Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Georg Simon Ohm

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 March 1789

Erlangen, Bavaria (now Germany)

6 July 1854

Munich, Bavaria, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Georg Simon om vinte nga një familje protestante. Babai i tij, Johann Wolfgang om, ishte një bravandreqës ndërsa nëna e tij, Maria Elizabeta Beck, ishte vajza e një rrobaqepës. Edhe pse prindërit e tij nuk kishte qenë edukuar formalisht, babai om ishte një njeri shumë të shquar që kishte edukuar vetë për një nivel të lartë dhe ishte në gjendje për të dhënë bijve të tij një edukim të shkëlqyer me mësimet e tij. Sikur om vëllezërit dhe motrat e të gjitha mbijetuar ai do të kishte qenë një nga një familje të madhe, por, siç ishte e zakonshme në ato kohë, disa prej fëmijëve vdiqën në fëmijërinë e tyre. Nga shtatë fëmijët e lindur nga Maria dhe Johan om vetëm tre mbijetoi, Georg Simon, Martin vëllai i tij, i cili vazhdoi të bëhet një matematikan i njohur, dhe motra e tij Elizabeta Barbara.

Kur ata ishin fëmijë, Georg Simon dhe Martin u mësoi nga i ati i tyre i cili i solli ata në një standard të lartë në matematikë, fizikë, kimi dhe filozofi. Kjo është në kontrast zymtë për arsimimin e tyre shkollore. Georg Simon hyri në Erlangen gjimnazit në moshën njëmbëdhjetë, por ai ka marrë pak në rrugën e trajnimit shkencore. Në fakt këtë pjesë formale të shkollimit të tij ishte pashkaktuar theksuar të mësuarit përmendsh dhe nga tekstet e interpretuar. Ky kontrast fort me udhëzim frymëzuar që të dy Georg Simon dhe Martin marrë nga babai i tyre i cili i solli ata në një nivel në matematikë që çoi profesor në Universitetin e Erlangen, Karl von Langsdorf krishterë, për të krahasuar ato të familjes Bernoulli. Kjo vlen theksuar përsëri arritje e shquar e Johann Wolfgang om, një plotësisht vetë-mësohet njeriu, që kanë qenë në gjendje për të dhënë bijve të tij një gjobë të tillë arsim matematikore dhe shkencore.

Në 1805 om hyri Universitetin e Erlangen, por ai u bë kreu mjaft larg me jetën studentore. Në vend se të përqëndrohet në studimet e tij ai kaloi vallëzimi shumë kohë, akull patinazh dhe duke luajtur bilardo. Om së babait, i zemëruar se djali i tij ishte humbur mundësi arsimore, të cilat ai vetë kurrë nuk ka qenë me fat të mjaftueshme për të përvojës, kërkoi që om universitetit lë pas tre semestra. Om shkoi (ose më saktë, u dërguam) në Zvicër, ku, në shtator 1806, ai mori një post si një mësues i matematikës në një shkollë në Gottstadt bei Nydau.

Karl von krishterë Langsdorf la Universitetin e Erlangen në fillim të vitit 1809 për të marrë një post në Universitetin e Heidelberg dhe om do të pëlqente që të ketë shkuar me të në Heidelberg të rifillojë studimet e tij matematikore. Langsdorf, megjithatë, e këshilloi om për të vazhduar me studimet e tij të matematikës të tij, duke i këshilluar om për të lexuar veprat e Eulerit, Laplace dhe Lacroix. Vend ngurrim om mori këshillën e tij, por ai la postin e tij të mësimdhënies në Gottstadt bei Nydau mars 1809 për t'u bërë një mësues privat në Neuchâtel. Për dy vite ai kishte kryer detyrën e tij si mësues, ndërsa ai ndjekur këshillën Langsdorf dhe vazhdoi studimet e tij private të matematikës. Pastaj në prill 1811 ai u kthye në Universitetin e Erlangen.

Studimet e tij private kishte qëndruar në atë vend të mirë për të se ai mori një doktoraturë prej Erlangen më 25 tetor 1811 dhe menjëherë u bashkua me stafin si lektor matematike. Pas tre semestra om dha postin e tij në universitet. Ai nuk mund të shohin se si ai mund të arrijnë një status më të mirë në Erlangen si perspektivat e ka pasur të varfër, ndërsa ai në thelb jetonte në varfëri në postin e pedagog. Qeveria bavarez i ofroi atij një post si një mësues i matematikës dhe fizikës në një shkollë cilësi të dobët në Bamberg dhe ai mori post atje në janar 1813.

Kjo nuk ishte karrierë të suksesshme e parashikuara nga ohm dhe ai vendosi se ai do të duhet të tregojë se ai ishte shumë vlen më shumë se një mësues në një shkollë të dobët. Ai ka punuar për hartimin e një libri fillore në mësimin e gjeometrisë ndërsa mbetur mjaft të pakënaqur me punën e tij. Pas om kishte duruar shkollë për tre vjet ajo ishte mbyllur në shkurt 1816. Qeverisa Bavareze pastaj dërgoi atë në një shkollë të mbipopulluara në Bamberg për të ndihmuar me mësimin e matematikës.

Më 11 shtator 1817 om marrë një ofertë për postin e mësuesit e matematikës dhe fizikës në Gjimnazin e Jezuitëve e Këlnit. Kjo ishte një shkollë më të mirë se ndonjë që kishte mësuar në om më parë dhe kishte një laborator të pajisur mirë fizike. Ndërsa ai kishte bërë për kaq shumë të jetës së tij, om vazhdoi studimet e tij private lexuar tekstet e Matematikanë kryesor frëngjisht Lagranzhit, Lazhandrian, Laplace, Ligji Biot dhe Poisson. Ai lëvizi duke lexuar veprat e Furierit dhe Fresnel dhe ai vetë filloi punën e tij eksperimentale në laborator fizike e shkollës, pasi ai e kishte mësuar të zbulimit ersted e elektromagnetismit në 1820. Në eksperimentet e tij të parë ishin kryer për përfitimin e tij arsimore si edhe studimet privat ai bëri të punëve të Matematikanë kryesor.

Gjimnazi jezuit i Këlnit nuk do të vazhdojë të ruajë standardet e larta që ajo kishte kur om filloi të punojë atje ashtu, nga 1825, ai vendosi që ai do të përpiqet përsëri për të arritur punë me të vërtetë ai donte, dmth një post në një universitet. Kuptuar se mënyra në një post të tillë do të duhet të jetë përmes publikimeve hulumtuese, ai e ndryshoi qëndrimin e tij ndaj punës eksperimentale ai ishte ndërmarrje dhe filloi të punojë sistematikisht drejt publikimin e rezultateve të tij:

Mbingarkuar me studentët, duke gjetur pak vlerësim për përpjekjet e tij të ndërgjegjshëm, dhe e kuptuar se ai kurrë nuk do të martohet, ai u kthye për të shkencës të dy të provojë veten në botën dhe për të pasur diçka të qëndrueshme mbi të cilat në bazë të kërkesë e tij për një pozicion në një mjedis shumë stimulues .

Në fakt ai ishte i bindur tashmë vetë të vërtetën e asaj që ne e quajmë sot "ligji om të" dmth marrëdhëniet që aktual me materialet më të është në proporcion të drejtë ndryshimi të mundshëm në të gjithë aplikuar materiale. Rezultati nuk u përmbahen në letër firsts om të botuar në 1825, megjithatë, për këtë dokument shqyrton uljen në forca elektromagnetike e prodhuar nga një tel si gjatesia e telit në rritje. Gazeta konkludohet marrëdhënieve matematikore bazuar thjesht mbi provat eksperimentale që kishin tabuluar om.

Në dy dokumente të rëndësishme në 1826, om dha një përshkrim matematikor të përcjelljeve në qarqeve modeluar në Furierit 's studim të përcjelljeve ngrohjes. Këto dokumente të vazhdojë zbritje om të rezultateve nga prova eksperimentale dhe, veçanërisht në të dytë, ai ishte në gjendje të propozojë ligje që shkoi një rrugë të gjatë për të shpjeguar rezultatet e të tjerëve që punojnë me energji elektrike i panatyrshëm. Gazeta e dytë sigurisht është hapi i parë në një teori të përgjithshme që om ishte në gjendje për të dhënë në librin e tij të famshëm të botuar në vitin në vijim.

Çfarë është e njohur tani si Ligji om duket në këtë libër të famshëm Die Kette galvanische, Bearbeitet mathematisch (1827) në të cilin ai dha teorinë e tij të plotë të energjisë elektrike. Libri fillon me sfond matematikore të nevojshme për një kuptim të pjesës tjetër të punës. Ne këtu duhet të vërej se një sfond matematikore ishte e nevojshme edhe për fizikantë kryesor Gjerman për të kuptuar të punës, për theksin në këtë kohë ishte në një qasje jo-matematikore në fizikë. Ne duhet gjithashtu të komentoj se mos, përkundër përpjekjeve ohm në këtë hyrje, ai ishte me të vërtetë i suksesshëm për të bindur fizikantë të vjetra gjermane se qasja matematikore ishte e drejtë. Deri në një masë, si Caneva shpjegon në, ky ishte faji i vet om's:

... në hyrje as as trupin e punës, i cili përmbante zhvillim më rigoroz i teorisë, ka sjellë om vendosmërisht në shtëpi ose unitetin themelor i tërë ose lidhjet midis supozimet themelore dhe zbritjeve të mëdha. Për shembull, ndonëse teoria e tij ishte konceptuar si një sistem të rreptë deduktiv i bazuar mbi tre ligje themelore, ku ai shpreh pikërisht se cili prej tyre disa shprehjeve matematikore dhe me gojë se ai dëshironte që të merret si formë kanonike.

Është interesante se om paraqet teorinë e tij si një veprim i afërt, një teori që kundërshtuan konceptin e veprimit në një distancë. Om besohet se komunikimi i energjisë elektrike ka ndodhur midis "grimca afërt", e cila është vetë termi om përdor. Gazeta është e shqetësuar me këtë ide, dhe në veçanti me ilustron dallimet në qasjen shkencore midis ohm dhe atë të Furierit dhe Navier. Një studim i detajuar i kuadrit konceptual të përdorura nga om om në formulimin e ligjit i është dhënë në.

Siç kemi përshkruar më lart, om ishte në Gjimnazin e Jezuitëve i Këlnit, kur ai filloi botimet e tij të rëndësishëm në 1825. Ai ishte dhënë një vit në të cilin të lirë nga punë për t'u përqëndruar në studimin e tij duke filluar në gusht 1826 dhe edhe pse ai ka marrë vetëm më pak se oferta bujare e gjysmë rroge, ai ishte në gjendje të kalojnë vitin në Berlin duke punuar në publikimet e tij. Om kishin besuar se botimet e tij do të çojë në marrjen e tij një ofertë për një post të universitetit para që ka për t'u kthyer në Këln, por me kohën ai u për shkak të filloni ta mësoni përsëri në shtator 1827 ai ishte ende pa një ofertë të tillë.

Edhe pse puna om të ndikuar fuqishëm teori, ajo u prit me entuziazëm pak. Ndjenjë om u lënduar, ai vendosi të qëndrojë në Berlin dhe, mars 1828, ai formalisht dorëheqjen nga funksioni i tij në Kolonjë. Ai mori një matematikë të përkohshme pune të mësimdhënies në shkollat në Berlin.

Ai pranoi një pozicion në Nuremberg dhe në 1833 edhe pse kjo i dha atij titullin e profesorit, ajo nuk ishte ende pas universitare për të cilën ai kishte strived gjithë jetën e tij. Puna e tij ishte e njohur përfundimisht nga Royal Society me çmimin e saj të Medaljen Copley në 1841. Ai u bë një anëtar i jashtëm i Shoqërisë Mbretërore në 1842. Akademive të tjera të tilla si ato në Berlin dhe në Torino e zgjodhi atë anëtar përkatës, dhe në 1845 ai u bë një anëtare e plotë e Akademisë Bavareze.

Kjo njohje vonuar ishte i mirëpritur, por mbetet pyetja se pse dikush i cili sot është një emër të familjes për kontributin e tij të rëndësishme për të luftuar kaq shumë kohë për të fituar njohje. Kjo mund të ketë asnjë shpjegim të thjeshtë por në vend të jetë rezultat i një numri të faktorëve të ndryshëm contributary. Një faktor mund të ketë qenë ekzistencë e karakterit om ndërsa një tjetër ishte qasja e tij me siguri matematike me tema të cilat në atë kohë ishin të studiuar në vend të tij një mënyrë jo-matematikore. Ka pasur padyshim edhe mosmarrëveshjet personale me njerëz në pushtet e cila nuk om asnjë të mirë në të gjitha. Ai sigurisht nuk gjejnë favor me Johannes Schultz i cili ishte një figurë me ndikim në ministrinë e arsimit në Berlin, dhe me Georg Friedrich Pohl, një profesor të fizikës në atë qytet.

Elektrike nuk ishte temë e vetme në të cilën om ndërmori kërkime, dhe jo vetëm temë në të cilën ai përfundoi në kundërshti. Në 1843 ai deklaroi parimin themelor të akustikë fiziologjik, i shqetësuar me mënyrën në të cilën e dëgjon tone kombinim. Megjithatë supozimet që ai bëri në përfundim të tij matematikore nuk ishin plotësisht të justifikuara dhe kjo rezultoi në një kontest të hidhur me Seebeck fizikantit gusht. Ai arriti në diskreditimin dhe hipoteza om om desh të pranojnë gabimin e tij. Shih për detaje të mosmarrëveshjes midis ohm dhe Seebeck.

Në 1849 om mori një post në Mynih si kuratore e kabinetit fizike Akademisë Bavareze dhe filloi të leksion në Universitetin e Mynihut. Vetëm në 1852, dy vjet para vdekjes së tij, e bëri om arritur ambicjen e tij përjetshëm për t'u emëruar në kryetar i fizikës në Universitetin e Mynihut.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland