Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William George Penney

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 June 1909

Gibraltar

3 March 1991

East Hendred (near London), England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Bill Penney ndoqi shkollën në Colchester, pastaj kaloi vitet 1924-26 në Sheerness Technical College. Pas largimit ai mori një punë si asistent laboratori përpara se të jepet një bursë për të studiuar në Universitetin e Londrës në vitin 1927. Ai fitoi Çmimin e Guvernatorit për Matematikë dhe u diplomua me të klasit të parë nderon në vitin 1929.

Pas dy vjet në Universitetin e Wisconsin ai u kthye në Angli dhe mori një doktoraturë nga Universiteti i Kembrixhit në 1935 mbi zbatimin e mekanikes kuantike të fizikës të kristaleve. Ai u emërua më pas në Matematikë Reader Imperial College në Londër, një post që ai mbajti 1936-1945.

Në 1944-45 ai punoi në projektin e SHBA-bombë atomike në Laboratorin Shkencor Los Alamos, New Mexico. Në veçanti ai ka punuar në përdorimin e bombave atomike, efektet e saj dhe në veçanti lartësinë në të cilën ajo duhet të shpërthyer.

Pas kthimit në Angli ai ka punuar në projektin britanik bombë atomike, e pa përmes projektit për testin e parë me bombë në vitin 1952. Në këtë pikë Penney ishte ofruar një karrige në Universitetin e Oksfordit. Gjithmonë më të prirur drejt jetës akademike ai ishte i zellshëm për të pranuar këtë post, por ai ishte i bindur se "interesat kombëtare" i kërkoi atij që të vazhdojë si drejtor i-kërkimore dhe zhvillimin e armëve atomike në Aldermaston.

Nga 1954 Penney shërbyer në Bordin e Autoritetit të Energjisë Atomike, duke u bërë kryetari i në vitin 1964. Ai në pension postin e tij e Kryetarit në vitin 1967 dhe pranuar një ftesë për t'u bërë rektor i Kolegjit Perandorak. Ai dha dorëheqjen këtë post pas 6 vjet dhe edhe pse ai e udhëhoqi me sukses Kolegji arsye për pensionin e tij e hershme mund të shpjegohet me fjalët e tij për këtë periudhë:

Këto janë kohë të vështira .... studentët ishin nganjëherë pakontrollueshme, shefat e departamenteve ishin hutuar dhe i zemëruar, pjesa tjetër e stafit, duke përfshirë edhe teknikë, i kërkuar një mendim se si çdo gjë ishte e drejtuar.

Ai mori nderon shumë. Në 1946 ai u bërë OBE, në 1952 dhe i bëri KBE Baron Penney e Lindjes Hendred në 1967. Ai mori një OM në vitin 1969. Nderon të tjera përfshijnë u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1946 dhe në 1966 ai u dha Medaljen Rumford saj:

... në njohjen e tij kontributin e shquar anf suprem personale për krijimin e energjisë bërthamore ekonomik në Britaninë e Madhe.

Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut në vitin 1970. Ai gjithashtu mori diploma nderi nga pesë universitete.

Në ai është përshkruar si më poshtë:

Në dukje, ai ishte një i rrumbullt, si kukuvajkë vend shifër, zakonisht i veshur rastësisht. Ai është miqësor dhe i dashur, në qoftë se ndonjëherë tërhequr më tepër në shoqëri, shpesh me një buzëqeshje i kënaqur sepse kishte një ndjenjë të mprehtë të humorit. ... Ai foli ngadalë ... Ai tha pak, por atë që ai tha se ishte shumë pika, dhe autoriteti i kryer, dhe ai kishte një dhuratë për koment i përmbledhur.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland