Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Vera Pless

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 March 1931

Chicago, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Vera Pless 's emrit para se ajo ishte martuar Vera Stepen. Prindërit e saj ishin hebrej rusë të cilët kishin emigruar në Shtetet e Bashkuara dhe ishin të etur për të siguruar se vajza e tyre kishte të gjitha përfitimet arsimore, të cilat Shtetet e Bashkuara kishin për të ofruar. Ajo u rritur në një zonë hebraike në anën perëndimore të Çikagos dhe prindërit e saj e shtyu e saj për të fituar kualifikimet arsimore sa më shpejt që të jetë e mundur.

Gur Kur Vera ishte rreth 12 vjeç, ajo ishte e mësuar nga një mik i familjes i cili ishte një student i diplomuar në Universitetin e Çikagos. Ai pa se ajo kishte një talent të vërtetë matematikore por Vera nuk ishte në këtë fazë të interesuar në matematikë. Ajo luajti violimçel në Shkollën e Lartë orkestër e saj dhe kishte një ambicie të jetë një lojtar i lartë cello. Sigurisht ajo dëshironte të bëjë violimçel parë në orkestër, por kur i ati e shtyu të saj në shkollën e mesme duke i lënë dy vitet e para ajo duhej të humbas me gjysmë zemre në këtë kënaqësi.

Hyrja Universitetin e Çikagos, ajo u shpërblye me një diplomë universitare, pasi vetëm tre vjet studimi. Ajo ende nuk kishte djegur dëshira për t'u bërë një matematikan, edhe pse një numër i njerëzve me kusht frymëzim:

Unë nuk kishte ambicie për t'u bërë një matematikan; vajzave në atë kohë aspiroi të jenë gratë (e njerëzve të suksesshme) dhe nëna. Ndoshta disa "fatkeq", vajzat nuk i martuar dhe ndjekur karrierën, por, deri sa gratë Matematikanë shkoi, nuk kam parë një herë gjithë unë isha student. Megjithatë, unë nuk e di në lidhje me punën e Emmy Noether dhe ajo mund të ketë ndikuar në zgjedhjen time të zonës, algjebër, edhe pse unë mendoj se mësimet e Irving Kaplansky ishte ajo që me të vërtetë i frymëzuar.

Dy Noether "Emmy" dhe Irving Kaplansky u algebraists, veçanërisht studiojnë teori rrjet, kështu që nuk është për t'u habitur që frymëzimi i tyre çoi atë në algjebër. Vera vazhdoi studimet e saj në Universitetin e Çikagos duke punuar për Master në shkallë të saj. Ajo u takua me burrin e saj të ardhshëm, një studente fizike, në universitet dhe ata u martuan në vitin 1952 dy javë para provimit të zotit të saj.

Pas dhënies së magjistraturës shkallën e saj, Pless mori një punë me një grup fizikës në Universitetin e Çikagos, ndërsa burri i saj ka vazhduar të punojë për doktoratë e tij. Megjithatë, jo shumë kohë pas fillimit të punës ajo u dha një të Bursës për të studiuar për një Ph.D. në Northwestern University:

Kam punuar për Doktoraturë tim (nën drejtimin e Alex Rosenberg) sepse ajo ishte një profesion shumë interesant se kisha punë, ndërsa duke pritur për burrin tim të plotë Ph.D. e tij të lartë të energjisë fizike eksperimentale.

Kur burri i saj kryer doktoratura e tij ai u ofrua një post në Massachusetts Institute of Technology dhe u zhvendos me Pless tij në Cambridge, Massachusetts:

Unë nuk e kishte mbaruar tezën time, por nuk kanë një fillim i mirë. Alex [Rosenberg] ishte e përshtatshme për t'u tim duke përfunduar me korrespondencë. Kjo ndodhi me shumë, letra të dobishme humoristike nga Alex. Unë vetëm u ktheva për të mbrojtur tezën time, e cila ishte rreth dy javë para se fëmija im i parë, një vajzë, ishte i lindur (ajo ishte e hershme).

Pless ishte dhënë doktoraturës e saj në vitin 1957. Një publikim që dalin nga puna e saj ishte e doktoraturës rrjet i vazhdueshëm transformimi i bazave të hapësirave biorthogonal cili u botua në Gazetën matematike Duka në vitin e ardhshëm. Në këtë letër Pless duket në hapësira vektoriale e dyfishtë e dimensionit countable mbi një rrjet të ndarjes dhe studimet rrjet L e të gjitha transformimet e vazhdueshme lineare në një hapësirë të tillë. Rezultatet kryesore përshkruajnë strukturën e B / A B dhe A, ku janë jo-zero në idealet L të provuarit, në veçanti, se B / A është një rrjet primitiv që nuk është i rregullt.

Kohët kanë ndryshuar, por një duhet të kuptojnë se Pless pasoi pritjet e saj ditën kur ajo nuk mendon për të kërkuar një punë pas marrjes së doktoraturës së saj, por ajo qëndroi në shtëpi për t'u kujdesur për vajzën e saj. Në 1959 fëmijën e saj të dytë, një djalë me emrin Ben, lindi dhe kur u plak, Ben e mjaftueshme për të shkojnë në shkollë për fëmijë në vitin 1962, filloi të mësojë Pless kurse në Universitetin e Bostonit:

Unë ende ndjehet përgjegjësia ime e parë ishte që fëmijët e mi të vogla. Edhe me mësimin tim, kam gjetur këtë jetë stultifying. Ne patëm para pak, kështu që ne nuk mund të punësojë babysitters ose ndihmë familjes. Burri im ishte shumë ambicioz, ka punuar me orë të zgjatura dhe nuk e ndjeni se duhet të ndihmojë anyway, i cili ishte atëherë e zakonshme.

Pasi djalin e saj më të re Ben ishte mjaft i vjetër për të filluar shkollën fillore, filloi të shikojë Pless për postet me kohë të plotë. Përpjekjet e saj për të marrë një post të universitetit ishin të pasuksesshme. Nga njëra anë ajo kishte përvojë mësimdhënie por nga ana tjetër ajo nuk e kishte mbajtur deri kërkimore e saj. Megjithatë, ajo ndjehet e dinte se ajo ishte duke u diskriminuar për të qenë një grua dhe shpesh ajo i është thënë hapur se universitete dhe kolegje nuk ishin vend për një grua. Megjithatë ajo dëgjoi se Forcave Ajrore Cambridge Research Laboratory është duke kërkuar për Matematikanë për të punuar në një fushë të re të quajtur "gabim-korrigjimin e kodeve" dhe edhe pse ajo nuk kishte dëgjuar për një gabim-korrigjimin e kodeve në këtë kohë, përvoja e saj algjebrike ishte konsideruar si të drejtë të të jetë pikërisht ajo që ishte e nevojshme për të bërë progres.

Pless punuar në Air Force Research Laboratory Kembrixh 1963-1972 me një pushim të shkurtër për të pushimit të lindjes, kur fëmija i saj i tretë ka lindur. Gjate kesaj kohe ajo u bë një nga ekspertët e botës kryesor në teorinë coding. Në vitin 1963 ajo botoi moment identitetin e energjisë në shpërndarjet peshë në një humbje të korrigjimin e kodeve që jep:

... një shprehje për të parë s momentet e shpërndarjes së peshës Hamming e një kodi lineare arbitrare për sa i përket numrit të codewords të secilës peshë më pak se s në Puna komplementit, apo kod të dyfishtë. Rezultat, bazuar në identitetet MacWilliams ', është përdorur për të përcaktuar shpërndarjet e plotë peshë e kodeve disa mbetje katror.

Ajo gjithashtu botoi disa artikuj të cilat vazhduan hulumtimet ajo kishte ndërmarrë për doktoratë e saj. Për shembull, ajo e botuar WITT 's teoremë për nonalternating forma simetrike bilinear mbi një fushë e 2 karakteristike në vitin 1964 dhe Në invariants e subspace vektoriale e një hapësirë vektoriale mbi një fushë të dy karakteristike në vitin e ardhshëm, të dy botimet qenë në Procedura e Shoqërisë American Mathematical. dokumente tjera në fillim të coding teori të përfshira Në unike e kodeve Golay publikuar në Journal of kombinator Teori në vitin 1968 dhe në vitin e ardhshëm Në një familje të re e kodeve të reja lidhur me simetri dhe hartonpesë - Buletini i Shoqërisë American Mathematical.

Kryerjen e hulumtimeve themelore në Departamentin e instalimeve të Mbrojtjes u ndalua nga qeveria e Shteteve të Bashkuara dhe në vitin 1972 u largua Pless dhe për tre vjet ajo punoi në Institutin e Teknologjisë të Masaçusetsit, një bashkëpuntor i hulumtimit përpara se të caktuar një profesor të plotë në Universitetin e Illinois në Çikago në vitin 1975.

Në vitin 1982 ajo botoi një tekst të rëndësishëm në teorinë coding Hyrje në teorinë e gabimit-korrigjimin e kodeve. Ajo ishte projektuar si një kurs një semestër për studentë në teorinë e kodimit dhe algjebrike eshte:

... dëshmuar e dobishme për mësim profesorët kurse në coding teori. Provave të gjithë janë ato më të thjeshtë të njohur.

Një botim të zgjeruar dytë u shfaq në vitin 1989. Kjo është një nga rreth 100 botime që Pless ka deri në kohën e sotme. Kur u pyetën se çfarë janë ajo e konsideron punën e saj në jetë në ajo u përgjigj:

Ndërsa unë e konsideroj veten një matematikan i pastër, disa pyetje shumë interesante Unë kam punuar më janë paraqitur nga individë të cilët kanë qenë të interesuar në të gjitha kërkesat.

D'Agostino, në, përshkruan Pless si:

... një grua që është aq miqësor dhe të angazhohen si ajo është e paprekur nga ndikimi dramatike ajo ka pasur në fushën e coding teori. Pretendimin e saj se ajo ka qenë vetëm të kesh kënaqësi është një nga më të bëhet tiparet e personalitetit të saj si dhe tregimin e saj.

Në, shkruar rreth dhjetë vjet më parë, shuma Pless deri karrierën e saj si një matematikan grua dhe e krahason atë me atë që përballet me gratë sot:

Në retrospektivë, unë mendoj se kam qenë shumë me fat. Kam punuar në kodim nga fillimi e saj dhe ajo është zhvilluar në një temë interesante matematikore. I kanë vlerësuar mundësinë për të punuar me shumë matematikanë të mrekullueshëm, në veçanti Richard Brualdi, John Conway, dhe Neil Sloane. Unë kam qenë në gjendje për t'u kujdesur për fëmijët e mi në vitet e tyre më të rinj në një mjedis të presionit të ulët. Unë do të gjeni fëmijë përballen me rritjen e vështirë presioneve asistent profesorët tanë përballen. Disiplina ynë nuk është i vetmi duke kërkuar një marrëveshje e madhe. Vajza ime, një banor mjekësore me një vajzë e re e tij të saj, ka shumë për të thënë rreth orëve të gjata e kërkuar të banorëve. Për fat të keq, shoqëria jonë është ndoshta humbur kontributet me vlerë prej grave për këto arsye dhe shumë gra janë duke bërë një numri të madh emocional ose në konfiskim karriera apo te mos kushtonte aq kohë sa për familjet e tyre si ata ndjehen se duhet.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland