Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Playfair

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 March 1748

Benvie (near Dundee), Scotland

20 July 1819

Burntisland, Fife, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Playfair ishte djali i madh i Playfair Reverend James, ministër i Benvie, një qytet i vogël pranë Dundee (atëherë në Perthshire, tani në Angus), Skoci. Ai ishte i edukuar nga babai i tij në shtëpi deri në moshën katërmbëdhjetë, kur ai u dërgua në Universitetin e St Andrews për të studiuar për një shkallë të përgjithshme me qëllim që të hyjnë në Kishë. Playfair ishte dhënë një bursë për të Universitetit në 1762, dhe ka zotësi të tij dhe keenness për të studiuar e fituar atë si respekt dhe miqësinë e profesorëve të tij. Përparimin e tij në shkencat matematikore ishte aq i shpejtë që profesori të filozofisë natyrore (fizika është thirrur ende filozofinë natyrore në St Andrews, kur unë [EFR] studiuar atë në 1960), Profesor Wilkie, kur vuan nga një sëmundje, e gjetën atë të personin më të mirë të kualifikuar për të dhënë leksione mbi filozofinë e tij natyrore. Playfair u diplomua nga Universiteti i St Andrews me një MA në 1765.

Në vitin 1766, ndërsa ende vetëm tetëmbëdhjetë, Playfair hyrë në një konkurs për Kryetar e matematikës në Kolegjin Marischal në Aberdeen. Në këtë garë, e cila zgjati njëmbëdhjetë ditë, ai vetë i shquar dhe fituan njohje të madhe. Shkallën e njohurive matematikore duhet të jenë të suksesshme në një konkurs i tillë ishte i madh. Playfair ishte i pasuksesshëm, megjithatë, duke përfunduar e tretë nga gjashtë kandidatëve, pas Trail Reverend Dr, i cili u emërua në Kryetari, dhe Dr Hamilton, i cili pasoi atë në Çair. Megjithatë Playfair, në një moshë shumë të re, kishte dëshmuar talentin e tij të jashtëzakonshme kombinuar me njohuritë e tij të plotë të matematikës.

Shkuarja për në studim hyjnisë në Universitetin e St Andrews, Playfair përsipër studimet e tij teologjike në Kolegjin e Shën Marisë, St Andrews. Me përfundimin e studimeve të tij në 1769, ai u largua Universitetit, dhe nga atëherë në shpenzuar shumë nga koha e tij deri në 1773 në Edinburg. Atje ai të përziera me luminaries e iluminizmit Skocez (shih), e cila përfshinte dijetarë të tillë të madhe si Dugald Stewart the matematikan (djali i Mateut Stewart), Adam Smith The Economist, Joseph Black farmaci, James Hutton një gjeologu, Robert Adam arkitekti dhe inxhinier, dhe kryesor Robinson historiani.

Gjatë periudhës ndërmjet 1769 dhe 1773, Playfair kishte tentuar dy herë për të marrë një post akademik. Përpjekje e tij e parë ishte në 1769, por ai ishte i pasuksesshëm. Ai vazhdoi, megjithatë, në zanat e tij si një ministër dhe ishte licencuar për të predikuar nga Dundee këshill i kishës në 1770. Në 1772 Playfair aplikuar për Kryetar të Filozofisë Natyrore në Universitetin e St Andrews, i cili u la vakant pas vdekjes së Wilkie shoku i tij, por përsëri një tjetër kandidat ishte caktuar. Duke dështuar për të marrë një post akademik Playfair kthyer në Edinburg, ku ai qëndroi deri në vdekjen e babait të tij në 1772.

Playfair u emërua nga Zoti Gray për të pasuar babait të tij si Ministër Qarku i Liff dhe Benvie dhe ai shkoi në Liff për të mbikqyrur arsimimin e tij dhe vëllezërit e motrat. Pothuajse një vit ka kaluar, megjithatë, para emërimit të tij u konfirmua, si të drejtat e Zoti Gray's e prezantimit u kundërshtuar nga të Kurorës së Avokatëve. Rasti i doli përpara Gjykatës së sesionit dhe, në gusht 1773, Playfair marrë konfirmimin nga një rezolutë e Asamblesë së Përgjithshme të Kishës. Ai u shugurua atëherë Ministri i Liff dhe Benvie në suksesion babait të tij.

Gjatë kësaj periudhe Playfair nuk lënë pas dore studimet e tij akademike, dhe pos duke bërë vizita të rastit në Edinburg, ai bëri një ekskursion në 1774 për të Schiehallion, Perthshire, të kryejë eksperimente me Neville Maskelyne, Royal astronom. Ata u bënë miq të përjetshëm dhe Maskelyne futur atë të burrave kryesore shkencore të ditës. Ai i bindi Playfair të paraqesë të parë letra e tij të suksesshëm në matematikë për të Shoqërisë Mbretërore të Londrës dhe kjo është botuar në transaksionet Filozofik në 1779. Ky dokument i parë matematikor nga Playfair Në Aritmetike e Sasitë e pamundur, ka qenë përshkruar si ekspozuar:

... një shije më të madhe për hetim thjesht analitike se sa tregohet nga ndonjë Matematikanë britanikë i moshës.

Playfair u bë Moderator i Sinodit, por shpejt pas kësaj ai mori, në 1782, një ofertë joshëse për ta japë dorëheqjen nga funksioni i tij e kishës dhe të bëhet mësues të dy bijtë e Fergusoni e Raith. Ai tutored Ronald Ferguson dhe vëllai i tij nga 1782 deri 1787. Kjo përfshirë lëviz më pranë në Edinburg, dhe kështu ai ishte në gjendje të marrin pjesë në jetën intelektuale të qytetit. Playfair u përfshi në themelimin e Shoqërisë Mbretërore të Edinburg në 1783 dhe ishte një nga Fellows origjinal të atij të Shoqërisë. Gjatë një pushim që ai bëri vizitën e tij të parë në Londër, ku Maskelyne futur atë në botën shkencore.

Në 1785 u emërua Playfair përbashkët Profesor i Matematikës në Universitetin e Edinburgut, një pozicion që ai ishte për të mbajtur për njëzet vjet. Dy vjet më vonë, pas përfundimit të detyrave të tij tutoring për Fergusonit, ai u transferua në Edinburg, duke u bashkuar nënën e tij dhe motra, i cili kishte për disa vite është rezident në Edinburg. Nga 1787 Playfair botuar mbi tema të ndryshme në transaksionet e Shoqërisë Mbretërore të Edinburg dhe gjithashtu kontribuoi në Edinburg Review.

Në 1793 vëllai Playfair i Jakobit, i cili u themelua në Londër, si një arkitekt, vdiq papritmas. Playfair ndërprerë studimet e tij për të bërë rregullimet e familjes. Në vitin e ardhshëm, ai adoptoi të birin e madh të James, William Henry Playfair, atëherë vetëm gjashtë vjeç. William do të ndjekë hapat e babait të tij dhe të bëhet një arkitekt i famshëm.

Në shekullin e tetëmbëdhjetë gjeometria ishte studiuar në mënyrë sistematike nga Euklidi 's Elementet në universitete, ndërsa shkollat ishin në përgjithësi përmbajtje të pranojë teorema dhe ndërtimet pa prova. Megjithatë, matematicienë filloi të kërkojë më shumë ashpërsi me interes në rritje në hetimin analitik. Në 1795 Playfair botoi një botim të Elementet që ai të destinuara për përdorim nga studentët e tij. E Novacioneve kryesor ishte përdorimi Playfair e të shkurtoj simbol algjebrike provat që ai mësonte në klasën e tij. Kjo kishte për qëllim për të shmangur tediousness "dhe perifrazim" e teori gjeometrike.

Vështirësitë e hasura nga ata që ka studiuar Elementet në shekullin e tetëmbëdhjetë në qendër rreth dy probleme. Së pari, nuk ishte e diskutueshme "paralele" postulat. Problemi i dytë ishte Euklidi 's teorinë e proporcion, që rrjedhin nga Eudoxus. Robert Simson Universitetin e Glasgow kishte, në edicionin e tij të 1756 Elemente, dhënë një dëshmi të aksiomë paralele bazuar në një supozim. Playfair zgjidhur këtë vështirësi në 1795 me aksiomë Playfair së, alternativë e tij për të Euklidit 's aksiomë paralele:

Duke pasur parasysh një vijë dhe jo një pikë në linjë, është e mundur të tërheqë një vijë pikërisht përmes paralele dhënë pikë të vijës.

Kjo formë e aksiomë nuk ishte me siguri e ri pasi ai kishte qenë tashmë e dhëna në shekullin e pestë nga Proclus. Është kurioz se emri Playfair duhet të jenë të lidhura me këtë aksiomë, veçanërisht pasi ai qartazi thekson se ai rrjedh nga the aksiomë Proclus.

Playfair standardizuar the simbol për pikë dhe anët e shifrave në gjashtë librat e parë e edicionit të tij të Euklidit. Për këto libra, të cilat në mënyrë specifike merren me gjeometri avion, Playfair shtuar tre libra më shumë për qëllim të plotësojë gjashtë të mësipërm; Mbi kuadraturë e Rrethi dhe Gjeometria e Solids, Elemente të avionit dhe sferik Trigonometria dhe The Aritmetike e sinusit. Ai gjithashtu përfshin një pjesë të një lajmërimi në formën e një shtojcë, e cila i dha arsyet e tij për ndryshimet e bëra në të gjithë volume, dhe një diskutim sqarues mbi temë të vështirë e vijave paralele. Fakti se ajo u në gjashtë edicionet tregon popullaritetin e edicionit të Playfair të Euklidit. Autori i pohon se:

... Ndërhyrje Playfair e shpëtoi Euklidi për njëqind vjet nga fati i tij i pashmangshëm!

Playfair pësoi një sulm të ashpër të reumatizmi, gjatë fillim të 1797. Kjo nuk e ka penguar atë shkrim megjithatë, dhe gjatë kësaj kohe ai shkroi një libër mësimor analitik në nenet konike, dhe një Ese mbi zbulimet aksidentale Cilat janë bërë nga njerëzit e shkencës, kurse në ndjekje të diçka tjetër, Ose Kur Ata Sikur Jo caktuar i objekteve në funksion.

Vdekjen e shokut të tij, James Hutton, lëvizi Playfair të kompozoj një kujtime biografike, e cila gradualisht u bë një përgjigje për kritikët e Hutton 's teoritë e gjeologjisë. Kjo nga ana e vet i dha të rritet në Ilustrimet gjeologjike Playfair për punën e Huttonian Teoria e Tokes. Playfair paraqitur Hutton 's teori në një stil të ndryshëm nga Hutton' s prezantim origjinal. Hutton ka një stil mjaft karakteristik e prezantimit që bëri teorinë e tij më pak të kuptueshme dhe, si rezultat, ai kishte marrë brohorit më pak se ai e meritonte. Kjo ishte një stil që çoi në keqinterpretime shumë i gabuar dhe të sulmeve nga disa që e ka lexuar atë. Stil i thjeshtë dhe elokuente Playfair të përbëhej nga një seri e kapitujve të deklaruar në mënyrë të qartë teorinë Huttonian, duke i dhënë fakte për të mbështetur atë, dhe argumentet e dhënë kundër saj. Suksesi i prezantimit Playfair mund të gjykohet nga fama dhe kredi të cilat janë dhënë që në Hutton, i cili konsiderohet tani si gjeolog e parë e madhe britanike. Ilustrimet:

... jo vetëm i dha popullaritet të Hutton 's teori, por të ndihmojë për të krijuar shkenca moderne e gjeologjisë.

Playfair kaluar gati pesë vite, 1797-1802, shkrim Ilustrimet. Shumica e kohës së tij ai kaloi këmbimit udhëtojnë përmes Britanisë së Madhe, në ndjekje e studimeve të tij gjeologjike. Playfair kishte shpresuar për të zgjatur e tij kërkime të Kontinentit, por ai ishte i penguar për të bërë kështu që nga lufta në Evropë. Ai e ktheu vëmendjen e tij në Irlandë, duke bërë vizita në Dublin dhe në rrugë e shtruar Giant's.

Në 1803 botoi Playfair skemë e tij biografike të Hutton në transaksionet e Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut. Kjo punë u përshkrua më shumë se një shekull më vonë, si:

... një punë për të cilën trajtim me fosfor dhe drejtim i këndshëm, është ende pa një kundërshtar në anglisht literaturë gjeologjike.

Playfair ishte një mësues i suksesshëm në postin e tij si Profesor i matematikës në Universitetin e Edinburgut, pedagog me një entuziazëm për subjekt, duke bërë maksimumin e tij për të frymëzuar nxënësit e tij me një entuziazëm për hetim matematikore, dhe shpërblyer ata që pasoi nga duke i lavdëruar ata para e klasës. Ai u përshkrua si mësues një 'magnetik' që:

... të ushtruar me aplomb të konsiderueshme pas 1800 themeluar një traditë e ekspozitës shkëlqyer dhe efektive lidhur pedagogji që të paktën në shekullin e shtatëmbëdhjetë me shkollim të ngurta prezbiterian Skocisë dhe objektet e saj shprehës universitet.

Playfair ishte midis të parë në Britani për të mësuar analizat moderne. Sigurisht e tij mbi këtë temë u ndoq nga shumë njerëz të cilët kishin kohë para se të përfunduar studimet e tyre akademike. Për të shprehur mirënjohjen e tyre, anëtarët e klasës paraqiti Playfair me një rreth të çmuar astronomike, e cila ishte vendosur në Observatorin e Institucionit astronomike. Megjithatë, pavarësisht suksesit të tij si një matematikan, Playfair shkëmbyen Kryetari i matematikës për Kryetar të Filozofisë Natyrore në 1805. Dy vjet më vonë ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës.

Institucioni Astronomical i Edinburgut është themeluar në vitin 1811, para Royal Astronomical Society në Angli nga nëntë vjet, duke e bërë atë shoqëri e parë britanik kushtuar astronomisë. Playfair ishte president i saj i parë. Observatori i ri mbi Calton Hill është ndërtuar kryesisht nëpërmjet përpjekjeve Playfair në mbështetje të projektit.

Në 1812 Playfair botuar vëllime e parë të tij e përshkruan të Filozofisë Natyrore, me qëllim përsëri kryesisht për përdorim të studentëve të tij. Vëllimin e parë dinamikën e mbuluar, mekanika, hydrostatics, hidraulikë, aerostatikë, dhe pneumatikë. Vëllimi i dytë iu kushtua plotësisht me astronominë, ndërsa një vëllim e tretë, e cila kishte për qëllim për të përfunduar seri dhe mbulojnë lëndët e optikë, energji elektrike, dhe magnetizëm, nuk ishte përfunduar.

Në 1815 doli Playfair mik dhe koleg i tij, Profesor Robison, si Sekretar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut. Playfair botuar shumë gazeta në transaksionet e Shoqërisë duke përfshirë një sërë tabelash meteorologjike të ndërtuara nga vëzhgimet e tij.

Më vonë në 1815 paqes në Evropë pas disfatës së Napoleon dhe Playfair filloi një 17 muaj, 4.000 milje studim gjeologjik të kontinentit për të mbledhur material për edicionin e dytë të Ilustrimet e Huttonian Teoria e Tokes. Edhe pse 68 vjeç, Playfair të paraqitura nga një udhëtim i pjerrët dhe të gjerë nëpër Francë dhe Zvicër, duke vazhduar të maja jugore të Italisë, duke shqyrtuar strukturën gjeologjike të pjesëve të botës ai vizitoi. Ai u shoqërua për pjesë të kohës nga nipi i tij i madh, James George Playfair, i cili ndihmoi atë nga regjistrimi detajet e udhëtimeve të tyre.

Edicioni i dytë i Ilustrimet është projektuar të jetë një punë shumë më të mëdha se i pari. Ishte menduar të jetë më shumë si tekste shkencore të sotme, duke filluar me faktet e vërtetuara mirë, e ndjekur nga inferences e përgjithshme që u konkludohet nga këto fakte, me një provim të modeleve të ndryshme gjeologjike që kishin qenë hypothesised. Kjo ishte qëllim Playfair për bazë parimet e gjeologjisë në supozime padiskutueshëm dhe argumente. Ajo do të përfundojë me modelin Playfair e gjeologjisë dhe aplikimet e saj.

Megjithatë, ky plan u ndërpre kur Playfair marrë një kërkesë ai shkruani një ese me titull disertacion mbi përparimin e matematike dhe fizike Shkencës që prej ringjallje e Shkronjave në Evropë për shtesë të Encyclopaedia Britannica. Ai shkoi në Burntisland në Fife në 1818, pasi më parë të fillojë punën e Observatorit të reja për Institucioni Astronomical e Edinburgut, në mënyrë që të plotësoni këtë ese. Ndërsa në Burntisland, ai gjithashtu shkruan biografi i tij më Taktika Detare, të botuar pas vdekjes në transaksionet e Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut.

Menjëherë pas përfundimit Playfair disertacion pësoi një sulm të rëndë të një sëmundje të fshikëzës e cila nuk lejoi që ai të vazhduar planifikuar edicionin e tij të dytë të ndërprerë Ilustrimet dhe leksionet e tij. Ai rifitoi shëndetin e tij të mjaftueshme për të përfunduar kursin e ligjëratave në Edinburg, por, trishtim, edicioni i dytë i Ilustrimet nuk ishte përfunduar. Në qershor 1819 sëmundje fshikëzës recurred me ashpërsi rritur dhe Playfair kthyer në Burntisland. Edhe pse vuajtje dhimbje shumë të rënda, ai kaloi ditët e fundit të jetës së formacioneve korrigjimet e tij për të fletë dëshmi e disertacionit.

Pas një sëmundje që zgjat një muaj Playfair vdiq. Ka pasur mbi 500 të pranishmit në varrimin e tij në Ground Calton Vjetër Varrimi, dore nga Observatori që ai ndihmoi për të krijuar. Varri i tij është ngjitur me atë të David Hume, filozofi i famshëm, por kjo nuk mbajnë asnjë shenjë pavarësisht se kush është interred atje dhe, trishtim, gjatë viteve ka qenë lënë pas dore.

Playfair fituar për vete një reputacion të lartë në të paktën tre degët e shkencës të pastër, nuk kryesisht si një zbulues, por më tepër si një expounder e teorive. Në fushën e matematikës ai futur metodat kontinentale në Britani me artikuj të tij në revistat shkencore dhe enciklopedi, dhe nga kurset e tij leksion. Nipi i tij, James George Playfair, i cili redaktuar Veprat e John Playfair në 1822 ka shkruajtur:

... ne besojmë se asgjë në rrezik duke thënë se ai ishte një nga matematikanët më të ditur të moshës së tij, dhe ndër të parët, nëse jo shumë i parë, i cili paraqiti zbulimet e bukur e më vonë geometers kontinentale, me njohuritë e bashkatdhetarët e tij, dhe u dha vlerën e tyre vetëm dhe vendin e vërtetë, në skemën e dijes evropiane, me ato përmirësime të rëndësishme me të cilin aspekt të gjithë e shkencave abstrakte ka qenë rinovuar që nga ditët e Newton tonë shquar .... Ai zotëronte, me të vërtetë, në shkallën më të lartë, të gjitha karakteristikat e një gjobë si dhe të kuptuarit të fuqishme, - në një herë depërtojnë dhe vigjilent, - por më shumë të njohur, ndoshta, për kujdes për siguri e marshimit të saj, se sa për madhështi ose shpejtësinë e lëvizjet e saj, dhe i udhëzuam dhe i stolisur me gjithë progresin e saj nga entuziazmi më të vërtetë për të gjithë se është e madhe, dhe me shije justest për gjithçka që është e bukur në të vërtetën apo të energjisë intelektuale me të cilën ai ishte zakonisht i njohur.

Karakter Playfair e bërë atë një personalitet popullor. Ai zotëronte një:

... kombinim përzemërt e dy aristocracies e rend dhe e letrave.

Zoti Henry Coburn shkruante se Playfair ishte:

Admiruar nga të gjithë njerëzit, dhe i dashur nga të gjitha gratë, e virtyteve të cilit dhe intelekt ai ishte gjithmonë kampion, shoqëri ndjeu veten të lumtur dhe më të respektuar nga prania e tij.

Nipi i tij shkruan në:

... megjithëse shumica shoqërore e qenieve njerëzore, dhe më të predispozuara për të inkurajuar dhe simpatizojnë me hare dhe gaz të tjerët, shpirtrat e tij janë në përgjithësi më tepër i gëzuar se homoseksual, ose të paktën nuk u ngrit ndonjë trazim ose tronditje e gëzim ... Kënaqësinë e tij në përgjithësi mund të gjurmohen në buzëqeshje ngadaltë dhe e butë, gradualisht mantling mbi karakteristikat e tij dashamirëse dhe inteligjente, dhe ndriçimit të fytyrës lart e Sage me shprehjen e filantropi mildest dhe më e vërtetë.

Në kontributet Playfair janë përmblodhi si vijon:

Të mësuarit të gjerë, intelektit qetë dhe mendimin e qartë, në mënyrë të dukshme në të gjitha shkrimet e tij, shënoi edhe leksionet e tij. Ai ishte, sipas njërit prej nxënësve të tij shumë i shquar, 'një mësues i hijshëm, aq i thjeshtë, i sinqertë dhe të sinqertë në mënyrë, kështu që në stilin e matur, në mënyrë të qartë në demonstratë ". Me konsolidimin e të mësuarit e gjeneratave të kaluara dhe collating zbulimet dhe teorite e kohën e tij, ai dha një prezantim të plotë dhe të unifikuar të subjekteve ai i deklaruar dhe duke hedhur bazat për të ardhmen konstruktiv hulumtime në fushën e matematikës dhe filozofisë natyrore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland