Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Volodymyr Petryshyn

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Jan 1929

Liashky Murovani, Lvov, Galicia (now Ukraine)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Volodimir Petryshyn ishte 10 vjeç, kur Lufta e Dytë Botërore shpërtheu dhe edukimin e tij u ndërpre rëndë, duke u bërë një person i zhvendosur në fund të luftës. Në vitin 1950 ai emigroi nga Gjermania në Shtetet e Bashkuara dhe përfunduar arsimin e tij atje. Në vitin 1961 ai u nderua me doktoratë të tij nga Universiteti Columbia.

Nga 1964 Petryshyn mësohen në Universitetin e Çikagos, pastaj në vitin 1967 ai u emërua në Rutgers University. Ai u zgjodh në shoqëri Shkencore Shevchenko në 1980 dhe në Akademinë e Shkencave të Ukrainës në vitin 1992. Ai është gjithashtu një anëtar nderi i Shoqërisë matematike Kiev, u zgjodh në vitin 1989.

Puna kryesore Petryshyn në ka qenë në metodat përsëritës dhe projektive, Teorema pikë fikse, jolinear shtrirje Friedrichs, përafrimin-teorema e duhur planifikimit, dhe shkallën topological dhe teoritë indeks për harta condensing multivalued. Arritjet e tij matematikore janë përshkruar nga Andrushkov në:

Arritjet kryesore Petryshyn janë në analizë funksionale. Rezultatet e tij kryesore përfshijnë zhvillimin e teorisë së metodave përsëritës dhe projektive për zgjidhje konstruktive të ekuacioneve lineare dhe jolineare abstrakte dhe diferenciale.

Teoria e A-harta të duhur u zhvilluar nga Petryshyn dhe kjo punë është përshkruar në:

Petryshyn është themelues dhe zhvilluesi i saj kryesor të teorisë së përafrimit-duhur (A-duhur) hartat, një klasë të re të hartave që tërhoqi vëmendje të konsiderueshme në bashkësinë matematikore. Ai ka treguar se teoria e A-harta e duhur lloji jo vetëm shtrihet dhe unifies teoria klasike e hartave të ngjeshur me disa teori të kohëve të fundit të condensing dhe monoton-hartat accretive, por gjithashtu ofron një qasje të re për zgjidhjen konstruktive të abstrakte dhe diferenciale jolineare ekuacione. ... Teoria është aplikuar në ekuacione diferenciale të zakonshme dhe të pjesshme.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland