Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Egon Sharpe Pearson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Aug 1895

Hampstead (near London), England

12 June 1980

Midhurst, Sussex, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Egon Pearson 's babai ishte Karl Pearson, biografia e të cilit është dhënë në këtë arkiv, dhe nëna e tij ishte Maria Sharpe. Egon ishte fëmijë mes të tre në familje; Sigrid Loetitia ishte tre vjet më të vjetër dhe Helga Sharpe tre vjet më të rinj se Egon. Edhe si një fëmijë në moshën pesë vjeçare ai ishte në dijeni të punës së babait të tij dhe përpjekjet e tij për të sjellë Biometrika ditar në ekzistencë. Më vonë në jetën e Egon kujton krijimin e ditarit të tij si një pesë vjet të vjetra:

... cila ishte të gjitha scrawls me shkumës.

Ai mori pjesë në shkollë, së pari në Dragon Shkolla Oxford 1907-1909, atëherë do të Winchester College nga i cili ai u diplomua në 1914. Ai kishte pranuar për të studiuar në Trinity College Cambridge në qershor të atij viti.

Lufta e Parë Botërore ka filluar në vitin 1914 para se ai ishte për shkak të matriculate në Kembrixh, dhe kishte shëndetin Pearson të qenë e mirë ai do të kishte gjetur veten në shërbim ushtarak. Megjithatë, shëndeti i tij nuk kishte qenë e mirë si një fëmijë dhe ai kishte një Zhurmat e zemrës e cila tani penguar atë nga enlisting. Prandaj, ai shkoi në Trinity College, Cambridge, për të filluar studimet e tij universitare. Këto studime janë ndërprerë nga influenca e cila goditi rëndë atë dhe ai nuk ishte në gjendje për të studiuar prej gusht 1914 deri në fund të atij viti. Në fund të një viti të studimit, Pearson la Kembrixhit në vitin 1915 e vendosur të bëjë një kontribut për përpjekje të luftës, dhe ai punoi për Admiralty dhe Ministria e Transport tregtar.

Pearson nuk mori studimet e tij universitare në Kembrixh përsëri pas luftës, por u dha BA e tij në vitin 1920 pas marrjes së provimit të veçanta ushtarake në 1919 të cilat ishin ngritur për të përballuar me ata që kishin ndërprerë studimet e tyre nga lufta. Ai pastaj filloi hulumtimet në Kembrixh, por jo mbi të dhënat statistikore si dikush mund të pritet, në vend të fizikës diellore. Megjithatë, edhe ai ndoqi leksione astronomi, të cilat janë dhënë nga Eddington, përfshirë atë në statistikat që Eddington ishte pedagog në teorinë e gabimeve. Pearson gjithashtu mori pjesë në astronomi leksione nga FJM Stratton dhe ndërmori punojnë me FL Engledow dhe GU trungjet.

Në 1921 u bashkua me Pearson Departamenti babait të tij të Statistikave të Aplikuara në University College në Londër si një lektor. Megjithatë, pavarësisht nga të qënit një lektor, i ati i tij duket se ka mbajtur atë larg nga pedagog. Në vend të kësaj Pearson morën pjesë të gjithë e babait të tij ligjërata dhe filloi të prodhojë një lumë të publikimeve hulumtuese cilësi të lartë për statistikat. Në 1924 u bë redaktor Pearson asistent i Biometrika por ndoshta një nga ngjarjet më të rëndësishme për kërkimin e tij të ardhshëm ka ndodhur në vitin e ardhshëm.

Neyman kishte një vit dy Rockefeller Studim Fellowship për vitet 1925-27. Ai kaloi parë e këtyre dy viteve në University College, Londër, dhe të dytë të tyre në Paris. Kur Neyman Pearson u takua në Departamentin e babait të tij në 1925 ai nuk e kuptojnë se ai ishte duke kaluar nëpër një lloj krize. Karl Pearson 's punë ka qenë nën sulmin nga ra Fisher për numrin e viteve dhe Egon shpjegoi më vonë (shih për shembull):

... Unë kisha për të shkuar nëpër fazën e dhimbshme e kuptuar se KP-së [babai i tij] mund të jetë i gabuar ... dhe unë u shqyer mes emocionet kontradiktore:

  1. gjetjen e të vështirë për të kuptuar RAF [Fisher],
  2. urren atë për sulmet e tij mbi zot babai im ',
  3. kuptuar se në disa gjëra të paktën ai ishte e drejtë.

Në miqësinë që u zhvilluan mes Neyman dhe Pearson gjatë 1926 është përshkruar. Ajo ngjyra një foto të Pearson, dhe vështirësitë e tij, në këtë kohë:

Pearson introverted ishte një njeri i ri, i cili ndihet inferiore për një numër arsyesh. Ai ishte rritur në hije e madhe e KP-së [Karl Pearson], "të mbrojtur me dashuri" në fëmijërinë e tij dhe mbahet nga lufta në rininë e tij. Në Kembrixh ai u ndje shkëputur nga shokët e klasës e brezit të tij, të gjithë veteranët e konfliktit. Ai dyshohet se KP ishte i zhgënjyer në të, sepse ai nuk kishte shkuar për në matematikë tripos e dytë e tij, por nuk kishte marrë shkallën e tij në bazë të punës që kishte bërë gjatë luftës. Pas bashkimit stafi i laboratorit KP-së, ai ka vazhduar të jetojnë në shtëpi dhe të ketë pothuajse të gjitha kontaktet me të afërmit e tij sociale.

Kjo është ndoshta vlen të përmendet se 1926 ishte viti kur Karl Pearson lejuar djalin e tij të fillojë pedagog në University College. Edhe atëherë ai u bë thjesht për shkak se Karl Pearson 's shëndetësore atë të mësimdhënies, në vend se për arsye pozitive.

Pearson dhe Neyman ranë dakord për të ndërmarrë një projekt i përbashkët kërkimore në qershor të vitit 1926, pak para se Neyman u nis për në Paris. Hulumtim i përbashkët i tyre ishte ushtruar nga letra, por ka pasur takime të tilla si në pranverën e vitit 1927, kur vizitoi Pearson Neyman në Paris. Gjatë vizitës ata plotësisht nga letra e parë e tyre të përbashkët dhe të planifikuara të hulumtimit të tyre të ardhshëm. Neyman përshkruan bashkëpunimin e tyre në:

Iniciativë për studime kooperativës ishte Egon's. Gjithashtu, të paktën në fazat e hershme, ai ishte udhëheqësi. Puna jonë është kryer përmes kooperativës korrespondencën voluminoze dhe në mënyrë të bashkohemi sporadike, disa në Angli, të tjerët në Francë dhe disa të tjerë në Poloni. Ky bashkëpunim vazhdoi gjatë dekadës 1928-38.

Neyman gjithashtu përshkruan në qëllimet e punës së tyre:

Punën e mia të përbashkët me Egon ishte i shqetësuar me problemet e hipotezave testimit. Një aspekt i kësaj pune ishte filozofike ... Dekadë punë të gjatë e përbashkët të Egon dhe vetë kishte për qëllim ndërtimin e një teorie matematike e testeve përdorimi i të cilave mund të minimizojë frekuencën e përfundimeve të gabuara në lidhje me hipotezat konsideruar ...

Si HA Davidi shkruan në:

Neyman-teori Pearson e testimit të hipotezave statistikore është bërë një pjesë integrale e arsimit çdo statisticien dhe fjalorin.

Ka pasur një korrespondencë e dytë kryesore që Pearson realizuar gjatë shumë të njëjtën periudhë si Neyman-bashkëpunim Pearson. Kjo ishte një nga të cilat Pearson kryer me Gosset, dhe Gosset 's ide të luajtur një rol të madh në diskutimet në mes Pearson dhe Neyman.

Pearson vizituan Shtetet e Bashkuara në vitin 1931 dhe, përveç të pedagog në Iowa, ai mbajti diskutime me Shewhart në Bell Telephone Laboratories në Nju Jork. Pas vitit Shewhart Pearson vizitoi në Londër dhe diskutimet e tyre mbi kontrollin e cilësisë në industrinë e çoi në krijimin e Kërkimeve Bujqësore Industriale dhe Sektori i Shoqërisë Mbretërore Statistikore.

Në 1933 Karl Pearson pension nga Kryetari Galton të Statistikave të cilën ai kishte mbajtur në University College Londër. Kundër tij dëshiron autoritetet Universitetit vendosur të ndahet në dy departamente të Departamentit të veçanta, Kryetari Galton dhe Shef i Departamentit të eugjenikë shkoi në Fisher, ndërsa Egon Pearson u emërua Reader dhe u bë Shef i Departamentit të Statistikave të Aplikuara. Nëse nuk Karl Pearson si kjo marrëveshje, atëherë me siguri as nuk Fisher.

Neyman erdhi për të punuar në Departamentin e Pirson-së në 1934 dhe në të njëjtin vit Pearson Eileen ngacmoj martuar, vajza e një avokati. Egon dhe Eileen Pearson pati dy vajza. Angazhimet familjare, detyrat e mëtejshëm administrativ dhe marrjen e rolit të Këshillit Redaktor i Biometrika mbi vdekjen e të atit të tij në 1936 të reduktuara të gjithë kohën që Pearson mund të kushtojnë të kërkimit. Ai kishte qenë i dha çmimin Weldon dhe medalje në 1935, kryesisht për punën e tij me Neyman, por pavarësisht ka Neyman si një koleg, përpjekjet e Pearson filloi të jetë e drejtuar drejt rishikimit tabelat dy babait të tij për punën e vëllimit Statisticians dhe Biometricians. Ai ka punuar në këtë Projekti me HO Hartley, por ajo ishte një kohë e konsiderueshme para se rishikimi është përfunduar; volum 1 doli në 1954 dhe volum 2 në vitin 1972. HA David shkruan:

Me paraqitjen e tyre tërheqëse, aspak e lehtë për interpolation, dhe të gjerë, materialet hyrëse të dobishme, këto tabela janë njohur gjerësisht si modele të llojit të tyre.

Ardhjen e Luftës së Dytë Botërore në vitin 1939 çoi në një ndryshim në punën e Pirson-së. Neyman kishte lënë tashmë në Londër në 1938 për një post në Berkeley dhe me shpërthimin e luftës Pearson filloi të ndërmarrë punë të luftës për Bordin Urdhëresa ndërmarrje analizat statistikore të fragmentimit të goditur predha avion dhe punë të ngjashme. Në fakt, Pearson ka gëzuar këtë periudhë:

... pavarësisht nga shpërthimet, V 1 bomba fluturuese, dhe V 2 raketa.

Në 1946 ai u dha një CBE për shërbimin e tij të luftës.

Pearson kishte gjetur vitet e punës në institucion njëjtë si Fisher shumë e vështirë. Karl Fisher Pearson ka sulmuar në mënyrë agresive dhe kishte, në kthim, është sulmuar në mënyrë agresive nga Fisher. Egon Pearson kishte një personalitet shumë të ndryshme nga babai i tij dhe zhvilloi Fisher 's punojnë në drejtim të lartë. Megjithatë, edhe pas Karl Pearson vdiq, Fisher mbajti sulmin e tij mbi të në shtyp dhe Egon Pearson duhet të kenë gjetur të vështirë për të ndarë një ndërtesë me Fisher. Pas Fisher u larguan nga Londra në 1939, sidomos pas ai filloi të punojë në Kembrixh nga 1943, Pearson duhet të ketë gjetur atmosferë në Londër një shumë të lumtur.

Ai e bëri të vuajë një tragjedi e madhe në vitin 1949 megjithatë kur gruaja e tij Eileen vdiq nga pneumonia. Ai vazhdoi të kontribojë shumë për të statistikave, megjithatë, në pension nga University College në vitin 1961, dhe në pension si Menaxhimi Redaktor i Biometrika në vitin 1966. Ishte në këtë vit që ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore, në vend belatedly si disa nga biografet e tij kanë vënë në dukje. Në 1967 ai u martua me Margaret Theodosia dhe u zhvendos në Kembrixh deri vdekjen e gruas së tij të dytë në vitin 1975 kur ai shkoi në Perëndim Lavington pranë Midhurst në Sussex.

Përveç nderimet që kemi përmendur më lart, Pearson u dha Medaljen e artë të Shoqërisë Mbretërore Statistikore në vitin 1955. Ai u zgjodh president i Shoqërisë në 1955-56.

Një ish-nxënës, atëherë koleg, shkroi në:

... ai ishte gjithmonë një gusht, i respektuar dhe me të vërtetë Edwardian, figura. Ishte vetëm pas shumë vite si një koleg i ri që erdhi në një vlerësim më të plotë e cilësitë e tij personale. Këto ishin të harmonishëm me aq shumë ato që bie në sy në punën e tij të botuar: domethënë, qartësi, e kombinuar me një thjeshtësi të studiuar, duke e konsideruar gjykimin dhe përmbajtje, nuk ndjekin më tej konkluzionet se provat e nevojshme.

Ai është përshkruar në Dictionary of Kombëtare Biografia në termat e mëposhtme:

Pearson pati një natyrë e qetë, por mënyrën e tij të turpshëm dhe e fshehu në vend i pasigurt në vetvete një frymë të pavarur dhe të paepur që kishin mundësuar atij që të kapërcej edhe polemikat rreth Karl, atit të tij dhe bashkëkohësit si Fisheri dhe Neyman, dhe disa probleme shëndetësore, të tilla si shëndeti i tij delikat kur një universitare, një kusht zemra e këmbë të gjata, dhe probleme të rastit prapa për shkak të tij lartësi të konsiderueshme.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland