Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Plato

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

427 BC

Athens, Greece

347 BC

Athens, Greece

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Para se të japë detajet e Platonit 's jetën që do të marrë një disa momente për të diskutuar se si janë përcaktuar hollësi të cilat japim më poshtë. Detajet janë dhënë kryesisht nga Platoni vetë me shkronja të cilat duket se, në vështrimin e parë, për t'i bërë ato të caktuara. Megjithatë, është e diskutueshme nëse Platoni ka me të vërtetë të shkruajnë letra kështu që nuk janë tre interpretime të mundshme. Së pari se Platoni shkroi letra dhe për këtë arsye të dhënat janë të sakta. Së dyti se edhe pse nuk i shkruar nga Platoni, letrat janë shkruar nga dikush që e njihnin atë ose të paktën të kishte qasje në informata të sakta mbi jetën e tij. Mundësia e tretë, që për fat të keq nuk mund të përjashtohet, është se ato janë shkruar nga dikush si fiction i pastër.

Tjetra, ne duhet të komentoni mbi emrin "Platoni". Në Rowe shkruan:

Ai u deklaroi se emri i vërtetë Platonit ishte Aristocles, dhe se "Platoni" ishte një pseudonim (rreth 'gjerë') rrjedh ose nga gjerësia e shpatullave të tij, rezultatet e trajnimit për mundje, ose nga gjerësia e stilit të tij, ose nga madhësia e ballin e tij.

Platoni ishte i biri i ri i Ariston dhe Perictione që të dy vinin nga familjet e famshme të pasur i cili kishte jetuar në Athinë për brezat. Ndërsa Platoni ishte një njeri i ri babai i tij vdiq dhe nëna e tij remarried, burri i saj të dytë Pyrilampes tani. Ajo ishte më së shumti në shtëpi Pyrilampes 'që Platoni ishte sjellë deri. Aristoteli shkruan se kur Platoni ishte një njeri i ri ai studioi nën Cratylus i cili ishte një student i Heracleitus, i famshëm për kozmologji tij, i cili është i bazuar në zjarr që materiali bazë e universit. Është pothuajse e sigurtë se Platoni u bë me miqtë e Sokratit, kur ai ishte i ri, për Charmides nënës Platonit vëllai ishte një mik i ngushtë i Sokratit.

Lufta e Peloponezit u zhvillua midis Athinës dhe Spartes midis 431 pes dhe 404 para Krishtit. Platoni ishte në shërbim ushtarak nga 409 pes në 404 pes, por në këtë kohë ai donte një karrierë politike, sesa një ushtarak. Në fund të luftës ai u bashkua me oligarki e tiranet Tridhjetë në Athinë vendosur deri në 404 pes, një nga udhëheqësit e të cilave po Charmides vëllai i nënës së tij, por aktet e tyre të dhunshme do të thotë se Platoni shpejt u largua.

Në 403 pes ka qenë një restaurim të pjesshëm të demokracisë në Athinë dhe Platoni kishte shpresat e mëdha që ai do të jetë në gjendje për të hyrë në politikë përsëri. Megjithatë, tejkalimet e jetës athinas politike duket se kanë bindi atë që të heqë dorë nga ambiciet politike. Në veçanti, ekzekutimin e Sokratit në 399 pes kishte një efekt të thellë mbi atë dhe ai ka vendosur që ai do të ketë asgjë më tej të bëjë me politikën në Athinë.

Platoni në Athinë pas Sokratit ishte ekzekutuar dhe udhëtoi në Egjipt, Sicili dhe Itali. Në Egjipt ai mësuar një orë ujë dhe më pas paraqiti atë në Greqi. Në Itali ai u njoh me punën e Pitagorës dhe erdhi për të vlerësojmë vlerën e matematikës. Kjo ishte një ngjarje me rëndësi të madhe që nga idetë e Platonit fituar nga dishepujt e Pitagorës, ai krijoi idenë e tij:

... se realiteti që mendohet shkencor është duke kërkuar duhet të jetë i shprehshëm në terma matematike, matematika është lloji më i saktë dhe të caktuara të të menduarit për të cilat jemi të aftë. Rëndësia e kësaj ideje për zhvillimin e shkencës nga fillimet e para në ditët e sotme ka qenë i madh.

Përsëri ka qenë një periudhë të luftës dhe përsëri hyri në shërbimin ushtarak Platoni. Ajo ishte marrë nga shkrimtarët më vonë në jetën e Platonit se ai ishte i dekoruar për trimëri në betejë gjatë kësaj periudhe të jetës së tij. Mendohet gjithashtu se ai filloi të shkruaj dialogje e tij në këtë kohë.

Platoni u kthye në Athinë dhe themeloi Akademinë e tij në Athinë, në rreth 387 pes. Ajo ishte në vendin që kishte takuar një njeri i quajtur Academos, dhe kjo është ku emrin "Akademia" erdhi nga. Akademia është një institucion i përkushtuar për të kërkimit dhe mësim në filozofi dhe shkencat, dhe Platonit mbi të kryesuar nga 387 para Krishtit deri në vdekjen e tij në 347 para Krishtit.

Arsyet e tij për ngritjen e Akademisë u lidhur me ndërmarrjet e tij të parë në politikë. Ai kishte qenë i zhgënjyer me hidhërim me standardet e paraqitura nga ata që janë në zyra publike dhe se ai shpreson të trajnojë të rinjtë që do të bëhet shteti. Megjithatë, duke dhënë vlerat që besonin në Platonit, Platoni mendonte se këta njerëz do të jenë në gjendje për të përmirësuar udhëheqjen politike të qyteteve të Greqisë.

Vetëm dy episode të mëtejshme në jetën e Platonit janë regjistruar. Ai shkoi në Syracuse në 367 pes pas vdekjes së Dionisi I i cili kishte vendosur të qytetit. Dion, vëllai-në ligjin e Dionisi I, bindi Platonit për të ardhur në Syracuse të Tutori Dionisi II, sundimtari i ri. Platoni nuk presin që plani të ketë sukses por sepse të dy Dion dhe Archytas e Tarentum besonin në planin e pastaj Platoni rënë dakord. Plani i tyre ishte se nëse Dionisi II u trajnuar në shkencë dhe filozofi ai do të jetë në gjendje për të parandaluar Carthage pushtuesit Sicilia. Megjithatë, Dionisi II ishte xheloz i Dion që ai i detyruar nga Syracuse dhe planit, si Platoni e kishte pritur, u shpërbë.

Platoni u kthye në Athinë, por ka vizituar përsëri në Sirakuzë 361 pes shpreson të jetë në gjendje të sjellë së bashku rivalët. Ai mbeti në Sirakuzë për pjesën e 360 para Krishtit, por nuk arrihet një zgjidhje politike për të rivalitetit. Dion sulmuar Syracuse në një grusht shteti në 357, fituar kontroll, por u vra në 354.

Terren shkruan në se jeta Platonit:

... e bën të qartë se konceptim popullor e Platonit si një dijetar i ftoftë jo i kësaj bote, tjerrje teoritë në studimin e tij të largët nga jeta praktike, është singularly të gjerë të shënuar. Në të kundërtën, ai ishte një njeri i botës, një ushtar me eksperiencë, udhëtoi gjerësisht, me kontakte të ngushta me shumë prej njerëzve kryesorë të punëve, si në qytetin e vet dhe gjetkë.

Kontributet kryesore Platonit janë në filozofi, matematikë dhe shkenca. Megjithatë, ajo nuk është aq e lehtë sa dikush mund të presim të zbulojmë pikëpamjet filozofike të Platonit. Arsyeja për këtë është se Platoni ka shkruajtur nuk ka traktat sistematike duke i dhënë mendimet e tij, por përkundrazi ai shkroi një numër të dialogje (rreth 30) të cilat janë shkruar në formën e bisedave. Së pari ne duhet të komentojë atë pjesë të shkëlqyer të letërsisë këto dialogje janë:

Ata tregojnë mjeshtëri të gjuhës, që tregon fuqinë e karakterit, ndjenjën e një situate, dhe syri i mprehtë për të dy tragjik dhe komik aspektet e saj, e cila vendosur Platoni ndër shkrimtarët më të mëdha të botës. Ai përdor këto dhurata të plotë në rrėnjosur mësimet ai do të mësojë.

Në letrat e shkruara nga Platoni ai e bën të qartë se ai e kupton se ajo do të jetë e vështirë për të punuar jashtë teorisë së tij filozofike nga dialogë, por ai pretendon se lexuesi do ta kuptojë atë vetëm pas menduar gjatë, diskutim dhe pyetje. Dialogje nuk përmbajnë Platonit si një karakter kështu ai nuk ka deklaruar se çdo gjë deklaroi në to janë pikëpamjet e tij. Karaktere janë të historik me Sokrati zakonisht protagonist kështu që nuk është e qartë se sa këto karaktere të shprehin pikëpamjet e me të cilën ata vetë do të kishin vënë përpara. Mendohet që, së paku në dialogjet e hershme, karakteri i Sokratit shpreh pikëpamjet se Sokrati mbajti vërtetë.

Me këto dialogë, Platoni kontribuar në teorinë e artit, në veçanti valle, muzikë, poezi, arkitekturë, dhe dramë. Ai diskutoi një sërë temash filozofike përfshirë etikën, metafizikën ku tema të tilla si pavdekësi, njeri, mendje, dhe realizmit të diskutohet.

Ai diskutoi filozofinë e matematikës, filozofisë politike ku tema të tilla si censurë janë diskutuar, dhe filozofia fetare, ku tema të tilla si ateizmi, dualizëm dhe panteizëm konsiderohen. Në diskutimin e epistemologji ai dukej në ide të tilla si një njohuri priori dhe racionalizmit. Në teorinë e tij të Formave, Platonit kundërshtoi të ndryshueshme botë, mashtruese se ne jemi të vetëdijshëm për nëpërmjet shqisave tona propozuar në vend të botës e tij të ideve të cilat janë të përhershme dhe të vërteta.

Le të ilustruar teorinë e Platoni Formave me një nga shembujt e tij matematikore. Platoni e konsideron objekte matematikore si forma e përsosur. Për shembull një linjë është një objekt që ka gjatesi por ka gjerësi. Pa marrë parasysh se sa e hollë bëjmë një linjë në botën e shqisave tona, ajo nuk do të jetë kjo formë e përkryer matematikore, sepse gjithmonë do të ketë gjerësi. Në bisedimet Platoni Phaedo e objekteve në botën e vërtetë përpiqen të jenë si format e tyre të përsosur. Me këtë ai është të menduarit e linjave hollë hollë dhe të cilat janë duke u kujdesur në kufi për konceptin matematikor të një linjë, por, sigurisht, nuk arrijnë atë. Një tjetër shembull nga Phaedo është dhënë në:

Marrë shembull ka lidhje mathemtical e barazisë, dhe kontrasti është vizatuar në mes barazi absolute ne mendojmë në matematikë dhe e ashpër, barazia e përafërt e cila është ajo që ne duhet të jemi të kënaqur me të merren me objektet me shqisat tona.

Përsëri në bisedimet e Platonit Republika e diagramet gjeometrike si imitations papërkryer e objekteve të përsosur matematikore të cilat ato përfaqësojnë.

Kontributet e Platonit për teoritë e arsimit janë treguar me mënyrën se si ai vrapoi Akademisë dhe idenë e tij të asaj që përbën një njeri i ditur. Ai gjithashtu kontribuoi në logjikë dhe filozofi ligjore, duke përfshirë retorikë.

Megjithëse Platoni ka bërë zbulime të rëndësishme matematikore veten, besimin e tij se matematika ofron trajnim të mira për mendjen ishte jashtëzakonisht i rëndësishëm në zhvillimin e subjektit. Mbi derën e Akademisë ishte shkruar:

Le askush nuk i papërvojë në gjeometri të hyjë këtu.

Platoni përqendruar në idenë e 'prova' dhe këmbënguli në përkufizime të sakta dhe hipotezave të qartë. Kjo hedhur themelet për qasje sistematike Euklidi s për matematikë. Në kontributin e tij në matematikë me studentët e tij janë përmbledhur:

Të gjitha të punës më të rëndësishme matematikore të shekullit të 4-të ishte bërë nga shokët apo nxënës i Platonit. Studentët e parë e neneve konik, dhe ndoshta Theaetetus, krijues të gjeometrisë së fortë, ishin anëtarë të Akademisë. Eudoxus e Cnidus - autori i doktrinës së proporcion shpjegoi në Euklidi 's "Elementet", shpikës i metodës për të gjetur zona dhe volumet e figurave curvilinear nga lodhjes, dhe propounder e skemës astronomike të sferave koncentrike miratohet dhe ndryshohet nga Aristoteli - hequr nga Cyzicus shkollën e tij në Athinë për qëllim të bashkëpunuar me të Platonit, dhe gjatë një nga mungesat e Platonit, ai duket se ka vepruar si kreu i Akademisë. Archytas, shpikësi i shkencës mekanik, ishte një mik dhe bashkëpunëtor i Platonit.

Në matematikë emri i Platonit është bashkëngjitur solids platonike. Në Timaeus ka një ndërtim të elementeve matematike (toka, zjarri, ajri, uji), në të cilin kubike, katërkëndësh, octahedron, dhe icosahedron janë dhënë si forma e atomeve të tokës, zjarrit, ajrit, ujit dhe . Pestë idealist të ngurta, dodecahedron, është model i Platonit për gjithë universin.

Besimet Platonit për sa i përket universit ishin se yjet, planetet, Dielli dhe Hëna lëvizin raundin e Tokës në sferat e kulluar. Sferën e hëna është më afër Tokës, atëherë fushën e Thu, pastaj Merkur, Venus, Mars, Jupiteri, Saturni dhe i largët ishte larg sferës së yjeve. Ai besonte se hëna shkëlqen nga rrezet e diellit reflektohen.

Ndoshta pasqyrë më të mirë të pikëpamjeve Platonit mund të jenë fituar nga shqyrton se çfarë ai mendonte se një kurs të duhur të arsimit duhet të përbëhet. Këtu është kursin e tij e studimit:

... shkencat ekzakte - aritmetikën, gjeometrinë plane dhe të qëndrueshme, astronomi, dhe harmoni - së pari do të studiohen për dhjetë vjet të familjarizohen mendje me marrëdhëniet që mund të kapet nga mendimi. Pesë vjet më pas do t'i jepet studimi ende severer e "dialektikës". Dialektike është arti i bisedë, e pyetje dhe përgjigje, dhe sipas Platonit, aftësi dialektik është aftësia për të përbëjnë dhe përgjigje pyetjeve rreth esenca e gjërave. Dialectician zëvendëson hipoteza me njohuri të sigurtë, dhe qëllimi i tij është në tokë të gjitha shkenca, të gjitha njohuritë, në parim unhypothetical disa 'parë'.

Akademia e Platonit lulëzoi deri në 529 pas Krishtit kur ajo u mbyll nga Perandori Justiniani krishterë i cili pretendoi se ishte një selie pagane. Pasi i shpëtoi për 900 vjet është universiteti më i gjatë mbijetuar njohur.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland