Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Alexander Markowich Ostrowski

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Sept 1893

Kiev, Ukraine

20 Nov 1986

Montagnola, Lugano, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Alexander Ostrowski 's ati Mark Ostrowski ishte një tregtar në Kiev. Nëna e Aleksandrit ishte Vera Rashevskaya. Ai ndoqi shkollën fillore në Kiev, pastaj kaloi një vit në një shkollë private para se të hyjnë Shkolla Kiev të Tregtisë. Faddeev në (shih gjithashtu) kujton se çfarë BN Delone i tha atij në lidhje me takimin e Ostrowski DA Varri, atëherë kreu i shkollës matematikës në Kiev. Në 1908 Ostrowski, nxënës pastaj një vit pesëmbëdhjetë vjetër:

... një nxënësi në shkollën e tregtisë që kishte treguar interes të konsiderueshëm në matematikë, erdhi në varrin në rekomandimin e mësuesit e tij të matematikës. Pas disa bisedimeve, varri ishte i bindur për aftësitë e tij të shquar dhe pranuar atë në seminarin e tij si një pjesëmarrës të plotë dhe të barabartë.

Për tre vjet Ostrowski marrë pjesë në varrin 's seminar ndërsa përfundimit të kursit të tij në Shkollën e Tregtisë. Në 1911 ai u nderua me titullin e kandidatit të Tregtisë dhe ai u dha Medaljen e artë. Ostrowski nuk ka qenë vetëm vëzhgues në varrin 's seminarit gjatë këtyre viteve, megjithatë, për nga kohë ai përfundoi studimet në Kolegjin e Tregtisë ai kishte gjetur tashmë rezultatet e origjinal në fushat e Galois dhe kishte shkruar letër e tij të parë me Varri' s ndihmë.

Ajo do të duket e natyrshme që ky studenti jashtëzakonisht të kualifikuar mirë do të ishte më se i mirëpritur për të filluar studimet e tij formal të matematikës në Kiev. Pak student mund të fillojnë studimet e tyre tashmë kanë shkruar një letër matematikore. Jeta shpesh nuk është kaq e thjeshtë, megjithatë, për Ostrowski kishte diplomuar nga Kolegji i Tregtisë dhe jo nga një shkollë të lartë. Varri pranoi me besim arsimore për të lejuar Ostrowski të studiojnë në universitet, madje duke sugjeruar se ai mund të lejohet të jetë një student i jashtëm. Leje nuk u dha aq Varri i shkroi Edmund Landau dhe Hensel në Gjermani duke kërkuar për ndihmën e tyre.

Dy Landau dhe Hensel ofruar për të ndihmuar në zgjidhjen e problemit Ostrowski dhe e ftoi atë në Gjermani. Ostrowski pranuar Hensel 's ofertën për një vend në Universitetin e Marburg dhe në 1912 ai filloi studimet e tij ka nën Hensel' s mbikëqyrje. Edhe pse dukej sikur problemet Ostrowski ishin mbi, Luftës së Parë Botërore së shpejti do të vendos të kthehej në vështirësi përsëri. Në vjeshtën e vitit 1914, pas shpërthimit të luftës, Ostrowski ishte internuar si një i huaj armiqësore. Hensel pranoi me autoritetet në emër Ostrowski dhe lëvizjet e tij edhe pse ka mbetur i kufizuar rëndë, ai u lejohet të përdorin bibliotekën në Universitetin e Marburg.

Ostrowski tha vite më vonë se ky rezultat ishte i kënaqshëm të arsyeshme për të dhe ai nuk e konsiderojnë katër viteve të luftës si i tretur për (ose shihni që është një përkthim anglisht ose që është një përkthim rusisht e):

Izolimi ia ka mundësuar të koncentrohen plotësisht në hetimet e tij. Ai vijon përmes gazetave matematikore, me fjalë të tij, nga të mbuluar të mbuluar, i zënë veten me studimin e gjuhëve të huaja, muzika dhe teoria vlerësimin ...

Kur mbaroi lufta në vitin 1918, Ostrowski ishte i lirë të lëvizë nëpër Gjermani dhe ai shkoi në Göttingen ku Klein, Hilbert dhe Landau ishin ndikimet kryesore të tij. Ai ka punuar në Göttingen për doktoraturë e tij nën Hilbertit dhe Landau dhe ajo u nderua me dallim në vitin 1920. Disertacioni i tij i doktoratës është botuar në Mathematische Zeitschrift në vitin 1920, duke qenë publikimi i tij pesëmbëdhjetë. Rezultatet e kësaj pune lejohet Ostrowski për të zgjidhur Hilbertit 's XVIII Problem

Nga Göttingen Ostrowski shkoi në Hamburg në vitin 1920 për të punuar për habilitation e tij si Hecke 's asistent. Ai punoi atje për një problem të propozuar nga Hilbert më modulet mbi unaza polinom dhe ai u dha habilitation e tij në 1922. Vit pas ai pranoi një pozicion pedagog në Göttingen.

Pasi u dha një Studim Rockefeller Fellowship, Ostrowski kaloi vitin akademik 1925-26 në Britani, periudhat e shpenzimeve në secilin prej universiteteve e Oksfordit, Kembrixhit dhe Edinburgut. Ai nuk kishte qenë prapa në Göttingen për kohë të gjatë, kur ai u ofroi kryetar i matematikës në Universitetin e Bazelit. Ai e pranoi këtë takim dhe ai ka mbetur në Bazel, derisa ka dalë në pension në vitin 1958.

Nëse Ostrowski kishte qenë i pafat në jetë në vendin e gabuar në kohë të gabuar për të Luftës së Parë Botërore, ai ishte shumë më me fat, kur Lufta e Dytë Botërore shpërtheu, duke qenë në vend neutral i Zvicrës. Ajo ka dhënë atij disa vështirësi të vogla për të zgjidhur mbi botuesit e tij gjerman, por kjo vetëm e shtyu atë në drejtim të botuesit Birkhäuser me selinë e saj në Basel. Kjo ka efekt anësor i shtyn Birkhäuser në ballë si një botues e matematikës dhe në këtë ditë ai e ka mbajtur këtë rol të madh matematikore botuese.

Margaret u martua me Ostrowski Sachs në vitin 1949. Ajo ishte një psychoanalyst i cili kishte qenë një student i njohur Carl Gustav Jung. Nga kjo kohë e tutje Ostrowski përqendruar plotësisht në matematikë e tij, ndërsa gruaja e tij krejtësisht të organizuar pjesën tjetër të jetës së tyre. Kjo ishte një marrëveshje e cila e përshtatshme Ostrowski të vërtetë shumë mirë.

Kur ne vërejti më lart se Ostrowski "mbeti në Bazel, derisa ka dalë në pension" kjo nuk ishte menduar për të të thotë se ai nuk e udhëtimit. Në kundërshtim ai udhëtoi gjerësisht, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara, ku ai leksione gjatë 1960 në Universitetin e Wisconsin në Madison, Universiteti i Indianës në Bloomington, Columbia University në Washington DC, dhe Brown University në Zot.

Shoqatë e tij me Shtetet e Bashkuara nuk ishte kufizuar që të universiteteve ai vizitoi shumë, sepse ai në vitet 1950 kishte një shoqatë të ngushtë me Byronë Kombëtare të standardeve, e parë në Institutin për Analizë numerike në Los Anxhelos, dhe më vonë në Uashington, dhe kjo pajisur në edhe me interesin e tij në rritje në metodat numerike. Gautschi shkruan në:

... probleme të mrekullueshme të ngutshme rëndësi filluan të dilnin përpara në këtë kohë dhe kërkuan asgjë më pak se sa largpamës dhe imagjinative afrohet.

Një pasojë e kësaj shoqate u Zgjidhja e tij monografi e ekuacioneve dhe të sistemeve të ekuacioneve i cili u botua në vitin 1960 dhe ishte rezultat i një seri leksionesh ai kishte dhënë në Byroja Kombëtare e standardeve. Nga 1973 edicioni i tretë i shfaqur këtë monografi, këtë herë me një titull të ri: Zgjidhja e ekuacioneve në Euklidiane dhe hapësirat Banach.

Ostrowski kishte një rekord mbresëlënëse publikimin e rreth 275 veprave. Çështje që ai i botuar më janë mbledhur së bashku me titujt e gjashtëmbëdhjetë në. Këto janë përcaktues, algjebër lineare, ekuacionet algjebrike, algjebër multivariate, algjebër formale, teoria numër, gjeometri, topologji, konvergjencë, Teoria e funksioneve të vërtetë, ekuacionet diferenciale, transformime diferenciale, Teoria e funksioneve komplekse, mappings conformal, analiza numerike dhe antologji. Pavarësisht nga sasia e veprave të tij është cilësi e shquar e cila qëndron nga:

Veprat e Ostrowski fitojë një lidhje me kthjelltësi e tyre, elegancen, dhe zgjuarsi. Ai vuri në dukje se vetë qartësi duhet të shkojë përpara hijeshi. Antologji "e tij matematik" duhet të jetë veçoi - këto janë perla të vërteta në literaturë matematikore. Këmbëngulje Ostrowski e manifestuar veten në faktin se, pasi ai zgjedhur një temë, ai e hetoi atë exhaustively, nuk lënë ndonjë pyetje të hapur. Aftësinë e tij dhe finesë në artin e vlerësimeve janë legjendare, në këtë ai ishte një mjeshtër i përkryer!

Për të ilustruar disa fusha të cilat Ostrowski shkruante e kemi përmendur rezultatet e tij në teorinë e normave të matricave dhe aplikimet për të gjetur pabarazi, me studimin e metodave për zgjidhjen e sistemeve lineare, dhe të dyja metodat për gjetjen dhe përafrimit Eigenvalues. Puna e tij mbi ekuacionet aglebraic përfshirë një studim i teorema themelore e algjebër, teoria e Galois, dhe vlerësuar rrënjët e ekuacioneve algjebrike.

Ai dha një version përfundimtar të teorisë së vlerësimit në vitin 1934 pas botimit rezultatet fillestare në vitin 1917. Në teori numër ai studioi një larmi temash duke përfshirë Waring 's problem, përafrimin Diophantine dhe disa probleme në teori numër algjebrike. Punë tjera të Ostrowski ishte në ekuacion Cauchy funksionale, formulë Furierit integrale, Cauchy-integrals Frullani, dhe Ojler - formula Maclaurin.

Artikull i drejtohet të Ostrowski në ditëlindjen e nëntëdhjetë e tij dhe, përveç të shikojmë shembuj të veçanta të punës së tij në algjebër lineare, ai përshkruan tiparet karakteristike të matematikës e tij:

... ju jeni në gjendje, nga njëra anë, për të theksoj anën abstrakte dhe axiomatic e matematikës, si për shembull në teoria juaj e normave të përgjithshme, ose, nga ana tjetër, për t'u përqëndruar në aspekte konkrete dhe konstruktive të matematikës, si në tuaj Studimi i metodave numerike, dhe të bëjë të dyja me lehtësi të barabartë. Ju kënaqësi për të gjetur prova të shkurtër dhe succint, të cilat ju kanë dhënë shumë shembuj ...

Faddeev përfundon artikullin e tij me këto fjalë:

Aleksandër Markowich meriton kujtimet kindest si një personalitet të shkëlqyer, një matematikan i fuqishëm, dhe një qenie e mirë njerëzore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland