Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Kiyoshi Oka

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 April 1901

Osaka, Wakayama Prefecture, Japan

1 March 1978

Nara, Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Kiyoshi Oka hyri në Universitetin Perandorak të Kiotos në 1922 për të studiuar fizikë. Megjithatë në vitin 1923 ai ndryshoi temë për të studiuar matematikë, diplomohen me një diplomë në matematikë në 1925.

Në të njëjtin vit ai u caktua si ligjërues në Fakultetin e Shkencave në Universitetin Perandorak të Kiotos. Në 1929 ai u graduar profesor asistent i matematikës. Në fakt 1929 ishte një vit shumë i rëndësishëm për OKA për në atë vit ai mori leje dhe shkoi për të dielave Universitetin e Parisit. U bë i interesuar në problemet e pazgjidhura në teorinë e funksioneve të disa variablave komplekse duke punuar në Paris. Arsye se puna e tij e mori këtë drejtim ishte se në Paris, ai u bë i njohur me Julia.

OKA mbetur në stafit në Universitetin Perandorak të Kiotos, ndërsa ai ishte në pushim në Paris, por kthimit të tij në Japoni në 1932 ai pranoi një pozicion si asistent profesor në Fakultetin e Shkencave në Hiroshima University.

Në 1938 shkoi në OKA Kimitoge në Wakayama ku ai studioi, paraqiti tezën e doktoraturës në Universitetin e Kiotos në vitin 1940. Pas marrjes së doktoraturës së tij, OKA ishte një ndihmës hulumtuese në Universitetin Hokkaidō gjatë 1941/41, pastaj, me mbështetjen e Fondacionit Huju-kai nën kryesinë e Takagi, ai kaloi shtatë vite të ardhshëm përsëri në Kimitoge në Wakayama.

OKA u emërua profesor në Universitetin Nara për Gratë në vitin 1949, një post që ai mbajti deri në 1964. Nga 1969 deri në vdekjen e tij në 1978, ai ishte profesor i matematikës në Universitetin e industrial të Kiotos.

Puna e tij më të njohur u botua në një periudhë 25 vjeçare nga 1936, kur ai zgjidhet një numër problemesh të rëndësishme. Ai ka punuar në teorinë e funksioneve të disa variablave komplekse. Henri Cartan përshkruan në mënyrë që OKA hyri në temë:

Publikimit në 1934 të një monografi nga Behnke-Thullen shënoi një fazë vendimtare në zhvillimin e teorisë së functins analitik të disa variablave komplekse. Duke i dhënë një listë të problemeve të hapura në rajon, kjo punë ka luajtur një rol të rëndësishëm në përcaktimin drejtim të kërkimit OKA së. Ai vendosur veten pothuajse super detyrë e njeriut të zgjidhjes së këtyre problemeve të vështira. Dikush mund të thotë se ai ishte i suksesshëm, tejkalimin e një pas pengesa të tjera ai ka hasur në rrugë.

Megjithatë, aspektet teknike të provave e tij dhe mënyrën se si ai paraqet rezultatet e tij të bëjë punën e tij të vështirë për të lexuar. Kjo është vetëm me përpjekje të konsiderueshme që mund të vlerësojmë forcën e konsiderueshme e rezultateve të tij. Kjo është arsyeja pse, edhe sot, ajo është vlerë mbledhur punën e tij si një haraç për krijues të tij, Kiyoshi Oka.

OKA ishte gjithashtu e interesuar në poezinë japoneze dhe filozofia Zen.

OKA marrë një numër i nderon të rëndësishme. Ai u dha Medaljen e Akademisë së Shkencave në Japoni 1951, Asahi-bunka-sho Çmimin e Kulturës në vitin 1954 dhe Bunka-kunsho Medaljen e Kulturës në vitin 1960.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland