Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Oskar Perron

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 May 1880

Frankenthal, Pfalz, Germany

22 Feb 1975

Munich, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Oskar Perron studiuar klasiket në shkollë dhe, pavarësisht nga babai i tij të cilët dëshirojnë atë për të vazhduar biznesin e familjes, ai studioi matematikë në kohën e tij të lirë. Në 1898 hyri Perron Universitetin e Mynihut dhe në përputhje me porosi e kohës për të shpenzuar semestra në universitete të ndryshme, ai gjithashtu ka studiuar në universitetet e Berlinit, Tübingen dhe Göttingen.

Perron ishte më e ndikuar nga mësuesit e tij në Mynih. Pringsheim 's ligjërata në Mynih bëri një përshtypje të qëndrueshme në Perron dhe ndikimi i tyre shtrihet në punë Perron në fraksionet e vazhdueshme Die Lehre von den Kettenbrüchen i cili u botua në vitin 1913. Gjeometri u bë temë e tezës së doktoratës Perron drejtuar nga Lindemann dhe Perron vazhdoi të plotë habilitation e tij në Mynih dhe u emërua një lektor atje në vitin 1906.

Në 1910 Perron pranuar ofertën për një post si profesor të jashtëzakonshme në Tübingen dhe pastaj, në 1914, ai u bë profesor i zakonshëm në Heidelberg. Megjithatë Lufta e Parë Botërore ndërpreu karrierën e tij dhe, në 1915, ai ndërmori punën e luftës e cila ishte për të fituar atë Kryqi i Hekurt. Në fund të luftës ai u kthye në Heidelberg, ku ai mësonte deri 1922 kur ai u emërua në një karrige në Mynih.

Në 218 botime nga Perron janë të shënuara në një bibliografi të cilën ai hartuar vetë. Këto botime mbulojnë një gamë të gjerë temash matematikore. Puna e tij në analizën kujtohet sigurisht përmes Perron integrale. Mirëpo ai gjithashtu ka punuar për ekuacionet diferenciale, matricat dhe tema të tjera në algjebër, fraksionet e vazhdueshme, gjeometri dhe teoria e numrave.

Perron publikuar një numër të teksteve të rëndësishme. Përveç punës në fraksionet e vazhdueshme të përmendura më lart, e cila në fakt u në tre edicionet e fundit është një vëllim në dy version 1954/57, ai botoi një tekst të rëndësishëm në numrat e paarsyeshme në 1921. Ky tekst është projektuar që të kërkojë nga matematika vetëm nivelin e shkollës si një parakusht dhe tema u zhvilluar mjeshtëri në një vetë-bukur përmban mënyrë. Përsëri ky është një tekst i cili vrapoi në edicionet e disa Perron rishikuar tekstin në vitin 1960 kur ai ishte 80 vjeç.

Dy punë vëllim më algjebër të parë u shfaq në vitin 1927 me edicionin e tretë të rishikuar të botuar në 1951. Ndoshta më të shquar të të gjitha ishte teksti i tij më jo-gjeometri Euklidiane që ai botoi në moshën 82. Sinqertë, në, shkruan:

Kjo punë fitoi miratimin e gjithë bota matematikore për shkak të tij me vlerë të madhe dhe prezantim mjeshtëror. Është me interes jo vetëm për studentët e matematikës dhe fizikës, por edhe sidomos për mësuesit e matematikës.

Pavarësisht nga sasia e madhe e matematikës që Perron prodhuar gjatë një karrierë të gjatë, ai kishte edhe interesa të tjera. Këto janë përshkruar në dhe përfshirë:

... dashuria e tij për malet e mjedisit të tij. Nuk ka pushime do të ishte e plotë pa male. Si edhe malet më të larta, ai u rrit Totenkirchl 2200 metër në Wilder Kaiser më shumë se njëzet herë, herën e fundit kur ai ishte 74.

Edhe pse zyrtarisht Perron në pension në 1951, ai vazhdoi të mësojë disa kurse në Mynih deri në 1960. Megjithatë edhe kur ai përfundoi mësimin e tij në moshën 80 vjeç ai ishte ende në gjendje për të vazhduar me një program kërkimor të fuqishëm, duke botuar 18 gazeta në mes 1964 dhe 1973.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland