Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Charles Sanders Peirce

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 Sept 1839

Cambridge, Massachusetts, USA

19 April 1914

Milford, Pennsylvania, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Charles S Peirce ishte bir i Beniaminit Peirce dhe Sarah Hunt Mills, bija e senatorit Mills Elias Hunt. Ne konstatojmë se kjo është e theksuar mbiemrin "çantë". Charles ishte e dytë e prindërve të tij pesë fëmijë. Vëllai i tij i vjetër ishte James Mills Peirce i cili u bë një matematikan në Departamentin e Matematikë në Harvard, dhe pas 1890-1895 shërbeu si dekan i Shkollës diplomuar në Harvard dhe, pas kësaj, si dekan i Fakultetit të Arteve dhe Shkencave. Vëllezërit dy Charles 'i ri gëzoi edhe karriera e suksesshme, Benjamin Mills Peirce si një inxhinier miniere dhe Herbert Henry Davis Peirce si një diplomat.

Charles ka lindur në një familje kryesor amerikan. Babai i tij ishte ndoshta shkencëtari kryesor në Amerikë dhe ai i ftoi akademikë, politikanë, poetë, shkencëtarët, matematikanët dhe në shtëpinë e tij. Një ogur fëmijë, Charles lulëzoi në atmosferë intelektuale. Benjamin Peirce gjetur të vështirë të gjejnë studentët që ishin mjaft të ndritshme për të përfituar nga doktrina e tij, por në fëmijët e tij ai gjeti talentin që dukej se mungonte gjetkë. Ai përdori idetë e tij arsimore në mësimdhënie Charles dhe fëmijët e tij të tjerë, dhe në shumë mënyra kjo nuk vendosur ata të ndërmarrë kërkime. Megjithatë, e kuptuar se mendimtarët më gëzonte një pavarësi e mendimit, ai nuk pranoi për të disiplinuar fëmijët e tij në rast se ai shkatërroi këtë origjinalitet. Në shumë mënyra këtë edukim prodhuar gjeniale që Çarls shfaqet, por ai gjithashtu dha probleme Charles të përshtatshëm në, që do të thoshte se jeta e tij ishte e vështirë. Nga mosha e dymbëdhjetë Çarls u lexuar tekstet standarde të nivelit universitar në logjikë, dhe në vitin e ardhshëm filloi leximin e Critique Immanuel Kant e Pure Reason. Ai mbeti i ndikuar shumë nga Kanti gjatë gjithë jetës së tij.

Një mund të kenë pritur shkëlqyer Çarls riu për të bërë shenjë e tij në sistemin arsimor, por ajo ishte në këtë fazë se pavarësia e mendimit që ati i tij ka aq të kultivuar me kujdes për të punuar dëm të tij:

Në universitet ai tregoi shenja e vështirësitë e tij në marrjen e më vonë së bashku me njerëz: ai nuk shkëlqejnë në classwork, duke preferuar që të lexoni punimet e zgjedhjes së tij.

Ai hyri në Kolegjin e Harvardit në 1855 dhe u diplomua katër vjet më vonë me një AB, duke vazhduar të studiojnë atje në nivel universitar për një vit. Me këtë fazë i ati i tij, Benjamin Peirce, ishte duke punuar për Anketa Shtetet e Bashkuara dhe Charles bregdetare filloi të ndërmarrë punë të rastit për Anketa Bregu. Në veçanti ai ka punuar për ta filluar në 1 korrik 1859. Në vitin 1861 ai hyri Shkencor Lorenc Shkolla në Harvard, ku përsëri babai i tij ka luajtur një rol të rëndësishëm, dhe këtu ai duket të ketë shumë shkëlqeu më shumë sesa në vitet e tij universitare. Ai mori një diplomë masteri e Harvardit më 1862 dhe më pas një Sc.B. me dallim nga Shkolla Shkencor Lawrence në 1863. Më 16 tetor të atij viti ai u martua me Harriet Melusina Fay i cili erdhi nga një familje kryesor Kembrixh dhe ishte një luftëtar aktiv feministe.

Peirce tani ndërmori një sërë studimesh të ndryshme shkencore. Ai kishte studiuar klasifikimin e llojeve me Louis Agassiz, një zoolog Harvardit. Ai ka dhënë leksione mbi Harvardit Logjika e Shkencave në pranverën e vitit 1865 dhe Instituti Lowell leksione mbi Logjika e Shkencës, ose Induksioni dhe Hipoteza në gjysmën e dytë të 1866. Ai u zgjodh në Akademinë Amerikane të Arteve dhe Shkencave më 30 janar 1867, pastaj prej tetor 1869 në dhjetor 1872 ai i kryer kërkime në astronomi si asistent në Harvard Observatori. Gjatë gjithë kësaj kohe ai vazhdoi kërkimore në gjeodezisë për Hulumtimi i Bregut të SHBA, dhe ai u dërgua në Evropë nga Anketa nga qershor 1870 deri në mars të vitit të ardhshëm. Ai vazhdoi të progresit përmes renditet në Anketa Coast SHBA duke u vënë në krye të lavjerrësit eksperimente në nëntor 1872, për të nxitur pastaj asistent në dhjetor të atij viti. Detyra kryesore që Peirce kryer në punën e tij gjeodezike për Anketa Bregut SHBA-ja për të matur forcën e gravitetit në vende të ndryshme si në Shtetet e Bashkuara dhe jashtë vendit. Detyra e tij ishte të tjera për të përdorur të dhënat nga rezultatet e eksperimenteve të tij për të përcaktuar formën e tokës. Si pjesë e kësaj pune ai e ka bërë udhëtime më tej në Evropë, nga prilli 1875 në gusht 1876, dhe përsëri për tre muaj nga shtator 1877. Mes të këtyre dy udhëtime ai ndahet nga gruaja e tij Melusina në tetor 1876 dhe kjo shënoi fillimin e një problemi që do të ndikojë në masë të madhe të karrierës së tij.

Për një kohë të karrierës Peirce vazhduan për të ecur përpara. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara) në prill 1877 dhe të publikuar rezultatet e hulumtimit të tij në astronomi më parë në një libër Researches Photometric (1878). Edhe pse puna e tij kishte qenë të spektrit të gjerë në shkencat, ai kishte qenë gjithmonë i interesuar ne filozofi dhe logjikë, dhe në 1879, ai u emërua si në Logic Ligjërues në Departamentin e Matematikë në Universitetin Johns Hopkins. Silvester ishte Shef i matematikës në Universitetin Johns Hopkins në këtë kohë dhe për një kohë gjërat shkuan mirë për Peirce. Ai u bë i interesuar në katër ngjyra Problem, dhe problemet e nyjet dhe lidhjeve studiuar nga Kempe. Ai pastaj zgjeruar punën e babait të tij në algebras associative dhe punoi në logjikën matematikore, topologji dhe teorise se bashkesive. Megjithatë deri tani Peirce jetonte me Juliette Froissy Pourtalès, një cigan frëngjisht. Ai ishte i divorcuar nga gruaja e tij të parë Melusina më 24 prill 1883 dhe u martua me Juliette gjashtë ditë më vonë. Në 1884 Simon Newcomb, i cili kishte qenë sapo emëruar profesor i matematikës dhe astronomisë në Universitetin Johns Hopkins, raportoi të Besuar të universitetit që Peirce kishte jetuar me një cigan frëngjisht ndërsa martuar ende Melusina. Nuk dëshirojnë të jenë të përfshirë në një skandal, Besuar nuk zgjodhi për të ripërtërirë kontratën e Peirce. Peirce kurrë nuk do të mbajë një post akademik.

Punojnë vetëm Peirce e qëndrueshme ishte tani për Bregut dhe Geodetic Survey. Ai shkoi në Uashington, DC për të punuar në të dhënat nga matjet e gravitetit e cila kishte qenë kthyer nga Artic. Ai u transferua në New York City në 1886 dhe vazhdoi me punën e tij për Anketa por ai u bë gjithnjë e në kundërshtim me eprorët e tij dhe ka punuar më shumë dhe më shumë në izolim. Anketa Bregu gjithashtu u vendos nën presion në rritje nëpërmjet mungesës së financimit nga qeveria. Peirce zhvendoset në një shtëpi me qira në Milford, Pensilvani, në prill 1887, por pasi nëna e tij vdiq më 12 tetor të atij viti ai trashëguar të mjaftueshme për të blerë tokë dhe për të filluar ndërtimin e një pasurie që ai e quajti Arisbe pranë Milford. Ai më tej blerë tokë dhe një fermë pas ai mori një trashëgimi të vogël nga një hallë vajzë në 1888. Kur ai më në fund paraqiti raportin e tij të madh në gravitetit të Anketa Bregdetare e SHBA në 1890 ajo u refuzua për botim nëse ai bëri shqyrtime madh. Kur asgjë më tej u prit prej tij deri në fund të 1891 Sondazh kërkuar dorëheqjen e tij. Peirce tani nuk ka pasur të ardhura në të gjitha.

Gjatë kësaj periudhe të vështirë në jetën e tij, gruaja e tij vuante nga sëmundje të dobët. Ajo u diagnostikua si tuberkulozit që në mes të 1889 dhe para përfundimit të vitit ajo udhëtoi në Evropë në një përpjekje për të shërohen. U kthyer në Shtetet e Bashkuara në pranverën e vitit 1890, ajo ende nuk ishte mirë dhe në janar të 1891 ajo iu nënshtrua operacionit. Përkundër këtyre problemeve shëndetësore, e cila përkoi me vështirësi Peirce me Anketa Bregdetare e SHBA, Juliette outlived burrin e saj.

TS Fiske, shkruar rreth Shoqërisë New York matematike (para se u bë American Mathematical Society) në, përshkruan Charles Peirce në fillim Vitet 1890:

Spikatur në mesin e atyre të cilët në vitet nëntëdhjetë fillim ndoqi takimet mujore ... ishte logician famshëm, Charles S Peirce. Mënyrë dramatike e tij, mospërfillje të pamatur për saktësinë e tij në atë që ai e quajti 'detajet e parëndësishme ", i mençur artikuj të gazetës së tij duke e përshkruar takimet e Shoqërisë tonë të rinj të interesuar dhe të kënaqur të gjithë ne. ... Ai ishte gjithmonë i ngushtë, që jetojnë pjesërisht në atë që ai mund të marrë hua nga miqtë, dhe pjesërisht në atë që ai e mori nga puna i rastësishëm si shkrimi komente libër ... Ai ishte po aq e shkëlqyer, qoftë nën ndikimin e alkoolit apo ndryshe, dhe kompania e tij u çmuar nga organizata të ndryshme në të cilat ai i përkisnin, dhe ai nuk u hoq nga ndonjë prej tyre edhe pse ai nuk ishte në gjendje të paguajë detyrimet e tij. Ai zemëruar Charlotte Angas Scott duke kontribuar në New York Post mbrëmjes një nekrologji panënshkruar nga Arthur Cayley në të cilën ai deklaroi me asnjë arsye, përveç se Cayley 's babai kishte për një kohë të banuar në Rusi, që e kishte trashëguar Cayley gjeniale e tij nga një rus cilin i ati i tij ishte martuar në Shën Petersburg. Menjëherë pas Miss Scott kontribuar në Buletinin një artikull më faktike, i matur me Cayley 's jetës dhe të punës ...

Pjesa më e madhe e asaj që Peirce shkruajtur nga kjo kohë e tutje është refuzuar ose për botim, apo ai nuk arriti të përfunduar projektin. Në kategorinë e parë ka Si të Reason (hedhur poshtë nga dy botues në 1894), dhe elemente të reja të matematikës (refuzuar në vitin 1895). Në kategorinë e dytë është Kërkoni për një Metoda (shpallur në 1893, por jo e përfunduar), Parimet e Filozofisë (dymbëdhjetë vëllime shpallur në vitin 1894, por jo e përfunduar), dhe Historia e Shkencë (e shpallur në 1898, por jo e përfunduar).

Peirce sot është më i njohur si filozof, edhe pse ajo është e drejtë të thuhet se këtë famë vetëm erdhi vonë. Në 1877 dhe 1878 Peirce gjashtë botuar esetë më Ilustrimet e Logjika e Shkencavemujore Shkencë re. Parë dy prej këtyre eseve ishin Fixation e Besimit dhe Si të Bëni Ide Tona të qarta. Kjo ishte e dytë të këtyre që ai vendosur nga filozofia e tij pragmatike për të cilën ai është i njohur mirë sot. Ai ka shkruajtur:

Mendoni se çfarë efekte, që mund të ketë conceivably kushineta praktike, ne me fjalë objekt i konceptimin tonë të kenë. Pastaj, konceptim e këtyre efekteve është tërë konceptimin tonë të objektit.

Burch shkruan në:

Ndoshta fakti më e rëndësishme për të mbajtur në mend për të kuptuar filozofinë Peirce është se Peirce ishte një shkencëtar fizike praktikuar gjithë jetën e tij ... Kur ai tha se tërë kuptimin e një (të qartë) konceptim qëndron në grup gjithë e pasojat e saj praktike, ai kishte në mendje se një konceptim kuptimplotë duhet të ketë disa experiential vlerë "cash", e aftë për të qenë specifikuar si një lloj i mbledhjes së vëzhgimet empirike të jetë e mundur në kushte specifiable. Peirce këmbënguli se tërë kuptimin e një konceptim kuptimplotë konsistoi në tërësinë e specifikimet e tilla të vëzhgimeve të mundshme.

Në fakt ai ishte njëzet vjet më pas ai botoi këto ide në pragmatizëm që, me punën e William James, Peirce filloi të fituar kredi për idetë e tij. Peirce leksione në pragmatizëm në Harvard mars-maj 1903 dhe e publikuar një seri esesh shpjeguar idetë e tij në Monist në vitin 1905.

Është e pamundur për të bërë drejtësi në gjerësi e punës filozofike Peirce në këtë artikull. Le shënim vetëm disa shembuj të mëtejshme. Ai shkroi mbi vendos pafund dhe infinitesimals dhe argumentoi për konsistencën e futjes infinitesimals në sistemin numër. Ai shkroi mbi probabilitetin duke argumentuar kundër ideve De Morgan se probabiliteti është një masë e besimit dhe gjithashtu duke argumentuar kundër ideve të Bayes. Më saktë për probabiliteti Peirce është kufiri i raportit të dukurive vëzhguar mbi dukuritë e mundshme dhe numrin e vëzhgime kanë tendencë të pafundësi. Ai gjithashtu studioi kategori universale dhe për të ndarë pothuajse çdo gjë në tri kategori ose triads. Nga ana matematikore, që vijnë nga puna e tij për Anketa Bregut, përmendim se ai ishte i interesuar në projeksionet hartë conformal ku ai shpikur një projeksion harte quincuncial duke përdorur funksionet eliptik.

Ne kemi treguar tashmë se Peirce ishte një karakter disi të pazakontë. Këtu është një raport i një leksioni që Peirce dha Filozofi Harvardit Klubi më 21 maj 1879 nxjerrë nga një letër të shkruar nga Thomas Davidson:

Letër Peirce ishte mistrec, të ndritshme, dhe të dobët. Pasi që është mbi, kam pasur një bisedë të gjatë me Profesor Benjamin Peirce, i cili filloi ta provojë mua matematikisht që hapësirë ka katër dimensione. Peirce janë të gjitha një pak i çmendur, unë mendoj.

Peirce vdiq nga kanceri në shtëpinë e tij në Arisbe, Milford, Pensilvani.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland