Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Oystein Ore

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Oct 1899

Kristiania (now Oslo), Norway

13 Aug 1968

Oslo, Norway

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Oystein Ore 's prindërit ishin Christiane Bendikte Samuelsen dhe Mikal Birra Ostensen Ore i cili ishte një lektor. Oystein ka lindur në Kristiania, Norvegji. Në fakt qyteti quhej ende Kristiania kur Ore ndoqën Katedralskole atje. Interesin e tij në matematikë ishte e qartë në këtë kohë dhe ai u diplomua nga shkolla në vitin 1918, duke hyrë unversity për të studiuar matematikë në të njëjtin vit. Ai u diplomua nga Universiteti i Kristiania në 1922. Qyteti i Kristiania ishte riemëruar Oslo më 1925 në të cilën kohë Ore ishin kthyer atje si një ndihmës, por para kësaj ai kishte studiuar në një numër i universiteteve, ndërsa ndërmarrjes hulumtuese.

Ore hulumtim ishte e mbikqyrur nga Thoralf Skolem në Kristiania por ai kaloi kohë në Göttingen University, ku ai u ndikua nga Emmy Noether gjetur përqasje e saj të ri në algjebër veçanërisht emocionuese. Ai ishte gjithashtu një shoku në Mittag-Leffler Institutit në Djursholm, Suedi, por teza e tij Zur Theorie algebraischen der Körper u dërgua në vitin 1924 në Universitetin e Kristiania. Para se të marrë pozicionin e asistent deri kërkimeve në Universitetin e Oslos në vitin 1925, që ne të përmendura më lart, ai bëri një vizitë në Göttingen University si shokët e Bordit të Arsimit Ndërkombëtar, dhe gjithashtu vizitoi Sorbonne ne Paris.

James Pierpont, nga Universiteti Yale në Shtetet e Bashkuara, vizitoi Evropën në 1926 në një përpjekje për të rekrutuar Matematikanë krye hulumtime për Yale. Ore u ofruar një takim si një Asistent Profesor i matematikës në Yale dhe në vitin 1927 ai u largua nga Olso të marrin pozitën. Në Yale ai u gradua me shpejtësi, së pari për të Profesor në vitin 1928, dhe pastaj të profesorit të plotë në vitin e ardhshëm. Më 25 gusht 1930 ai u martua me Gudrun Lundevall, bija e Kristoffer Lundevall dhe Marie Elizabeta Svensson, në Larvik, Norvegji. Ata kishin dy fëmijë, Elizebeth dhe Berit.

Ore Në 1931 u nderua duke u sprovuar me emrin Profesor në Yale, një post që e mbajti për 37 vjet derisa në pension në vitin 1968. Ai ndërmori disa detyra administrative, për shembull, ai ishte kryetar i departamentit të 1936-1945. Ai e bëri vizitë Evropë shpesh, megjithatë, dhe pothuajse çdo verë ai u kthye në Oslo. Gjatë vitit 1954 ai ishte një ndërmarrje Guggenheim Fellow studimet historike në Itali.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore Ore punuar për popullin norvegjez duke luajtur një rol të madh në organizatat "American Relief për Norvegjinë" dhe "Free Norvegji". Vendin e lindjes së tij të njohur të ndihmojë të pazgjidhura të cilat ai u dha atyre gjatë luftës, dhe mbreti Haaken VII të Norvegjisë dekoruar atë me Rendit Knight of St Geneva në vitin 1947.

Punës Ore fillim ishte për numrin algjebrike fushat ku ai ishte i interesuar në problemin e decomposing ideal të gjeneruara nga një numër i plotë kryeministrit në idealet kryeministër. Ai njoftoi për punën e tij mbi këtë temë në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve të Torontos në vitin 1928. Ai pastaj ka punuar në teorinë jo-commutative rrjet dhe provuar festoi teorema e tij embedding për një jo-domain commutative përbërëse në një unazë ndarje. Ai shqyrtoi Unaza polinom mbi fushat e anuar, dhe u përpoq për të zgjeruar më tej punën e tij në factorisation jo-unaza commutative. Në vitin 1930 punimet e mbledhura e Richard Dedekind janë botuar në tre vëllime, edituar bashkërisht nga xehes dhe Emmy Noether. Ai pastaj u kthye vëmendjen e tij në teori grilë dhe, së bashku me Garrett Birkhoff, e udhëhequr nga aktiviteti në rritje në teori grilë gjatë viteve 1930.

Ore ka shkruajtur rreth 120 dokumente matematikë dhe dhjetë libra:

Ore pune mbi lattices udhëhequr atë në studimin e marrëdhënieve ekuivalencë, marrëdhëniet e mbylljes dhe Galois lidhje, dhe pastaj të studimit të teorisë grafik që zënë atë në fund të jetës së tij. ... [Ai] kishte një interes të gjallë në historinë e matematikës dhe në biografinë e matematikanet. Dhuratë e tij të pazakontë në librat e ankesës me shkrim të gjerë është e qartë në biografinë e tij mirë i të drejtit Abel, shkruar e parë në norvegjisht pastaj edhe në anglisht, dhe librin e tij "Cardano. Dijetari bixhozit". Një mund të shtoni parenthetically se ai ishte i interesuar vetë herë pas here në këtë aspekt e probabilitetit aplikuar.

Ne konstatojmë se dy libra biografike të përmendura në citat janë Cardano, Dijetari bixhozit botuar nga Princeton për shtyp në vitin 1953, dhe Niels Henrik Abel, Matematikan jashtëzakonshëm botuar nga Minnesota University Press në vitin 1957. Le të shohim tani disa nga librat e tjera të cilat Ore botuar. Këto përfshijnë Les Trupave Algébraique et la Theorie des Ideaux (1934), L'Algèbre Abstraite (1936), Numri Teoria dhe Historia e saj (1948), Teoria e grafikë (1962), grafikët dhe Përdor e tyre (1963), në katër ngjyrave Problem (1967), dhe ftesën për të Number Theory (1969). Le të shikojmë shkurtimisht në secilin nga ana e tij. Në Numri Ore Teoria dhe Historia e tij thekson se qëllimi i tij është të paraqesë:

... rezultatet e teorisë më të integruar plotësisht në kuadrin historik dhe kulturore [se është e zakonshme].

Schoenfeld në një pikë shqyrtim nga disa dobësi në prezantimin e materialit, por thekson se:

Në sferën e vet, libri jep një llogari shumë të lexueshme e historisë së (klasike) Teoria e numrit me menduar shumë serioze matematikore. Në këtë aspekt, është shumë më superior ndaj historitë e zakonshme të matematikës.

Teoria e graphs u botua nga Shoqëria Amerikane matematike. Ore shpjegon mendimin e tij pas në librin Hyrje:

Libri i pranishëm është rritur nga e kurseve në teorinë grafiku dhënë nga koha në kohë në Yale University. Shekulli i pranishëm ka dëshmuar një zhvillim të qëndrueshëm të teorisë grafik i cili në dhjetë në njëzet vjet e fundit ka lulėzuar jashtë në një periudhë të re të aktivitetit të dendur. Është e qartë se i dukshëm në këtë proces janë efektet e kërkesave nga fusha e re e aplikimit: Teoria e lojës dhe programimit, teoria e komunikimit, rrjeteve elektrike dhe switching qarqeve, si dhe probleme nga biologjia dhe psikologjia. Si pasojë e këtyre zhvillimeve të fundit objekt i grafikët tashmë është zgjeruar në mënyrë që kjo nuk duket e mundshme për të mbuluar të gjitha pasojat e saj kryesore brenda kuadrit të një vëllim të vetëm. Në volumin e parë të pranishëm një dy-vëllimit të punës me qëllim theksi është vënë mbi konceptet themelore dhe rezultatet e interesit të veçantë sistematike. Një përpjekje ka qenë bërë për të paraqitur çështjen objekt në libër si një formë e thjeshtë të jetë e mundur. Pothuajse të gjitha provat janë rishikuar, një numër i konsiderueshëm i rezultateve të reja janë të përfshira gjithashtu. Një terminologjia sistematik është futur që shpresohet se mund të provojë të pranueshme. Për të mirën e lexuesit një numër i konsiderueshëm i problemeve janë përfshirë. Shumë nga këto janë shumë të thjeshta, të tjerët janë më shumë në natyrën e problemeve të kërkimit të propozuar, këto janë shënuar me një yll. Vëllimi i dytë do t'i kushtohet më shumë tema të veçanta: grafikët planare, katër ngjyra supozim, teoria e rrjedhjes, lojra, rrjete elektrike, si dhe aplikime në një numër fushash të tjera në të cilat teoria grafik është një mjet kryesor.

Grafikët e librave dhe Përdor i tyre është, sipas tutte:

... një eksperiment interesant - një libër mbi teori grafik për nxënësit e shkollës së mesme. Ai përfshin llogaritë hyrëse të grafikët Euler, pemët, matchings, drejtuar grafikët, grafikët planare dhe katër-problem ngjyra.

Katër problemit ngjyra është shqyrtuar edhe nga tutte i cili shkruan:

Kjo nuk do të jetë e vështirë për të paraqitur historinë e teorisë së grafik si një shkak të luftës për të provuar hamendje katër ngjyra, ose të paktën për të gjetur se pse problemi është i vështirë. Ky prezantim është pothuajse i pashmangshëm në rast të veçantë të grafikët planare. [Ore] është përfshirë shumica e rezultateve të rëndësishme lidhur me problemin e katër ngjyra në një tekst me një libër. Recensues i rekomandon këtë punë për të gjithë Matematikanë interesuar në problem. Është gjithashtu e rekomanduar që të jetë si një libër tekst në grafikët planare.

Para se ne fund ky përshkrim i matematikës Ore e le të shohim shkurtimisht në disa letra që ai shkroi të drejtë në fund të jetës së tij. Gazeta computations sistematike mbi numrat miqësore ishte shkruar nga xehes në bashkëpunim me J Alanen dhe J Stemple. Futja e tyre vet thotë:

Palë e parë e numrave miqësore përtej (220 klasike, 284), ishte marrë nga Fermat në vitin 1636. Që nga ajo kohë një numër i konsiderueshëm i palë miqësore (M, N), M <N, janë zbuluar. Llogaritjet aktuale janë kryer në mënyrë sistematike, testimi çdo numër deri M <10 6. Computations prodhojë edhe numrat e përsosur <10 6. Krejt ka 42 palë të numrave miqësore nën 10 6. Midis këtyre ka nëntë të rinj, nuk e listuara më parë.

Diameters letrës në grafikët botuar nga xehes në vitin 1968 duket në diametër grafikët kritike. Diametër i një grafik lidhur është maksimale e distancave midis palë vertices të grafiku. Një grafik pa sythe është diametër kritik nëse shtimi i një avantazh gjithmonë redukton diametër. Ore përcakton të gjitha grafikët diametër kritike në letër.

Ore ishte një anëtar i Shoqërisë American Mathematical për shumë vite, duke shërbyer në Këshillin e gjatë 1934-36 dhe duke qenë ligjërues Colloquium në vitin 1941. Ai u zgjodh edhe Akademinë Amerikane të Arteve dhe Shkencave dhe Akademia e Shkencave Oslo.

Në interes Ore jashtë matematikë janë përshkruar:

Gjatë gjithë jetës së tij ai ka mbajtur një interes të thellë dhe njohuri në botën e artit, veçanërisht pikturë dhe skulpturë. Ai ishte një koleksionist i zjarrtë e hartave të lashtë, në lidhje me të cilën ai ishte disi i një ekspert. Ashtu si shumë të tjera Scandinavians kulturuar, ai ishte i rrjedhshëm në disa gjuhë të huaja.

Ai vdiq papritur një ditë më parë ai ishte për shkak të leksion në një mbledhje matematikore në Oslo. Ai kishte planifikuar që të kthehen në Shtetet e Bashkuara dhe për të shpenzuar vitin e parë të daljes në pension të tij ndërmarrje hulumtimit dhe shkrimit libra në Qendrën për Advanced Studimi i Universitetit Wesleyan por kjo nuk do të ishte.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland