Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Rózsa Péter

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1905

Hungary

1977

Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Emrin s Rózsa Péter 'origjinal është Rosa Politzer por në 1930 ajo, si hungarezët shumë të tjera, ndryshoi emrin e saj gjermane stilit të një hungarez.

Rózsa Péter Loránd Eötvös studioi në Universitetin në Budapest, ku interesin e saj në matematikë u solli nga Fejér 's leksione. Një tjetër që të ketë një ndikim të rëndësishëm në Rózsa Péter ishte László Kalmar i cili ishte një shok student në Universitetin Eötvös Loránd.

Pas diplomimit në vitin 1927 Péter fituar një jetesë tutoring matematikë, në gjendje për të marrë një punë të përhershme. Pas saj të parë, në Kolegjin e Trajnimit Mësuesit Budapestit, ishte marrë në vitin 1945. Vite Péter e mësuesit në kolegj të prodhuar libër simpatik Playing me Infinity (i parë në gjuhën gjermane, 1955). Kur Kolegji mbyllur në vitin 1955, ajo u bë profesor në Universitetin Eötvös Loránd dhe mbeti në këtë post deri sa ajo në pension në vitin 1975.

Tema e parë e saj kërkimore ishte teoria e numrit, por ajo u bë e dekurajuar në gjetjen që rezultatet e saj tashmë ishte vërtetuar nga Dikson. Për një kohë Péter ka shkruajtur poezi por rreth 1930 ajo ishte inkurajuar të kthehen në matematika nga Kalmar. Ai sugjeroi Péter shqyrtojë Gödel 's punë dhe në një seri të dokumenteve ajo u bë një themeluesit e teorisë së funksionit gjithkund rekursive.

Valter Felscher, në një komunikim personal me mua [EFR], përshkruan kontekstin e punës Péter mbi teorinë funksion gjithkund rekursive:

Funksionet gjithkund rekursive ishin shpikur gjatë 1.920 s në shkollë Hilbertit, por asgjë nuk më ka treguar për ta. Zhvillimi i ideve të Herbrand, Gödel përcaktuar funksionet gjithkund rekursive e përgjithshme më të përgjithshme ',' (në të cilën Ackermann 's funksion i takon) ne Princeton leksionet e tij 1933-34; shpejt pas kësaj, funksionet e vjetër mori emrin' gjithkund rekursive primitive, dhe ato të përgjithshme humbur mbiemër të tyre.

Në një seri artikujsh, në fillim të vitit 1934, Péter zhvilluar Teorema e ndryshme të thella rreth funksioneve primitiv gjithkund rekursive, shumica prej tyre me një përmbajtje eksplicite algorithmic. Unë admiroj këtë punë, dhe kjo mund të thuhet edhe se ajo e fallsifikuara, me duart e saj të zhveshur, Teoria e funksioneve primitiv gjithkund rekursive në ekzistencë.

[Nga ana tjetër, ai ishte Kleene të cilët, kishte marrë pjesë në Gödel 's leksione, zhvilluar teori të përgjithshme (duke përfshirë të pjesshme) funksionon gjithkund rekursive dhe kjo është shumë më tepër konceptual sesa zonë kompjuterike.]

1951 Péter mbledhur atë që është i njohur deri atëherë, duke përfshirë punën e saj, në librin Funtionen Rekursive. Një përkthim anglisht u shfaq vetëm në 1967. Ai ishte libri i parë kushtuar ekskluzivisht për këtë temë, por

(1) kishte kapituj janë zgjeruar në këtë çështje më parë në Hilbertit - Bernays (1934-1939) ku disa të punës Péter së citohet të ketë, dhe

(2) bota flet anglisht nuk ka lexuar librin e saj, por lexoni, në vend të kësaj, Kleene 's librin e 1952.

Në 1952 Kleene Péter Rózsa përshkruar në një letër në Bull. Amer. Math. Soc. Siç

kontribues kryesor për të teorisë speciale të funksioneve gjithkund rekursive.

Nga mesi i viteve 1950 Péter aplikuar teori gjithkund rekursive funksion në kompjuter. Në vitin 1976 librin e saj e fundit ishte në këtë temë Funksionet gjithkund rekursive në kompjuter Teoria.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland