Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William of Ockham

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

about 1288

Ockham (near Ripley, Surrey), England

9 April 1348

Munich, Bavaria (now Germany)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William i Ockham "emri është shkruar ndonjëherë William Occam. Ai është i njohur edhe si "Më shumë se kujdesshëm Doktor" ose "i nderuari Inceptor". Asgjë nuk është e njohur nga prindërit e tij apo jeta e tij në fillim para se ai hyri në urdhrin françeskan në moshën katërmbëdhjetë. Edukimi i tij ishte në një manastir françeskan dhe kjo ishte pothuajse me siguri manastir në Londër që nga ajo veproi si qendër arsimore për zonën në të cilën ai jetoi. Ne e dimë se ai u shugurua një subdeacon nga kryepeshkopi i Canterbury-t në Southwark, London, në 1306 me siguri që e mbështet atë duke u trajnuar në Londër. Pas kësaj disa studentë u dërguan për në Paris për trajnime të mëtejshme, pjesa tjetër mësohet në një manastir. Nuk ka dëshmi të drejtpërdrejtë në përkrahje të cilat nga këto alternativa Ockham ndjekur por ajo duhet të ketë një prej tyre. Ai u dërgua më pas në Oksford për të studiuar për një shkallë teologjik.

Në Oksford Ockham leksione mbi librin e dënimet e Peter Lombard. Pjetri ishte një shekulli 12-të teolog italian i cili kishte shkruar të punojë për të shtetit në mënyrë të qartë pozicionin e gjetur në Shkrimet dhe ajo e etërve të Kishës mbi doktrinën e krishterë. Peter Lombard, një teolog konservative, shkroi tekstin si një reagim ndaj disa të cilët në kohën ishin aplikuar Aristoteli 's logjikë për teologji. Ishte e nevojshme që çdo nxënës duke punuar për një shkallë më të lartë në teologji do të leksion dhe komentoni mbi Librin e dënon cila është ajo që Ockham bëri në Oksford në 1317-1319. Teksti u përdor si një kornizë për studentët të zhvillojnë pozicionet e tyre origjinale dhe për të debatuar me mësuesit e tyre dhe nxënësit shokët. Në qershor 1318 Ockham është dhënë një licencë për të dëgjuar rrëfimet dhe nga 1320 ai përfundoi studimi për diplomë bachelor tij.

Ockham leksione mbi logjikën dhe filozofinë natyrore në një shkollë françeskane 1321-1324, ndërsa ai pritur të kthehet në universitet për të studiuar për doktoratë e tij. Gjatë këtyre viteve ai shkroi shumë vepra të thellë në filozofi dhe logjike. Corcoran shkruan:

William Ockham ishte sigurisht e ndër më të përfytyruar, kompetent, dhe shumë fëmijë të logicians mesjetare. Shtrirja e koncepteve origjinale me sa duket, problemet, dhe rezultatet e gjetura në veprat e tij është e mahnitshëm, nëse nuk është befasues.

Në veçanti ka shkruajtur Ockham tre monumentale-pjesa logicae Summa gjatë këtyre katër viteve që Corcoran says:

... është ndoshta më i plotë traktat origjinal logjik shkruar në periudhën mes Aristotelit 's "Organon" dhe Bolzano' s "Wissenschaftslehre" (1837).

Opinionet e Ockham ngjalli kundërshtimin e fortë dhe ai u thirr nga kapitulli françeskan krahinore:

... për të shpjeguar pikëpamjet e tij mbi propozimet e trembëdhjetë rrjedh nga doktrina e tij mbi kategoritë Aristoteliane, veçanërisht kategori të 'lidhje'.

Në të vërtetë Ockham sqaruar pikëpamjet e tij dhe asnjë veprim u ndërmor kundër tij, por në mënyrë të qartë se ai kishte qenë zgjedhur si i papërshtatshëm për të mësuar, dhe çështja nuk është lejuar për të pushuar. Ai u thirr në Avignon në 1324 të tij leksionet dhe shkrimet e shqyrtuar për mësimdhënie heretik apo i gabuar. Ockham shkoi në Francë, kalimi Channel në verën e vitit 1324, dhe vazhdoi të Provence ku ai banuar tani në manastir Avignon. Më tepër e habitshme, personi i cili ishte për të lexuar komentin Ockham mbi librin e dënimet e Peter Lombard ishte Gjon Lutterell i cili kishte qenë kancelar i Universitetit të Oksfordit kur Ockham studiuar atje. Ndoshta Lutterell ishte arsye që Ockham ishte tani duke u testuar, sepse ai mund të ketë vendosur që pikëpamjet e Ockham ishin të rrezikshme, kur ai ishte student në Oksford. Gjithsesi Lutterell shkuan përmes punës Ockham dhe bërë një listë prej 56 deklaratën që ai konsiderohet të jetë i gabuar apo heretike. Me lista që tani bazë për akuzë kundër Ockham, një komision u ngrit provoni atë.

Së pari komisioni vendosi që mësimi Ockham mbi fizikën, pikërisht në kohë, lëvizje dhe vendi, duhet të hiqen nga lista e akuzave nëse ajo ishte pjesë e një deklarate teologjik. Nga 1326 ka pasur një listë të 51 akuzat kundër Ockham cila u reduktua më vonë në 49. Një nga vështirësitë komisioni kishte në sulmuar Ockham ishte se ai ishte në fakt një mënyrë të drejtë konservator teologjik dhe deklaratat e tij fetare, më së shumti kishte pasuesit ndër françeskanët kryesore. Si rezultat, ai nuk u dënua zyrtarisht për mësimin e tij.

Ndërsa Ockham kishte qenë në manastir Avignon pritjes për komisionin për të ardhur në përfundimet e tij ai nuk kishte qenë i papunë. Ai kishte qenë duke studiuar deklaratat e bëra nga papeve lidhur me varfërinë kolektive, në veçanti varfërisë së Krishtit dhe apostujve. Si rezultat i kërkimeve të tij ai vendosi se Papa i tanishëm, Gjoni XXII, kishte bërë deklarime e çështje që kundërshtoi ato të papeve mëparshme. Logjika ishte e qartë për të Ockham; Papës Gjon XXII nuk ishte Papa i vërtetë dhe ai e denoncoi atë me akuza shkruar. Ockham kishte bindur françeskanët e tjerë kryesorë të logjikën e argumenteve të tij, dhe së bashku ata ikën në Piza më 26 maj 1328. Ata kishin zgjedhur edhe në kërkimin e mbrojtjes e perandorit Ludwig e Bavarisë për Ludwig kishte asnjë mik i Papës dhe kishte qenë excommunicated! Ockham dhe miqtë e tij françeskan nga manastir Avignon u excommunicated edhe nga Papa Gjoni XXII i cili lëshoi një urdhër për arrestimin e tyre dhe të kthehen në Avignon. Papa, megjithatë, ishte i pasuksesshëm dhe asnjëherë të arritur qëllimet e tij. Kur gjykata e perandorit Ludwig e Bavarisë u kthye nga Italia në Mynih, Ockham edhe shkuan në Mynih dhe ai ka jetuar jashtë pjesën tjetër të jetës së tij në kuvend françeskan atje. Ai vazhdoi të sulmuar pushtetin e papës, gjithmonë duke punësuar arsyetimin logjik në argumentet e tij. Ai shkroi traktatet shumë ndërsa në Mynih në marrëdhëniet ndërmjet kishës dhe shtetit. Një mund të thotë se kjo ishte për të ardhur keq që ai u bë i hutuar nga puna e tij mbi filozofinë dhe logjikën gjatë këtyre viteve të fundit.

Në terma të filozofisë Ockham ishte e angazhuar fuqimisht në idetë e Aristotelit. Një nga problemet kryesore që ka kontribuar për të ishte problemi i universals: nuk ka asgjë në realitet që korrespondon me fjalët tona të përgjithshme dhe konceptet, dhe nëse po, çfarë është ajo si? Ja kushte ka lidhje të fortë me matematikën, jo për nocionet matematikore janë absolute për Ockham. Ai pohon terma matematikore në formë të kushtëzuar në mënyrë që ajo nuk ishte e nevojshme që ai të supozojmë ekzistencën reale të entiteteve të tilla si pika matematike dhe linjave në mënyrë që të shfrytëzojnë të dobishme prej tyre. Ockham merr një qasje nominalist (me të vërtetë ai është quajtur shpesh babai i nominalizëm) besojnë se pika, vija, etj abstraksionet thjeshtë dhe të vërtetë nuk ekzistojnë.

Në studimet e tij të logjikës matematike Ockham bërë kontribute të rëndësishme sot të cilat janë të rëndësishme. Ai konsiderohet si një logjikë tre propozime me vlerë, ku mund të marrë një prej tre vlerave të vërtetën. Kjo u bë e rëndësishme për matematikën në shekullin e 20-të, por kjo është fort se kjo u studiua parë nga Ockham 600 vjet më parë. Ai gjithashtu u gjend shumë afër për të deklaruar De Morgan 's ligjeve. Në logicae Summa Ockham përcakton një propozim lidhës si një përzierje e dy ose më shumë propozime kategorik u bashkua nga 'dhe'. Në mënyrë të ngjashme ai përcakton një propozim disjunctive si një përzierje e dy ose më shumë propozime kategorik u bashkua nga 'ose'. Një lidhës është e vërtetë nëse dhe vetëm nëse çdo bashkuar është e vërtetë dhe një disjunctive është e vërtetë nëse dhe vetëm nëse disa disjunct është e vërtetë. Ockham vëren se nënkupton një lidhës, por nuk është nënkuptuar domosdoshmërisht nga, secili bashkuar vete. Ai shton në mënyrë të qartë se në qoftë se e bashkuar nënkupton të tjerët kjo nënkupton lidhës në tërësi. Në mënyrë të ngjashme, ai vë në dukje se një disjunctive është nënkuptuar nga, por nuk do të thotë domosdoshmërisht, secili disjunct dhe se një disjunctive së bashku me një mohim të një të disjuncts saj nënkupton disjunctive e pjesës tjetër. Ai gjithashtu vë në dukje se kontradiktore të lidhës është disjunctive e contradictories të conjuncts. Ai gjithashtu thekson një deklaratë të ngjashme për kontradiktore të disjunctive, me ndryshime të dukshme.

Më në fund le të përmendim rroje Ockham së. Kjo është një nga parimet Ockham për të cilat emrin e tij është e njohur gjerësisht sot. Është mjaft e vështirë për të marrë kuptimin e 'rroje Ockham's' të përkojë saktësisht me atë mënyrë që ai mendonte të parimit, por le të themi se ajo thekson se gjithmonë duhet të marrë një paragjykim ndaj thjeshtësi kur të ndërtuar një teori. Ku është e lehtë për të marrë kuptimin e gabuar është që Ockham nuk ishte thënë se natyra gjithmonë ndjek kurs më të thjeshtë. Përkundrazi ai ishte duke sugjeruar se nuk duhet të ndërtojnë të panevojshme dhe mbi-shpjegime hollësira.

Shumat Courtenay deri Ockham ndikim mbi idetë e sotme si vijon:

... me ringjalljen e interesit në fund të mesjetare menduar që ndodhën në gjysmën e dytë të shekullit të njëzetë, Ockham ka ri-shfaqur si një nga figurat kryesore të mendimit shkollore, renditet përgjithësisht në nivelin e Thomas Aquinas dhe John Duns Scotus. Dhe nga pikëpamja e filozofisë e 1.980 s dhe 1.990 s, interesi i Ockham në logjikën terminist, teoria gjuhësore, dhe semiotics ka vendosur atë në ballë të atyre mendimtarëve mesjetare e përdorur si burime në diskutimet bashkëkohore filozofike.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland