Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Karl Pearson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 March 1857

London, England

27 April 1936

Coldharbour, Surrey, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Karl Pearson 's nënë Fanny Smith dhe William babai i tij Pearson ishin të dy nga familje Yorkshire. William ishte një avokat i tempullit Inner:

Ai ishte një njeri me aftësi të madhe, me energji të jashtëzakonshme mendore dhe fizike dhe një interes të madh në kërkime historike, tiparet që ekspozuan edhe djali i tij.

William dhe Fanny quajtur fëmijën e tyre të dytë Carl dhe ai përdori këtë emër deri sa ai ishte rreth 23 vjeç kur ai ndryshoi drejtshkrim të Karl. Në këtë artikull ne do të referohemi atij qoftë si Karl ose si Pearson.

Karl, së bashku me vëllain e tij e vjetër dhe një motër të rinj, u ngritën në një familje të klasës së lartë-mesme. Pasi u arsimua në shtëpi deri në moshën nëntë vjeçare, ai u dërgua në University College School, në Londër. Ai ka studiuar deri sa ai ishte gjashtëmbëdhjetë, por ai u detyrua më pas të largohen për shkak të sëmundjes. Një tutor private ishte e angazhuar për të mësuar atë në shtëpi dhe mori provimit Bursave Kembrixh në vitin 1875 dhe, i cili vjen i dyti në provimet, ai fitoi një bursë për në King's College.

Në Kembrixh ai u mësoi nga Stokes, Maxwell, Cayley dhe Burnside. Trajneri i tij ishte ndoshta më të famshme të gjithë trajnerëve Kembrixh, domethënë Routh. Ai foli për vitet e tij duke thënë universitare (shih):

Në Kembrixh kam studiuar matematikë në Routh, Stokes, Cayley, dhe Clerk Maxwell, por lexoni gazetat më Spinoza.

Por këto janë ditë të lumtura të madhe për Pearson:

Nuk ka kënaqësi në shoqëri, ka pasur kënaqësi të lufton, atje ishte kënaqësi në mësimin e trajnerëve ", ka qenë në kërkim për kënaqësi në dritat e reja si edhe në matematikë si në filozofinë dhe religjionin.

Siç tregon ai në këto citate, studimet e tij në Kembrixh janë jashtëzakonisht të gjerë. Ai lexoi Goethe, Dante, dhe Rousseau, lexuar në lidhje me historinë e mendimit fetar, dhe gëzonte debatuar me studentët e filozofisë morale për objekt të tyre.

Pearson ka qenë kurrë një të pranojë autoritetin dhe kjo del qartë se gjatë viteve të studimeve të tij në Kembrixh. Në atë kohë zot leksione dhe pjesëmarrje në faltore ishin të detyrueshme. Pearson u interesuar thellë në fe urryer akoma natyrën e detyrueshme të këtyre aktiviteteve. Ai argumentoi me sukses në Universitetin e kanë ndryshuar rregullat e pjesëmarrjes në mënyrë që nuk ishte më i detyrueshëm në hyjni ligjërata dhe, pasi ka fituar këtë betejë, luftuan beteja e dytë të kapelës detyrueshëm me ndihmën e babait të tij. Duke fituar, ai i habitur autoritetet e Universitetit duke vazhduar për të marrë pjesë në kapelë, por, sigurisht, për të Pearson ka qenë një botë të dallimeve në mes të marrin pjesë vullnetarisht dhe ndjekjen e detyrueshme.

Ai u diplomua nga Universiteti i Kembrixhit në vitin 1879 si grindavec i tretë në Tripos matematike (do të thotë se ai u rendit e treta në mesin e atyre që fitoi një shkallë të klasit të parë). Ai pastaj shkoi në Gjermani për të studiuar në Universitetin e Heidelberg. Aty ai studioi fizikë nën GH Quincke dhe metafizikën nën Kuno Fisher. Ai tjetër vizitoi Universitetin e Berlinit, ku ai ndoqi leksione e fiziolog njohur Emil du Bois-Reymond të Darvinizmit (Emil ishte një vëlla të Palit du Bois-Reymond, matematikan). Lëndë të tjera të cilat ai ka studiuar në Berlin përfshirë ligjin romak, mësuar nga Bruns dhe Mommsen, mesjetar dhe shekullit të 16-të Letërsi gjermane, dhe socializmit. Ai u ndikua fort nga ai ndoqi kurset në këtë kohë dhe ai u bë mjaft i ekspert në letërsinë gjermane se ai ishte ofruar një post në Departamentin gjerman të Cambridge University. Pas kthimit të tij në Angli në 1880, Pearson parë shkoi në Cambridge:

Kthehu në Kembrixh, kam punuar në dyqanet inxhinieri, por tërhoqi deri afatit në Mittel-dhe Althochdeutsch për Tripos Mesjetare gjuhët.

Libri i tij i parë, Werther e re, u botua në këtë kohë. Në atë Pearson jep një tregues të qartë se pse ai ka studiuar kaq shumë tema të ndryshme (shih për shembull, ose ose Werther Re):

Unë nxitojnë nga shkenca në filozofi, filozofia dhe nga miqtë tanë të vjetër të poetëve dhe pastaj, mbi-lodh shumë me idealizëm, unë dashuroj kam bërë praktike në kthimin e të shkencës. A keni tentuar ndonjëherë që të përfytyroj të gjithë nuk ka në botë vlerë ditur - se jo një subjekt në univers është i padenjë të studimit? Gjigandët e letërsisë, misteret e hapësirë shumë-dimensionale, përpjekjet e Boltzmann dhe Crookes të depërtojnë në laboratorin shumë të natyrës së, kantian teoria e universit, dhe zbulimet e fundit në embrionologji, me tregime e tyre e mrekullueshme për zhvillimin e jetës - çfarë një hapësirë e pafund përtej rrokje tonë! ... Njerëzimi duket në prag të një zbulim të ri dhe e lavdishme. Çfarë Njutoni bëri për të lehtësuar mocionet planetare tani duhet të bëhet për të bashkohen në një teori të tërë të ndryshme të izoluara të fizikës matematikore.

Pavarësisht ndjenjat ai shpreh në këtë kuotën, Pearson vendosur për të studjuar ligjin në mënyrë që ai mund, si i ati i tij, të thirren të Avokatëve. Përsëri duke cituar llogari të vet Pearson:

Duke ardhur në Londër, në dhomat e kam lexuar në Lincoln's Inn, tërhoqi deri faturat e shitjes, dhe u bëri thirrje të Tivarit, por studimet e ndryshme ligjore nga pedagog më të ngrohjes në Barnes, mbi Martin Luther në Hampstead, dhe në Lasalle Marksit dhe të dielave në Klubet e revolucionare rreth Soho.

Pavarësisht thirrur për të Barit në 1882, nuk Pearson praktikuar ligjin. Gjatë 1882-84 ai leksione rreth Londër në një larmi të gjerë temash të tilla si jeta gjermane shoqërore, ndikimi i Martin Luther, dhe tema historike. Ai gjithashtu shkroi ese, artikuj dhe komente si zëvendësuese për profesorët e matematikës në King's College dhe University College Londër.

Ai kaluar shumicën e karierës së tij në University College, Londër, pasi ai ishte caktuar për Kryetar të Aplikuara në Matematikë 1885 si Profesor Goldsmid. Një nga ish nxënësit e tij shkruan në:

Ai nuk ishte "teksti" mësues, dhe mund të rrënjos një kuptim të bazave të një subjekt me lehtësi më të madhe dhe në një kohë më të shkurtër se çdo lektor matematike kam njohur që atëherë. Dalja e tij personale u arrestuar: atlet tipik grek, me karakteristika të prerë imët dhe një physique madhështore. ... Ai ishte një disputës kokëfortë, por në çdo diskutim ndrit e tij personale me humor ishte çarmatoset.

Nga 1884-1890 Pearson ishte mjaft produktiv. Si edhe duke i dhënë leksione mbi zhurma, dinamikë dhe mekanikë, ai përfunduar vëllimin e parë të papërfunduar, Kliford 's Common Sense e Shkencave saktë (botuar në 1885), përfunduar dhe redaktuar gjysmën e shkruar vëllimin e parë të Todhunter' s Historia e Teoria e elasticitetit, filloi të punojë në vëllimin e dytë e cila kishte qenë fort e filluara nga Todhunter, dhe publikuar shumë gazeta në matematikë e aplikuar. Ai gjithashtu leksione mbi Etika e Lirë Mendimit, dhe ndërmori kërkime mbi një numër temash historike të tilla si evolucioni i krishterimit perëndimor. Në vitin 1885 ai ishte anëtar themelues i Burrat dhe gratë Klubi i dedikuar për diskutimin e rolit të burrave dhe grave në shoqëri, dhe në takimet e klubit ai u takua me Maria Sharpe. Martesa e tyre në 1890 prodhuar tre fëmijë; Egon Pearson (i lindur më 1895), i cili pas profesionit të babait të tij, dhe dy bijat e Sigrid Loetitia që ishte tre vjet më i vjetër se Egon dhe Helga Sharpe që ishte tre vjet më të rinj.

Vlen të pushuar që të kuptojnë se Pearson është i njohur si një nga themeluesit e statistikave, por ne kemi arritur në 1890 dhe profesor 33 vjeçar të matematika e aplikuar, edhe pse ka një reputacion të lartë në një varietet të gjerë fushash, ende nuk kishte filluar të punojnë për problemet statistikore. Si Aldrich shkruan në:

... kontributin e tij në metodologji statistikore zbeh kontributin e tij në çdo fushë substanciale. Kontributet e tij statistikore mund të ndahet në mënyra të rregullimit fakte numerike - univariate dhe multivariate - vlerësim dhe prove.

Dy ngjarje të ndryshuar rrjedhën e karrierës së tij. Botimi i parë ishte nga Galton e librit Trashëgimia natyrore të tij në 1889. Dytë ishte emërimin e Weldon si Profesor i Zoologji në University College në Londër në 1890. Walker shkruan në:

Rëndësi për shkencën e miqësisë intensiv personal, i cili doli më shpejt deri në mes Pearson dhe Weldon, atëherë të dy rreth të tridhjetave e tyre në fillim, zor se mund të tepruara. Weldon kërkuar pyetjet që çuan Pearson për disa nga kontributet e tij më të rëndësishme.

Nëpërmjet Weldon dhe Galton 's libër, Pearson u bë i interesuar në zhvillimin e metodave matematikore për të studiuar proceset e trashëgim dhe evolucionit. Nga 1893-1912 ai shkroi 18 letra të drejtë matematike Kontributet në Teoria e Evolucionit të cilat përmbajnë punimet e tij më të vlefshme. Këto dokumente përmbajnë kontributet për analizë regresioni, koeficienti korrelacionit dhe përfshin chi-katror test me rëndësi statistikore (1900). Chi e tij-katror test ishte prodhuar në një përpjekje për të hequr shpërndarjes normale nga pozita e vet qendrore.

Libri i tij Gramatikë e Shkencave (1892) ishte i shquar në atë që parashikuar disa nga idetë e teorisë së relativitetit. Ai u përpoq të spektrit të gjerë dhe për të zgjeruar ndikimin e shkencës në të gjitha aspektet. Pearson sjellë devijim standard termi "në 1893. Puna e tij është ndikuar nga puna e Edgeworth ndërsa ai nga ana e ndikuar punën e trungjet.

Pearson ishte një bashkë-themelues, me Weldon dhe Galton, i revistës Biometrika statistikore. Kjo erdhi për shkak se ai e kishte paraqitur një letër të Shoqërisë Mbretërore, prej të cilave ai kishte qenë i zgjedhur një tjetër, në 1896 dhe mori medaljen e Darvinit e saj në 1898, në vitin 1900. Gazeta shikuar në trashëgim dhe argumentuar duke përdorur një analizë matematike të sasive të mëdha të të dhënave të mbledhura. Biologėt në Shoqërisë Mbretërore nuk janë, megjithatë, të përgatitur të pranojnë përfundimet e biologjik në bazë të analizave matematikore. Weldon, në një letër të Pearson më 16 nëntor 1900, sugjeroi zgjidhur problemin e gjetjes së dokumenteve të tilla duke botuar deri revistë e tyre. Pearson ishte e entuziazmuar dhe me dije se emri Biometrika ditar. Vëllimin e parë të shfaqet në tetor 1901 me Pearson si botuesin e saj, një rol ai vazhdoi të mbajë deri në vdekjen e tij 35 vjet më vonë.

Nga rreth 1.906 Pearson vënë një përpjekje të madhe në ngritjen e një qendre pasuniversitare. Ai e bëri këtë (shih):

... statistika për të bërë një degë e matematikës aplikuar me një teknikë dhe nomenklatura e vet, për të trajnuar statisticians si njerëzit e shkencës ... dhe në përgjithësi për të kthyer statistikave në këtë vend nga të qenit fushën e lojës e dilettanti dhe controversialists në një degë serioze të shkencës, të cilat askush nuk mund të përpiqen të përdorin në mënyrë efektive pa trajnim adekuat, dhe më shumë se ai mund të përpiqet të përdorë njehsim diferencial, duke u injorant e matematikës.

Ai ishte i pari Galton Profesor i eugjenikë, duke mbajtur karrige 1911-1933. Galton kishte ngritur Zyra e rekord eugjenikë në vitin 1904 dhe në vitin 1906 ai vendos në krye Pearson. Pearson tashmë u Laboratori Biometric dhe në 1911 u kombinuan dy laboratorë në Departamentin e Statistikave të Aplikuara në University College. Galton kishte shprehur dëshirën që Pearson duhet t'u ofrohet karrige, duke u bërë kështu kreu i Departamentit të reja. Në mënyrë bërë Pearson hoqi dorë karrige e tij Goldsmid.

Pearson ka një mosmarrëveshje të gjatë, të ashpër, dhe shumë publike me Fisher. Në fillim ata shkëmbyen letra miqësore pas Pearson ka marrë një dorëshkrim nga Fisher në shtator 1914 të një letre ai ishte dërguar për botim. Përgjigja Pearson fillestar ishte të them (shih):

Unë ju përgëzoj shumë përzemërsisht për marrjen nga formën aktuale të shpërndarjes ... në qoftë se analiza është korrekte gjë që duket shumë e mundshme, unë duhet të jetë i kënaqur për të publikuar gazeta në Biometrika.

Përsëri një javë më vonë:

Kam lexuar tani letër tuaj të plotë dhe mendoj se kjo shënon një përparim të dallueshme.

Pearson pastaj ofroi që të ketë stafin e tij në punë Laboratore Galton në nxjerrjen e vlerave për frekuencën kthesa që dalin në Fisher 's letër për të provuar shpërndarje e saktë e prodhuar nga Fisher kundër përafërta i njohur më parë. Nga maj 1916 ata ishin ende korrespondues në një mënyrë miqësore. Megjithatë Pearson keqkuptuar supozimet e Fisher 's metodë gjasat maksimale, dhe kritikoi atë në mënyrë të padrejtë në letër Studimi Kooperativa maj 1917 të cilin ai bashkë-autor me stafin e tij në lidhje me tabelimit kthesa të frekuencave. Fisher, duke besuar se kritika Pearson ishte i pajustifikuar, u përgjigj me një letër i cili kritikoi shembuj në studimin Kooperativës për shtrirjen e ridiculing tyre. Fisher kishte shikuar përsëri në korrespondencën e tij të mëparshme me Pearson, vërejti se shumë prej letrave të tij nuk ishte pranuar, dhe arriti në përfundimin se Pearson ka qenë përgjegjës.

Megjithëse dyja ishin avokatë fortë metodash statistikore tepër qasjen e tyre ishte e ndryshme. Pearson mostrave të përdorura të mëdha të cilat ai u përpoq të matur dhe të nxjerr një përfundim në korrelacion të dhënave. Fisher, nga ana tjetër, e ndjekur Gosset në duke u përpjekur për të përdorur mostra të vogla dhe, në vend se korrelacioneve nxjerr një përfundim, për të gjetur shkaqet. Mosmarrëveshje u bë e keqe e mjaftueshme për të kthyer poshtë Fisher postin e Shefit statisticien në Laboratorin Galton në 1919 që kjo do të thotë që punojnë nën Pearson. Mosmarrëveshje vazhduar të rritet në intensitet me secilin duke marrë çdo mundësi për të sulmuar pikëpamjet e tjetrit.

Maria, gruaja e Pirson, vdiq në vitin 1928 dhe ai remarried Margaret Victoria Fëmijës, një bashkë-punëtor në departamentin e tij, në vitin e ardhshëm. Pearson dha dorëheqjen nga Kryetari Galton në verë të vitit 1933 dhe University College vendosur të ndahet në dy Departamentin e tij. I biri i tij Egon Pearson u bë kreu i Departamentit të Statistikave, ndërsa Fisher u emërua në Kryetari Galton për të pasuar Pearson si kreu i Departamentit të eugjenikë.

Greenwood shkruan me karakter Pearson në:

Pearson ishte ndër mësuesit e universitetit më me ndikim të kohës së tij ai u dhimbje e madhe të jetë i kuptueshëm dhe të mund të mbante një audiencë të madhe ose të nxënësve ose vetëm dëgjuesit e rastësishme që ishin pa interes të veçantë në tema të tij. Në rrethin më të vogël të nxënësve të tij hulumtuese ai i frymëzuar dashuri entuziast personale; nuk kreu i departamentit të paguhet një shërbim besnik më bujarisht. ... Ai kishte disa nga defektet e cilësitë e tij, ai ishte dominuese, ... ai kishte një besim të dendur dhe të lira në lirinë e mendimit, por ishte e prirur për të atribut dallimet intelektuale e mendimit të marrëzi apo edhe dredhim morale. Marrëdhëniet personale mes tij dhe nxënësit e tij ishin ndërprerë ndonjëherë dhimbje për vite, por kjo është e këndshme për të regjistruar që në fund shumica e këtyre miqësive thyer rifilluan për fat të mirë. Vetëm dallimet intelektuale harmoni të shqetësuar, në marrëdhëniet e zakonshme sociale të jetës ai ishte një mikpritës i hijshëm, të ftuar, apo shoqërues që udhëtojnë. Ndikimi Pearson i vetëm mbi ata që e njihnin atë me shkrimet e tij ishte gjithashtu i madh. Ai ishte i admiruar dhe frikë, se sa të dashur, nga shumë, në disa ai ngjalli armiqësinë e hidhur.

Shumat Walker deri rëndësinë Pearson në si vijon:

Edhe pse Pearson ka dhënë një kontribut të teknikës statistikore që tani duket të jetë i qëndrueshëm rëndësi, këto teknika janë të një rëndësie më pak se ajo që ai bëri në arousing botës shkencore nga një shtet me interes të dukshëm në studimet statistikore në një përpjekje të etur nga një numër i madh i i personave të trajnuar, i cili zhvilloi një teori e re, mbledhur dhe analizuar të dhënat statistikore nga çdo fushë, tavolina llogaritur të reja, dhe ri-shqyrtuar themelet e filozofisë statistikore. Kjo është një arritje e përmasa fantastike. Laboratori i tij ishte një qendër të botës në të cilën njerëzit nga të gjitha vendet e studiuar. Pak njerëz në të gjithë historinë e shkencës, kanë nxitur sa më shumë njerëz të tjerë për të kultivuar dhe për të zgjeruar fushat ata vetë kishin vendosur. ai dhënë shkencëtarëve me konceptin e një metodologji të përgjithshme në themel të gjitha shkenca, një nga kontributet e mëdha të mendimit modern.

Ne kemi përmendur më lart disa nga nderimet që Pearson marrë. Le të theksohet gjithashtu se ai ka marrë një diplomë nderi nga Universiteti i St Andrews dhe nga Universiteti i Londrës. Ai u zgjodh edhe anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland