Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Oughtred

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 March 1574

Eton, Buckinghamshire, England

30 June 1660

Albury, Surrey, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Oughtred ndjekur kolegj Etoni shkollës, të cilat megjithëse kanë një shkollë shumë të njohur ishte në fakt shkollën e tij lokale. Nga atje ai shkoi në King's College në Kembrixh, duke hyrë në 1592. Tre vjet më vonë ai u bë anëtar i King's College, mori BA e tij në 1596 dhe KK të tij në vitin 1600. Është e habitshme që, edhe pse shumë pak matematikë u mësoi në kolegj Etoni ose ose Kembrixh në këtë kohë u bë pasion Oughtred interesuar. Ai ka shkruajtur:

... kohe, te cilat mbi dhe mbi ato studime usuall i punësuar mbi shkencat mathematicall i shpenguar natën me natën nga gjumi im naturall, mashtrim trupin tim, dhe atë për të shikuar inuring, të ftohtë, dhe të punës, ndërsa të tjerët më tooke vazhdimin e tyre.

Oughtred u shugurua një ministër Episkopale në vitin 1603. Në 1604 ai u bë famullitar i Shalford dhe më vonë, në vitin 1610, ai u bë drejtor i Albury.

Oughtred mori nxënës privat i cili erdhi në shtëpinë e tij dhe jetuar atje pa pagesë, ndërsa ata morën mësim matematike. Ai kishte shumë nxënës, por më të famshme ishin John Wallis, Christopher Wren dhe Richard Delamain.

Aubrey jep një përshkrim interesant të paraqitjes së Oughtred dhe mënyrën e jetesës:

Ai ishte një njeri i vogël, kishte haire zi, dhe eies blacke (me një marrëveshje e madhe e shpirtit). Koka e tij ishte gjithmonë të punës. Ai do të vijoj dhe diagramet në pluhur .... ai përdoret për të lye një krevat deri eleaven apo dymbëdhjetë një orë, me xhamadan e tij në ... studyed vonë natën, nuk shkoi në krevat deri në 11 një orë, kishte kuti e tij eshkë prej tij, dhe mbi krye të shtratit të tij-staffe, ai kishte inke tij Horne fikse. Ai zuri gjumi por pak. Ndonjëherë ai nuk shkoi në shtrat në dy ose tre netë, dhe nuk do të vijnë downe të meales derisa ai kishte gjetur jashtë quaesitum.

Punë më të rëndësishme të Oughtred, Clavis Mathematicae (1631), përfshirë një përshkrim të hindu-simbol arabe dhe fraksionet dhjetor dhe në një pjesë të konsiderueshme në algjebër. Ai eksperimentoi me simbole të reja duke përfshirë për shumëzim dhe:: për përqindje. Ashtu si të gjitha veprat Oughtred të ishte shumë i kondensuar që përmbajnë vetëm 88 faqe.

Oughtred përdorur në π Clavis Mathematicae por jo për raportin e qark për diametër, thjesht për qark. Simbol të tjera për të madhe se dhe më pak se provuar vështirë për të kujtuar dhe nuk ishin pranuar, njohur> dhe <që për shkak të Harriot pothuajse në të njëjtën kohë.

Oughtred është i njohur për shpikjen e tij për një formë të hershme të sundimit rrëshqitje. Edmund Gunter (1620) i kurdisën një shkallë logaritmike së bashku drejt një të vetme dy këmbë sundimtar të gjatë. Ai shtoi dhe zbriten gjatësisë duke përdorur një palë e kompas, operacionet që janë ekuivalente për të shumëzuar e ndarë. Në 1630 Oughtred shpikur një rregull rrethore rrëshqitje. Në vitin 1632 ai përdori dy sundimtarëve, Gunter kështu që ai mund të bëjë larg me kompas. Ai botoi qarqet e Instrumentit Përqindja dhe horizontale në vitin 1632 dhe që përshkruan rregullat rrëshqitje sundials.

Ka qenë një mosmarrëveshje megjithatë në lidhje me prioritet mbi shpikjen e rigë llogaritëse rrethore. Delamain sigurisht botoi një përshkrim i një rigë llogaritëse rrethore para Oughtred. Grammelogia e tij, ose telefononi Mathematicall u botua në vitin 1630. Kjo mund të jetë që të dy shpikur këtë instrument në mënyrë të pavarur. Për fat të keq një argument shumë i nxehtë pasuan dhe deri diku këtë formuar një re më vonë gjatë viteve të jetës së Oughtred.

Formën aktuale të rigë llogaritëse ishte projektuar ne 1850 nga një oficer i ushtrisë frëngjisht, Amedee Mannheim.

Vepra të tjera Oughtred ishin Trigonometrie (1657), një nga punimet e parë në trigonometri të përdorin simbolizmin konciz, dhe një numër i punimeve më të vogla në watchmaking, zgjidhjen trekëndëshat sferik nga planisphere dhe metodat për të përcaktuar pozicionin e diellit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland