Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Leopold Alexander Pars

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Jan 1896

Whittlesford (8km south of Cambridge), England

28 Jan 1985

Acton, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Prindërit Leopold Pars 'u Laura Unwin dhe Albertus McLean Pars. Albertus punuar si kontabilist në një firmë që prodhuar makineri bujqësore, por dashuria e madhe e jetës së tij është muzikë. Ai ishte një pianist i shkëlqyer, por gjithashtu ka luajtur rregullisht organit kishës. Disi për çudi, Leopoldi ishte i njohur me miqtë e tij si Alan nga ditët e tij të universitetit tutje, por familja e tij gjithmonë e quajtur atë Leo. Edhe pse ne do të thërrasë atë "Pars", me shumicën e kësaj biografi, megjithatë ne do të referohemi diku atë si "Leopold" dhe në rastin pakualifikuar si "Alan". Leopold Dora kishte një motër që ishte katër vjet më i vjetër se ai ishte, dhe anëtar tjetër i familjes ishte Aleathea Starling i cili jo vetëm ishte kujdestare fëmijësh për të dy fëmijët e vegjël, por edhe dukej pas familjare në shtëpi.

Shkollimin e tij u zhvillua në Londër, pasi familja e tij lëvizi në Shepherd's Bush në vitin 1899 kur Leopoldi ishte tre vjeç. Në fakt shtëpinë e tyre në Shepherd's Bush mbeti në shtëpi për të Albertus dhe Laura, së bashku me dy fëmijët e tyre dhe Aleathea, deri në 1926 kur kaloi në një shtëpi të re në Acton. Kjo pastaj u bë në shtëpi për të gjitha pesë për pjesën tjetër të jetës së tyre. Leopold ishte arsimuar në Shkollën e lartë Latymer në Hammersmith ku, përveç punës së tij akademike, ai mori pjesë në sport, veçanërisht në atletikë. Në dhjetor 1914 ai fitoi një Fondacioni i Bursave në Matematikë dhe Fizikë për të studiuar në Jezu College, Cambridge. Ai hyri në Kolegjin e Jezusit për të filluar studimet e tij në tetor 1915, por, pasi mungojnë dy mandate me shëndetin e sëmurë, ai priti deri në 1917 përpara se ai ishte ulur Pjesa I Tripos matematike. Pavarësisht nga shëndeti i tij i sëmurë, Pars vazhdoi të marrë pjesë në ngjarjet sportive në Universitetin dhe fitoi Mile në ndër-sportive Universitetit. Pavarësisht shëndetit jo të gjithë atë që prekur ditët e tij universitare, ai rezultate të pazgjidhura.

Alan, si Pars u bë i njohur kur ai ishte një universitare, pastaj mori një universitet në Londër M.Sc. dhe, në 1921, ai ishte Prizeman Smith parë e në Kembrixh. Ese çmimin e tij kishte të drejtë Vector dhe tensori Fushat dhe ishte në dy pjesë. Pjesa 1 ishte gjeometrike Vector Teoria dhe parimin e kufizuar të relativitetit dhe Pjesa 2 u Mbi Teoria e Përgjithshme e Relativitetit. Nga forca e kësaj pune ai ka dhënë një të Bursës në Kolegjin Jezus në 1921 të cilin ai mbajti për 64 vjet:

Pars nuk i martuar, dhe lagjet beqar ai zënë në universitet ishin ndër dhomat më të frekuentuara nga studentë. Ata mund të vështirë nuk do të jetë i kënaqur me interesin e tij në aktivitetet e tyre miqësor, astounded me gamë të gjerë të tij njohja e kuotimit të saktë, dhe i kënaqur me njohuritë e tij dhe entuziazëm për teatër - edhe pse kohët e fundit disa mund të kenë qenë të vetëdijshëm për aftësitë e tij më parë si një alpinist.

Praelector emërohet në vitin 1923, ai mbajti këtë post, i cili e bëri atë përgjegjës për paraqitjen e studentëve për diploma e tyre, deri në 1946. Ai u emërua Drejtor i Studimeve për matematikën në Kolegjin Jezus në 1925, dhe një Ligjërues i Universitetit në vitin 1927. Ai mbeti në e parë të këtyre roleve deri 1951, dhe në të dytë deri në 1961 kur ai në pension. Ai u bë Presidenti i Jezusit College në vitin 1958 dhe ishte një anëtar themelues i Departamentit të Aplikuara Matematikë kur ajo u ngrit në vitin 1959. Kohën e tij zgjati vetëm larg nga Kembrixh gjatë karrierës së tij ishte kur ai mori studim të niset për një vit. Ai kaloi vitin akademik 1948-49 në Institutin për Advanced Study at Princeton dhe në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley.

Publikimet e parë Pars të, e influencuar edhe nga Larmor dhe Eddington, ishin të relativitetit dhe ishin pjesë e esenë e tij çmim. Pas kësaj ai botoi pak, edhe pse ai ka publikuar dy libra me vlerë, Hyrje në dinamikë në vitin 1953 dhe gur e variacioneve në vitin 1962, derisa ai botoi një traktat punë monumentale 650 faqe për dinamikën analitike në vitin 1965. Ky libër, i botuar 4 vjet më pas ka dalë në pension, ishte puna e tij të jetës në një libër të vetëm.

Një koleg, shkrim pas vdekjes Pars, e përshkroi librin në këto kushte:

Një traktat të Dinamika Analitike është një masiv, shkencore, hulumtimit sistematik 650-faqe e kanunit klasike e dinamikës matematikore. Kjo është një ekspozitë e hijeshi të mëdha, ashpërsi dhe qartësi, honed nga dekada e mësimdhënies universitare Tripos kandidatët dhe zgjerohet nga një perspektivë e cila i përfshiu të gjitha zhvillimet kryesore në dinamikën nga Galileo në mesin e shekullit XX. Brenda kontekstit të saj ajo është një kryevepër pedagogjike.

Qëllimi Pars në shkrim është përshkruar në libër si:

... për të dhënë një llogari kompakt, në përputhje dhe me arsye të plotë të subjektit si ishte atëherë. Ai bazuar trajtimin e tij mbi teoremen e Lagranzhit që ai e quajti ekuacioni themelor, të cilin ai vazhdoi të përkthehet në gjashtë forma të ndryshme, secili shfrytëzuar në kontekste të përshtatshme.

Pars përkushtuar shumë të jetës së tij për të dhënë mësim, gjë që shpjegon relativisht e vogël e prodhimit e tij kërkimore, dhe kështu që nuk do të vijë si habi që dikush të përkushtuar në mënyrë që të studentëve të mësimdhënies duhet të jetë një ekspert:

Ai ishte një mësues dhe ligjërues të aftësive të mëdha dhe qartësia e të cilit varg ... ishte përtej dorës së shumica e kolegëve të tij më të rinj në fakultet.

Pas daljes në pension nga mësimdhënia ai mbeti si President i Kolegjit Jezusit deri 1964. Në lënë këtë rol ai vizitoi Universitetin Atlantik Florida, University of Sydney, dhe udhëtimet e tij e mori atë për të vizituar miqtë në Trinidad, Zelanda e Re, Tasmania dhe Uganda. Edhe pse pas daljes në pension ai ka jetuar në shtëpinë e tij në Acton me motrën e tij Dora, ai vazhdon të bëjë vizita në vende ekzotike, por mbajti lidhje të tij me Jezusin Kolegjin ku ai e mbajti Kolegji dhoma e tij. Ai ka dined shpesh dhe mbeti në Këshillin Kolegji deri në fund të jetës së tij:

[Ai] ishte një pamje e njohur në Kembrixh, duke marrë pasditen e tij të rregullt kushtetuese në qëndrimin e tij karakteristike me sy të ulur dhe ngritur shkop prapa.

Ne kemi përmendur më lart disa nga interesat e Pars "jashtë matematikë të tilla si alpinizëm anf teatrit. Ashtu si i ati i tij kishte një dashuri të madhe të muzikës dhe, gjithashtu si i ati i tij, ai ka luajtur piano. Si përqesh shkruan në:

Edhe pse me nuk do të thotë një njeri i çuditshëm, ai ishte një karakter i madh Kembrixh, një të mbijetuar nga një epokë e cila është duke kaluar nga jetuar kujtesës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland