të panjohur me peripecive e kërkimit eksperimental. Është mjaft gjasa që ai u përpoq ndonjëherë një matje eksperimentale, as ai përpiqet dorën e tij në hartimin e harton eksperimentale.

Përpjekje e tij të parë për t'u zgjedhur në Institutin ishte në 1806 kur ai u mbështet nga Laplace, Lagranzhit, Lacroix, Lazhandrian dhe Ligji Biot për një vend në nenin Matematikë. Bossut ishte 76 vjet më i vjetër në kohë dhe, kishte vdekur, Poisson do të kishte fituar një vend. Megjithatë Bossut jetuar për shtatë vjet kështu që nuk kishte asnjë rrugë në seksionin e matematikës për Poisson. Ai e bëri, megjithatë, të fitojë më tej posts prestigjioz. Përveç rang profesori i tij në Ecole Polytechnique, në 1808 u bë një astronom Poisson në Byronë Longitudes des. Në 1809 ai shtoi një tjetër takim, dmth se e kryesues i mekanikës në sapohapur Faculté Shkencave des.

Në 1808 dhe 1809 Poisson botuar tre gazeta të rëndësishme me Akademinë e Shkencave. Në parë Sur les inégalités mouvements des des moyens planètes ai dukej në probleme matematikore të cilat Laplace Lagranzhit dhe kishte ngritur rreth perturbations e planeteve. Qasja e tij për këto probleme ishte për të përdorur zgjerimet seri të nxjerrin zgjidhje të përafërt. Kjo ishte tipike e llojit të problemit që ai gjeti interesante. Libri ka shkruajtur:

... ai pëlqente veçanërisht pyetje të pazgjidhura që kanë qenë trajtuar nga të tjerët apo fushat në të cilat ka ende punë për të bërë.

Në 1809 ai botoi dy gazeta, e parë Sur le mouvement de rrotullimit de la terre dhe të dytë, variacioni Sur la des constantes arbitraires dans les questions de mécanique ishte një pasojë e drejtpërdrejtë e zhvillimeve në Lagranzhit 's Metoda e variacionit të kosntanta arbitrar që kishin është frymëzuar nga 1808 gazeta e Poisson. Përveç kësaj ai botoi një botim të ri të Clairaut 's Théorie de la figura de la terre në 1808. Punës ishte botuar fillimisht nga Clairaut në 1743 dhe është konfirmuar Newton - besimin Huygens se Toka ishte rrafshuar në polet. Në 1811 Poisson publikuar dy vëllimit e tij traktat Traité de mécanique e cila ishte një trajtim jashtëzakonisht të qartë bazuar në shënimet e tij të gjatë në Ecole Polytechnique.

Malus ishte i njohur të ketë një sëmundje terminale nga 1811 dhe vdekja e tij do të lërë një boshllëk në pjesën fizike të Institutit. Matematicienë, me qëllim që të ketë vende të lira Poisson plotësuar që kur ajo ndodhi, i vendosur temë për Çmimin e Madh të energjisë elektrike në mënyrë që të maksimizuar shanset e Poisson-së. Temë për çmim ishte si vijon (shih për shembull):

Për të përcaktuar nga llogaritja dhe për të konfirmuar nga eksperiment mënyrën në të cilën të energjisë elektrike është e shpërndarë në sipërfaqen e organeve të konsiderohet elektrike ose në izolim ose në prani të njëri-tjetrit - për shembull në sipërfaqen e dy sferave elektrizuar në praninë e njëri-tjetrit. Në mënyrë për të lehtësuar problemin, Klasa e kërkon vetëm për një shqyrtim të rasteve kur përhapjen e energjisë elektrike për çdo sipërfaqe mbetet gjithmonë i njëjti lloj.

Poisson kishte bërë përparim të konsiderueshëm me problemin para se të Malus vdiq më 24 shkurt 1812. Poisson dorëzuar pjesën e parë e zgjidhjes së tij në Akademinë më 9 mars të drejtën e shpërndarjes Sur la de l'électricité à la sipërfaqe des trupit conducteurs. Si Matematikanë kishte për qëllim, kjo ishte faktori vendimtar në Poisson u zgjodh në pjesën fizike të Instituti për të zëvendësuar Malus. Ai gjithashtu ka shënuar një lëvizje larg nga hulumtim eksperimental drejt hulumtimit teorik në atë që është konsideruar të përbëjnë fizike, dhe në këtë Instituti ishte pas plumbit të dhënë nga Laplace.

Poisson vazhdoi të shtoni përgjegjësitë e ndryshme për jetën e tij tashmë të zënë. Në 1815 ai u bë pedagog për Militaire Ecole dhe në vitin e ardhshëm, ai u bë një pedagog për provimet finale në Ecole Polytechnique.

Është shquar si shumë punë Poisson vënë në, në studimin e tij, për mësimin e tij dhe për të luajtur një rol gjithnjë e gjithnjë e më të rëndësishëm në organizimin e matematikës në Francë. Kur ai u martua me Nancy de Bardhi në 1817 ai zbuloi se jeta familjare vënë ende presion tjetër mbi atë ende disi ai mbijetoi presioneve të vazhdueshme për të marrë detyra të mëtejshme. Kontributet e tij kërkimore mbuluar një gamë të gjerë temash matematikës aplikuar. Edhe pse ai nuk ka shpikur teorite e inovative të ri, ai dha një kontribut të madh për të zhvilluar më tej teoritë e të tjerëve që shpesh e parë për të ekspozuar rëndësinë e tyre të vërtetë. Ne tani përmend vetëm disa nga temat ai ka studiuar pas zgjedhjes së tij për të Akademisë.

Në 1813 Poisson studiuar potencial në tërheqjen e brendshme e masa, duke prodhuar rezultate që do të gjejnë aplikim në elektrostatikë. Ai prodhuar punë të mëdha për energji elektrike dhe magnetizëm, të ndjekur nga puna më elastike siperfaqe. Gazetat ndjekur mbi shpejtësinë e zërit në gazrave, për përhapjen e ngrohjes, dhe vibracionet elastike. Në 1815 ai botoi një vepër të ngrohjes që mërzitur Furierit i cili ka shkruajtur:

Poisson ka shumë talent për të aplikuar atë në punën e të tjerëve. Për të përdorur atë për të zbuluar se çfarë është e njohur tashmë është për të humbur atë ...

Furierit vazhdoi të bëjnë kundërshtimet e vlefshme për argumentet e Poisson, të cilin e korrigjuar më vonë në kujtimet e 1820 dhe 1821.

Në 1823 Poisson botuar në ngrohje, prodhimin e rezultateve i cili ndikoi Sadi Carnot. Pjesa më e madhe e punës Poisson ishte e motivuar nga rezultatet e Laplace, në mënyrë të veçantë punën e tij në shpejtesise relative të shëndoshë dhe punën e tij në forca tërheqëse. Kjo punë i fundit nuk ishte i influencuar vetëm nga Laplace 's punë, por edhe nga kontributet e mëparshme të Fildishtë. Poisson punës për forcat tërheqëse ishte vetë një ndikim të madh në Gjelbër 's letër e madhe e 1828 edhe pse nuk Poisson duket se ka zbuluar se Gjelbër është frymëzuar nga formulimet e tij.

JugementsRecherches sur la probabilité des en matière criminelle et matière civile, një punë e rëndësishme të probabilitetit të botuar në 1837, Poisson distribution parë duket. Poisson distribution përshkruan probabiliteti që një ngjarje e rastit do të ndodhë në një kohë apo hapësirë në interval kushtet që probabiliteti i ngjarjes që ndodhin është shumë i vogël, por numri i gjyqeve është shumë i madh në mënyrë që ngjarje të vërtetë ndodh një herë disa. Ai gjithashtu paraqiti shprehja "ligjin e një numri të madh". Edhe pse tani ne shkalla kjo punë si të një rëndësie të madhe, ai gjeti pak mbështetje në kohë, përjashtim që në Rusi, ku Chebyshev zhvilluar idetë e tij.

Është interesante se Poisson nuk shfaqin qëndrim shovinist e shumë shkencëtarë të ditës së tij. Lagranzhit dhe Laplace Fermat njohur si shpikësi i njehsim diferencial dhe integral, ai ishte në frëngjisht, pasi të gjitha ndërsa as Leibniz as Njutonit ishin! Poisson, megjithatë, shkroi në vitin 1831:

Gur Kjo [diferenciale dhe integrale] konsiston në një koleksion të rregullave ... më tepër se sa në përdorimin e sasive pafundësisht të vogla ... dhe në këtë aspekt nuk ka krijimin e tij datojnë Leibniz, autori i algorithm dhe simbol që ka mbizotëruar në përgjithësi.

Ai botoi në mes 300 dhe 400 veprat matematikore në të gjitha. Pavarësisht nga ky prodhim jashtëzakonisht të madhe, ai punoi në një temë në një kohë. Libri i shkruan:

Poisson nuk dëshirojnë të zënë veten me dy gjëra në të njëjtën kohë, kur, në kursin e labours e tij, një projekt hulumtimi kaluar mendjen e tij se nuk e formimit të ndonjë lidhje të menjëhershme me atë që ai e kishte bërë në kohë, ai u kënaqur vetë me shkrim disa fjalë në portofolin e tij të vogël. Personave të cilëve ai përdori për të komunikuar idetë e tij shkencore e di se sa më shpejt pasi ai kishte përfunduar një biografi, ai kaloi pa ndërprerje për një subjekt, dhe se ai zgjedhur zakonisht nga portofoli i tij pyetjet me të cilat ai duhet të zënë vetë. Për të parashikuar më parë në këtë mënyrë problemet që ofrojnë një shans për sukses, dhe të jenë në gjendje të presë përpara se të aplikoni për veten e tyre, është që të tregoni prova e një mendje të dy thekshëm dhe metodike.

Emri Poisson është bashkangjitur në një varietet të gjerë të ideve, për shembull: Poisson e integrale, ekuacioni i Poisson në teori të mundshme, kllapa Poisson në ekuacionet diferenciale, raporti Poisson në elasticitet, dhe Poisson e vazhdueshme të energjisë elektrike. Megjithatë, ai nuk u konsiderua shumë nga matematikanet e tjera në frëngjisht ose gjatë jetës së tij apo pas vdekjes së tij. Reputacionin e tij ishte e garantuar me nderim se ai u mbajt në nga matematikanet huaj, të cilët dukeshin më të aftë se sa kolegët e tij për të njohur rëndësinë e ideve të tij. Poisson vetë ishte dedikuar plotësisht në matematikë. Arago njoftoi se Poisson shpesh ka thënë:

Jeta është e mirë vetëm për dy gjëra, duke zbuluar matematikë dhe matematikë mësimdhënies.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland