Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Blaise Pascal

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 June 1623

Clermont (now Clermont-Ferrand), Auvergne, France

19 Aug 1662

Paris, France

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Blaise Pascal ishte e tretë e Etienne Pascal 's fëmijët dhe të birin e tij të vetëm. Blaise nëna vdiq kur ai ishte vetëm tre vjeç. Në 1632 familja Paskali, Etienne dhe katër fëmijët e tij, u largua nga Clermont dhe u vendos në Paris. Babai Blaise Pascal kishte shikime joortodoks arsimore dhe vendosi për të mësuar vetë djalin e tij. Etienne Pascal Blaise vendosi se nuk ishte për të studiuar matematikën para moshës 15 dhe të gjitha tekstet e matematikës janë larguar nga shtëpia e tyre. Blaise megjithatë, kureshtja e tij të ngritura nga kjo, filloi të punojë në gjeometri veten në moshën 12. Ai zbuloi se shuma e kënde të një trekëndësh janë dy kënde të drejtë dhe, kur babai i tij gjeti jashtë, ai lejohet Blaise relented dhe një kopje të Euklidit.

Në moshën 14 Blaise Pascal filluar të shoqëruar babai i tij të Mersenne 's takime. Mersenne i takonte rendit fetar të Minims, dhe qelinë e tij në Paris, ishte një vend takimi për të shpeshta Gassendi, Roberval, Carcavi, Auzout, Mydorge, Mylon, Desargues dhe të tjerët. Së shpejti, me siguri me kohën kur ai ishte 15, Blaise erdhi admirojnë punën e Desargues. Në moshën gjashtëmbëdhjetë, Pascal paraqiti vetëm një copë letre në një nga Mersenne 's takime në qershor 1639. Ajo përmbante një numër të Teorema gjeometrise projektive, duke përfshirë gjashtëkëndësh mistik të Paskalit.

Në dhjetor 1639 familje Pascal majtë në Paris për të jetuar në Rouen Etienne ku ishte emëruar si një tagrambledhës për Upper Normandy. Menjëherë pas vendoseshin në Rouen, Blaise kishte punën e tij të parë, Ese në nenet konike publikuar në shkurt 1640.

Paskali shpiku Llogaritësi i parë dixhitale për të ndihmuar babait të tij me punën e tij mbledhjen e taksave. Ai ka punuar mbi të për tre vite në mes 1642 dhe 1645. Pajisje, e quajtur Pascaline, resembled një makinë llogaritëse mekanike të 1940. Kjo, pothuajse me siguri, e bën Paskal personi i dytë për të shpikësh një Llogaritësi mekanik për Schickard kishte prodhuar një në 1624.

Ka probleme të cilat ballafaqohet nga Paskali në dizajnimin e kalkulatori të cilat ishin për shkak të dizajnit të monedhës frëngjisht në atë kohë. Ka qenë 20 sols në një livre dhe 12 gënjeshtarët në një sol. Sistemi mbeti në Francë deri më 1799, por në Britani një sistem të ngjashëm me multiples zgjati deri më 1971. Pascal e kishte shumë vështirë për të zgjidhur problemet teknike për të punuar me këtë ndarje të livre në 240 se ai do të ishte nëse ndarja ishte 100. Megjithatë prodhimi i makinave filloi në vitin 1642, por, siç shkruan në Adamson,

Nga 1652 prototypes pesëdhjetë ishte prodhuar, por disa makina janë shitur, dhe prodhimin e Llogaritësi i Paskalit aritmetik të pushuar në atë vit.

Ngjarjet e 1646 ishin shumë të rëndësishme për Pascal rinj. Në këtë vit babai i tij të plagosur këmbën e tij dhe kishte të shërohem në shtëpinë e tij. Ai u përkujdesur për të dy vëllezërve të rinj nga një lëvizje fetare vetëm jashtë Rouen. Ata kishin një efekt të thellë në Paskal ri dhe ai u bë thellësisht fetar.

Nga rreth kësaj kohe Pascal filloi një seri eksperimentesh në presion atmosferik. Me 1647 ai kishte provuar të kënaqësinë e tij se ekzistonte një vakum. Descartes vizitoi Pascal më 23 shtator. Vizita e tij zgjati vetëm dy ditë dhe dy debatuan në lidhje vakum që Dekarti nuk besoj in Descartes ka shkruajtur, jo me egërsi, në një letër për Huygens pas kësaj vizite që Paskali

... ka vakum shumë në kokën e tij.

Në gusht të 1648 Paskali ka vënë re se presioni i zvogëlon atmosferë me lartësi dhe konkludohet se ekzistonte një vakum mbi atmosferë. Dekarti shkruan Carcavi në qershor 1647 në lidhje me eksperimentet e Paskalit i thënë:

Ishte i cili dy vjet më parë e këshilloi atë të bëjë atë, sepse edhe pse unë nuk e kanë kryer atë vetë, unë nuk u dyshim suksesin e saj ...

Në tetor 1647 Paskali ka shkruajtur Eksperimente të ri lidhur me vakuume që çoi në kontestet me një numër të shkencëtarëve të cilët, si Dekarti, nuk besojnë në një vakuum.

Etienne Pascal vdiq në shtator 1651 dhe pas këtij Blaise shkroi një nga motrat e tij duke i dhënë një kuptim të thellë për vdekjen e krishterë në përgjithësi dhe vdekjen e të atit të tij në veçanti. Idetë e tij këtu do të formojnë bazën për Pensées më vonë filozofike e tij të punës.

Nga maj 1653 Paskal punuar në matematikë dhe fizikë shkrim traktat mbi Equilibrum e Lëngjet (1653) në të cilën ai e shpjegon ligjin e Paskalit e presionit. Adamson shkruan në:

Ky traktat është një përmbledhje të plotë të një sistemi të hydrostatics, e parë në historinë e shkencës, ajo mishëron kontributin e tij më të veçantë dhe të rëndësishëm të teorisë fizike.

Ai ka punuar në seksionet konik dhe prodhuar Teorema e rëndësishme në Gjeometria projektive. Në Gjenerimi i Seksionet konike (e përfunduar më së shumti nga mars 1648, por ka punuar në përsëri në vitin 1653 dhe 1654) Paskali konsiderohet conics prodhuar nga projektim qendrore e një rrethi. Kjo ishte për qëllim që të jetë pjesë e parë e një traktat mbi conics e cila kurrë nuk Pascal përfunduar. Punës është e humbur tani, por Leibniz dhe Tschirnhaus bërë shënimet nga ajo dhe ajo është nëpërmjet këtyre vë në dukje se një pasqyrë mjaft të plotë të punës është e mundur.

Ndonëse Paskali nuk ishte parë për të studiuar trekëndësh Pascal, puna e tij mbi temën në traktat mbi Triangle aritmetike ishte më e rëndësishme në këtë temë dhe, përmes punës e Wallis, puna e Paskal për koeficientët binom është të çojë Newton të tij Zbulimi i teorema e përgjithshme për pushtetin binom i pjesshëm dhe negative.

Në korrespondencë me Fermat ai vuri themelet për teorinë e probabilitetit. Kjo korrespondencë përbëhej nga pesë shkronja dhe ka ndodhur në verën e vitit 1654. Ata konsiderohen problem zare, studiuar tashmë nga Cardan, dhe problemin e pikave të konsiderohet edhe nga Cardan dhe, rreth të njëjtën kohë, Pacioli dhe Tartaglia. Problemi zare pyet sa herë e duhet të organizoj një palë zare para e pret një gjashtë të dyfishtë, ndërsa problemi i kërkon si pikë për të ndarë aksionet e në qoftë se një lojë të zare është i paplotë. Ata zgjidhur problemin e pikë për një lojë dy lojtar, por nuk zhvillojnë metoda të të fuqishëm sa matematikore për të zgjidhur atë për tre ose më shumë lojtarë.

Nëpërmjet periudha e këtë korrespondencë Pascal ishte mirë me shëndet. Në një nga letrat që Fermat e shkruar në korrik 1654 ai shkruan

... pse unë jam ende qëndron në shtrat, unë duhet të them se dje në mbrëmje unë u dhënë letrën tuaj.

Megjithatë, pavarësisht nga problemet e tij shëndetësore, ai ka punuar intensivisht në pyetje shkencore dhe matematikore deri në tetor 1654. Diku rreth atëherë ai pothuajse humbi jetën në një aksident. Kuajt e tij duke tërhequr karrocën e mbylli dhe topi ka mbetur pezull mbi një urë mbi lumin Seine. Edhe pse ai ishte shpëtuar pa ndonjë lëndim fizik, ai nuk duket se ai ishte prekur shumë psikologjikisht. Jo shumë kohë pasi ai iu nënshtrua një përvojë fetare, më 23 nëntor 1654, dhe ai u zotua për jetën e tij për të krishterimit.

Pas kësaj kohe Pascal bërë vizita në manastirin Jansenist Port-Royal des Champs perëndim rreth 30 km në jug të Parisit. Filloi të botojë punimet anonim mbi temat fetare, Letra tetëmbëdhjetë Provinciale botohet gjatë 1656 dhe në fillim të 1657. Këto janë shkruar në mbrojtje të mikut të tij Antoine Arnauld, një kundërshtar i Jezuitëve dhe një mbrojtës i jensinizëm, i cili ishte në gjyq përpara fakultetin e teologjisë në Paris për veprat e tij të diskutueshme fetare. Punë më të famshme Paskalit në filozofi është Pensées, një përmbledhje e mendimeve personale mbi vuajtjen e njeriut dhe besimi në Zot të cilën ai filloi në fund të 1656 dhe vazhdoi të punojë gjatë 1657 dhe 1658. Kjo punë përmban 'bast Paskalit e "i cili pretendon të provojë se besimi në Zot është racionale me argumentin e mëposhtme.

Në qoftë se Perëndia nuk ekziston, e do të humbasin asgjë nga të besuarit në atë, ndërsa në qoftë se ai nuk ekziston, e do të humbin gjithçka, duke mos besuar.

Bast Paskalit me 'ai përdor argumente probabilistic dhe matematikore, por konkluzioni i tij kryesor është që

... ne janë të detyruara të rrezikoj ...

Puna e tij e fundit ishte në cycloid, kurba e gjurmuar nga një pikë në perimetrin e rrethit kodrina. Në 1658 Pascal filluar të mendojnë për problemet matematikore përsëri si ai vë natën zgjuar në gjendje të fle për dhimbje. Ai aplikoi Cavalieri 's gur i indivisibles për problemin e zonës të çdo segmenti të cycloid dhe qendra e gravitetit të çdo segment. Ai gjithashtu zgjidhur problemet e vëllimit dhe sipërfaqe solide e revolucionit formuar nga rradhës cycloid rreth x-boshtit.

Pascal botoi një sfidë ofruar dy çmime për zgjidhje për këto probleme për të trumcak, Laloubère, Leibniz, Huygens, Wallis, Matematikanë Fermat dhe disa të tjera. Wallis dhe Laloubère hyrë garë, por zgjidhje Laloubère ishte e gabuar dhe nuk Wallis ishte gjithashtu i suksesshëm. Sluze, Ricci, Huygens, trumcak dhe Fermat të gjitha zbulimet e tyre për të komunikuar Paskali pa hyrë konkurrencës. Trumcak kishte punuar në sfidë Paskalit dhe ai nga ana e sfiduar Paskali, Fermat dhe Roberval të gjeni gjatësinë harkut, gjatësia e harku, të cycloid.

Pascal botuar zgjidhjet e tij për problemet e tij në sfidën Letrat Carcavi. Pas kësaj kohe ai mori më pak interes në shkencë dhe i kaloi vitet e tij të fundit duke i dhënë të varfërve dhe do të kisha në kishë në Paris merrnin pjesë një shërbim fetar pas tjetrit.

Paskali vdiq në moshën 39 në dhimbje intensive pas një rritje malinje në përhapjen e tij në stomak të trurit. Ai është përshkruar si:

... një njeri i vogël ndërtuar me një zë të lartë dhe mënyrën disi autoritar. ... ai jetoi shumicën e jetës së tij të rriturve në dhimbje të madhe. Ai kishte qenë gjithmonë me shëndet delikat, vuajtje edhe në rininë e tij nga migrenë ...

Karakterin e tij është përshkruar si:

... me zhvillim të parakohshëm, kryeneçësi këmbëngulës, një perfectionist, pugnacious në pikën e ngacmimi ruthlessness ende kërkojnë të jenë zemërbutë dhe i përulur ...

Në vijim është dhënë vlerësim:

Në një herë një fizikant, një matematikan, një publicist elokuent në Provinciales ... Paskali është i zënë ngushtë nga bollëk shumë e talentet e tij. Është sugjeruar se kjo ishte ana e tij shumë konkrete e mendjes se tij penguar zbulimin gur pambarimisht i vogël, dhe në disa të Provinciales marrëdhëniet e mistershme të qenieve njerëzore me Zotin janë të trajtohen sikur të ishin një problem gjeometrik. Por këto konsiderata janë të ishin mbizotëruese larg nga fitimi që ai nxori nga shumëllojshmëri e dhuratave të tij, shkrimet e tij fetare janë rigoroze për shkak të trajnimit të tij shkencor ...


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland