Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Abraham Ezechiel Plessner

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Feb 1900

Lodz, Russian Empire (now Poland)

18 April 1961

Moscow, USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ibrahimi Plessner ndoqi shkollën e mesme (1909-1918), ku deri më 1916 ai u mësoi në rusisht, atëherë për një vit në gjuhën gjermane, atëherë për vitin e tij të fundit në polonisht. Në vitin 1919 ai hyri në Universitetin e Giessen dhe studiuar nën Schlesinger dhe Engel.

Në 1921 Plessner shkoi në Göttingen, ku ai mori kurse në seri Dirichlet dhe teoria Galois nga Edmund Landau; fushave algjebrike numri Emmy Noether dhe gur e variacioneve nga Courant. Pastaj në seancë 1921/22 ai ka studiuar në Berlin, ku nga Përditësime leksione mbi ekuacionet diferenciale dhe integrale, Bieberbach në gjeometrinë diferenciale dhe Schur në algjebër.

Plessner marrë doktoraturë tij nga Giessen në 1922 për një tezë në seri konjuguar trigonometrical. Pastaj ai ka punuar në Marburg me Hensel redaktimi Kronecker 's mbledhur punon. Gjatë kohës së tij në Marburg ai botoi një letër që përmban atë që sot quhet teorema e Plessner së, lidhur me sjelljet e kufijve të funksioneve meromorphic në disk njësi.

Habilitationsschrift 1929 Plessner ishte paraqitur për të fakultetit në Giessen. Edhe pse kjo ishte një pjesë e pazgjidhura të punës Senatit refuzoi të jepte miratimin e vet që Plessner ishte një qytetar rus. Ai u tha nga zyrtarët e qytetit që ai u kërkohet të kenë 20 vjet të qëndrimit të vazhdueshëm në Gjermani për të marrë shtetësinë.

Plessner u zhvendos në Berlin dhe Senatit të Giessen është kërkuar përsëri që të këshillohem shkallë. Ata vendosën që të shtyjë një vendim të papërcaktuar dhe kështu Plessner nuk kishte zgjedhje, ai nuk mund të marrë një lectureship në Gjermani që nga ai ishte një qytetar rus dhe kështu ai u zhvendos në Moskë.

Atje ai u bashkua me grupin hulumtimin e Luzin. Interesat e tij në këtë kohë u zhvendos në analiza funksionale dhe Teoria e veçanërisht fantazme. Duket se interesi i tij në analizat funksionale u ngrit kur ai lexoi librin Banach e 1932.

Ai ishte shumë i nderuar në Moskë: një koleg shkruajtur

Abrahm Ezechiel Plessner dinte aq shumë sa që të dukej se ai dinte gjithshka. Ai kuptoi punon në çdo fushë dhe çdo matematikani rinj u përpoqën të tregoj atë për rezultatet e tij të re.

Studentët e tij vuri në dukje se leksionet e tij ishin të mbushur me komente si: kjo është e rreme dhe kjo është e parëndësishme. Ata jokingly ka shkruajtur:

Parajsë në kuptimin e Plessner është një hapësirë abstrakte, në të cilën të gjithë janë të dy teorema rreme dhe i parëndësishëm.

Plessner u graduar profesor në vitin 1939 dhe dy postimet e mbajtur në Universitetin e Moskës dhe në Institutin e matematike e Akademisë së Shkencave të BRSS. Megjithatë ai u shkarkua nga të dy postet në vitin 1949.

Vitet e tij të fundit ishin ato të vështirësive financiare dhe shëndetin e tij, e cila kurrë nuk kishte qenë e mirë, vazhdimisht u bë më keq. Rolin e tij në matematikë është megjithatë një i madh dhe duhet të konsiderohet si themelues i shkollës në Moskë e analizës funksionale.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland