Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Olga Arsen'evna Oleinik

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 July 1925

Kiev, Ukraine

13 Oct 2001

Moscow, Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Olga Arsenievna Oleinik 's prindërit ishin Arsenii Ivanoviq dhe Anna Petrovna. Ajo u rrit gjatë viteve të vështirë në Rusi, dhe Luftës së Dytë Botërore shkaktuan vështirësi shumë dhe shkatërrim. Megjithë vështirësitë ajo u diplomua në Universitetin Shtetëror të Moskës në vitin 1947, dhe vazhdoi punën e saj diplomuar aty. Ajo mori diplomë master e saj në vitin 1950, dhe shkallën Doktor saj në 1954. Studimet e doktoraturës e saj ishin të mbikqyrur nga Ivan Georgievic Petrovsky dhe pas vdekjes së tij në vitin 1973, ajo shkroi disa tributes mbikëqyrësit e saj të doktoraturës:

Petrovsky 's njohuri ishte enciklopedik. Ai kishte një kuptim të plotë të shkencës moderne dhe ndërlidhjen e saj, ishte i mprehtë dhe shumë i kthjellët, ishte në gjendje të dalloj trendeve afat-gjata, dhe gjithmonë theksuan ata. Ai gjithashtu tregoi një kulturë të gjerë të përgjithshme, njohurive të degëve të ndryshme të shkencës, një kuptim të thellë të problemeve shtetërore në publik shumë të shquar dhe aktivitetet e shtetit.

Duke pasur parasysh Petrovsky 's ekspertizë në ekuacionet diferenciale, topologji e kthesa algjebrike dhe sipërfaqet e tokave dhe fizikës matematikore, kjo nuk është e vështirë për të parë ndikimin e tij në drejtimin se puna e Oleinik do të marrë. Ajo gjithashtu u bë një ekspert udhëheqës botëror në këto fusha. Pas dhënies së doktoraturës së saj ajo ka mbetur në Universitetin Shtetëror të Moskës, ku ajo u bë profesor i matematikës. Në 1973 ajo u bë Drejtor i Departamentit të Ekuacionet e diferencuar në Moskë Shtetit.

Është e pamundur që të japë më shumë sesa vetëm një tregues i punës së saj në një artikull të këtij lloji që nga kontributet e saj janë aq të gjera. Shqyrtime matematike listat e 359 botime me emrin e saj, një arritje pothuajse e pabesueshme për ndonjë mathematematician. Për të parë se sa i rëndësishëm është që ka 359 botime, ne duhet të kini parasysh se matematikanët më të lartë do të jetë krenar se ka 100 botime në karrierat e tyre dhe 200 është shumë e jashtëzakonshme.

Le të shikojmë në disa monografi që ajo të botuar në 10 vitet e fundit të jetës së saj. Në vitin 1990, së bashku me GA Iosifyan dhe AS Shamaev, ajo e botuar probleme matematike në teorinë e fuqishëm të medias jo-homogjene elastike. Kjo është një punë në tre kapituj të cilat studime teoria matematike e organeve të shpuar elastik dhe ndërton në një vëllim shumë gazeta që Oleinik dhe coauthors dy saj kishte prodhuar në 10 vitet e mëparshme. Tre kapituj janë: aspektet themelore matematikore e teoria e elasticitetit, homogjenizimit të ekuacionet e elasticitetit lineare; Composites dhe materialet i shpuar dhe problemet Spectral në teori homogjenizimit. Mikeliç, në shqyrtimin librit, shkruan:

Kjo është një monografi mbresëlënëse të homogjenizimit në elasticitet lineare. Është vetë më vete dhe lexuesit me sfond në ekuacione diferenciale të pjesshme dhe Mekanika e vazhduar mund të mësojnë teknikat e homogjenizimit të zhvilluara nga Oleinik dhe coauthors saj.

Në vitin 1993, së bashku me VV Zhikov dhe SM Kozlov, Oleinik botuar një punë rus mesatarisht të operatorëve diferenciale dhe në vitin e ardhshëm një përkthim anglisht shfaq me titullin e operatorëve të homogjenizimit diferenciale dhe integrale funksionale. Libër rus ka 15 kapituj, ndërsa në anglisht botim është një version i përditësuar dhe zgjeruar me 17 kapituj:

Pa dyshim, ky libër promovon një stad të rëndësishëm të reja në teori homogjenizimit.

Në vitin 1996 botoi Oleinik Disa probleme asymptotic në teorinë e ekuacioneve diferenciale pjesore. Rezultatet Shumë i cili Oleinik marrë gjatë viteve të mëparshme në këtë volum paraqiten për herë të parë. Pjesa më e madhe e librit i kushtohet studimit të sjelljes asymptotic e zgjidhjeve te ekuacioneve jolineare eliptik rendit të dytë. Oleinik konsideron ekuacionet satisying kufirit kushtet Dirichlet dhe ato që përmbushin kushtet e kufirit Neumann. Oleinik gjithashtu studime problem homogjenizimit për ekuacionet lineare eliptik në fusha me pasurinë se gjysma është i shpuar dhe gjysma nuk ka vrima.

Oleinik botuar Metodat matematike në kufi-teori shtresa në 1997, së bashku me VN Samokhin. Fyell revied vëllim 512 faqe dhe ka shkruajtur:

Ky libër është një thesari të madh të rezultateve rigoroze matematike për sistemet Prandtl e ekuacioneve diferenciale pjesore në dinamikën e fluideve. Oleinik dhe bashkëpunëtorët e saj shumë janë përgjegjës për zhvillimin e më të madhe të kësaj teorie gjatë katër dekadave të fundit.

Ekuacionet Prandtl janë shpikur në fillim të këtij shekulli si një zëvendësim të thjeshtë për Navier - ekuacionet Stokes për të përshkruar fletë-fletë rrjedh lëng i trashë pranë kufijve në të cilën aderon lëngun. Këto ekuacione zëvendësim kanë një karakter krejt të ndryshme matematikore se Navier - ekuacionet Stokes, dhe sa lehtë mund të shohim nga ky libër, teoria shkon përgjatë linjave shumë të ndryshme.

Oleinik pranuar nderon shumë për punën e saj. Ajo u zgjodh në: Akademinë ruse të Shkencave, Nazionale dei Lincei Akademinë në Itali; Sächsische Akademie të Shkencave në Gjermani, Akademia Italiane të Shkencave në Palermo; Akademisë Italiane të Shkencave në Milano dhe Shoqëria Mbretërore e Edinburg në Skoci. Ajo mori shumë çmime për kontributet e saj të shquar: Çmimin Chebotarev; Çmimin e Shtetit, Çmimin Lomonosov, Çmimin Petrowsky dhe Çmimin e Akademisë ruse të Shkencave. Ajo mori medalje nga Franca de College dhe Universitetin Charles në Pragë.

Në vitin 1981 Universiteti i Romës Oleinik dha një doktoraturë nderi dhe në 1996 ishte Oleinik Shoqata për Gratë në Matematikë Noether Ligjërues.

Një nga kolegët e saj të paguar këtë nder të saj në vdekjen e saj:

Ajo do të mbahet mend si një zonjë me një personalitet shumë i fortë. Ajo ishte shumë bujar me kolegët e saj dhe miqësinë e saj, e fituar një herë, ishte i pafund. Humbja e saj do të ndjehen thellë nga bashkësia ndërkombëtare matematikore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland