Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Nicole d' Oresme

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1323

Allemagne (west of Riez), France

11 July 1382

Lisieux, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Nikolas Oresme, emri i të cilit është dhënë në frëngjisht si Nicole Oresme, ishte me origjinë Norman. Asgjë nuk është e njohur të jetës së tij e hershme, dhe e parë që është e njohur është se ai ka studiuar për një Diplomë Arts në Paris në fillim të 1340s, ku ai ishte i mësuar nga Jean Buridan në Universitetin e Parisit.

Buridan ishte një filozof dhe logician i cili dha kontribut të probabilitetit, optikës dhe mekanikës. Ai shtoi të Aristotelit 's teorinë e levizjes duke kuptuar se mocioni ishte vonuar nga rezistenca e ajrit. Edhe pse pikëpamjet e tij ishin në shumë aspekte të ngushtë me ato të Ockham, ai nuk u pajtua me disa nga Ockham 's shikime dhe sulmuan ata në 1340. Rreth 35 vjet më vonë pasuesit e Ockham do të hakmerret duke e vendosur punon Buridan mbi Indeksi i Libra ndaluar. Buridan pati një ndikim të madh në Oresme interesante në filozofinë natyrore dhe ne nxitjen e tij në pyetje idetë e Aristotelit.

Emri Oresme duket në listën e mbajtësve të bursave në teologji në Kolegjin e Navarre në Universitetin e Parisit në vitin 1348. Ai u dha shkallën e Master i Teologjisë në 1355 dhe në vitin e ardhshëm, ai u emërua si Grand Master i Kolegjit të Navarre. Jo shumë kohë pas kësaj u bë Oresme miqësore me Çarls dauphin i cili vazhdoi të bëhet Charles V të Francës në 1362. Miqësisë midis Charles dhe Oresme ishte një nga të cilat vazhduan gjatë gjithë jetës së tyre. Charles ishte në njeri intelektual dhe fetar i cili gëzonte kompani e dijetarëve të tillë si Oresme.

Pas gjashtë vjet si Mjeshtrin e Madh të Kolegjit të Navarre, Oresme mbetur në 1362 për t'u bërë kanunit e Katedrales së Rouen. Vit pas ai mori detyra shtesë të kanunit në Sainte-Chapelle në Paris. Në 1364 ai u bë dekan i Katedrales së Rouen, dhe shoku i tij Çarls u bërë mbreti i Francës më 8 prill të atij viti, Oresme u emërua si kapelan Charles dhe këshilltar. Nga 1370 ai jetoi kryesisht në Paris, duke i këshilluar Charles për çështje financiare, si dhe përkthimin nga latinishtja në frëngjisht Aristoteli 's Etikë, Politika dhe Të qiejve dhe stilin e punës Aristotelit Ekonomik. Këto përkthime ishin shumë të rëndësishme, duke vendosur kushte të reja teknike në gjuhën frënge. Si shpërblim për këtë punë, Charles emëruar peshkop Oresme e Krishtit Fëmijë në 1377 dhe ai ishte shenjtëruar në vitin e ardhshëm.

Në një kohë kur Aristoteli 's ide ishin pranuar pothuajse pa fjalë, ka të vërtetë Oresme pyetje atyre. Për shembull ai kundërshtoi Aristoteli 's përcaktimin e kohës, e cila u bazuar në lëvizje uniforme, dhe propozoi një përkufizim të pavarur e levizjes. Në mënyrë të ngjashme ai kundërshtoi Aristoteli 's përcaktimin e pozitës së një organi, që ishte kufiri i hapësirës përreth, dhe e zëvendësoi atë me një përkufizim në aspektin e hapësirës që zë trupit.

Oresme shpikur një lloj koordinimi gjeometri para Dekarti, duke gjetur logjik tabelimit ekuivalenca midis vlerave dhe grafikët e tyre në qualitatum De configurationibus et motuum. Ai propozoi përdorimin e një grafik për komplot një shkalle variabel vlera e të cilave varet nga një ndryshore. Është e mundur që Dekarti ishte i ndikuar nga puna Oresme që nga ajo u ribotuan disa herë gjatë 100 viteve të pas botimit të parë. Oresme ishte i parë për të provuar teoremen e Merton, dmth distancë që udhëtoi në një kohë të caktuar nga një organ lëvizjen me nxitim uniformë është njëjtë sikur trupi lëvizur me një shpejtësi të njëjtë të barabartë për të shpejtuar e saj në midpoint e periudhës kohore.

Një tjetër punë nga Oresme proportionum De proportionibus përmban Përdorimi i parë i një përkrahës i pjesshëm, edhe pse, natyrisht, jo në simbol moderne. Ai shqyrtoi pyetjen nëse raporti i periudhave të dy trupave qiellor ishte një numër racional kërkojnë:

... nëse dikush duhet të bëjë një orë mekanik, ai nuk do të bëjë të gjitha rrotat masën si harmonike të jetë e mundur?

Ai pastaj u përgjigj pyetjes së tij, duke argumentuar se gjë e paarsyeshme e raporteve nuk do të vjedh qiejt e bukurinë e tyre dhe nuk do të jetë gjithashtu në kundërshtim me lëvizjen e rregullt. Oresme gjithashtu ka punuar në seri të pafundme dhe argumentuar për një zbrazëti pafund përtej Tokës.

Clagett shkruan në:

Ky dijetar i shkëlqyer ka qenë e kredituar me ... shpikjen e gjeometrisë analitike para Descartes, me teoritë propounding strukturore të komponimet e para shekullit të nëntëmbëdhjetë Kimistë organike, me të zbuluar ligjin e rënie të lirë para Galileos, dhe me mbron rrotullimit të Tokës para se Koperniku. Asnjë nga këto kërkesa është, në fakt, e vërtetë, edhe pse secili është i bazuar në diskutim nga disa Oresme e depërtimit dhe origjinalitet ...

livre du ciel et du monde (1377) Oresme kundërshtoi teorinë e një Tokë stacionare të propozuar nga Aristoteli dhe në këtë punë ai propozoi rrotullimit të Tokës rreth 200 vjet para se Koperniku. Mirëpo ai në vend prishur këtë pjesë gjobë të të menduarit, duke kundërshtuar idetë e tij në fund të punës dhe kështu, si Clagett shkruan, nuk mund të konsiderohet si duke pohuar se Toka rrotullohet para se Koperniku. Ai shkroi Questiones Super Libros Aristotelis de Anima që kanë të bëjnë me natyrën e dritës, reflektimin e dritë, dhe shpejtesia e drites. Punës Oresme për dritë është diskutuar në detaje në.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland