Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Louis Poinsot

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 Jan 1777

Paris, France

5 Dec 1859

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Louis Poinsot ndoqi shkollën e Luis-le-Grand, në Paris. Ai u ul provimin pranues të Ecole Polytechnique në tetor 1794, por ai kishte bërë dobët në vlerësimin algjebër, që ai dështoi. Pavarësisht nga kjo performancën e dobët në një pjesë të provimeve hyrje, Poinsot u pranua për pranim në Ecole Polytechnique.

Nga 1794 deri 1797 Poinsot ishte një student në Ecole Polytechnique por pastaj ai u largua dhe shkoi për të studiuar në Ecole des Ponts et Carigradsko me qëllim për t'u bërë inxhinier. Poinsot duket se ka vizion disi munguar në këtë fazë në karrierën e tij si të atë që ai e donte për të ardhmen. Pasi në kurs për t'u bërë një inxhinier, ai reagoi duke dështuar për të studiuar lëndët praktike dhe u bë engrossed plotësisht në matematikë abstrakte. Duke bërë më shumë një rrëmujë e edukimit të tij, Poinsot vendosur të heqin dorë nga ideja e të bërit një inxhinier dhe e la Ecole des Ponts et Carigradsko për t'u bërë një mësues matematike.

Nga 1804 deri 1809 Poinsot ishte një mësues matematike në Bonaparte Lycée në Paris. Pastaj ai u emërua si inspektor i përgjithshëm i Universitetit Perandorak. Një matematikan i njohur zhvilloi një post me këtë universitet në këtë kohë për Delambre ishte emëruar thesarit të Universitetit Perandorak në 1808, duke mbajtur pozicionin e deri në 1815. Poinsot mori në një tjetër takim, përveç një me Universitetin Perandorak, kur ai pranoi postin e profesorit asistent e analizave dhe mekanikës në Ecole Polytechnique më 1 nëntor 1809.

Ne duhet të thonë pak rreth asaj se si dikush si Poinsot, i cili nuk kishte bërë me të vërtetë një sukses i madh i arsimit dhe nuk kishte lëvizur nga mësimi shkollor në arsimin e lartë në mënyrë që ai bëri. Arsyeja është se Poinsot kishte qenë shumë aktiv në matematikë edhe kur ai është dashur të jetë studimi për një kualifikim inxhinieri. Ai kishte publikuar një numër të punon në gjeometri, mekanikë dhe zhurma fillim me elemente de statique në 1803 dhe pas kësaj me:

... Kujtimet që merret me përbërjen e momentet dhe përbërjen e zonave (1806), teoria e përgjithshme e ekuilibrit dhe të lëvizjeve në sisteme (1806), dhe poligone dhe polyhedra (1809).

Sigurisht Poinsot kishte qenë shumë i zënë gjatë viteve të tij si mësues në një shkollë të matematikës dhe me 1809 ai kishte bërë për vete një reputacion të mirë. Në 1812 organizohet Poinsot për Reynaud për zëvendësim për atë në pedagog në Ecole Polytechnique dhe, nga kjo kohë e tutje, ai nuk ka asnjë mësimdhënie më tej duke i kërkuar Cauchy për zëvendësim për atë pas Reynaud. Në shtator 1816 Ecole Polytechnique ishte riorganizuar dhe Poinsot humbur postin që ai kishte mbajtur në emër vetëm për katër vitet e mëparshme.

Nga 1816 Poinsot ishte zgjedhur për të Académie des Sciences për të, më 31 maj 1813, ai kishte zëvendësuar Lagranzhit në seksionin e matematikës të Académie. 1816 riorganizimin e Ecole Polytechnique pa Poinsot bëhet pedagog pranimit dhe e ka mbajtur këtë post për dhjetë vjet. Nga 1839 deri në vdekjen e tij ai punoi në Longitudes des Bureau.

Poinsot kishte parime të lartë, kur ai erdhi në hulumtim matematikën dhe publikimin e saj:

Poinsot ishte i vendosur për të publikuar rezultatet e vetëm të zhvilluar plotësisht dhe për të paraqitur ato me qartësi dhe elegance. Si rrjedhim ai la një trup mjaft të kufizuar të punës ...

Hulumtimi i tij në gjeometri, zhurma dhe dinamika është e rëndësishme. Ai ishte shpikësi i mekanikës gjeometrike, hetuar se si një sistem i forcave që veprojnë mbi një trup i ngurtë mund të zgjidhet në një forcë të vetme dhe një çift. Ai shkroi një punë e rëndësishme në polyhedra në 1809 (të përmendur më lart), duke zbuluar katër polyhedra i ri i rregullt, dy nga të cilat shfaqen në Kepler 's 1619, por puna e Poinsot nuk kishte dijeni për këtë. Në 1810 Cauchy provuar se, me këtë përkufizim të rregullt, numërimit të polyhedra rregullt është e plotë. Një gabim u zbulua në Poinsot (dhe kështu Cauchy 's) Përkufizimi në 1990 kur një paqëndrueshmëri e brendshme u bë i dukshëm.

Përveç kësaj Poinsot punuar në teorinë e numrave dhe për këtë temë ka studiuar ekuacionet Diophantine, si për të shprehin numrat si diferencë e dy shesheve dhe rrënjët e primitiv. Megjithatë ai është i njohur mirë për përkushtimin e tij në gjeometri dhe, së bashku me Monge, ai ka kontribuar në temë rifiton rolin e saj drejtues në hulumtimet matematikore në Francë në shekullin e tetëmbëdhjetë. Si edhe studimin e tij në gjeometri, Poinsot kontribuar për rëndësinë e tij në rritje, duke krijuar një karrige të gjeometrisë së përparuar në Sorbonne në 1846. Poinsot qëllim karrige për Chasles dhe në të vërtetë ai u emërua në karrige të reja të cilat ai i zënë deri në vdekjen e tij në 1880.

Poinsot bëri, si shumë akademikë në këtë kohë në Francë, të përfshihen në politikë. Ai ishte i përfshirë si në politikat e arsimit të lartë dhe me politikën e Francës. Në kapacitetin e ish ai shërbeu në Perfectionnement de Conseil e Ecole Polytechnique në një numër rastesh pas 1830. Në vitin 1840 ai u emërua në Royal Conseil de l'Udhëzim Publique e cila merret me arsimin e lartë. Ai ishte:

Moderuar liberale në opinionet e tij politike [dhe] ai protestuan kundër clericalism e Restaurimit, por më vonë e pranoi propozimin tek Chambre de Paris (1846) dhe Senati (1852).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland