Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Johann Friedrich Pfaff

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Dec 1765

Stuttgart, Württemberg (now Germany)

21 April 1825

Halle, Saxony (now Germany)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Johann Friedrich Pfaff 's babai, Burkhard Pfaff, ishte këshilltar financiar shefin e Württemberg ndërsa nëna e tij ishte vajza e një anëtari të thesar të Württemberg. Kjo ishte një familje me një traditë për të punuar si shërbyes civil për qeverinë e Württemberg.

Johann Friedrich ishte e dytë e prindërve të tij shtatë bij dhe, edhe pse ndoshta për të arritur një famë më të madhe, ai nuk ishte me siguri i vetmi në excel në shkencë. I ri i familjes, Johann Wilhelm Pfaff i cili ka lindur në 1774, u bë gjithashtu një matematikan dhe karrige mbajtur në Würtzburg dhe Erlangen. I dytë më i ri, Christoph Heinrich Pfaff ka lindur në 1773 dhe, me interesat në kimi, mjekësi dhe farmaci, ai punoi me Volta të energjisë elektrike në kafshë.

Nuk ishte një shkollë në Shtutgart, Karlsschule Hohe, e cila ishte drejtuar të trajnojë bijtë e zyrtarëve të qeverisë së Württemberg dhe Johann Friedrich ndjekur këtë shkollë nga mosha nëntë. Ajo ishte një shkollë më tepër uninspiring, i fortë në disiplinë, por më pak të mirë në shkollë. Pfaff nuk ka mësuar shumë në rrugën e matematikës ka pavarësisht ndjekur shkollën deri sa ai ishte gati njëzet. Kur ai u largua në vjeshtën e vitit 1785 ai kishte përfunduar studimet e tij në ligj, një subjekt i përshtatshëm për një nëpunës civil.

Pavarësisht nga një mungesë e trajnimit në matematikë në shkollën e tij, Pfaff kishte studiuar matematikë të tij dhe filloi të studiojnë veprat e Eulerit. Ai ishte i inkurajuar që të lëvizë drejt tema shkencore nga Duka e Württemberg, dhe ai kaloi dy vjet duke studiuar në Universitetin e Göttingen, ku ai u mësoi matematikën nga Kästner dhe ai gjithashtu studioi fizikë. Nga Göttingen, Pfaff shkoi në Berlin në verën e vitit 1787. Atje ai ka studiuar astronomi nën JE Bode, dhe Pfaff shkroi letër e tij të parë që ishte në një problem në astronomi.

Në pranverën e vitit 1788 Pfaff u nisën për një udhëtim në Vienë, por ai vizitoi shumë universitete në rrugë, në Halle të veçantë, Jena, Helmstedt, Dresden, dhe Pragë. Klügel ishte profesor i matematikës në Helmstedt dhe ai pranoi një karrige në Halle duke e lënë në pozitë Helmstedt lirë. Pfaff profesor i fizikës në Göttingen rekomanduar atë për karrige, dhe Pfaff paraqitur një disertacion mbi rastin e zgjedhjes së tij si profesor i matematikës në Universitetin e Helmstedt. Ishte një traditë që profesorët të reja në universitet ka dorëzuar një disertacion inauguruese.

Disertacion përurimit Pfaff ishte titulluar inaugurale Programma në differentialia peculiarem quo investigandi rationem ish deducit theoria functionum. Ajo heton përdorimit të disa ekuacioneve në mënyrë funksionale për të llogaritur dallime të funksioneve logaritmike dhe trigonometrical si edhe zgjerimi binom dhe formula e Taylor. Kjo është e studiuar në detaje në.

Nga emërimi i tij në 1788 deri në 1810 Pfaff mbajtur karrige në Helmstedt. Emërimi i tij u miratua nga Duka i Württemberg, por ajo nuk ishte mirë e pozicioneve, që ishte paguar dobët. Ai e bëri punë të mirë ndërtimi forcën e matematikës dhe ai ka vënë më shumë përpjekje në mësimin dhe ishte i suksesshëm në rritjen e numrit të studentëve të matematikës. Një student që ka studiuar në Helmstedt ishte i Gausit. Pas studimeve në Göttingen, Gausit erdhi në Helmstedt në 1798. Ai mori pjesë në Pfaff e ligjëratave dhe madje edhe jetuar në shtëpinë e tij. Wussing shkruan në:

Pfaff rekomanduar Gausit 's disertacion doktorature dhe, kur është e nevojshme, ka ndihmuar në masë të madhe atë; Gausit ruajti gjithmonë një kujtim miqësore të Pfaff edhe si mësues dhe si një njeri.

Nga Gausit kohë studioi me Pfaff në Helmstedt, universiteti ishte nën kërcënimin e mbylljes. Pfaff luftoi shumë për të parandaluar këtë dhe për disa vite ai ishte i suksesshëm. Pfaff martuar në 1803 me Caroline Brand por trishtim fëmijën e tyre të parë vdiq si një i mitur. 1810 Pfaff nga përpjekjet për të ruajtur Universitetin e Helmstedt fund të dështuara me mbylljen e universitetit. Stafit është dhënë një numër të zgjedhjes të ndryshme si në të cilin universitet ata mund të lëvizin për të, dhe Pfaff zgjodhi për të kaluar në Halle.

Ai u emërua kryetar i matematikës në Halle në vitin 1810 dhe në 1812, në vdekjen e Klügel, ai mori në drejtim të Observatorit Universitetit shumë.

Pfaff bëri punën e rëndësishme në analizat e punës për ekuacionet diferenciale të pjesshme, funksionet speciale dhe teoria e seri. Ai zhvilluar Taylor 's teoremë duke përdorur formularin me pjesën tjetër të dhënë nga Lagranzhit. Në 1810 ai ka kontribuar në zgjidhjen e një problemi për shkak të Gausit lidhje elips e zonës më të mëdha të cilat mund të tërhiqen në brendësi të një katërkëndësh dhënë.

Puna e tij më të rëndësishme në forma të Pfaffian u botua në vitin 1815 kur Pfaff ishte gati pesëdhjetë vjet të vjetra, por rëndësia e saj nuk është njohur deri më 1827 kur Jacobi botoi një letër të metodës së Pfaff. Ky dështim të njohë rëndësinë e punës është e çuditshme, duke marrë parasysh veçanërisht shqyrtimi shumë pozitive të cilat i Gausit ka shkruajtur e punës pak kohë pasi ishte botuar. Në letër 1815, e cila Pfaff paraqitur Akademia e Berlinit më 11 maj, ai paraqiti një transformim i një-ekuacion diferencial të parë për të pjesshme në një sistem të diferencuar. Kjo teori e ekuacioneve në dallime gjithsej është padyshim kontributi më i rëndësishëm i Pfaff. Wussing shkruan në se kjo punë nga Pfaff:

... përbënin pika e fillimit të një teori themelore të integrimit të ekuacioneve diferenciale pjesore e cila, përmes punës së Jacobi, gënjej, dhe të tjerët, është zhvilluar në një gur moderne Cartan të formave ekstreme diferenciale.

Ndër veprat e tij të tjera të rëndësishme janë Disquisitiones analyticae Maxime calculum ad integralem et pertinentes serierum doctrinam (1797), një punë hyrëse të shkruara në stilin e Eulerit, dhe Observationes ad Euleri institutiones calculi integralis.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland