Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Józeph Miksa Petzval

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Jan 1807

Spisska Bela, Hungary (now in Slovakia)

17 Sept 1891

Vienna, Austria

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ka versione të ndryshme të Józeph Petzval 's emrit, dhe, përveç një të dhënë këtu, ai është i njohur shpesh si Jozef Maksimilian Petzval. Ndërsa duke i dhënë versione të ndryshme, na le edhe komentoj se qyteti i lindjes së tij është Spisska Bela, i cili është shkruar ndonjëherë si Szepesbéla. Ajo ishte në Hungari Petzval kur u lind atje, por tani është në Sllovaki.

Jozef ishte bir i një pedagog dhe ai ndoqi shkollën fillore në Késmárk (tani Kezmarok në Sllovaki) dhe shkollën e mesme në Podolin (tani Podolinec). Në fillim ai kishte bërë keq në matematikë nuk ka interes në temë, por, pasi ai kishte gjetur një libër interesant për subjekt, performanca e tij përmirësuar dukshëm. Pas largimit nga shkolla ai shkoi në Kosice (Kassa quajtur në atë kohë), ku ai ndoqi Kolegjin për një kohë, por ai ishte i varfër financiarisht dhe u detyrua të ndërmarrë punë si një mësues për të fituar para për të mbijetuar.

Në 1826 hyri Petzval Universitetin e Pest për të studiuar filozofi dhe matematike. Më vonë, në vitin 1872, qytetin e Pest ishte për t'u bashkuar me qytetin e Buda në bankë e kundërt të Danubit për të formuar Budapest. Pas diplomimit nga Universiteti Petzval u emërua në qytetin e Pest si një ekspert në parandalimin e përmbytjeve dhe kullimit. Ai ndërmori këtë punë për shtatë vjet dhe tregoi reals talentet në punën e tij.

Petzval mësuar mekanikën dhe matematikë në Universitetin e Pest nga 1832 dhe ai u bë profesor në matematikë të avancuar në Universitetin e Pest në 1835. Pastaj, dy vjet më vonë, ai pranoi një karrige e matematikës në Universitetin e Vjenës.

Petzval punuar për më të jetës së tij në transformimin Laplace. Ai ishte i ndikuar nga puna e Ljuvilit dhe shkroi edhe një letër të gjatë dhe një vëllim në dy traktat Laplace transformuar dhe aplikimin e saj për të ekuacioneve lineare diferenciale të zakonshme. Studimi i tij është i plotë, por jo plotësisht e kënaqshme që ai nuk ishte në gjendje të përdorin integrimin kontur të anasjell transformuar.

Por për një student i Petzval ne sot mund të telefononi Laplace transformimin Petzval transformuar. Petzval ra me këtë student që akuzoi Petzval e plagjiaturën Laplace 's work. Edhe pse kjo nuk është e vërtetë, Boole dhe Poincare, e influencuar padyshim nga sherr, i quajtur transformimin Laplace transformuar. Szénássy shkruan:

Studentët pëlqyer Petzval dhe konsideruar atë një firmë e vërtetë dhe mik helpfdul, por kolegët e tij vuajti shumë nga kritikat e tij të fortë.

Petzval kujtohet mirë për punën e tij në lente lente optike dhe shmangie bërë në fillim të viteve 1840 (përkulje Petzval mban emrin e tij), e cila lejoi ndërtimin e kamerave moderne. Petzval prodhuar një lente achromatic portret që ishte shumë i lartë për të lente thjeshtë menisk pastaj në përdorim.

Në punën e tij në optikë është përshkruar si më poshtë:

[Në Universitetin e Vjenës] ai ka studiuar në hollësi shpikje LM Daguerre së, daguerreotype ashtu-quajtur, dhe e mori në kohën e ekspozimit shkurtimin nga minuta sekonda. Në vitin 1840, talenti i jashtëzakonshëm i tij matematikore të lejuar atë për të vlerësuar dhe për të ndërtuar një anastigmatic me gjashtë herë shkëlqim drite më të madhe. Kjo Petzval forma më e lartë që shkëlqen në fillim të lente foto është përdorur nga sipermarrjet Voigtländer syve Vjenës, i cili filloi prodhimin e tij në masë dhe fitoi një medalje argjendi në Panairin Ekspozitën Botërore në Paris. Petzval përsosur edhe teleskopi dhe dizajnuar dylbi teatri.

Petzval fituar dallime të shumta për punën e tij. Përveç medaljen e përmendura më sipër, ai u zgjodh anëtar i Akademisë së Shkencave të Vjenës më 1851, i Bashkimit të matematikanëve Çeke dhe fizikantë, dhe ai fitoi medaljen e Ch platin Chevalier nga Franca. Një rrugë në Vjenë mban emrin e tij si bën një krater në anën e tani e Hënë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland