Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Benjamin Peirce

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 April 1809

Salem, Massachusetts, USA

6 Oct 1880

Cambridge, Massachusetts, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Benjamin Peirce 's prindërit janë Lidia litarë Nichols dhe Beniaminin Peirce. Benjamin, subjekt i kësaj biografi, prandaj kishte të njëjtin emër si i ati i tij i cili ishte si një ligjvënës në shtetin Massachusetts dhe gjithashtu një bibliotekari në Harvard College. Ne konstatojmë se kjo është e theksuar mbiemrin "çantë". Edhe pse e Harvardit është themeluar për rreth 170 vjet në kohën e lindjes së Beniaminit, ai ishte ende nën kontrollin e shtrënguar në mënyrë të drejtë politike dhe nuk ishte një institucion të vërtetë kombëtare në këmbë. Kjo do të ndryshojë nëpërmjet jetës Peirce e asocimit të gjatë me të Harvardit si ndikimi i saj u rrit në mënyrë të qëndrueshme. Benjamin ishte një nxënës në shkollën private Salem Gramatikë dhe atje ai u bë shokë me Henry Ingersoll Bowditch i cili ishte një nga tetë fëmijët e Nathaniel Bowditch dhe Maria gruaja e tij Ingersoll.

Peirce hyri në Kolegjin e Harvardit në 1825 dhe u diplomua katër vjet më vonë. Gjatë këtyre viteve ai ka ndihmuar babai mik Ingersoll Bowditch e tij. Bowditch 's përkthimin e katër vëllime e parë të Laplace' s Traite Celeste de mécanique kishte përfunduar me 1818, por ai ishte ende nuk është publikuar se gjatë viteve që ishte një Peirce universitare. Pothuajse me siguri shpenzimet e publikimit të shkaktuar vonesa, por nuk kishte vënë Bowditch punojnë në njërën anë pas 1818, ende vazhdon të përmirësojmë atë gjatë viteve të pasuar. Ndërsa ai ishte një universitare, Peirce u përfshinë në Bowditch 's projektit dhe ka punuar me tekstin bërë dëshmi-lexim dhe sugjeron përmirësime.

Peirce mësim në Shkollën e rrumbullakët George Bancroft's Hill në Northampton, Massachusetts, 1829-1831, dhe më pas u emërua si mësues në Kolegjin e Harvardit në vitin 1831, dy vite pas diplomimit. Ai u dha një diplomë Master duke Harvardit në 1833 dhe në të njëjtin vit ai u martua me Sara Hunt Mills, bija e senatorit Mills Elias Hunt. Benjamin dhe Sara Peirce kishin katër djem dhe një vajzë, në mesin e tyre Charles Peirce (i cili gjithashtu ka një biografi në këtë arkiv) dhe James Mills Peirce që mësohen në Departamentin e Matematikë në Harvard, dhe pas 1890-1895 shërbeu si dekan i diplomuar Shkolla në Harvard dhe, pas kësaj, si dekan i Fakultetit të Arteve dhe Shkencave. Tjera të tyre dy djem gëzuar edhe karriera e suksesshme, Benjamin Mills Peirce si një inxhinier miniere dhe Herbert Henry Davis Peirce si një diplomat.

Ajo ishte në Harvard që Peirce shpenzuar gjithë karrierës së tij nga 1831. Emërohet profesor i matematikës dhe Filozofisë Natyrore në 1833 ai ka mbajtur këtë pozicion për nëntë vjet deri rang profesori i matematikës dhe Astronomi, kur ai u bë i lirë u zhvendos në atë karrige. Kryetari i tij i parë nuk ishte dhënë, por ai u emërua kryetari në 1842 ishte pajisur rang profesori Perkins dhe ai vazhdoi të mbajë këtë deri në vdekjen e tij.

Në fillim të karrierës së tij Peirce publikuar një numër të teksteve. Për shembull një libër mësimor fillor të avionit Trigonometria (1835), Një pjesë e parë fillore në një traktat sferik Trigonometria (1936), Një traktat fillore në zanore (1936), Një traktat fillore në Algjebra: Për të cilat janë shtuar dhe Logarithms Ekuacionet eksponenciale (1937 ), Një traktat fillore në aeroplan dhe Gjeometri ngurta (1937), Një traktat fillore në aeroplan dhe sferik Trigonometria (1940) dhe Një traktat Fillore në kthesa, Funksionet, dhe Forcave Vol 1 (1841), Vol 2 (1846). Këto libra ishin origjinale dhe matematikisht elegante por ishin më tepër shumë kërkuar për studentët amerikanë të kohës. Studentët gjetur ata shumë konciz dhe të gjithë studentët, por edhe shumë më të mirë gjetur stilin e tij pedagog shumë të vështirë; --

Ai leksione pa ndaluar për pyetjet dhe mbushur dërrasë e zezë me një masë të scribblings. Studentët më të mirë, megjithatë, janë në gjendje të vlerësojmë quirks e tij dhe ishin të frymëzuar nga entuziazmin e tij për matematikën.

Në Archibald citon mendimin e Lorenc Lowell, një nga studentët më të mirë se Peirce mësoi:

Sapo kishte mbaruar problem apo mbushur dërrasë e zezë se ai do të fshij çdo gjë jashtë dhe për të filluar përsëri. Ai ishte i paduruar për detaje, dhe nganjëherë rezultat nuk do të dalë e drejtë, por në vend që të shkojnë gjatë punës së tij për të gjetur gabim, ai do ta fshij atë, duke thënë se ai kishte bërë një gabim në një shenjë diku, dhe se ne duhet të gjeni kur kemi shkuar mbi shënimet tona. Përshkruar në këtë mënyrë ai mund të duket e çuditshme që kjo metodë e të mësuarit duhet të jenë frymëzues, por që na ishte aq për shkallën më të lartë. Ne u kryen së bashku me rush e mendimit të tij, duke lehtësuar dhe kuptimin e lëvizjes së tij intelektuale.

Nëse studenti mesatar nuk mund të përballen me matematikë që Peirce ishte me paraqitjen e tyre, pastaj ai vendosi se ishte më mirë ai e pa vetëm më shumë të talentuar dhe të dedikuar nxënësve të vazhdojë me matematikë përtej vitit të tyre të parë. Ai propozoi tre këngë të ndryshme nga të cilat nxënësit mund të bëjnë një zgjedhje. Një opsion është një kurs një vit praktik, i dytë ishte një vit kurs teorik projektuar kryesisht për mësuesit e shkollave, dhe opsioni i tretë ishte një kurs tre vjeçar i cili do të trajnojë matematicienë të ardhshëm. Pas Shkencor Lorenc Shkolla u themelua në Harvard në 1847, Peirce ishte në gjendje të mësojnë matematikë të nivelit diplomuar për herë të parë në Shtetet e Bashkuara. Sigurisht ai ngriti ishte mbresëlënëse, duke përfshirë edhe studimin e veprave të Lacroix, Cauchy, Monge, Ligji Biot, Hamilton, Laplace, Poisson, i Gausit, Le Verrier, Bessel, Adams, i ajrosur, MacCullagh dhe Franz Neumann. Ishte një kurs të vërtetë ambicie, por ajo ishte disi përpara kohës së vet dhe ai e mësoi atë për të vetëm rreth dy studentë për vit.

Peirce ndërmori kërkime mbi një gamë të gjerë temash matematikore nga mekanikë qiellore dhe gjeodezisë në anën e aplikuar në algjebër lineare associative dhe teoria numër në anën e pastër. Në një letër teori e hershme numri ai provoi se nuk ka numër i rastësishëm përsosur me më pak se katër faktorë të veçantë kryeministri. Ai gjithashtu i rishikuar dhe i shkroi një koment mbi Bowditch 's përkthimin e katër vëllime e parë të Laplace' s Traité de Celeste mécanique që ai kishte vetë kishte prova-lexuar si një studente universitare. Vetëm tre prej këtyre vëllime shfaq në Bowditch 'gjallë, dhe vetë Peirce redaktimi përfunduar vëllimin e katërt dhe e pa atë përmes botuese.

Peirce ndihmoi të përcaktuar orbitën e Neptun (zbuluar në 1846) dhe llogaritet perturbations prodhuar nga Neptun në orbitën e Urani dhe planetet e tjera. Në fakt ai mendime të debatuar mbi këtë temë, sepse ai pretendonte se parashikimet për pozitën e planetit Uran shqetësues siç bërë nga Le Verrier dhe Adams nuk përkojnë me të Neptuni planeti që zbuloi Galle. Ai gjithashtu pohoi se Neptuni nuk ishte duke ndjekur orbitën e parashikuar nga Le Verrier dhe Adams.

Në 1852, Peirce futur metoda në teorinë e gabimeve aplikuar për vërejtjet që do të lejonte vërejtje të meta të fshi. Nuk ishte një pasojë interesante të kësaj, të thotë se ai është thirrur si një dëshmitar ekspert në një rast gjykatë në 1856 (shih). Rastin në fjalë fallsifikimit të nënshkrimit të Sylvia Ann Howland në një do të kontestohet. Peirce ekzaminuar tridhjetë rreshta në rënie në firmë dhe matet kendin e secilit. Ai më pas pohoi se krahasimi i këtyre kënde me ato të një prej nënshkrimeve Ann Sylvia Howland ishte aq e madhe se nënshkrimi supozuar të falsifikuara duhet të vërtetë të jetë një falsifikim dhe duhet të ketë qenë gjurmohen. Për të mbështetur pretendimet e tij ai e bëri një analizë statistikore të kënde të downstrokes në 42 firma të vërtetë Ann Sylvia Howland. Nuk janë dobësitë në argumentet statistikore Peirce të cilat janë vënë në dukje në, veçanërisht në lidhje me pavarësinë e probabilities ai konsiderohet. Ndoshta kjo ishte me fat që rast u vendos mbi bazën e një formalitet ligjor dhe provat Peirce nuk ishte vendimtar në përcaktimin e përfundimit të rastit. Një nga gjërat për mirë është se autorët japin të gjitha firmat që Peirce punuar me të, kështu që ne mund të luajë në të gjithë dëshmitarëve të ekspertëve të veten!

Në 1870 Peirce botuar, me shpenzimet e tij, Algjebra lineare Associative një klasifikim të gjitha algebras komplekse associative e dimensionit më pak se shtatë. Ai përdoret, tani e njohur, mjetet e elementeve idempotent dhe nilpotent (kriteret e shpikur nga Peirce) për të vendosur bazat e një teorie të përgjithshme të algjebër lineare associative dhe ka prezantuar tabela e shumëzimit për më shumë se 150 algebras të reja në libër. Ai kishte qenë i ndikuar shumë nga Hamilton 's punojnë në quaternions për të zhvilluar këtë linjë të veçantë të të menduarit algjebrike. Pycior diskuton kete pune, ku ajo pretendon se:

Benjamin Peirce meriton njohjes, jo vetëm si një baba themelues i matematikes amerikane, por edhe si një baba themelues i algjebër moderne abstrakte.

Peirce lexuar tekstin para se të Akademisë Kombëtare të Shkencave në Uashington në 1870 përpara se të qarkullojnë 100 kopje lithographed:

Peirce kishte paraqitur disa nga rezultatet e tij nga 1867 e këtej për të Akademisë Kombëtare të Shkencave, nga të cilat ai ishte emëruar një anëtar themelues katër vjet më parë, por ata nuk mund të përballojë për të shkruar atë. Kështu, në një iniciativë të marrë nga stafi Coast Survey, një zonjë e trajnimit pa matematik por që posedojnë një dorë të mirë u gjet i cili mund të lexohet si dorëshkrim i tij në mënyrë të kobshme dhe shkruani tekstin e nga të gjithë 12 faqe në një kohë më gurë lithograph.

Charles Peirce biri i tij më vonë redaktuar punës për botim në Fletoren Amerikane të Matematikës në 1881.

Ka një anë tjetër të karrierës Peirce të cilat ne ende kemi për të përmendur. Ai ishte i përfshirë në një mënyrë të madh në Shtetet e Bashkuara Anketa Coast, si drejtor i vendimeve në gjatësi 1.852 atëherë ai që e bëri drejtor të hulumtimit Shtetet e Bashkuara të Bregut në 1867 mbi vdekjen e pastaj drejtor Bache Alexander Dallas. Ai vazhdoi si drejtor deri në 1874 si dhe të mbikëqyrë prodhimin e një hartë të Shteteve të Bashkuara, ai i organizuar ekspedita nga Anketa në Sicili, Nagasaki, Ishujt Chatham, Alaskë dhe për të vëzhguar ngjarjet astronomike. Ai tha në fjalimin e tij si në fund të presidencës së tij të Shoqatës Amerikane për Vitin 1853:

Në astronomi ... ajo duhet të jetë pranoi se Saturni dhe Jupiteri, Marsi dhe Venus, janë akoma subjekt të parregullsive të pashpjegueshme e levizjes, se teoria e asteroids nuk ka avancuar përtej fazë më të hershme të aritmetike, që unazat e Saturnit janë të lidhura me primar i tyre nga një [misterioze] ... fuqi; dhe ligjet, sipas të cilit i binden Tides tërheqjet e dielli dhe hëna janë mjaft të pazhvilluara. Shquar hulumtime mbi këtë subjekt e bëra në Anketa bregdetare, kanë vendosur që këtu ende mbetet një botë tjetër të pushtuara ...

Në Peirce tregon se ai beson fuqishëm në matematikë:

... ai është mjeshtër i madh-kyç, i cili unlocks çdo derë të diturisë, dhe pa të cilat nuk zbulimin - asnjë zbulim që meriton emri, që është ligj dhe jo fakt i izoluar - ka qenë ose mund të jetë bërë ndonjëherë.

Megjithatë, ai paralajmëron kundër matematikë të pastër për hir të vet:

Hipnotizuar nga simetri e tij, gjeometër mund, herë pas here, kanë qenë shumë ekskluzivisht engrossed me shkencën e tij, harruar e kërkesave të tij, ai mund të ketë ngritur atë në idhullin e tij, dhe adhuruan atë, ai mund të ketë degraduar atë në lodër e tij, dhe childishly kënaqur vetë me forma njëjës të cilin do të marrin, kur ai duhet të ketë qenë e vështirë në punë me të, duke e përdorur atë për të mirën e njerëzimit ...

Duke patur parasysh këtë deklaratë është pak e çuditshme që Peirce ka qenë quajtur "Ati i matematikës pastër" në Amerikë (shih për shembull).

Benjamin Peirce pranuar nderon shumë për kontributin e tij të shquar në matematikë amerikan. Ai punoi për krijimin e Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës (themeluar 1847) dhe Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) (themeluar 1863). Peirce ishte një nga një komitet i ngritur nga pesë Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave në 1847 për të organizuar Institucioni Smithsonian. Ai u caktua edhe një këshill shkencor të tre i cili organizoi Observatori Dudley në Albany, New York, 1955-1858. Peirce u zgjodh për të Shoqërisë Amerikane Filozofike (1842), Royal Astronomical Society (1850), dhe të Shoqërisë Mbretërore (1852).

Le fund theksohet se Peirce ishte një i krishterë i devotshëm dhe e pa:

... matematikë si studim i punës së Perëndisë nga krijesat e Zotit.

Peirce zgjeron në këtë gjerësisht në. Ne u japim një kuotë të shkurtër:

Nuk ka prova të mjaftueshme mobiluar nga çdo shkencë, por nga më shumë se asnjë gjeometri, se bota në të cilën kemi qenë ndarë është përshtatur çuditërisht në mendjet tona, dhe të pajisur admirably për të nxitur përparimin tonë intelektuale. Nuk mund të ketë asnjë dyshim i arsyeshëm se ai ishte pjesë e planit të Krijuesit. Sa lehtë mund të për gjithë kanë qenë transposed! Sa lehtë mund të kemi qenë caktuar në ndonjë sistem të komplikuar që dobët fundme fuqitë tona dhe nuk mund të ketë unravelled!

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland