Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Georg Alexander Pick

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 Aug 1859

Vienna , Austria

26 July 1942

Theresienstadt, Bohemia, now Czech Republic

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Georg Pick ka lindur në një familje hebreje. Nëna e tij ishte Josefa Schleisinger dhe babai i tij ishte Adolf Josef Pick, kreu i një instituti privat. Georg ishte arsimuar në shtëpi nga babai i tij deri në moshën njëmbëdhjetë, kur ai hyri në klasën e katërt të gjimnazit Komunale Leopoldstaedter. Ai u ul shkollën e tij duke e lënë provimeve në vitin 1875 që të kualifikuar atë për hyrje në universitet.

Pick hyri në Universitetin e Vienës në vitin 1875. Ai botoi një letër matematikë në vitin e ardhshëm kur vetëm shtatëmbëdhjetë vjet më e vjetër. Ai studioi matematikë dhe fizikë, diplomua në 1879 me një kualifikim që do të lejonte që ai të mësojë të dyja këtyre subjekteve. Në 1877 Leo Königsberger kishte lëvizur nga Technische Hochschule në Dresden për të marrë një karrige në Universitetin e Vjenës. Ai u bë Pick e mbikëqyrësit dhe, më 16 prill 1880, u dha Pick doktoratë e tij për disertacion Über eine tij Integrale abelscher Klasse. Emil Weyr ishte emëruar si pedagog e dytë të tezës.

Pas dhënies së doktoraturës së tij, Pick u emërua si asistent të Ernest mars në Universitetin Karl-Ferdinand në Pragë. Mars kishte lëvizur nga Grac, ku ai ishte profesor i matematikës, të Pragës në 1867 për të marrë karrige e fizikes atje. Ai, si Pick, kishte studiuar në Universitetin e Vjenës dhe, nga koha Pick u bë asistent i tij, ai u konsiderua si një nga shkencëtarët udhëheqës në Evropë. Pick synon tani të bëhet një lektor në Pragë dhe në mënyrë që të marrë të drejtën për leksionin ai kishte për të shkruar një teza habilitation. Kjo bëri mjaft shpejt dhe ka marrë të drejtën për të leksion në Pragë në 1881 me tezat e tij habilitation Über die Integrimit hyperelliptischer Differentiale durch Logarithmen.

Përveç për vitin akademik 1884-85 që Pick shpenzuar duke studiuar nën Klein në Universitetin e Leipzig, ai mbeti në Pragë për pjesën tjetër të karrierës së tij. Ai u promovua në profesor të jashtëzakonshëm të matematikës në 1888, ai u emërua si profesor i zakonshëm (profesor i plotë) në 1892 në Universitetin gjerman të Pragës. Puna e tij matematikore ishte jashtëzakonisht e gjerë dhe 67 të tij nëpër gazeta gamë shumë tema të tilla si algjebër lineare, teoria invariant, gur integrale, teori e mundshme, analiza funksionale, dhe gjeometri. Megjithatë më shumë se gjysma e letrat e tij ishin në funksionet e një ndryshore komplekse, Ekuacionet diferenciale, dhe gjeometria diferenciale. Kushte të tilla si "Pick matricat ',' Pick-interpolation Nevanlinna ', dhe Shvarc-Pick parathënie e shkurtër janë përdorur ndonjëherë sot. Ai është i kujtohet mirë, megjithatë, për Pick e Teorema e cila u shfaq në tetë gazeta e tij faqe të 1899 Geometrisches zur Zahlenlehre botuar në Pragë në Sitzungber. Zambak uji, Naturwissen Zeitschrift.

Teorema e Pick-së është në gjeometri reticular. Aeroplan bëhet një rrjetë teli në krijimin e dy sistemeve të vijave paralele njësoj Spaced drejt në aeroplan. Këto Pick quan linjat kryesore 'reticular dhe pikat e tyre për ndërprerje janë quajtur' pika reticular '. Një linjë e bashkuar çdo dy pika reticular quhet një "linjë reticular '. Vini re që linjat kryesore reticular linja reticular por ka shumë linja të tjera reticular. Një poligonin edges të cilëve linja reticular Pick e quan një poligonin reticular. Pick shtetet e teorema se zona e një poligonin reticular është L + B / 2-1 ku L eshte numri i pikave reticular brenda poligonin dhe B është numri i pikave reticular në skajet e poligonin. Rezultati nuk ka marrë vëmendjen e shumë pas Pick botuar atë, por në vitin 1969 Steinhaus përfshirë atë në librin e tij Snapshots njohur matematike. Që nga ajo kohë në Pick e Teorema e ka tërhequr shumë vëmendje dhe admirim për thjeshtësi e saj dhe elegancën.

Në Universitetin gjerman të Pragës Pick u bë dekan i fakultetit të filozofisë në 1900-01. Ai e mbikëqyrur për 20 studentë, për të doctorates e tyre, më i famshëm që Charles Loewner i cili ka punuar nën Pick për mbikqyrjen dhe u shpërblye me doktoraturë të tij për tezën e tij në teorinë funksion gjeometrike në vitin 1917. Nuk është një tjetër aspekt i Pick e jetës që meriton vëmendje. Në vitin 1910 ai ishte në një komision të ngritur nga Universiteti gjerman të Pragës, për të shqyrtuar caktimin Ajnshtajni në universitet. Pick ishte forca lëvizëse prapa emërimin dhe Ajnshtajni ishte emëruar në një karrige të fizikës matematikore në Universitetin gjerman të Pragës në 1911. Ai e mbajti këtë post deri më 1913 dhe gjatë këtyre viteve dy ishin miq të ngushtë. Jo vetëm që kanë të njëjtin interes shkencor, por ata gjithashtu një interes të përbashkët i pasionuar në muzikë. Pick, i cili luajti në një kuartet, futur Ajnshtajni në shoqëritë shkencore dhe muzikore të Pragës. Në fakt Pick për kuartet i përbërë nga katër profesorë nga universiteti duke përfshirë Camillo Korner, profesor i inxhinierisë mekanike.

Pas Pick në pension në vitin 1927 ai u emërua profesor emeritus dhe u kthye në Vjenë, qytetin e lindjes së tij. Megjithatë, në 1938 ai u kthye në Pragë pas Anschluss më 12 mars, kur trupat gjermane marshuan në Austri. Në fund të shtator 1938 qeveria e Pragës ishte kërkuar të japë Gjermani të gjitha rrethet e Bohemi dhe Moravia me popullsi që ishin 50 për qind ose më shumë gjermanisht. Udhëheqësit e Çekosllovakisë dha dorëheqjen më tepër se dakord, por ata që mori i dha rajonet në Gjermani. Ushtritë e Hitlerit pushtuan më 14 mars 1939 dhe Hitleri instaluar përfaqësuesi i tij në Pragë për të drejtuar vendin. Pick ishte zgjedhur si anëtar i Akademisë Çeke e Shkencave dhe Arteve, por pas nazistët mori mbi Pragë, Pick ishte përjashtuar nga Akademia. Nazistët ngritur një kamp në Theresienstadt në Nordboehmen më 24 nëntor 1941 në shtëpinë e hebrenjve të moshuar, të privilegjuar, dhe i famshëm. Nga rreth 144.000 hebrenj dërguar Theresienstadt rreth një e katërta vdiq atje dhe rreth 60% u dërguan për në kampet e Aushvicit ose të tjera të vdekjes. Pick u dërgua në Theresienstadt më 13 korrik 1942 dhe ai vdiq dy javë më vonë 82 vjeç.

Ai u përshkrua si më poshtë:

Pick ishte një beqar ... çuditërisht saktë në veshje dhe sjelljen e njeriut.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland