Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paul Painlevé

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Dec 1863

Paris, France

29 Oct 1933

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Paul Painlevé 's babai, Léon Painlevé, ishte një piktor lithographic. Pali ishte

... solli deri në atmosferë demokratike e thjeshtë e jetës frëngjisht mjeshtër të kualifikuar të familjes.

Pali mori pjesë Primaire Ecole ku ai tregoi veten që të jetë po aq e shquar në të dy shkencat e letërsisë. Nga koha e tij e arsimit të mesëm është përfunduar ai ishte ende e pavendosur për drejtimin që ai dëshironte të merrte në jetë, ndjenja që ai do të donte të marrë politikën apo inxhinierike, por në fund zgjodhi që të fillojë karrierën e hulumtimit.

Ai hyri në Ecole Normale Supérieure në 1883, dhe mori agrégation e tij në matematikë në 1886. Ndërsa po mbaronte punën për disertacionin e doktoraturës ai shkoi në Göttingen, ku ai u ndikua nga Shvarc dhe Klein, ai mori një doktoraturë në matematikë nga Parisi në 1887 për këtë tezë. Rrugën e karrierës standarde për një akademik drejtues frëngjisht në këtë kohë ishte për të marrë një post të parë në provincat, pastaj më vonë në përpjekje për t'u kthyer në Paris. Painlevé ndjekur këtë rrugë, duke u emërua profesor i matematikës në Lille në 1887, dhe pastaj kthehen në Paris në 1892 ku ai mësoi të dy në Fakultetin e Shkencave dhe në Ecole Polytechnique. Ky ishte një kthim të shpejtë në Paris dhe tregon drejtim të lartë në të cilën ai u mbajt. Nga 1896 ka dhënë mësim në College de France dhe, nga viti në vijim, në Ecole Normale Supérieure.

Zona e parë Painlevé e interesit në matematikë u transformimet racional i kthesa algjebrike dhe sipërfaqet e tokave. Në këtë temë ai e futi idenë e një transformim biuniform. Ai ka punuar mbi ekuacionet diferenciale, veçanërisht duke studiuar pikat e tyre njëjës, dhe në mekanikë. Interes në mekanikën e tij ishte e natyrshme që ky subjekt ofruar një suazë të natyrshme për aplikimet e rezultateve të cilën ai e kishte provuar për ekuacionet diferenciale. Ai zgjidhet, duke përdorur funksionet Painlevé, ekuacionet diferenciale që Poincare dhe Emile Picard kishin dështuar për ta zgjidhur, duke treguar, si Hadamard shkruan, se:

... vazhduar punën e Henri Poincaré nuk ishte përtej kapacitetit njerëzor.

Për punën e tij të pazgjidhura Painlevé matematikore ka marrë shumë çmime. Në 1890 ai u dha Grand Prix des Mathématiques Shkencave, pastaj në vitin 1894 ai mori prestigjioze Prix Bordin e ndjekur dy vite më vonë nga Poncelet Prix. Në 1900 ai u zgjodh në seksionin Gjeometria e Shkencave Académie des.

Në 1901 u martua me Painlevé Marguerite Petit de Villeneuve. Zhan tyre djali u lind në vitin e ardhshëm dhe, tragjikisht, Marguerite vdiq gjatë lindjes.

Painlevé mori një interes të veçantë në aviacionin, duke aplikuar aftësitë e tij teorik për të studiuar teorinë e fluturimit. Ai iu afrua Dhoma e Deputetëve më 1907 duke arsyetuar se kjo ishte e nevojshme për të ngritur një degë e përfshirë me aviacionin ushtarak, ai ishte i suksesshëm dhe shërbimit ushtarak të aviacionit u krijua. Ai ishte pasagjer parë Wilbur Wright bërë një rekord 1 orë 10 minuta fluturim në Auvours në vitin 1908, pastaj në vitin vijues 1909 ai krijoi Kursi i parë universitar në mekanikë aeronautike.

Edhe pse më pak të kualifikuar në politikë se sa matematikë ai filloi karrierën politike në vitin 1906 që çuan në dy periudha si Kryeministër frëngjisht. Kjo mund të duket e padrejtë të thonë se ai ishte më pak të kualifikuar në politikë se sa matematikë, kur ai arriti zyrën më të lartë të mundshme në politikë, por kjo deklaratë është më qëllim për të komentuar mbi kontributin e shquar e tij të vërtetë matematikore. Edhe pse Painlevé filloi karrierën e tij politike në vitin 1906, kjo nuk ishte viti ai u largua matematikë. Ishte vit në të cilin ai u zgjodh për të Qeverisë si një zëvendës Paris për arrondissement pestë, Lagjja Latine:

Ai u dallua shpejt si nga çështje fjalimet e shkëlqyera të tij dhe nga ai i paraqitur në interes ushtarake, detare, dhe punët e aeronautike, dhe shërbeu për disa komisione parlamentare që merren me forcat kombëtare.

Me 1910 ai kishte hequr dorë nga të gjitha postimet e tij matematikore dhe kishte bërë një politikan me kohë të plotë. Ekspertizën e tij në çështjet ushtarake do të thotë se pas Luftës së Parë Botërore ka filluar në 1914 ai kryesoi shumë komisione me fal ushtarake, të tilla si ato të vendosur deri në riorganizimin municioneve, detare dhe aeronautika. Ai u bashkua Kabinetit në vitin 1915 si Ministër i Publik dhe Shpikjet Udhëzimi. Me fillim të 1917 ai u emërua si kreu i Ministrisë së Luftës dhe pranuar, gjykimi kundër tij më të mirë, këshilla e Komandantit të tij-në shefi për të nisur një sulm të gjitha-në linjat gjermane. Sulm shpejt Painlevé kishte dështuar dhe për të zëvendësuar komandantin e tij-në shefi.

Pas një mosmarrëveshje me socialistët në frëngjisht, Kryeministri Ribot u detyrua të largohej dhe më 7 shtator 1917 dhe Painlevé u bë Kryeministër. Ai luajti një rol udhëheqës në Konferencën e Aleatëve në Rapallo në Itali, por ishte i mundur pas kthimit në Paris, dhe ai dha dorëheqjen si kryeministër më 13 nëntor 1917. Ai luajti pjesë të vogël në çështjet politike nga kjo kohë deri në zgjedhjet e nëntor 1919, kur ai erdhi në krye si një kritik i fortë i qeverisë të zgjedhur. Në zgjedhjet e ardhshme të maj 1924 Painlevé ishte pjesë e aleancës fitues dhe u zgjodh President i Dhomës së Deputetëve. Aleanca ka qenë trilluar nga Painlevé dhe M Herriot dhe kjo e fundit u bë Kryeministër.

Painlevé ishte vënë përpara për zgjedhjen si President i Republikës, por humbi në M Doumergue. Ai mbeti Kryetari i Dhomës së Deputetëve deri në prill 1925 kur M Herriot ishte i mundur në një çështje financiare. Painlevé pastaj u bë kryeministri për një kohë të dytë:

Qeveria e tij e re ishte i dobët nga e para. Çrregullime serioze në Siri diskredituar tej atë. Skemat e tij për reformën financiare, e cila ra zhgënjyes shkurtër e asaj që ishte pritur nga një njeri i aftësinë e tij, nuk arriti të takohet me miratimin e Dhomës, dhe më 21 nëntor 1925 ai kishte për të dhënë dorëheqjen.

Painlevé ende mbajti zyra e lartë, megjithatë, sepse ai u kthye në pozicionin e tij si Ministër i Luftës. Në maj 1932 emri i tij ishte vendosur përpara në zgjedhjet për Presidentin e Republikës, por ai u tërhoq para votimit u zhvillua. Pas kësaj ai mbajti postin e Ministrit të ajrit dhe në këtë rol ai e ka bërë propozime për një marrëveshje ndërkombëtare për t'i dhënë fund prodhimit të sulmuesit në të gjitha vendet, dhe për një forcë ndërkombëtare ajrore që do të vendoset deri në të përdoret kundër çdo agresori. Planet e Tij nuk mund të merren më tej, pasi qeveria ra në janar 1933. Kjo i dha fund karrierës së tij politike.

Në personalitetin e tij është përshkruar në këto kushte:

Painlevé natyrisht kishte një mënyrë të thjeshtë dhe të çiltër, dhe ishte pushtuar nga një bukuri njëjës që pak persona, edhe në mesin e kundërshtarëve të tij, ishin në gjendje për t'i rezistuar. Energjia e tij ishte untiring ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland