Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Michel Plancherel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 Jan 1885

Bussy, Kanton Freiburg, Switzerland

4 March 1967

Zürich, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Background familjar.
Babai Michel Plancherel së, Donat Plansherelit, ka lindur në 1863 në Bussy, një fshat në qarkun de la BroyeKanton Fribourg, pranë Estavayer-le-Lac. Donat Plansherelit ishte një mësues, së pari në Villaz-Saint-Pierre dhe më vonë në Bussy. Michel Plancherel ka lindur 16 janar 1885, si e parë e 8 fëmijë. Megjithatë dy nga vëllezërit e motrat Michel vdiq në fillim të jetës. Në 1892, familja u vendos në Fribourg (Freiburg), ku Donat Plansherelit punuar si administrator i uzinës shtypjen e Shën-Pali dhe si një redaktor e La Liberté, gazetë lokale. Në të njëjtën kohë, ai ishte një profesor në Kolegjin St-Michel (1896-1912) dhe në Ecole secondaire de Jeunes filles. Karakter Michel u vendos nga ndjenja e atit të tij e rendit, pajtim, affability dhe directness. Babai i tij u vlerësuan për punën e tij e vështirë, raportet e tij ishin të njohur si modele e qartësisë dhe concision.

Arsimit.
Pas lëvizte në Fribourg, Michel u dërgua në shkollë dhe ndoqi Kolegjin e Shën-Michel në seksionin që i përgatitur për ETH Zürich (i quajtur Eidgenössisches Polytechnikum në atë kohë). Megjithatë, Michel zgjodhi për të studiuar në fakultetin e shkencës në Universitetin e Fribourg. Atje, midis 1903 dhe 1907, ai ishte një student i Mathias Lerch dhe Mathieu holandez Frans Daniels. Sipas Lerch 's mbikëqyrje, Michel mbaruar shkëlqyer të tij tezën e doktoraturës Sur les congruences (mod 2 m) të afërmit au nombre des klasa des formes quadratiques binaires aux Koeficientët entier et à négatif discriminant në 1907. Ai shkroi tezën në pjesën gjatë shërbimit të tij të detyrueshëm në ushtri zvicerane. Me një grant prej shtetit të Fribourg, ai vazhdoi studimet e tij në Göttingen (1907-1909) dhe Paris (1909-1910). Në Göttingen, ai ndoqi kurset e Felix Klein, David Hilbert dhe Edmund Landau, dhe mori të dini Herman Weyl, kolegun e tij të ardhshëm në ETH Zürich. Në Sorbonne dhe College de France, ai u takua Emile Picard, Henri Lebesgue, Edouard Goursat dhe Jacques Hadamard.

Karriera.
Në vitin 1910, u bë Michel Plancherel Privatdozent në Universitetin e Gjenevës, dhe ne vitin 1911 profesor në Fribourg të jashtëzakonshme që pasardhësit e Lerch që shkuan në Brno në vitin 1906. Dy vjet më vonë, në 1913, ai u gradua profesor i zakonshëm. Në vazhdim, ende po thellësisht mirënjohës për Fribourg granti i dha atij si student, ai nuk pranoi ofertat e Universiteteve të Bernës dhe Lozanës. Së fundi, në vitin 1920 ai pranoi një rang profesori në ETH Zürich, ku ai ishte pasardhës i Adolf Hurwitz i cili kishte vdekur para vitit. Plansherelit zënë karrige e tij për matematikë të lartë gjatë 35 viteve të ardhshme, derisa ka dalë në pension në vitin 1955. Gjatë kësaj kohe, ai nuk pranoi thirrjet nga disa universitete. Sigurisë kolegët e tij vënë në Plansherelit dhënë atij dinjitetin e rektorit në ETH midis 1931 dhe 1935.

Mësimdhënies.
Në ETH Plansherelit dha kurse jo vetëm për Matematikanë, por edhe për studentët e inxhinierisë elektrike dhe mekanike. Mësimin e tij ishte e qartë edhe pse jo lehtë të kuptoj, që nga ai leksione në një të shpejtë në frëngjisht. Në provimet e tij, ai ishte nga ashpërsia ushtarake, por gjithmonë të saktë dhe të drejtë. Ai aplikuar të njëjtat standarde të larta dhe disiplinë të nxënësve të tij se ai përdoret për vete. Një listë me studentët e doktoratës është në dispozicion më poshtë.

Angazhimi.
Michel Plancherel ishte president i Shoqërisë zviceran matematike midis 1918 dhe 1919, zëvendës-kryetar i Kongresit ndërkombëtar i matematikanëve 1932 në Zürich, dhe president dhe bashkë-themelues i fondacionit për avancimin e shkencave matematikore në Zvicër dhe ka shërbyer në disa të tjera institucioneve (shih listën më poshtë).

Në ushtrisë zvicerane, Michel Plancherel arritur gradën e kolonelit. Në 1939 ai u caktua për të Shtabit të Përgjithshëm, dhe gjatë viteve kritike të Luftës së Dytë Botërore, ai ishte oficer përgjegjës për shtypin dhe ndarjen e radio.

Pas fluturimit të 550 nxënësve hungareze në 1956 në Zvicër, rektorë të universiteteve zvicerane porositur Michel Plancherel për të ngritur fonde për të ndihmuar këta studentë. Plansherelit mbledhur mbi 2 milion Franga zvicerane, një shumë të madh në atë kohë. Gjatë depresionit të madh në të Plansherelit 1930 ishte drejtor i shërbimit për punë vullnetare, dhe, pas vitit 1948, presidenti i Winterhilfe zvicerane, një organizatë për të ndihmuar njerëzit gjatë dimër të vështirë. Kjo është raportuar se Plansherelit ishte enrooted thellë në krishterim e tij në mesin e aktiviteteve të tjera ai kryesoi Catholique Misioni Franceze në Zürich.

Jetës private.
Michel Plancherel ishte i martuar me Cecile Tercier, i lindur më 15 janar 1891 në Adrey, afër Gryère. Ata u njohur me njëri-tjetrin, kur ajo ishte një nxënës në shkollën e infermiere e trajnimit në Fribourg. Ata i martuar më 8 shtator, 1915, dhe kishte 9 fëmijë, pesë djem dhe katër vajza. Trembëdhjetë nipërit e mbesat ishin gëzimi i ditëve të vjetra Plansherelit, pas Cecile vdiq 24 nëntor 1952.

Michel Plancherel vdiq më 4 mars 1967: Në zotërim të plotë të fakulteteve të tij fizike dhe freski i pathyer intelektuale. Ai ishte në rrugën e tij në shtëpi nga një takim me ekspertë të komisionit federal maturimi më 1 mars. Siç ishte zakon të tij, ai ishte në këmbë nga ETH në shtëpinë e tij në Zürichberg, kur ai u godit nga një makinë. Ai nënshtruar lëndimeve të rënda të tij më 4 mars, pa pasur rimori vetëdijen. Michel Plancherel u varros më 8 mars 1967, në varrezat e Fluntern në Zürich.

Punë shkencore.
Michel Plancherel fushat kryesore të studimit ishin analiza, fizikës matematikore dhe algjebër. Në një seri artikujsh që rezultatet e pergjithshme ne teori klasike Furierit në hapësirat më të përgjithshme (hapësira Hilbertit) nga hetimin e sistemeve të ndryshme orthonormal e funksioneve, summability e tyre dhe përfaqësimin e funksioneve në sisteme të tilla nga seri Furierit dhe integrals Furierit dhe transformimet më të përgjithshme integrale . Në punën e tij ka arritur rezultate themelore, njëri prej tyre është i njohur teorema Plansherelit në analizat harmonike dhe e cila është e njohur tashmë në përgjithësime shumë (masa Plansherelit). Ai aplikuar rezultatet e tij në teorinë e hiperbolik dhe alegorik ekuacione diferenciale pjesore.

Ai gjithashtu ka kontribuar në zgjidhje të problemeve variational nëpërmjet metodës Ritz 'dhe të teori ergodic. Në 1913 ai dha një provë se sistemeve mekanike nuk mund të ergodic (shih Stephen G. brushave: Historiku të fizikës matematikore. Dëshmi për pamundësinë e sistemeve ergodic: 1913 gazeta e Rosenthal dhe Plansherelit. Transportit Teoria statisticien. Phys. 1 (1971) , nr. 4, 287-298). Gazeta nga Rosenthal dhe Plansherelit shënoi një çast vendimtar në zhvillimin e bazat e mekanikës statistikore, sepse solli në një moshë afër klasike e Maxwell, Boltzmann dhe Ehrenfestit dhe stimuluar zhvillimin e teorisë ergodic si një degë e re e matematikës.

Në algjebër Plansherelit marrë rezultatet në forma kuadrate dhe kërkesat e tyre, për të zgjidhshmëri e sistemeve të ekuacioneve me ndryshore pafundësisht shumë dhe për teorinë e algebras commutative Hilbert (teorema e Plansherelit-Godement).

Pasurive shkencore e Plansherelit administrohet nga biblioteka e ETH Zürich (Wissenschaftshistorische Sammlungen der ETH-Bibliothek).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland