Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Wladyslaw Orlicz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 May 1903

Okocim, Galicia, Austria-Hungary (now Poland)

9 Aug 1990

Poznan, Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Wladyslaw romak Orlicz ka lindur në Okocim, një fshat afër Krakov. Prindërit e tij, Franciszek dhe Maria Nee Rossknecht, kishte pesë djem. Babai i tij vdiq kur ai ishte vetëm katër vjeç.

Në 1919 familja u shpërngul Orlicz të Lvov (Lwów në polonisht), ku mbaroi shkollimin e mesëm dhe pastaj studioi matematikë në Universitetin Kazimierz Janar në Lvov ka Stefan Banach, Hugo Steinhaus dhe Antoni Lomnicki si mësues.

Nga 1922-1929 ai punoi si një mësim Assistent në Departamentin e Matematikë të Dec Kazimierz Universitetit në Lvov. Në 1928 ai shkroi tezën e doktoraturës Disa probleme në teorinë e seri Puna nën mbikqyrjen e Eustachy Zylinski. Në të njëjtin vit ai u martua me Zofia Krzysik. Në fund të njëzetat e hershme dhe tridhjetave Orlicz punoi si mësues në shkollat e mesme private dhe në një shkollë ushtarake.

Orlicz kaloi vitin akademik 1929/30 në Universitetin Göttingen në një bursë në fizikë teorike, jo në matematikë. Gjatë qëndrimit të tij në Göttingen ai filloi bashkëpunimin e tij me Zygmunt Wilhelm Birnbaum (edhe nga Lvov). Ata publikuar dy gazetat në Studia Mathematica në vitin 1930 dhe 1931. Rezultatet e tyre u bë një pikë fillimi për Orlicz të marrin në konsideratë dhe për të hetuar në 1932 dhe 1936 hapësirat funksion më të përgjithshëm se p hapësirat e L i cili më vonë u bë i njohur si hapësira Orlicz.

Duhet të theksohet se nga analiza funksionale pika e parë (që është, si hapësira funksion) Orlicz hapësira u shfaq për herë të parë në 1932 në letër Orlicz's: Über eine vom gewisse Klasse von Räumen Typus BBull. Int. Acad. Polon. Sci. Një 1932, 8 / 9, 207-220 me një kusht shtesë për funksion (quajtur kështu kusht për 2-u i madh), dhe në përgjithësi të plotë (që është, pa 2-kusht) në 1936.

Në vitet 1931-1937 ka punuar Orlicz në Universitetin Teknik Lvov. Në vitin 1934 ai u dha habilitation (venia legendi) për një tezë të drejtë Hetimet e sistemeve Puna.

Puna në Lvov Orlicz marrë pjesë në mbledhjet e famshme në Café skocez (Kawiarnia Szkocka) ku Stefan Banach, Hugo Steinhaus, Stanislaw Ulam, Stanislaw Mazur, Marek Kosove, Juliusz Schauder, Stefan Kaczmarz dhe shumë të tjerë folën për problemet matematikore dhe shikoi për zgjidhjet e tyre . Grupi fituar njohje ndërkombëtare dhe më vonë u përshkrua si Lvov Shkolla e matematikës.
Një koleksion prej 193 problemeve matematikore nga takimet në Café skocez u shfaq më vonë si libër skocez. Orlicz është autor ose bashkë-autor i 14 problemeve atje. (RD Mauldin edited Libri Skocez, Matematikë nga Café skocez (Birkhäuser 1981), e cila përmban probleme dhe gjithashtu komentime rreth tyre nga specialistët).

Ju mund të shihni një foto të Café skocez.

Në 1968 kur prezantuar prodhimin matematik e Steinhaus (në një artikull të botuar në Wiadom. Mat. Vitin 1969), Orlicz ka shkruajtur:

Në Lvov nën udhëheqjen e mjeshtrave tanë të dashur Banach dhe Steinhaus ne ishim ushtrimin intricacies e matematikës.

Në 1937 Orlicz u bë profesor në Universitetin Poznan (tani Adam Mickiewicz University) dhe kaloi Luftës së Dytë Botërore në Lvov. Ai ishte profesor në Universitetin Shtetëror të Iwan Franko nga janar 1940 deri në qershor 1941 dhe nga gusht 1944 në shkurt 1945 ai ka dhënë mësim në shkollën e tregtisë dhe zejtarisë dhe të ligjëruar në kurset e pylltari. Në mars 1945 Orlicz u kthye në Poloni dhe maj 1945 ai u kthye në Universitetin e Poznan. Në korrik 1948 Orlicz u gradua në një rang profesori të zakonshëm.

Deri në pensionimin e tij në vitin 1974 ai punoi si në Universitetin e Poznan dhe Instituti matematike të Akademisë Polake e Shkencave, Poznan Dega. Orlicz vazhdoi seminar tij Problemet e zgjedhur është dhënë nga funksional Analiza deri në vitin 1989. Seminari u çdo mërkurën nga gjysma twelve te dy o'clock kaluar në Institutin e matematike. Ai ishte i interesuar në veprat e matematikanë të tjera dhe në degët e larguar larg nga analiza funksionale.

Orlicz bashkëpunuar me disa Matematikanë. Bashkëpunimi me Mazur ishte veçanërisht i frytshëm. Ata shkroi një duzinë dokumente të përbashkët dhe rezultatet e tyre janë konsideruar tani Teorema klasike. Kur në vitin 1960 Steinhaus ishte shkruar rreth Banach ai vuri në dukje këtë fakt (Nauka Polska 8 (4) (1960), 157 ose Wiadom. Mat. 4 (1961), 257 ose 242):

Mazur dhe Orlicz janë nxënës të drejtpërdrejtë të Banach ata përfaqësojnë teorinë e operacioneve sot në Poloni dhe emrat e tyre për kopertinën e "Studia Mathematica", tregojnë vazhdimin e drejtpërdrejtë të Banach 's programi shkencor.

Krejt Orlicz publikuar 171 gazeta matematikore, rreth gjysma e tyre në bashkëpunim me disa autorë. Ai është mbikëqyrësi i 39 dissertations teza e doktoraturës dhe mbi 500 master.

Orlicz marrë pjesë në kongrese e matematikës në Oslo (1936), Edinburg (1958), Stokholm (1962) dhe Varshavë (1983), dhe në shumë konferenca shkencore. Ai ishte i ftuar në universitete në Kanada, Kina, Gjermania dhe Izraeli.
Libri Linear Analiza Funksionale e tij, (Pekinit 1963, f. 138 - në kinezisht), bazuar në një seri leksionesh dërguar në gjuhën gjermane në temat e zgjedhura të analizave funksionale në Institutin e matematikës së Akademinë Sinica në Pekin në vitin 1958, është përkthyer në anglisht dhe botuar në vitin 1992 nga World Scientific, Singapore. Orlicz është gjithashtu një bashkë-autor i dy teksteve shkollore.

Orlicz ishte redaktor i Commentationes Mathematicae (1955 - 1990), dhe Studia Mathematica (1962 - 1990), dhe Kryetari i Shoqërisë polonisht matematike (1977-1979).
Orlicz Në 1956 u zgjodh anëtar përkatës i Akademisë Polake e Shkencave dhe në vitin 1961 anëtare e saj të plotë. Tre universitete (Universiteti i York-ut në Kanada, Poznan Universiteti Teknik dhe Adam Mickiewicz University në Poznan) dhënë atij titullin Honoris causa mjeku, në 1974, 1978 dhe 1983, respektivisht.
Orlicz u dhënë shumë dekorata të larta shtetërore, shpërblime si dhe medalje të institucioneve shkencore dhe shoqëritë, duke përfshirë Çmimin Banach Stefan i Shoqërisë polonisht matematike (1948), Kryqi i Artë e Meritës (1954), Kryqi i Komandanti i Polonia Restituta Rendit ( 1958), nderi Anëtarësia e Shoqërisë polonisht matematike (1973), Alfred Jurzykowski Fondacioni Award (1973), Kopernikus Medaljen e Akademisë Polake e Shkencave (1973), Mësues i nderuar Order (1977), Waclaw Sierpinski Medaljen e Universitetit të Varshavës (1979), Medaljen e Komisionit për arsimin kombëtar (1983) dhe shtetit Çmimet Individuale (shkallë të dytë në vitin 1952, shkalla e parë në vitin 1966).

Orlicz kontribut është i rëndësishëm në fushat e mëposhtme në matematikë: hapësira function (kryesisht hapësira Orlicz), seri Puna, pa kushte konvergjencë në hapësirat Banach, summability, vector-vlerësuar funksionet, metrikë në vend hapësira konveks, hapësira Saks, funksionet e vërtetë, teoria e matjes dhe integrimit , operatorët polinom dhe hapësira modulare.

Hapësira Orlicz L = L (,,) Janë hapësirat Banach të përbërë nga të gjitha x L 0 (,,) i tillë që (| X (t) |) d (t) <∞ për disa = (x)> 0 me normë Orlicz:

x 0 = Gëlltit ( | X (t) y (t) | d (t): * (| Y (t) |) d (t) 1)

ose Luksemburg-normë Nakano:

x = Inf (> 0: (| X (t) | /) d (t) 1)

Hapësira Orlicz L janë një përgjithësim të natyrshme e p hapësirave L. Ata kanë strukturë shumë të pasur topological dhe gjeometrike, ata mund të posedojnë pronat e veçantë që nuk do të ndodhin në hapësirat e p L zakonshëm.

Idetë Orlicz kanë frymëzuar hulumtimin e Matematikanë shumë. Në dekadat e fundit këto hapësira janë përdorur në analizë, teori konstruktive e funksioneve, ekuacionet diferenciale, ekuacionet integrale, probabiliteti, statistika matematike, etj (khs monografi mbi hapësirat Orlicz: MA Krasnoselskii dhe Ya B Rutickii, Convex Funksionet dhe Orlicz Spaces ( Groningen 1961), Lindenstrauss J dhe L Tzafriri, klasike Hapësirat Banach I, II (Springer 1977, 1979), C dhe T Wang Wu, Orlicz Spaces dhe kërkesat e tyre, (Harbin 1983 - kineze), AC Zaanen, Riesz Spaces II, ( veri-Holandë 1983), C Wu, T Wang, S e Y Chen Wang, Teoria e Gjeometria e Orlicz Spaces (Harbin 1986 - kineze), L Maligranda, Orlicz Spaces dhe Interpolation, (Campinas 1989), MM Rao dhe ZD Ren, Teoria e Orlicz Spaces (Marcel Dekker 1991) dhe S Chen, Gjeometria e Orlicz Spaces (Dissertationes Math. 356, 1996).

Termi Orlicz hapësira u shfaq në vitet gjashtëdhjetë në indeks Klasifikimi Çështja Matematika e Shoqërisë American Mathematical në nenin 4635, i cili është tani 46E30, Hapësirat e funksioneve të matshme (p L-hapësira, hapësira Orlicz, etj).

Për të theksuar rëndësinë e hapësirave Orlicz në një mënyrë gazmor, profesori Orlicz përdorur për të thënë se kur ai u pyet herë pas here:

Pse janë hapësira Orlicz "mirë" se sa p hapësira L?

ai pëlqente të përgjigjen:

Trego të parë pse p hapësira L janë "të mirë" sesa L 2?

Këtu është një anekdotë në lidhje me hapësira Orlicz:

Profesor Orlicz kishte një apartament të vogël dhe ai një herë aplikuar për të administratës së qytetit për një të madhe. Përgjigje të një punonjësi ishte:

Apartament juaj është me të vërtetë i vogël, por ne nuk mund të pranojmë kërkesën tuaj që ne e dimë që ju keni hapësirat tuaj!

Emri Orlicz është lidhur jo vetëm me hapësira Orlicz por edhe me Orlicz-teorema Pettis, pronë Orlicz, teoremë Orlicz në konvergjencë të pakushtëzuar në p L, Mazur-Orlicz kufizohet Teorema konsistencë, Mazur-teorema Orlicz në pabarazitë, Mazur-Teorema mbi Orlicz boundedness uniforme në F-hapësira, teorema Orlicz kategori, teorema Orlicz interpolation, normë Orlicz, funksion Orlicz, mysëti në kuptimin e Orlicz, F-normë e Mazur-Orlicz, Drewnowski-teorema Orlicz mbi përfaqësimin e funksionale Puna shtesë dhe modulars, Orlicz Teorema mbi shumëzuesit Weyl, Matuszewska-indekset e Orlicz, çartur-hapësira Orlicz, Marcinkiewicz-hapësira Orlicz, Musielak-hapësira Orlicz, Orlicz-hapësira Sobolev dhe Orlicz-hapësira Bochner.
Për shembull, Orlicz-teorema Pettis thotë se në hapësirat Banach klasave të dobët subseries konvergjent dhe normë seri pa kushte konvergjent përputheshin.

Teorema Orlicz në konvergjencë të pakushtëzuar në p L është:

Nëse 1 p <∞ n dhe f është konvergjent të pakushtëzuar në p L, atëherë f max n (p, 2) <∞.

Në vitin 1988, me rastin e ditëlindjes së 85-th Orlicz, polonisht Shkencor Publishers (VET) botoi Gazetat e tij e mbledhura në dy vëllime me gjithsej 1754 faqe, riprodhuar 141 artikuj e tij 1.926-1.985.

Kuratowski [1, f. 40] ka shkruar në lidhje me krijimin e Shkollës polak e matematikës duke deklaruar se:

... Analiza funksionale detyrohet zhvillimit të saj magnificient të Banach dhe studentët e tij, veçanërisht për të Mazur, Orlicz dhe Schauder.

Arritjet shkencore Orlicz janë paraqitur në detaje në letrat nga Maligranda-Matuszewska, Maligranda-Wnuk dhe Maligranda. Letra përmban një listë të plotë të publikimeve të Orlicz (171 letra dhe 3 libra).

Në vitet shtatëdhjetë Orlicz vonë filluan të mbledhur informacion në lidhje me Matematikanë nga Lvov dhe ai ishte duke planifikuar të shkruaj një libër mbi Historia e Shkollës Lvov të Matematika (ai botoi vetëm dy shkrime: Shkolla e Lvov Matematika midis luftërave, Wiadom. Mat. 23 (1981), 222-231 dhe Arritjet e matematikanëve polonisht në fushën e funksional Analiza në Vite 1919-1951, dhe biografitë e Banach S, S Kaczmarz, Një Lomnicki, S Mazur, JP Schauder). Është vërtetë për të ardhur keq që ai nuk ka përfunduar këtë projekt.

Orlicz vdiq më 9 gusht 1990 në Poznan, kur korrigjimin provat galerë të letrës së tij të fundit pranuar për botim në Mathematica japonica.

Tri konferenca u organizuan në kujtesën e Wladyslaw Orlicz:
Orlicz Memorial Konferenca (21-23 mars, 1991) nga Universiteti i Misisipit në Oksford, SHBA,
Funksioni Spaces V (28 gusht - 2 shtator, 1998) nga Universiteti i A. Mickiewicz në Poznan, Poloni (letër u paraqit në punimet e kësaj konference),
Sesioni shkencor në kujtim të Profesor Wladyslaw Orlicz (27-29 shtator, 2000) nga Universiteti i A. Mickiewicz dhe Instituti i Matematika e Akademisë së Shkencavepolonisht Bedlewo, Poloni (procedura përfshijnë gazeta me më shumë se dyzet fotot e Orlicz ).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland