Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Josip Plemelj

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Dec 1873

Grad on Bled, Slovenia

22 May 1967

Ljubljana, Slovenia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Josip Plemelj ka lindur në Grad në Bled, një fshat në brigjet e Liqenit të Bledit. Ky liqen akullnajore, në veri-perëndim ekstreme e Sllovenisë, ndodhet në veriperëndim të Lubjanës dhe është 475 metra mbi nivelin e detit në rrëzë të Alpeve Julian. Josip babai ishte Urban Plemelj, një marangoz në fshat që farmed një pjesë të vogël të tokës, ndërsa nëna e tij ishte Marija Mrak. Urban vdiq ishte Josip ishte vetëm një vjeç dhe ka mbetur për t'u Marija për ta sjellë familjen e saj deri në rrethana shumë të vështira.

Sllovenia ishte nën sundimin e Austrisë së Habsburgëve, kur Plemelj ishte lindur, ashtu siç ka qenë për shumicën e 500 viteve të mëparshme. Megjithatë ai ishte rreth kësaj kohe që Sllovenët, serbët, kroatët dhe filloi të kërkojë pavarësi nga Austria dhe ideve të ndryshme të bashkimit politik i këtyre grupeve filloi të diskutohet. Kjo ishte një atmosferë politike e cila më vonë do të ketë një ndikim të madh në karrierën e Plemelj, por, duke pasur parasysh rrethanat e dobët financiare të familjes së tij, ai ishte me fat për të marrë një arsim që do të lejonte atij të shfaqur talentin e tij. Në shkollën fillore ai shpejt tregoi aftësitë e tij matematikore të cilat ishin të njohura shpejt. Nëna e tij ishte në gjendje të dërgoni atë në Ljubljanë, ku ai ndoqi shkollën e mesme 1886-1894.

Pas katër vjet në Plemelj shkollës së mesme e kishte mbuluar gjithë planin mësimor matematikë në shkollë. Ai pastaj tregoi epshet e tij për të mësuar nga tutoring nxënësit tjerë në shkollë për provimet përfundimtare të tyre edhe pse ai ishte shumë më të rinj se ai ndihmoi nxënësit. Nga vitin e pestë ai filloi të studiuar matematikë shumë e avancuar. Ai u shndërrua shumë shpejt duke e bërë zbulimet e tij matematikore, për shembull ai i zbuluar për veten e tij zgjerimin seri për mëkatin x dhe për cos x. Mënyrë ai e bëri këtë ishte që së pari të gjeni zgjerimi seri për Arcsin x dhe pastaj anasjell seri për të siguruar se për cos x. Ai gjithashtu ka zhvilluar një dashuri për zgjidhjen e problemeve gjeometrike, ndërsa në shkollën e mesme dhe disa nga temat kërkimore ai më vonë ka punuar më, të tilla si ndërtimi i tij i rregullt poligonin shtatë njëanshëm, i zhvilluar në mënyrë të qartë nga hetimet e ai filloi të bëjë ndërsa në shkollë. Tema të tjera se matematika interesuar edhe atë, sidomos fizike dhe astronomi. Ai studioi dy aspektet teorike të astronomisë, por edhe aspektet praktike të shpenzimeve mbrëmje shumë vëzhgues yjet dhe planetet.

Në 1894 Plemelj mori provimet finale e tij e shkollës dhe hyri në Fakultetin e Arteve të Universitetit të Vjenës për të studiuar tre subjektet e tij e preferuar shkollë të matematikës, fizikës dhe astronomisë. Ai ishte me fat të kemi disa lektorë të shkëlqyer në Vjenë, shumë prej të cilëve ishin emëruar rishtazi. Ai u mësoi analizë nga von Escherich ndërsa Gegenbauer (të caktuar një profesor në Vjenë në 1893) dhe Mertens (i caktuar për në Vjenë në 1894) mësoi atij algjebër dhe teoria e numrave. Lektor e tij fizike ishte Boltzmann, ndoshta më i njohur i të gjithë mësuesit e tij i cili ishte emëruar në karrige e fizikës teorike në Vjenë në 1894, ndërsa ligjërues ishte astronomi i tij Edmund Weiss. Plemelj ndërmori kërkime nën mbikëqyrjen von Escherich dhe maj 1898 u dha një doktoratë e tij për tezën mbi ekuacionet diferenciale lineare homogjene me koeficientët uniformë periodik (über lineare homogene Differentialgleichungen mit eindeutigen periodischen Koeffizienten).

Plemelj vite që kaloi në Universitetin e Vjenës ishin ato në ngjarjet politike të cilat janë kryer që do të shpinte në Slloveni fituar pavarësinë nga sundimi austriak dhe formimin përfundimtar të Jugosllavisë. Partitë politike të parë në Slloveni u formuan gjatë kësaj kohe dhe Plemelj mbështetur fuqimisht qëllimet e tyre. Pas doktoraturës e tij Plemelj udhëtoi për në Gjermani, ku ai studioi me Frobenius dhe Fuchs për vitin akademik 1899-1900. Ai pastaj shkoi në Göttingen ku ai kaloi vitin e ardhshëm akademik studiuar nën Klein dhe Hilbertit.

Një ngjarje e rëndësishme matematikore ka ndodhur kur ai ishte në Göttingen, për shkak se ishte viti në të cilin Holmgren leksione mbi Fredholm 's teorinë e ekuacioneve integrale në Göttingen. Hilbertit menjëherë pa rëndësi ai e Fredholm 's teori dhe punojnë në Göttingen në këtë temë filloi menjëherë. Plemelj ishte një kontribues i madh për këtë punë dhe ai ishte në mesin e parë për të bërë përparime të mëdha. Kontributet e tij të bëra në ekuacionet integrale dhe teori të mundshme u sollën së bashku në një vepër ai i botuar në 1911 për të cilat ai u dha Çmimin Jablonowski princit.

Në prill 1902 ai u emërua si një Privatdozent në Universitetin e Vjenës, ku ai qëndroi deri më 1906 kur ai u emërua si asistent profesor në Universitetin Teknik të Vjenës. Ai vetëm kaluar një vit në këtë post për në 1907 ai u emërua profesor në Universitetin e Chernivtsi. Chernivtsi është tani në jug-perëndimore të Ukrainës, por në kohë Plemelj është duke punuar atje ai ishte pjesë e Austro-Hungarisë. Pas vetëm një viti ai ishte emëruar në postin e profesorit të matematikës dhe të plotë rreth kësaj kohe ai prodhuar disa nga kontributet e tij më të shquar të hulumtimeve matematikore.

Riemann 's problemit, në lidhje me ekzistencën e një ekuacioni diferencial linear i klasës Fuchsian me pikë të përcaktuara rregullt njëjës dhe grupi monodromy, kishte qenë ulur në një zgjidhje të ekuacionit integral nga Hilbertiane në vitin 1905. Plemelj zbuluar ekuacionet që lidhen me vlerat e kufijve të funksioneve holomorphic të cilat janë tani quhet "formula Plemelj" dhe menjëherë pas kësaj ishte në gjendje të zgjidhë Riemann 's problem ne shkrimin e tij klasa Riemannian e funksioneve me grupin dhënë monodromy botuar në Monatshefte für Mathematik und Physik në 1908. Ekuacionet janë sot të rëndësishëm në një numër të fushave të ndryshme, duke përfshirë transportin teori neutron ku një ekuacion njëjës integrale është hasur. Ne duhet të kini parasysh se formula Plemelj quhen nganjëherë Sokhotsky-formule Plemelj që, si Kechkic shkruan në:

... ashtu-quajtur formulën Plemelj janë ... për shkak të Sokhotsky, i cili i publikoi në tezën mjekut të tij në 1873, që do të thotë 35 vjet para Plemelj.

Metodat Plemelj për zgjidhjen e Riemann-s problem u zhvilluar më tej nga Nikolai Ivanovich Mushelisvili në teorinë e ekuacioneve integrale njëjës. Gjithashtu të rëndësishme janë kontributet e Plemelj për të teorisë së funksioneve analitike që ai zhvilloi ndërsa problemi hetimin e uniformization e funksioneve algjebrike:

Ai ishte i pari që zbuloi formulimin e mprehtë e teorema Koebe e shtrembërim. Brenda teorinë e ekuacioneve diferenciale ai punoi kryesisht në ekuacionet e tipit Fuchs dhe Klein 's teorema.

Një kontribut që ne duhet të përmendim ishte provë e thjeshtë e Plemelj n = 5 rastin e teorema e fundit Fermat, të cilin e botoi në 1912. Gjatë 1912-13 Plemelj ishte Dekani i Fakultetit të Universitetit të Chernivtsi. Kjo ishte një periudhë gjatë së cilës ai mori nderon shumë, për librin e tij në teorinë e mundshme nuk çoi vetëm në atë marrjes Jablonowski Princi Çmimi, i cili kemi përmendur më lart, por edhe lieben Riçard Çmimin në 1912. Ky çmim i fundit ishte dhënë atij në Vjenë për:

... punë më të shquar në fushën e matematikës të pastër dhe aplikuar me shkrim nga një matematikan austriak në tre vitet e mëparshme.

Plemelj sigurisht kualifikuar si një matematikan austriak, por kjo ishte ironical se ai do të përshkruhet si i tillë gjatë një periudhe kur kombe të ndryshme që formohen perandori austriak u fillim për të parë drejt pavarësisë dhe Plemelj vetë ishte lidhur fuqimisht me qëllime të tilla. Ai vazhdoi të punonte në Universitetin e Chernivtsi përmes viteve të para të Luftës së Parë Botërore, por lëvizja për pavarësi e Sllovenisë nga Austria e vazhdueshme për të forcuar. Me Austri aleate me Gjermaninë kundër aleatëve, lëvizja për pavarësi u rrit në fuqi me Komitetin jugosllave, e përbërë nga robëria në Paris dhe Londër, e themeluar në prill 1915. Në 1917 qeveria Plemelj detyruar të largohen nga Chernivtsi për shkak të pikëpamjeve të tij politike dhe ai iku në veri në Bohemi. Më 20 korrik 1917, Komiteti jugosllave në lidhje me qeverinë në mërgim serbe lëshoi Deklaratën e Korfuzit e cila hapi rrugën për një shtet sllav e Jugut e Serbëve, Kroatëve, dhe Sllovenëve. Mbretëria e Serbëve, Kroatëve, dhe Sllovenëve (e cila do të u bë Jugosllavia në 1929) u formua më 1 dhjetor 1918. Në fakt në fund të Luftës së Parë Botërore, në mesin e shumë ndryshime në hartën e Evropës, u bë Chernivtsi rumun.

Provinciale Qeveria sllovene ngritur një Komisioni i Universitetit për të mbikëqyrur rihapjen e Universitetit të Lubjanës si një universitet slloven dhe Plemelj u emërua anëtar i këtij Komisioni. Në fakt, Universiteti i Lubjanës kishte qenë themeluar në 1595, por tani një hap i rëndësishëm drejt pavarësisë slloven nga sundimi austriak ishte krijimi i një Universiteti sllovene. Universiteti i Ljubljanës rihap si një universitet slloven në 1919 me Plemelj si rektor e saj të parë. Ai gjithashtu u emërua profesor i matematikës në Fakultetin e Arteve. Vidav, i cili ishte një student i Plemelj në Lubjanë, shkruan në:

Duke pranuar një karrige në Universitetin e Lubjanës, Plemelj në fakt sakrifikuar karrierën e tij prej dijetari. Çfarë me të pas-luftës, mungesa e kontaktit me botën shkencore, vetminë e tij profesionale, dhe sëmundjet e tij, Plemelj mësoi, më tepër se krijuar shumë më të re gjatë viteve të Ljubljanës e tij.

Megjithatë koha e tij në Lubjanë ishte shumë e dobishme për vendin e tij:

Prania Plemelj në Lubjanë ishte i një rëndësie të madhe për zhvillimin e matematikës dhe të shkencave tjera ekzakte në mesin e Sllovenëve. Disa breza Matematikanë përfituar nga doktrina e tij. Ai përdoret për të mbajtur një kurs i përgjithshëm i matematikës dhe një cikël tre-vjeçare të leksione mbi ekuacionet diferenciale, Teoria e funksioneve analitike, dhe algjebër duke përfshirë Teoria e numrave.

Këto kurse u bë bazë e tre të teksteve të tij të botuar nga Akademia Sllovene e Shkencave dhe Arteve. Ata ishin Teoria e funksioneve analitike (1953), ekuacionet e diferencuar dhe integrale. Teoria dhe aplikimi (1960), si dhe Algjebra dhe teoria e numrit (1962). Puna e tij përfundimtar, Problemet në Sense e Riemann dhe Klein u shfaq në vitin 1964 dhe i përshkroi ato pjesë e matematikës në të cilat Plemelj ka qenë një kontribues i madh.

Plemelj marrë nderon shumë më tepër për Çmimin Jablonowski Princi dhe lieben Richard çmimin që kemi përmendur më lart. Ai u zgjodh në Akademinë e jugosllave në Zagreb në vitin 1923, Akademia serbe në vitin 1930, dhe Akademia Sllovene e Shkencave dhe Arteve kur ajo u themelua në vitin 1938. Në 1954 ai mori Çmimin nagrada Presernova dhe u zgjodh për të Akademisë Bavareze në të njëjtin vit. Universiteti i Lubjanës i dha atij një doktoratë nderi në vitin 1963 me rastin e 90 vjetorit të tij th.

Ne fund këtë biografi me disa komente në lidhje me stilin e Plemelj si një lektor. Ai gjithmonë leksione pa shënime, me sa duket pa përgatitur leksion në të gjitha. Ai e bëri të përgatisë çdo leksion, megjithatë, duke menduar me kujdes për atë si ai ecte në mes të shtëpisë së tij dhe universitetit. Ai ishte i interesuar në kaligrafi, shkrimet e tij ligjërata në karaktere vizatuar bukur. Gjuha hipnotizuar edhe atë dhe ai zgjodhi me kujdes fjalët e tij, duke pritur studentët e tij të bëjnë të njëjtën. Edhe pse shumë është humbur nga citim mëposhtme në përkthim, ajo nuk ilustrojnë rëndësinë ai bashkangjitur hije e thotë:

Inxhinier i cili nuk e di matematikë nuk ka nevojë për atë. Por në qoftë se ai e di se, ai shpesh e përdor atë.

Plemelj në pension në vitin 1957 kur ai ishte 83 vjeç dhe vdiq në Lubjanë në vitin e tij të 94-të. Ai është i varrosur në qytetin e tij të Bledit ku Vila e tij ishte bequeathed nga ai për të Shoqërisë së matematikanëve, fizikantet dhe Astronomers e Sllovenisë. Sot ai përmban një memorial për një nga matematikanët më të famshme të Sllovenisë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland