Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Giovanni Antonio Amedeo Plana

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Nov 1781

Voghera, Italy

20 Jan 1864

Turin, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Giovanni Plana 's babai ishte Antonio Maria Plana, ndërsa nëna e tij ishte Giovanna Giacoboni. Dy xhaxhallarët Giovanni jetonte në Grenoble dhe babai i tij e dërgoi atë atje në 1796, në moshën rreth 15, për të përfunduar shkollimin e tij. Në Grenoble ai u bë një mik i ngushtë i Henri Beyle, autori i famshëm në frëngjisht i njohur më mirë nga Stendhal pseudonimin e tij.

Ne duhet të përmendim ngjarjet politike që kanë ndodhur në Evropë rreth kësaj kohe dhe kishte një ndikim të madh në jetën e shumë të Matematikanë ne studiojnë në këtë arkiv. Në prill 1796 ushtria frëngjisht nën komandën e Napoleonit kishte pushtuar Italinë. Ka ndjekur një periudhë kur shumë intelektualë lëvizur në një mënyrë të re të të menduarit dhe entuziazëm mori pjesë në lëvizjen demokratike. Plana, edhe pse një njeri i ri në kohë, ishte me siguri një prej atyre që përqafoi këtë mënyrë të re. Ky aspekt të jetës së tij midis 1796 dhe 1799 është studiuar në.

Në 1800 hyri Plana Ecole Polytechnique në Paris. Atje ai u ndikua shumë nga Lagranzhit i cili ishte një nga mësuesit e tij dhe, sigurisht, edhe dikush e lindjes italiane. Furierit, si Lagranzhit, ishte mjaft i impresionuar nga aftësitë e Plana dhe ai u përpoq që të rregullojë që ai të jetë emëruar në karrige e matematikës në shkollën e artilerisë në Grenoble. Megjithatë, Furierit dështoi në orvatjen e tij në emër të Plana, kështu që ai u përpoq përsëri, kësaj rradhe të kenë Plana caktuar për kryetar i matematikës në shkollën e artilerisë në Piemonte e cila ishte e vendosur në Torino dhe pjesë pjesë në Alessandria. Kjo përpjekje ishte e suksesshme dhe Plana u kthye në Itali në 1803 për të marrë këtë post.

Pas fitoret më tej nga Napoleoni, Traktati i Pressburg u nënshkrua nga Austria dhe Franca më 26 dhjetor 1805. Austria u detyrua të heqë dorë nga territori shumë në Francë, dhe në veçanti Napoleoni donte ndikimin austriak hequr krejtësisht nga Italia. Si pasojë Piemonte është dhënë në Francë në mënyrë Plana e gjeti veten në Francë përsëri pa bërë një veprim! Në 1811 Lagranzhit rekomanduar Plana për kryetar i astronomisë në Universitetin e Torinos, Plana dhe u emërua në postin. Ai do të mësonin në Torino për pjesën tjetër të jetës së tij, mësimi i të dy astronomi dhe matematike, dhe mësimi si në universitet dhe në shkolla e artileri atje.

Temat Plana punuar më, përveç me astronominë, ishin integrals, funksionet eliptik, ngrohje, elektrostatikë dhe gjeodezisë. Në astronomi punën e tij më të famshme të bëjë me mocionin e hënë. Plana kishin punuar tashmë me Francesco Carlini të gjeodezisë, dhe drejtor i Observatorit në Milano për të Plana sugjeroi se ai mund të bashkëpunojnë me Carlini mbi problemet që lidhen me mocionin e hënë. Kjo ngjarje është e përshkruar në detaje në dhe të japin kuotën e ne këtu pjesë e përmbledhje të asaj letre:

1818 Laplace propozoi që Académie des Shkencave në Paris vendosur një çmim që do të jepet për të pasur sukses në ndërtimin e kushdo që tryezat hënor vetëm bazuar në ligjin e gravitetit universal. 1820 u dha për çmimin Carlini dhe Plana dhe të Damoiseau nga një komitet i cili ishte anëtar Laplace. Por Laplace fuqimisht kritikoi Carlini-qasja Plana për teori hënor. Një mosmarrëveshje pasoi ... letra [u] shkëmbyen mes Carlini-Plana dhe Laplace, dhe ... dokumentat e botuar në Connaissance temps des dhe në correspondance Zach's. Pas shkëmbimit, publike dhe private, midis Carlini-Plana dhe Laplace, kjo e fundit arriti në përfundimin se rezultatet e astronomët italiane dhe ato arritën në nga Damoiseau pas metodën e Laplace 's Celeste Mecanique ishin mjaft të ngushtë, dhe se qëllimi i Académie në vendosjen çmim ishte përmbushur të arsyeshme.

Në fakt Plana ra me Carlini dhe Carlini tërhoq nga bashkëpunimi. Plana vazhdoi me punën e tij dhe botuar Théorie du mouvement de la Lune në Torino në 1832. Në këtë kohë Plana ishte astronom mbretëror, dhe ai vazhdoi të bëhet një baron trashëguar në 1844 dhe një senator në 1848. Kur ai ishte gati 80 vjeç, në 1860, ai u zgjodh anëtar i Académie des Sciences në Paris.

Më në fund le të kthehemi te flasim pak e shoqatës Plana me Akademinë e Shkencave Torinos. Artikull përshkruan Akademia e Shkencave pohon se studimet Plana për mocion hënor janë më të rëndësishme paraqitur Akademia në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë. Një ngjarje e rëndësishme për matematikën në Torino ndodhi kur Cauchy jetonin në Torino gjatë vitit 1832-33. Ai e mbajti kryetari i fizikës matematikore në Universitetin e Torinos, gjatë një periudhe kur ai ishte shumë aktiv në punën kërkimore, por ngjarjet politike e detyruan atë të largohet në Paris. Cauchy Plana interacted dhe sigurisht gjatë kësaj kohe dhe marrëdhëniet e tyre është diskutuar në.

Një tjetër shkencëtar i famshëm që interacted me Plana ishte Babbage. Ai u zgjodh në Akademinë e Torinos e Shkencave në 1841 dhe neni shqyrton marrëdhëniet e tij me Akademisë dhe me disa prej anëtarëve të saj, duke përfshirë në veçanti Plana.

Ndoshta aspekti më i rëndësishëm i kontributit Plana është përmblodhi nga Tricomi si vijon:

Plana është përgjithësisht konsiderohet si një nga shkencëtarët të mëdha italiane të moshës së tij, sepse, në një kohë kur cilësia e mësimit në universitetet italiane u keqësua shumë, doktrina e tij ishte e cilësisë më të lartë, mjaft të krahasueshme me atë të Grandes Ecoles e Parisit, në që ai kishte studiuar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland