Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Fogg Osgood

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 March 1864

Boston, Massachusetts, USA

22 July 1943

Belmont, Massachusetts, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Osgood 's nëna ishte Maria Rogers Gannett dhe babai i tij ishte William Osgood i cili ishte një mjek. Ai studioi në Shkollën Latine Boston ku Benjamin Osgood Peirce mësohet matematika për vitin 1880-81, por në këtë fazë Osgood ishte i interesuar në studimin klasike. Ai hyri në Kolegjin e Harvardit, në 1882, ende synon të studiuar klasiket, dhe për dy vjet ndoqi ai këtë qëllim. Megjithatë FN Cole dhe BO Peirce, i cili kishte filluar të jepte mësim në Harvard Osgood hyrë në vitin e parë, bindi atë për të studiuar matematikë. Ai ishte i ndikuar edhe nga dy lektorë të tjera të matematikës në Harvard, domethënë James Mills Peirce, bir i Beniaminit Peirce, dhe William Elwood Byerly i cili ishte i njohur si një mësues i shkëlqyer. Osgood diplomuar me një AB në 1886, vjen e dytë nga 286 studentë, pastaj ndërmori punën e diplomuar në Harvard për një vit, u diplomua me një Diplomë Master në 1887. Osgood shkroi për Cole (shih për shembull faqe 196):

[James Mills Peirce e ligjëratave] qëndroi si Vjetër mbi dhe kundër Re, dhe e fundit ishte Cole apostull. Studentët mendonin se ai kishte parë një dritë të madhe. Pothuajse të gjithë anëtarët e Departamentit të tij mori pjesë në leksione. Ishte fillimi i një epoke të re në arsimin e diplomuar në Harvard ...

Cole kishte marrë pjesë në Klein 's ligjërata në Harvard në 1885-87 në teorinë funksion dhe ai i bindi Osgood për të shkuar në Göttingen në 1887 dhe studim me Klein. Osgood ishte dhënë një Fellowship Parker dhe u nisën për në Gjermani në vjeshtë të 1887 që kanë tashmë një komandë i shkëlqyer i gjuhës gjermane dhe një respekt të thellë për të mësuar gjermanisht. Pas punës me Klein për dy vjet, Osgood veten në qoftë se ai nuk mund të përfitojnë nga shpenzimet disa kohë në Universitetin e një tjetër gjerman para përfundimit të tre shoqëri të tij viti. Ai i shkroi Harry Tyler, një student amerikan i matematikës i cili ishte studiuar në Erlangen, duke kërkuar këshillën e tij. Tyler u përgjigj:

Unë mendoj se në radhë të parë se ajo është shumë më mirë për ju ose dikush tjetër i cili ka tre vjet jashtë vendit të mos e kalojnë gjithë kohën në Göttingen nëse për arsye të veçanta të një rëndësie të madhe. Unë nuk mendoj se humbje rastit të krahasueshme me të fitojë në njohuri më të gjerë të matematikës dhe matematikanet. Kështu që unë nuk do të qëndrojë në Göttingen edhe në qoftë se do të ishte disi më mirë se çdo universitet tjetër ...

Tyler gjithashtu përshkroi të Osgood dy matematicienë në Erlangen që mund të shërbejë si mbikëqyrësit e tij, pikërisht Max Noether dhe Paul Gordan:

Të dy burrat janë kaq të veçantë dhe kështu i papajtueshëm se ... [marrëdhënie personale] duhet të kultivohet me një takt ... Me aq sa unë e di [Max Noether] matematikë si [Gordan] kufizon veten të pastër ... dhe të dy unë mendoj se të kandidojë për të thellë se sa gjerësi, në krahasim me Klein. Në qoftë se ata kanë shumë të përbashkëta, kjo është për të gjitha. [Gordan] është hapur, gjaknxehtë, irritues, të dhunshme. [Max Noether] është heshtur, serioz, i qetë, i durueshëm.

Osgood marrë këshilla Tyler dhe ndërmori punën e diplomuar me Noether Max në Erlangen në 1889. Ai e bëri këtë edhe pse ka takuar Tereza Anna Amalie Elise Ruprecht në Göttingen dhe dy tashmë janë duke menduar për martesën. Tereza në pronësi të familjes së fortë lokale botimin e Vandenhoeck & Ruprecht. Teza e tij, e shkruar ndërsa në Erlangen, ishte bazuar në punën e sugjeruar nga Klein më funksionet abelian dhe kjo veçanërisht pajisur mirë me Max Noether 's interesat në atë kohë. Pasi u dha një doktoraturë nga Erlangen në 1890 për tezën e tij Zur Theorie der zum m algebraischen Gebilde y = R (x) gehörigen Ableschen Functionen, ai u martua me Tereze Ruprecht dhe u kthyen të Harvardit. Walsh shkruan ose:

Në lidhje me këtë kohë një numër i madh i amerikanëve ishin duke u kthyer nga puna, i diplomuar në Gjermani me ambicie për të ngritur nivelin shkencor të matematikës në këtë vend. Nuk kishte frymën e hulumtimeve në Harvard pra, me përjashtim të asaj Osgood solli veten, por një vit më vonë u bashkua me atë Maxime Bôcher atje, gjithashtu student i ndikuar shumë nga Felix Klein, dhe një njeri me prejardhje matematikore dhe idealet e ngjashme me ato të Osgood. Ata ishin shumë afër miq të dy personalisht dhe në punën shkencore deri Bôcher 's vdekje në 1918.

Në Harvard Osgood ishte një instruktor në matematikë 1890-1893 kur ai u graduar profesor asistent. Ai e mbajti këtë post deri më 1903 kur ai u graduar profesor të plotë, duke i quajtur Vllasaliu Profesor i Matematikës në 1913 mbi vdekjen e mbajtësit të Byerly karrige Uilliam Elwood i cili kishte mësuar si një Osgood universitare dhe kishte qenë pas kolegut të tij për 23 vjet . Ai duhet të ketë qenë një karakter pak i rastësishëm, por:

Është e sigurt të them se asnjë matematikan amerikan gjatë kësaj periudhe (dhe sigurisht që askush) mbante shenjën e trajnimit akademik gjerman si të dukshme dhe si përgjithmonë si Osgood. ... Ai sympathized edhe me arsye gjerman gjatë Luftës së Parë Botërore Më vonë në jetë, Norbert Wiener menduar ai prerë një shifër tepër qesharake, vetë-vetëdije emulating edhe mannerisms e një profesor gjerman.

Puna kryesore Osgood ishte në konvergjencë e sekuencat e funksioneve të vazhdueshëm, zgjidhjet e ekuacioneve diferenciale, gur e variacioneve dhe hapësirë kthesa mbushje. Disa nga puna e tij e hershme është përshkruar në ose:

Në vitin 1897 ai publikoi një hetim të thellë në subjektin e konvergjencës uniforme të sekuencat e funksioneve real të vazhdueshëm ... 1898 Osgood botoi një letër të rëndësishëm në zgjidhjet e ekuacionit diferencial dy / dx = f (x, y) kënaqjen e përshkruara y kushtet fillestare (a) = b ... Osgood tregoi se nëse f (x, y) është thjesht i vazhdueshëm ekziston te pakten nje zgjidhje ... Osgood themeluar në vitin 1900, nga metodat për shkak të H Poincare, teorema Riemann hartës, dmth që një rajon i lidhur thjesht arbitrar të avionit me të paktën dy pika kufitare, mund të jetë plotësisht e në mënyrë uniforme dhe conformally mbi të brendshëm të një rrethi. ... Kjo teoremë mbetet e papaguar si rezultat i vetëm i Osgood.

Disa gazeta gjatë disa viteve të ardhshme përfshihet: kushtet mjaftueshme në gur e variacioneve (1900), Në një pronë themelore e minimale në gur e variacioneve dhe dëshmi e një teoremë të Weierstrass's (1901), Një kurbë Jordani i zonës së pozitiv (1903), Mbi teoremë Cantor lidhur me koeficientët e një seri konvergjent trigonometrik, me përgjithësime (1909), Mbi xhiroskop (1922), dheforma normale e ekuacioneve diferenciale (1925).

Lehrbuch tij der Funktionentheorie (Vëllimi I, 1907) u bë një klasik. Përfundojnë punën e okupuar tre volume: Volumi I, Vëllimi II, pjesa I, dhe Vëllimi II, Pjesa II. Vëllimi i dytë (Vëllimi II, Pjesa I) u shfaq në vitin 1924 dhe vëllim përfundimtar (Vëllimi II, pjesa e dytë) u botua të parë në 1932. Tekste të tjera klasike të përfshira Hyrje në Zot Series (1897), Një e kursit të parë në diferencuar dhe Integrale gur (1909), Temat në teorinë e funksioneve të disa variablave komplekse botuar nga Shoqëria American Mathematical në 1914, e avionit dhe e ngurta Gjeometri Analitike ( me WC Graustein, 1921), Advanced gur (1925), dhe Mekanikë (1937).

Martesa Osgood për të prodhuar Tereza tre fëmijë, William Ruprecht, Freida Bertha Ruprecht (i cili u martua me Walter Sitz), dhe Rudolph Ruprecht. Megjithatë martesa përfundoi në divorc dhe Osgood martuar Celeste Phelpes Morse, ish-gruaja e Marston Morse, në gusht 1932. Morse, edhe një profesor i matematikës në Harvard, kishte divorcuar Celeste në vitin 1930. Kur Celeste Osgood martuar, i cili ishte 28 vjet më i vjetër se Morse dhe 68 vjeç në kohën e martesës, jo vetëm që Morse marrë një tronditje e madhe, por aty ishte një skandal që çoi në Osgood pension. Pasi ka dalë në pension nga Harvard në vitin 1933, Osgood mësoi për dy vjet në Universitetin Kombëtar të Pekinit. Në këtë kohë ai kishte dy tekstet bazuar në leksione ai dha në Pekinit: Funksionet e variablave reale (1936), dhe funksionet e një variable komplekse (1936).

Osgood është i rëndësishëm në sjelljen e ideve të fundit të kërkimit matematik në Shtetet e Bashkuara. Ai mori nderon shumë për këto kontribute. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara) në vitin 1904 dhe kishte për nder të presidentit që të Shoqërisë American Mathematical gjatë 1905-06. Ai ishte dy herë American Mathematical Society Colloquium Ligjërues, së pari në 1898 dhe përsëri në 1913.

Një njeri me mirësi por e rezervuara, ai pëlqente të udhëtimit me makinë, duke luajtur tenis dhe golf, dhe puro pirjen e duhanit:

... ai i zbukuruar deri pak puro u la, futet pastaj tehut të vogël të një brisk xhepi në faqe cung në mënyrë që të ketë një mënyrë të përshtatshme për të vazhduar.

Pas kthimit nga Kina se ai jetoi në Belmont, Massachusetts, dhe pas vdekjes së tij atje ai u varros në varrezat Forest Hills, Boston.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland