Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Roger Penrose

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Aug 1931

Colchester, Essex, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Roger Penrose 's prindërit, Lionel Sharples Penrose dhe Margaret Leathes, ishin dy të trajnuar mjekësor. Margaret ishte një mjek ndërsa Lionel ishte një gjenetikor mjekësor i cili u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Ai ishte i përfshirë në një projekt të quajtur sondazh Colchester që kishte për qëllim të zbulojë nëse faktorët e trashëguar apo faktorë të mjedisit kanë qenë më të rëndësishëm në përcaktimin nëse dikush do të ngjarë të vuajnë nga problemet e shëndetit mendor. Ai ishte në Colchester ta kryer këtë punë në kohën Roger ka lindur. Vëllai i Roxher, Oliver Penrose, kishte lindur dy vjet më parë. Oliver vazhdoi për t'u bërë profesor i matematikës i parë në Open University, pastaj në Universitetin Heriot-Watt në Edinburgh, Skoci. Roger gjithashtu kishte një Jonathani i vëllai i vogël i cili vazhdoi të bëhet një lektor në psikologji. Jonathani u britanik Chess Champion dhjetë herë ndërmjet 1958 dhe 1969, dhe shumë veta thonë, ishte më e natyrisht talentuar lojtar britanik i shahut i të gjitha kohërave.

Në vitin 1939 babai Roger shkoi në Shtetet e Bashkuara me familjen e tij, por si të gjitha shenjat vuri drejt shpërthimit të luftës, ai nuk vendosi të kthehet në Angli me familjen e tij, por pranoi një takim në një spital në Londër, Ontario, Kanada. Roger frekuentuar shkollën në Londër, Ontario por edhe pse ajo ishte gjatë kësaj periudhe që ai u bë i parë i interesuar në matematikë nuk ishte e shkollimit të tij që e stimuluar këtë interes, por kjo ishte familja e tij. Ai shkruan (ose):

Mbaj mend bërë polyhedra të ndryshme kur isha rreth dhjetë ...

Roger babai u bë Drejtor i Kërkimeve psikiatrik në Spitalin Ontario në Londër Ontario, por ai ishte i interesuar shumë në matematikë, gjeometri veçanërisht, ndërsa nëna Roger ishte gjithashtu e interesuar në gjeometri. Vëllai i Roger's Oliver (ose):

... ishte dy vjet më i vjetër se unë kam qenë, por katër vjet përpara në shkollë. Ai dinte shumë për matematikë në një moshë të re dhe mori një interes të madh në të dyja matematikës dhe fizikës.

Në vitin 1945, pas Luftës së Dytë Botërore përfundoi, familjes Penrose kthyer në Angli. Roger babai ishte emëruar si Profesor i Gjenetikës Humane në University College në Londër dhe ndoqi Roger University College School në Londër. Pastaj interesin e tij në matematikë filloi të rritet, por familja e tij e panë atë e mëposhtme në gjurmët e të atit dhe duke marrë një karrierë mjekësore. Megjithatë, siç ishte tipike në shkollat e në këtë kohë, biologjisë dhe matematikës ishin alternativat në Kolegjin e Universitetit Shkolla me nxënës që ka për të zgjedhur një ose tjetër (ose):

... Më kujtohet një rast kur na u desh të vendosë se cilat lëndë duhet të bëhet në dy vitet e fundit. Secili prej nesh do të shkojë për të parë drejtor shkolle, njëra pas tjetër, dhe ai tha: "Epo, çfarë subjekte nuk doni të bëni kur jeni specializojnë vitin e ardhshëm". I tha: "Do të doja të bëjë biologji, kimi dhe matematikë" dhe ai tha: "Jo, kjo është e pamundur - nuk mund të bëjë biologjisë dhe matematikës në të njëjtën kohë, ne thjesht nuk e kanë atë mundësi". Që unë nuk kishte asnjë dëshirë për të humbur matematika e mia them: "matematikës, fizikës dhe kimisë". Prindërit e mi ishin më shumë i mërzitur kur kam marrë shtëpi; karrierën time mjekësore ishte zhdukur në një goditje në tru.

Penrose hyri në University College në Londër që ai kishte të drejtë të bëjë pa paguar taksat që nga babai i tij ishte profesor atje. Ai u dha një B.Sc. shkallë të parë nderon me Class në Matematikë dhe pastaj vendosi të shkojë në Kembrixh të ndërmarrë kërkime në matematikë të pastër. Ai ishte duke ndjekur në gjurmët e vjetra Oliver vëllai i tij i cili kishte marrë edhe studimet universitare në University College në Londër dhe kishte shkuar në Kembrixh të ndërmarrë kërkime, por Oliver kishte zgjedhur fizikes. Roger, megjithatë, ishte i vendosur në hulumtim në matematikë dhe të hyjnë në Kolegjin St John, ai filloi të kërkimit në gjeometrinë algjebrike mbikqyrur nga Hodge. Megjithatë, pas një viti studimi në Kembrixh, duke gjetur se interesat e tij nuk ishin veçanërisht qendrore me ato të Hodge, ai ndryshoi mbikqyrësi i tij për të John Todd. Penrose është dhënë Ph.D. e tij për punën e tij në algjebër dhe gjeometri nga Universiteti i Kembrixhit në vitin 1957, por nga kjo kohë ai tashmë ishte bërë i interesuar në fizikë. Ai i përshkroi si tre kurse të cilat ai mori pjesë gjatë vitit të tij të parë në Kembrixh ndikuar atë (ose):

Mbaj mend do të tre kurse, asnjë prej të cilave kishin asgjë të bëjë me hulumtim i është dashur të jetë bërë. Njëri ishte një kurs nga Hermann Bondi më relativitetit të përgjithshëm i cili ishte interesante ... Një tjetër është një kurs nga Paul Dirac më mekanika kuantike që ishte i bukur në një mënyrë krejtësisht të ndryshme ... Dhe sigurisht e tretë ... ishte një kurs në logjikën matematikore nga Steen. I mësuar në lidhje me makinat Turing dhe Gödel 's Teorema ...

Ndikim i parë i madh duke nxitur interesin e tij ne fizike ka qenë Dennis Sciama, një mik fizikant e vëllait të tij. Penrose tha (ose):

[Sciama] ishte shumë ndikim mbi mua. Ai më mësoi shumë të fizikës, dhe eksitim i bërë fizikës erdhi përmes ai ishte ai lloj personi, i cili përcolli emocionet e asaj që ishte aktualisht duke ndodhur ne fizike ...

Ndërsa në Kembrixh të punës drejt doktoraturës e tij ai filloi të botojë artikuj mbi semigroups, dhe unaza e matricave. Në 1955 ai botoi një inversi i përgjithësuar për matricatProcedura e Shoqërisë filozofike Kembrixh. Në këtë dokument përcaktohen Penrose X përgjithshme inversi i një drejtkëndëshe kompleks (ose ndoshta katrore dhe njëjës) Një matricë të jetë zgjidhje unike për ekuacionet AXA = X, XAX = X, (AX) *= AX, (XA) *= XA. Ai përdori këtë inversi i përgjithësuar për probleme të tilla si zgjidhjen e sistemeve të ekuacioneve matricës, dhe gjetja e një lloji të ri të dekompozim fantazme. Botimin e tij të dytë të 1955 ishte një shënim mbi semigroups inversi i publikuar në të njëjtën gazetë dhe bashkë-autor me Douglas Munn. Një semigroup inversi është një generalisation e një grupi dhe vazhdon të jetë objekt i hulumtimeve të shumta. Ky dokument në fillim dha disa përkufizime alternative. Në vitin e ardhshëm Penrose botuar Në zgjidhjet më të mira përafrimin e ekuacioneve lineare matricë e cila inversi i përgjithësuar i një matricë për të gjetur zgjidhje të përafërt X më të mirë për të AX = B, ku A është drejtkëndëshe dhe jo-katror ose katrore dhe anasjelltas.

Penrose kaloi vitin akademik 1956-57 si një Asistent Ligjërues në Pure Matematikë në Bedford College, Londër dhe u emërua më pas si një hulumtues në Kolegjin St John's, Cambridge. Ky ishte një vit pas tre dhe gjatë qëndrimit të saj ai u martua me Joan Isabel pykë në vitin 1959. Para shoqëri e mbyllur Penrose kishte dhënë një Research Fellowship e NATO-s që ia ka mundësuar të kalojnë vitet 1959-61 në Shtetet e Bashkuara, së pari në Princeton dhe pastaj në Syracuse University. Kthehu në Angli, Penrose kaloi pas dy viteve 1961-63 si një ndihmës i Kërkimeve në King's College, Londër para se të kthehej në Shtetet e Bashkuara për të shpenzuar vitin 1963-64 si një Visiting Associate Profesor në Universitetin e Teksasit në Austin.

Në vitin 1964 Penrose është emëruar si një Reader në Birkbeck College, Londër dhe dy vjet më vonë ai u graduar profesor të Aplikuara Matematikë atje. Në 1973 ai u emërua orgji Ball Profesor i matematikës në Universitetin e Oksfordit dhe ai ka vazhduar të mbajë këtë deri sa ai u bë festë me të pira Ball Emeritus Profesor i Matematikës në vitin 1998. Në këtë vit ai u caktua profesor i Gresham Gjeometri në Gresham College, Londër.

Duke filluar në 1959, Penrose ka publikuar një seri të dokumenteve të rëndësishme në kozmologji. Parë ishte formë e dukshme e një sfere relativistike lëviz, ndërsa në vitin 1960 ai botoi një qasje spinor të relativitetit të përgjithshëm. Letër Ky i fundit u përshkrua si më poshtë:

Një ekspozitë elegant dhe të detajuara ... e aparatit matematik e teorisë së gravitacionit, me theks në teori gjeometrike e tensori Riemann.

Siç edhe gazeta të rëndësishme në kozmologji, Penrose vazhdon të publikojë letrat në matematikë të pastër. Së bashku me Henry Whitehead dhe Christopher Zeeman ai botoi Imbedding e manifolds Euklidiane në hapësirë në vitin 1961. Në mesin e rezultateve të tjera, autorët dëshmojnë në këtë letër se, n nëse 0 <2 m, atëherë çdo të mbyllura (m -1)-lidhur n-manifold mund të imbedded në R 2 n - m 1. Këtë herë me Ezdra Newman, Penrose botuar Një qasje të rrezatimit gravitacionale me një metodë të Koeficientët tjerr në vitin e ardhshëm në të cilin ata tregojnë se:

... dy-komponent spinor formalizëm çon në konsideratë e një tetrad në hapësirë-kohë që përbëhet nga dy pavlefshëm reale vektoret dhe dy ato komplekse konjuguar.

Në vitin 1965, duke përdorur metodat topological, Penrose treguar një teoremë të rëndësishme të cilat, sipas kushteve që ai e quajti ekzistencën e një sipërfaqe të bllokuar, e kanë dëshmuar se një tipar i veçantë duhet të bëhet në një kolaps gravitacional. Thelb relativitetin nën këto kushte hapësirë-kohë nuk mund të jetë e vazhdueshme dhe klasike të përgjithshme prishet. Penrose shikoi për një teori të unifikuar kombinuar relativitetit dhe teoria kuantike që efektet kuantike të bëhet dominues në veçanti.

Një e përparime të mëdha Penrose ishte futja e tij të teorisë twistor në një përpjekje për bashkimin e relativitetit dhe teoria kuantike. Kjo është një teori shquar kombinuar metodat matematike të fuqishme algjebrike dhe gjeometrike. Së bashku me Volfgang Rindler, Penrose botuar vëllimin e parë të këtij Spinors dhe hapësirë-kohë në vitin 1984. Ky vëllim i mbuluar dy-gur spinor dhe fushat relativist ndërsa volumi i dytë mbulon spinor dhe metodat twistor në hapësirë-kohë duket gjeometri dy vjet më vonë.

Kjo është për një numër të librave të shquar popullor se Penrose është ndoshta më i njohur. Ai botoi i ri perandorit Mind: Në lidhje me kompjuterat, mendjet, dhe ligjet e fizikës në vitin 1989. Në vitin në vijim është dhënë libri Rhône-Poulenc Shkencë Zbardhja. Sklar, rishikimin e librit, shkruan se qëllimi i saj është:

... të shpjegoj dhe kritike sulm një pamje të fundit të natyrës së mendje ... merret si reduktimi i aktivitetit mendor për kryerjen e një procesi të algorithmic, dhe të propozojë se një teori më të përshtatshme e mendjes do të duhet të jetë e themeluar mbi një teori ende nuk ekzistuese fizike të mjaftueshme për të njohur natyrën e botës materiale. Në procesin e argumentit ekspozitave elegant, në një nivel të përshtatshëm për lexuesin xhahil, por në mënyrë të arsyeshme të sofistikuar, janë dhënë nga një shumëllojshmëri e gjerë temash duke filluar nga natyra e algoritme dhe kompjuetshmerise abstrakte, nëpërmjet rezultateve në undecidability dhe paplotsueshmėrisė, strukturat themelore të Fizika klasike, strukturat bazë dhe puzzles filozofike në mekanikën kuantike, tiparet themelore të asimetri entropic dhe lidhjet e saj në strukturën cosmological, kërkimi për një teori e gravitetit kuantik adekuate, për disa nga rezultatet e neuro-anatomi dhe kërkimin në funksionimin e të trurit.

Në vitin 1994 Hijet e Penrose publikuar mendje: Një kërkim për shkencën e humbur e vetëdijes e cila vazhdon të zhvillohet temë e mendjes re perandorit. Në vitin 1996 botoi Hawking Penrose dhe natyrën e hapësirës dhe kohës. Ky libër është një regjistrim i një debati midis dy në Njutoni Isaac Institutit të Shkencave matematike në Universitetin e Kembrixhit në vitin 1994. Çdo të dy i dhanë tre leksione dhënë alternuar në mënyrë që secili mund të përgjigjet me argumente të tjera, dhe pastaj, në seancën e fundit, ekziston një debat midis dy. Ne citim nga Penrose është kontributi që ai deklaron në mënyrë të qartë qëndrimin e tij, dhe atë të Hawking:

Në fillim të këtij debati Stephen tha se ai mendon se ai është një positivist, ndërsa unë jam një Platonist. Unë jam i kënaqur me atë që një positivist, por unë mendoj se këtu është pika vendimtare, në vend, që unë jam realist. Gjithashtu, nëse e krahason këtë debat me debatin e famshme e Bohr dhe Ajnshtajni, rreth shtatëdhjetë vjet më parë, unë duhet të mendoj se Stephen luan rolin e Bohr, ndërsa unë luaj Ajnshtajnit 's rol! Për Einstein argumentoi se nuk duhet të ekzistojë diçka si një botë reale, jo domosdoshmërisht e përfaqësuar nga një funksion i valës së, ndërsa theksoi se Bohr funksion i valës nuk i përshkruajnë një microworld "të vërtetë", por vetëm "dije" që është e dobishme për të bërë parashikime.

Nuk është një aspekt i mëtejshëm i punës Penrose, të cilin ne duhet të përmendim. Kjo është puna e tij jo-tilings periodike, një interes të cilën ai mori ndërsa një student i diplomuar në Cambridge. Përpjekjet e tij të parë çoi në sukses, por me një numër të madh të pllakave. Punë të mëtejshme gjatë shumë viteve çoi në zbulimin e Penrose se ai mund të gjejë jo-tilings periodike me vetëm gjashtë pllaka, pastaj në fund ai i arritur me sa duket e pamundur me gjetjen e jo-tilings periodike me vetëm dy pllaka. Nga jo-periodike ne do të thotë se nuk janë tilings invariant nën ndonjë përkthim. Këtu janë disa nga vetitë e tjegulla: në ndonjë rajon i caktuar tiled, vetëm një tjegulla është e mundur, në një tjegulla pafund të avionit, çdo tjegulla nga një rajon që përsëritet pafundësisht ndodh shpesh kudo në aeroplan dhe duhet të përsëritet brenda dy herë diametër e rajonit nga ku keni gjetur atë. Në fakt tjegulla e ndonjë rajon i caktuar do të shfaqet përfundimisht në çdo tjegulla Penrose.

Përveç emërimeve kryesore Penrose, të cilin e kemi përmendur më lart, ai gjithashtu ka mbajtur një numër i vizituar dhe me kohë të pjesshme posts. Ai mbajti vizituar pozicioneve në Yeshiva, Princeton dhe Cornell gjatë 1966-67 dhe 1969. Nga 1983 deri 1987 ai ishte Lovett Profesor në Universitetin Rice në Houston. Ai pastaj u bë Profesor i nderuar Fizikë dhe Matematikë në Syracuse University në Nju Jork deri në vitin 1993 kur ai u bë Francis dhe Helen Pentz nderuar Profesor i fizikës dhe matematikës në Pennsylvania State University.

Penrose ka pranuar nderon shumë për kontributin e tij. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës (1972) dhe një bashkëpunëtor i jashtëm i Akademisë Kombëtare të Shteteve të Bashkuara të Shkencave (1998). Ne përmendur librin Shkencë çmimit (1990), që ai mori për në Nju perandorit Mind por kjo është vetëm një nga shumë shpërblime. Të tjerat përfshijnë çmimin Adams nga Cambridge University, Fondacioni Wolf Çmimin për Fizikë (së bashku me Stephen Hawking për kuptimin e tyre të universit): Heinemann Dannie çmimit nga Shoqërisë Amerikane Fizike dhe Instituti amerikan i fizikës; Shoqëria Mbretërore Royal Medaljen; Medaljen e Dirakut dhe Medaljen e Institutit Britanik të fizikës; Medaljen Eddington i Royal Astronomical Society; Çmimin Naylor e Shoqërisë matematike në Londër, dhe Albert Einstein Çmimin dhe medaljen e Shoqërisë, Albert Ajnshtajni. Në vitin 1994 ai u knighted për shërbime të shkencës.

Disa universitete kanë dhënë Penrose një diplomë nderi përfshirë New Brunswick (1992), Surrey (1993), Bath (1994), Londër (1995), Glasgow (19936), Essex (1996), St Andrews (1997) dhe Santiniketon (1998) .

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland