Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Max Karl Ernst Ludwig Planck

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 April 1858

Kiel, Schleswig-Holstein, Germany

4 Oct 1947

Göttingen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Max Planck erdhi nga një familje akademik, atit të tij Julius Wilhelm Planck qenë profesor i të Drejtën Kushtetuese në Universitetin e Kiel në kohën e lindjes së tij, dhe si gjyshi i tij dhe i madh-gjyshi kishte qenë profesorë të teologjisë në Göttingen. Nëna e tij, Emma Patzig, ishte gruaja e dytë e të atit. Të dy prindërit Max ishin relativisht të vjetra, kur ai u lind, babai i tij të 41 dhe nënën e tij të 37. Ai u lind në një familje të madhe, duke qenë fëmija i gjashtë babait të tij (dy fëmijë nga martesa e tij të parë në Matilde Voigt), dhe ai u solli deri në një traditë që respektuar në masë të madhe të bursave, ndershmëri, paanësi, dhe bujaria. Vlerat e ai iu dha si një fëmijë të rinj u bë shpejt vlerat që ai do të mbaj gjallë gjatë gjithë jetës së tij, duke treguar respekt maksimal për institucionet e shtetit dhe kishës.

Max filloi shkollimin e tij fillore në Kiel. Në pranverën e vitit 1867 familja e tij lëvizi në Mynih, kur babai i tij u emërua profesor atje. Ky qytet me kusht një mjedis stimulues për djalë i ri që ka gëzuar kulturën e saj, veçanërisht muzikës, e dashur duke ecur dhe ngjitur në male, kur familja u ekskursioneve të Epërme Bayern. Ai ndoqi shkollën e mesme atje, hyjnë gjimnaz i njohur Maksimilian maj 1867. Ai e bëri mirë në shkollë, por jo shkëlqyeshëm, zakonisht vijnë diku në mes të tretë dhe të tetë në klasën e tij. Muzika ishte ndoshta i nënshtrohen më të mirë të tij dhe ai u shpërblye me çmimin e shkollës në katekizëm dhe sjellje të mirë pothuajse çdo vit. Një mund të pritet që ai të shquhen në matematikë dhe shkencë, por sigurisht që në vitet shkollore e tij e hershme, edhe pse ai bëri mirë, nuk kishte asnjë shenjë e talenteve shquar në këto lëndë. Megjithatë, drejt përfundimit të karrierës së tij të shkollës, mësuesi i tij Müller Hermann ngritur nivelin e tij të interesit në fizikë dhe matematikë, dhe ai u bë i impresionuar thellësisht nga natyra absolut të ligjit të ruajtjes së energjisë. Një raport i shkollës për 1872 thotë:

Favorizuar të drejtë nga të dy mësuesit dhe shokët e klasës ... dhe pavarësisht nga mënyra që fëminore, ai ka një shumë të qartë mendje, logjike. Tregon premtimin e madh.

Në korrik 1874, në moshën 16 vjeç, ai kaloi shkollën e tij duke lënë provim me dallim por, talenti që ka për një varietet të gjerë të subjekteve veçanërisht muzikë ton (ai ka luajtur piano dhe organi shumë mirë), ai ende nuk kanë një ide të qartë se çfarë ai duhet të studiojnë në universitet. Para se ai filloi studimet në Universitetin e Mynihut ai diskutoi mundësinë e një karrierë muzikore me një muzikant i cili i tha atij se nëse ai kishte për të kërkuar pyetjen ai do të studiuar më mirë diçka tjetër.

Ai hyri në Universitetin e Mynihut më 21 tetor 1874 dhe u mësoi fizikes nga Philipp von i lezetshëm dhe Wilhelm Beetz, dhe matematikë nga Seidel dhe Gustav Ludwig Bauer. Pas marrjes së shumti klasat e matematikës në fillim të kursit të tij, ai enquired rreth perspektivave të kërkimit në fizikë nga Philipp von ngacmoj, profesor i fizikës në Mynih, dhe u tha se fizika ishte në thelb një shkencë e plotë me pak perspektivë të zhvillimeve të mëtejshme. Për fat të mirë Planck vendosur për të studiuar fizikë pavarësisht të ardhme të zymtë për një hulumtim që u paraqit tek ai.

Në Planck përshkruan se pse ai zgjodhi fizikes:

Botën e jashtme është diçka e pavarur nga njeriu, diçka absolute, dhe kërkesën për ligjet të cilat zbatohen për këtë absolut shfaq për mua si ndjekje më sublime në jetën shkencore.

Jashtë duke komente nga profesori i tij fizike në mënyrë të qartë vendosur tonin për kohën e tij në Universitetin e Mynihut për Planck më vonë ka shkruajtur:

Unë nuk kanë fat të mirë të një shkencëtari të shquar ose mësues drejtimin kurs specifik të edukimit tim.

Ai ishte i sëmurë gjatë afatit të verës 1875 të cilat shkaktuan atij të heqin dorë nga studiuar për një kohë. Ishte bërë zakon për studentët gjermanë për të lëvizur mes universiteteve në këtë kohë dhe me të vërtetë Planck lëvizur për të studiuar në Universitetin e Berlinit nga tetor 1877, ku mësuesit e tij të përfshira Weierstrass, Helmholcit dhe Kirchhoff. Ai më vonë shkroi se ai admironte Kirchhoff në masë të madhe, por nuk gjeti atë të thatë dhe monoton si një mësues. Megjithatë ka të ngjarë të jetë dallim midis qëndrim hulumtimin e mësuesit e tij në Mynih dhe në Berlin ato që bëri që të japin kuotën e kemi dhënë më sipër (bërë shumë vite më vonë). Një pjesë e rëndësishme e arsimit të tij në Berlin u, megjithatë, nëpërmjet studimit të pavarur për në këtë fazë lexoi Rudolf Clausius 's artikuj në termodinamikë. Përsëri natyrën absolute të ligjit të dytë të termodinamikës impresionuar atë.

Planck u kthye në Mynih dhe mori doktoratën e tij në korrik 1879 në moshën 21 me një tezë mbi ligjin e dytë të termodinamikës të drejtë mbi Ligjin e Dytë të Mekanike Teoria e nxehtësisë. Dhënien e doktoraturës është bërë "shkëlqyeshëm''në 28 korrik 1879. Pas kësaj Planck vazhdoi të punojë për habilitation e tij që ishte dhënë më 14 qershor 1880, pasi ai kishte paraqitur tezën e tij të entropisë dhe teorinë mekanike të ngrohjes, dhe ai u bë një Privatdozent në Universitetin e Mynihut. tillë pas një mësim ishte papaguar në mënyrë Planck nuk kanë marrë të ardhura për të mbështetur veten e tij. Ai ka jetuar me prindërit e tij gjatë pesë viteve që ai e mbajti këtë post, por jo fajtor mendonin se ai ishte i vazhdueshëm për të jetuar me shpenzimet e tyre. Gjatë kësaj kohe ai u bë shokë me Karl Runge dhe u kthye në një miqësi të gjatë akademike të qëndrueshme dhe të frytshme.

Më 2 maj 1885 u emërua profesor Planck e jashtëzakonshme e fizikës teorike në Kiel dhe mbajtur këtë karrige për katër vjet. Kjo bëri tani atë financiarisht të sigurt kështu që ai tani mund të martohet me Marie Merck cilin ai e kishte njohur për shumë vite. Ajo ishte vajza e një bankier Mynih, dhe palë janë martuar më 31 mars 1887. Ai tani ka punuar në termodinamikë botuese tre letra të shkëlqyeshme në aplikimet për kimi fizike dhe thermoelectricity.

Pas vdekjes së Kirchhoff në tetor 1887, Universiteti i Berlinit shikoi për një botë të çon fizikant për të zëvendësuar atë dhe të bëhet një koleg i Helmholcit. Ata iu Ludwig Boltzmann por ai nuk ishte i interesuar, dhe të njëjtën merituar për Heinrich Hertz. Në vitin 1888 emërimin e Planck ishte propozuar nga Fakulteti i Filozofisë në Universitetin e Berlinit, rekomandohet fuqimisht nga Helmholcit:

Gazeta Planck janë shumë të favorshme dallohen nga ato të shumicës së kolegëve të tij në atë që ai përpiqet për të kryer përmes pasojave të rreptë e thermomechanics konstruktive, pa shtuar hipoteza shtesë, dhe me kujdes ndan të sigurt nga dyshimtë ... Dokumentat e tij ... qartë tregojnë atë të jetë një njeri i ideve origjinale që është duke bërë shtigjet e tij [dhe] se ai ka një pasqyrë të plotë të zonave të ndryshme të shkencës.

Planck ishte emëruar si një profesor të jashtëzakonshëm të fizikës teorike në Universitetin e Berlinit më 29 nëntor 1888, në të njëjtën kohë u bë drejtor i Institutit për Fizika teorike. Ai u gradua profesor i zakonshëm më 23 maj 1892 dhe të mbajtur karrige derisa ka dalë në pension më 1 tetor 1927. Kolegët e tij dhe miqtë e përfshirë Emil du Bois-Reymond (fiziolog famshëm dhe vëllai i Palit du Bois-Reymond), Helmholcit, Pringsheim, Wien, si edhe teologë, historianë, dhe philologists. Ai vazhdoi të kënaq pasionin e tij për muzikën që ka një harmonium ndërtuar me 104 ton në çdo tetëshe, dhe të mbajnë koncerte në shtëpinë e tij.

Ndërsa në Berlin Planck bëri punën e tij më të shkëlqyer dhe dorëzuar të pazgjidhura leksione. Ai studioi termodinamikës, në veçanti shqyrtimin e shpërndarjes së energjisë sipas gjatësi vale. Duke i kombinuar formulën e Vjenë dhe Rayleigh, Planck shpallur në tetor 1900 një formulë e njohur tani si formulë Planck e rrezatimit. Brenda dy muajve Planck bërë një zbritje të plotë teorik i formulës së tij hequr dorė fizikës klasike dhe futjen kuantet e energjisë. Më 14 dhjetor 1900 ai paraqiti shpjegim teorik i tij përfshin kuantet të energjisë në një takim të Gesellschaft Physikalische në Berlin. Duke vepruar kështu ai kishte për të hedhur poshtë besimin e tij se ligji i dytë i termodinamikës është një ligj absolut i natyrës, dhe pranoni Boltzmann 's interpretimit se kjo ishte një ligji statistikor. Në një letër të shkruar një vit më vonë e përshkroi Planck propozon interpretimin teorik e formulës rrezatimit duke thënë:

... gjithë procedura ishte një akt i dëshpëruar, sepse një interpretim teorik duhej të gjenden në çdo çmim, pa marrë parasysh sa e lartë që mund të jetë.

Planck mori çmimin Nobel për Fizikë në vitin 1918 për arritjen e tij. Ai i përshkroi në Kur'an Nobel e tij dhënë në 2 qershor 1920, në hollësi më shumë se ne kemi dhënë më sipër, si ai bëri zbulimet e tij. Ne tani japim disa ekstrakte nga leksion:

Për shumë vite, [qëllimi im] ishte për të zgjidhur problemin e shpërndarjes së energjisë në spektrin normal të radiating ngrohjes. Pas Gustav Kirchhoff ka treguar se gjendja e rrezatimit të ngrohjes që bëhet në një zgavër kufizohet nga ndonjë emitting dhe thithjen e Materiali në temperaturë uniformë është tërësisht i pavarur nga natyra e materialit, një funksion universal i cili u shfaq ishte varur vetëm nga temperatura dhe gjatësi vale, por jo në asnjë mënyrë në pronat e materiale. Zbulimi i këtij funksioni të shquar premtuar pasqyrë më të thellë në lidhje në mes të energjisë dhe temperaturën e cila është, në fakt, problemi kryesor në termodinamikë dhe kështu në të gjitha të fizikës molekulare. ...

Në atë kohë unë të mbajtur atë që do të konsiderohen sot me naivitet simpatik dhe i gatshëm pritjet, se ligjet e Elektrodinamika klasike do të, nëse iu afrua në një mënyrë mjaft të përgjithshme shmangien e hipotezave të veçantë, të na lejojë të kuptojmë pjesën më të rëndësishme të procesit të ne do të presim, dhe kështu për të arritur qëllimin e dëshiruar. ...

[Një numër i qasjeve të ndryshme] tregoi më shumë dhe më të qartë se një element i rëndësishëm që lidh apo afat, esenciale për të kuptojnë plotësisht bazën e problemit, duhej të zhdukur. ...

Unë kam qenë i zënë ... nga unë ditën e [krijuan një formulë të re rrezatimi], me detyrë për të gjetur një interpretim të vërtetë fizike të formulës, dhe ky problem më bëri për të konsideruar automatikisht lidhje në mes të entropisë dhe probabilitet, që është, Boltzmann 's tren i ideve; përfundimisht pas disa javësh punë më e vështirë e jetës sime, dritë hyrë në terr, dhe një perspektivë të re pakonceptueshme hapur para meje. ...

Për shkak se [një konstante në ligjin rrezatimi] paraqet produkt i energjisë dhe kohës ... Unë e përshkroi atë si kuantike fillore e veprimit. ... Sa kohë që ajo u dukej më si pafundësisht të vogla ... gjithçka ishte mirë, por në rastin e përgjithshme, megjithatë, u hap një hendek të gjerë apo diku tjetër, e cila u bë më goditës të dobët dhe më të shpejtë vibracionet parasysh. Se të gjitha përpjekjet për të kapërcyer humnerë dështuar majtë shpejt pak dyshim. Ose kuantike e veprimit ishte një sasi të trilluar, atëherë zbritjes gjithë të ligjit rrezatimit ishte në thelb një iluzion që përfaqëson vetëm një lojë boshe në formulat e nuk ka rëndësi, apo derivim i ligjit rrezatimit ishte bazuar në një konceptim të shëndoshë fizik. Në këtë rast kuantike e veprimit duhet të luajnë një rol themelor në fizikë, dhe këtu ishte diçka krejtësisht të re, nuk dëgjuar më parë, i cili duket të na kërkojnë që të rishikojë të gjitha në thelb të menduarit tonë fizike, pasi kjo ishte ndërtuar, nga koha e krijimin e gur vogël nga Leibniz dhe Njuton, në vazhdimësi pranimin e të gjitha lidhjeve dëshirore. Eksperiment vendosi ajo ishte alternativë e dytë.

Në fillim teori, por ndeshi në qëndresë, për shkak të punës së suksesshme të 1913 Niels Bohr në llogaritjen e vijave spektrale pozicionet e përdorimit teori, u bë e pranuar në përgjithësi. Planck veten në teori shpjegon se si edhe pse ka shpikur kuantike ai nuk e ka kuptuar atë vetë në fillim:

Unë menjëherë u përpoq të bashkonte me kujdes kuantike fillore e veprimit disi në kuadrin e teorisë klasike. Por në fytyrë e të gjitha përpjekjeve të tilla si kjo e vazhdueshme tregoi veten të ngurtë ... Përpjekjet e mia kotë për të vënë kuantike fillore e veprimit në teori klasike e vazhdueshme për disa vite dhe ata me një kosto shumë përpjekje.

Planck i cili ishte 42 vjeç kur ai e bëri njoftimin e tij kuantike historike, mori vetëm një pjesë të vogël në zhvillimin e mëtejshëm të teorisë kuantike. Kjo ishte e majta në të Ajnshtajnit me teoritë e kuantet dritë, Poincare që provuan matematikisht se kuantet ishte një pasojë e nevojshme e të drejtës së rrezatimit Planck, Niels Bohr me teorinë e tij atomike, Paul Dirac dhe të tjerët. Mjerisht jeta e tij ishte e mbushur me tragjedi në vitet e ardhshme fillimin e tij të shquar e studimit të mekanikës kuantike. Marie Gruaja e tij vdiq më 17 tetor 1909. Ata kishin katër fëmijë, dy djem dhe Karl Erwin, dhe bijat binjake Margarete dhe Emma. Dy vjet pas vdekjes së gruas së tij të parë, Planck martuar përsëri, për të Marga von Hösslin mbesa e Marie gruaja e tij të parë, më 14 mars 1911. Ata kishin një fëmijë, një bir Hermann. Karl, të rinj e bijve të Planck nga martesa e tij të parë, u vra në vitin 1916 gjatë Luftës së Parë Botërore dy bijat e tij vdiq në lindjen e fëmijës, Margarete në vitin 1917 dhe Emma në 1919. Erwin tij i biri i tij u bë mik më të mirë dhe këshilltar, por si ne lidhemi më poshtë Erwin vdiq në rrethana edhe më të tmerrshme.

Planck gjithmonë mori mbi detyrat administrative, përveç aktiviteteve të tij kërkimin shkencor, të tilla si Sekretar i Shkencave të Natyrës Matematikë dhe Sektori i Akademisë prusiane të Shkencave, një post që ai mbajti nga 1912 deri 1943. Ai ishte zgjedhur për të Akademisë në vitin 1894. Planck ishte përfshirë shumë me Shoqërinë gjermane Fizike, thesarit qenë dhe një anëtar i komisionit. Ai ishte kryetar i Shoqërisë 1905-1908 dhe pastaj përsëri 1915-1916. Planck u nderua edhe duke u zgjodh një anëtar nderi në vitin 1927. Dy vjet më vonë një çmim, Max Planck Medaljen, u krijua dhe u bë Planck vetë marrësit e parë. Ai ishte në komitetin e Gesellschaft Kaiser Wilhelm, organizata kryesore kërkimore gjermane, nga 1916 dhe ishte president i Shoqërisë nga 1930 deri 1937 (ajo ishte riemëruar Max Planck Shoqëria). Kjo ishte koha që nazistët u rrit në pushtet, dhe ai u përpoq të mirë të tij për të parandaluar çështjet politike për të marrë përsipër nga ato shkencore. Ai nuk mund të pengojë riorganizimin e Shoqërisë nga nazistët dhe refuzoi të pranojë presidencën e Shoqërisë riorganizuar.

Ai mbeti në Gjermani gjatë Luftës së Dytë Botërore përmes çfarë duhet të ketë herë është e vështirë të thellë. Në 1942 ai shpjegoi se pse ai ishte ende në Berlin:

Unë kam qenë këtu në Berlin në universitet që nga viti 1889 ... kështu që unë jam mjaft i një njeri i modës së vjetër. Por ka të vërtetë nuk janë ndonjë Berliners e vërtetë e vjetër, njerëz të cilët kanë lindur këtu, në fjalën akademik të gjithë lëvizjet rreth shpesh. Njerëzit shkojnë nga një universitet në një tjetër, por në këtë kuptim unë jam në të vërtetë shumë i ulur. Por, një herë kam ardhur në Berlin, nuk ishte e lehtë të largohen, sepse në fund të fundit, kjo është qendra e gjithë aktivitetin intelektual në të gjithë Gjermaninë.

Megjithatë, po në Berlin drejt përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, ishte shumë e rrezikshme. Ai u transferua në Rogätz, pranë Magdeburgu, në vitin 1943. Shtëpinë e tij në periferi të Grunewald në Berlin ishte shkatërruar nga zjarri, pas një sulm ajror në shkurt 1944. Humbur shtëpinë e tij dhe pasuria ishte e keqe, por humbur fletore i pazëvendësueshëm e tij shkencore ishte një tragjedi për të dhe për shkencën. Më keq është për t'u ndjekur. Erwin biri ishte i dyshuar se ishte përfshirë në komplot për vrasjen e Hitlerit më 20 korrik 1944 dhe u ekzekutua nga Gestapos në fillim të 1945. Në Heilbron përshkruan ndikimin e luftërave në Planck dhe familjen e tij:

Ai do të kujtohet, madje edhe në moshën e tij të vjetër, sytë e prusian dhe trupat austriake marshimi në qytetin e tij të lindjes, kur ai ishte gjashtë vjeç. Gjatë gjithë jetës së tij, lufta do të shkaktonte atë dhimbje të thellë personale. Ai humbi djalin e tij të madh gjatë Luftës së Parë Botërore Në Luftës së Dytë Botërore, shtëpia e tij në Berlin ishte djegur në një sulm ajror. Në vitin 1945 djali i tij të tjera u ekzekutua, kur deklaruar fajtor për pjesëmarrje në një komplot për të vrarë Hitlerin.

Planck ishte 87 vjet më e vjetër në fund të Luftës së Dytë Botërore dhe ai u dërgua në Göttingen nga aleatët. Mrekullueshëm, duke pasur parasysh moshën e tij, ai ishte në gjendje për të vënë në përpjekje për rindërtimin e shkencës gjermane dhe ai përsëri u bë president i Gesellschaft Kaiser Wilhelm në 1945-1946. Për herë të dytë ai mbrojti shkenca gjermane në një periudhë me vështirësi të jashtëzakonshme.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland