Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Frieda Nugel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 June 1884

Cottbus, Brandenburg, Germany

6 Nov 1966

Bad Godesberg, Bonn, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Frieda Nugel 's prindërit ishin Friedrich Arthur Nugel, një mësues dhe organist, dhe Marie bombë. Ajo ishte e katërta e prindërve të saj gjashtë fëmijë. Familjes ishin anëtarë të Kishës Luterane evangjelike, dhe Frieda ka marrë edukimin e saj e hershme në shtëpinë e dhënë nga i ati i saj. Ajo pastaj ka studiuar në një shkollë të vajzave, Mädchen-Mittelschule në Kotbus, deri në 1901. Në atë kohë ajo filloi studimet e saj në Mädchenschule Höhere ku ajo mbeti deri në 1906 kur ajo shkoi në Berlin për të ulur provimet e shtetit për t'u bërë një mësues.

Duke filluar në pranverën e vitit 1906 ajo mësoi për rreth tetëmbëdhjetë muaj si mësues në banesë feudali e familjes Werdeck pranë Kotbus. Në të njëjtën kohë ajo mori mësim privat matematikë me Rudolf Tiemann në mënyrë që ajo mund të marrë provimet finale nivelit shkollor. Ajo mund të ulen vetëm këto në Berlin, që ajo bëri në Shkollën e Lartë Luisenstädtischen, më 16 shtator 1907. Nugel pastaj filloi studimet e saj në Universitetin e Berlinit, të ndjekur ligjërata në matematikë, fizikë dhe gjermanisht. Vlen në kërkim për një moment në departamentin e matematikës, ku Nugel kishte marrë edukimin e saj.

Deri ai vitet e fundit të shekullit të 19-të, në Berlin kishte qenë qendër kryesore për matematikën në Gjermani, ndoshta në botë, me Kummer, Weierstrass dhe Kronecker. Weierstrass Megjithatë Shvarc kishte arritur pranimi i një rang profesori në Berlin në 1892; Kronecker vdiq në vitin 1891 dhe u pasua nga Frobenius dhe Kummer kishte në pension dhe është zëvendësuar nga Fuchs. Shvarc sigurisht dukej të heqin dorë nga matematika, pas emërimit të tij dhe ai ka mbetur kryesisht të Frobenius në përpjekje për të ruajtur statusin e kryesor të Berlinit. Göttingen shpejt u njoh në qendër dinamike e matematikës gjermane. Göttingen shenjë përfundimtar që kishin arritur deri në Berlin në vitin 1902 kur erdhi Frobenius dhe Shvarc zgjodhi Hilbertit të ketë sukses në karrige Berlin që ishte bërë vakant në vdekjen e Fuchs. Hilbertit hodhi poshtë ofertën, duke preferuar të mbeten në Göttingen. Ai u bë matematikan i parë që i Gausit për të kthyer poshtë një karrige në të Berlinit, konsiderohet deri në atë kohë si qëllimi i fundit mund të arrijë një matematikan. Berlin karrige u mbushur pastaj nga Schottky i cili ishte mik personal i Frobenius por, si Shvarc para tij, ai kishte lëvizur në Berlin, pasi ditët e tij më të mirë për kërkime matematikore ishin prapa tij. Nugel ndjekur leksione nga Frobenius dhe Schur, i cili në atë kohë ishte një lektor të ri dinamik. Ajo gjithashtu mori pjesë në leksione nga Oskar Knobloch, Eugen Blasius, Arthur Wehnelt, dhe Heinrich Rubens.

Pas tre kushtet e studimit në Berlin, Nugel lëvizi në Universitetin e Mynihut ku ajo kaloi një afat të ndjekur leksionet nga Ferdinand Lindemann dhe Aurel Voss. Pastaj, duke filluar në vjeshtë të 1909, ajo filloi studimet e doktoraturës në Halle. Mbikqyrësi i saj kërkimore u gusht Gutzmer, por ajo gjithashtu fituar dobi të konsiderueshme nga të ndjekur leksionet nga Cantor dhe Wangerin. Ajo paraqiti tezën e saj Die Schraubenlinien. Monographische Eine Darstellung të Martin-Luther Universitetin e Halle-Wittenberg në 1912 dhe ajo u është dhënë provimet me gojë në matematikë, fizikë dhe filozofia gjatë dy ditëve të 27-28 shkurt. Ajo u shpërblye shkallë me dallim, diplomimin në 9 korrik 1912. Në marrjen e një doktoraturë në matematikë, Nugel u bë një nga gratë e parë gjermane të marrë një diplomë të tillë. Para saj ishte Marie Gernet (dhënë nga Heidelberg 1895), Annie Reineck (1907 dhënë nga Bern) dhe Emmy Noether (dhënë nga Erlangen 1908). Më vonë në korrik Nugel kaluar provimet e shtetit kualifikuese e saj për të mësuar matematikë, fizikë dhe gjermane në një gjimnaz.

Menjëherë pasi kanë kaluar këto provime, Nugel u emërua si mësues në shkollë në Kotbus Augusta. Nga kjo kohë ajo ishte e angazhuar për t'u martuar me Louis Hahn i cili kishte qenë një hulumtim student që studiojnë për doktoraturë në historinë e tij në Halle në të njëjtën kohë si Nugel. Ata u martuan më 4 prill të vitit 1914, la postin e saj Nugel mësim në Kotbus në këtë kohë dhe çifti i sapo martuar u shpërngul në Altena, Westfalen, ku Luis Hahn ishte një punë si redaktor. Më 1 mars 1915 e parë e tyre ka lindur vajza Ingeborg dhe pranë fund të vitit kanë lëvizur nga Altena në Emden. Ky ishte qyteti Hahn Louis shtëpi dhe atje ai mori si kryeredaktor i një gazete në pronësi të familjes së tij.

Sigurisht Luftës së Parë Botërore ka filluar në gusht të vitit 1914, Frieda Hahn iu desh të bëjë një kontribut të luftës, pavarësisht nga përpjekjet që ka një familje të rinj. Nga pranverë të 1916 ajo ka punuar luftës në Kaiser-Friedrich-Oberrealschule, por me fëmijën e saj të dytë për shkak se ajo mori një pushim nga dhjetor 1916 deri në pranverën e vitit 1917. Fëmijën e saj të dytë, Helmut u lind më 2 mars 1917 dhe ajo u kthye në punën e saj shumë shpejt pas lindjes. Ajo vazhdoi me këtë luftë punë deri në fund të 1918. Ajo kishte dy fëmijë të mëtejshme, Gerold lindur më 17 tetor 1920 dhe Waltraut lindur më 11 shtator 1922. Me një të ri Hahn familje Frieda nuk mund të punësimit, por ajo ishte në gjendje të japin mesim privat në matematikë, fizikë dhe gjermane në shtëpinë e saj, që ajo e bëri për dhjetë vitet e 1918-1928:

Të gjithë fëmijët e tyre e zhvilluar edhe nën kujdesin e tyre dhe tregoi arritjet e veçanërisht të forta matematike. Vajzat studiuar në Lyzeum në Emden, bijtë në Shkollën e Lartë ... Përveç nga detyrat e edukuar ajo kishte për të zgjidhur, dhe montim me udhëzim private, të cilat ajo i dha, [Frieda] mbështetur edhe puna gazetareske dhe historike e burrit të saj gjatë viteve të Republikës së Vajmarit.

Megjithatë ishin vitet 1920 e vështirësi ekstreme në Gjermani me shumë trazira politike. Në janar 1923 ishte okupimi ushtarak i qarkut gjermane industriale në luginën Ruhr nga Franca dhe Belgjika. Kjo shkaktoi fillimin e hiperinflacioni dhe shumë biznese të shembur. Një nga këto ishte gazetë e biznesit që Louis Hahn ishte si menaxher dhe redaktor. Me asnjë punë, ai ka punuar në shtëpi, më së shumti duke bërë punë të papaguar. Ajo ra në Frieda Hahn në mbështetje të familjes dhe u kthye për të dhënë mësim. Ajo mësoi për disa orë në javë në Kaiserin-Augusta-shkollë Viktoria në Emden por në mënyrë që të hyjnë në shkollë të plotë të mësimdhënies kohë ajo kishte për të marrë provimet përsëri në Berlin. Ajo mori provimeve më 1 tetor 1928 dhe pastaj mori mësim me orar të plotë në Emden nga 1 Korriku 1930. Si ajo e kishte bërë më parë ajo mësohet matematika, fizika dhe gjermanisht.

Si Luftës së Dytë Botërore u bë gjithnjë e përparuar kushtet e vështira në Emden, veçanërisht pasi ai ishte porti gjerman për Westfalen. Qytetit erdhi me rritjen e sulmeve me bomba britanike dhe amerikane dhe vendimi u mor për të lëvizur në shkollë Emden Bad Wildungen. Frieda Hahn u detyrua ta lë burrin e saj në Emden, e cila duhet të ketë qenë një përvojë e tmerrshme për të ditur se qyteti ishte vazhdimisht nën sulm. Vërtetë ndërtesat shkollore në Emden u shkatërruan në 5 shtator 1944. Megjithatë më i rëndë ishte e ditur se dy djemtë e saj ishin në rrezik ekstrem, Helmut si një kapiten në Rusi dhe Gerold si një gjeneral në Lorraine. Në verë të vitit 1944 ajo mori fjalën se ajo kishte frikë, të dy bijtë e saj ishin të humbur, mendohet se kanë vdekur. Ka vetëm disa javë mes dy mesazhe. Konfirmimi i vdekjeve nuk është bërë deri në 1961. Edhe pse Louis Hahn mbijetoi luftës, ai vdiq në 1952 pas një sëmundjeje të gjatë. Frieda kishte në pension nga mësimdhënia në 1945 dhe kujdesej për burrin e saj nëpërmjet sëmundjes së tij.

Frieda Hahn ka vazhduar të jetojnë në Emden, por pas vdekjes së burrit të saj ajo ka jetuar me Ingeborg vajzën e saj. Waltraut i ri i saj vajza ishte martuar dhe jetojnë në Bon. Në 1955 ajo u shpërngul në Bad Godesberg për të mbështetur vajzën e saj të rinj dhe atje ajo ka ndihmuar në edukimin e tre nipër e mbesa e saj. Në vitin 1962, pesëdhjetë vjet pas marrjes së doktoraturës së saj, tezën e saj u vlerësua "matematikisht historikisht veçanërisht me vlerë" dhe ajo u nderua nga Martin-Luther Universitetin e Halle-Wittenberg. Ajo gjithashtu ka marrë nderimet e Bonit dhe nga Kotbus.

Nuk është një aspekt të jetës Frieda Hahn, të cilin ne nuk e kemi përmendur më lart. Kjo është ajo shkroi artikuj duke argumentuar për të drejtat e grave, për arsim më të mirë për gratë, dhe argumentuar nga përvojat e saj si shkollë e arsimit sistemi mund të jetë përmirësuar. Këto ese të përfshijë Die deutsche Hausfrau und der Krieg (1916), Frauenbewegung Kinderemanzipation und (1919), Die Frau in der Gemeindeverwaltung (1921), dhe Staat und Stadt Hamburg: Die Grundschule dreijährige vom Standpunkt der Mutter (1925).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland