Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sergei Petrovich Novikov

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 March 1938

Gorky (now Nizhny Novgorod), Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Sergei Novikov 's babai ishte Petr Sergeevich Novikov që ka një biografi në këtë arkivë. Sergei nënës së, Ludmila Vsevolodovna Keldysh, ishte gjithashtu një matematikan i shquar i cili u bë profesor i matematikës dhe ka dhënë një kontribut të rëndësishëm për të ngritur teori dhe topologji gjeometrike. Të dy prindërit, Sergei erdhi nga familjet me talente të shquar matematikore dhe disa anëtarë të tjerë ishin të rëndësishëm. Ne duhet të përmendet veçanërisht për dajën Sergei Mstislav Keldysh i cili dha kontribut të madh në teori komplekse funksion, ekuacione diferenciale dhe aplikimet për Aerodinamika. Mstislav Keldysh ishte një shkencëtar udhëheqës sovjetik që ishte President i Akademisë Shkencave të BRSS e shumë vite.

Që vijnë nga familje të tilla matematikisht të talentuar, kjo nuk do të vijë si befasi për të mësuar se Sergei nuk ishte i vetmi nga Petr dhe pesë fëmijët e Ludmila për të ndjekur një karrierë në shkencat matematikore. Fëmijën e tyre të vjetër, Leonid, vazhdoi të jetë një figurë kryesore ndërkombëtare në fizikë shtetërore të ngurta. Fëmija i tyre i dytë, Andrei, u bë një teoricien algjebrike numër ndërsa fëmija i tyre i tretë ishte Sergei, subjekt i kësaj biografi. Sergei kishte dy motra më të rinj të cilët të dy zgjodhi karrierën jashtë matematikës.

Sergei u rrit në një mjedis matematikore, jo vetëm rezultat i interesave matematikore e anëtarëve të familjes rreth tij, por edhe që një shoqëri të veçantë, u formua ku fëmijët e matematikanë të ndryshme të marrë mësim shtesë. Megjithë përfshirjen e tij të lartë me matematikë, apo më shumë gjasa për shkak të tij, Sergei ishte e paqartë për shumë vjet nëse ai donte të ndjekë një karrierë në subjekt. Ai mori pjesë në olimpiadë matematike Konkurse kur të moshës 13 dhe 14 dhe si ai dhe mësuesit e tij shkollore janë kështu plotësisht të vetëdijshëm për talentin e tij të pazgjidhura.

Kur arriti moshën shtatëmbëdhjetë Sergei fund vendosi se ai donte të ndjekë një karrierë në matematikë. Në shkollë duke i lënë në vitin 1955, ai hyri në Fakultetin e matematikës dhe Mekanikë Universitetin e Moskës. Atje ai u përfshi në matematikë e lartë mundësuar nga fillimi i studimeve të tij. VA Uspenskii, një nxënës i Kolmogorov, organizoi një seminar gjatë vitit të parë Novikov si student në të cilat problemet e vendosur në teori, logjika matematikore, dhe funksioneve të një variable reale janë studiuar. Para fillimit të vitit të tij të dytë të studimit Novikov ka për të zgjedhur një temë dhe një specialist supervizor. Ai vendosi që të punojnë në topologji algjebrike dhe puna e tij ishte e mbikqyrur nga MM Postnikov.

Në këtë kohë Fakultetin e matematikës dhe Mekanikë Universitetin e Moskës ishte një botë kryesor qendër për kërkime në analizën reale, me Kolmogorov ndikim të madh. Kolmogorov kishte zgjidhur plotësisht Hilbertit 's trembëdhjetë problem në vitin 1957 dhe ai ishte i rrethuar nga një grup i mrekullueshëm kërkimit aktiv. Topologji, nga ana tjetër, nuk ishte i tillë një temë e rëndësishme në atë kohë sa Moska të Universitetit ishte interesuar, kështu që kur Postnikov shkoi në Kinë për vitin akademik 1958-59, Novikov u la pa një mbikqyrës. Gjatë këtij viti akademik ka studiuar punën e Frank Adams dhe René Thom, dhe gjetur problemet e tij kërkimore. Milnor kishte hedhur një lloj i quajtur algjebër Hopf një algjebër Steenrod në vitin 1957 dhe në vitin e ardhshëm cohomology e algjebër Steenrod ishte hetuar nga Adams. Publikimi i parë Novikov e rëndësishme në 1959 Cohomology e algjebër Steenrod, botuar në Doklady MRSS Akademii Nauk, zhvilluar më tej metodat Adams dhe rezultatet.

Një tjetër dokument i rëndësishëm Disa probleme në topologji e manifolds lidhur me teorinë e hapësirave Thom u botua nga Novikov në vitin 1960. Ai njoftoi rezultatet në teori cobordism përkatës për "komplekset Thom qëndrueshëm". Qasja e tij është përshkruar nga gjeometrike Adams në një rishikim si:

... thjeshtë, elegante dhe natyrore.

Novikov fituar shkallën e tij të parë në 1960 dhe pastaj u bë një hulumtim student në Institutin Steklov e matematikës në Moskë. Në 1960-61 ai:

... studiuar shkrimet e Whitney, Pontryagin, Thom dhe Milnor, të cilat janë shkruar me qartësi të madhe. Plotësinë e provave në këto gazeta u arrit me pa dëm për të kuptuar dhe pa ndonjë formalisation artificiale.

Leximi letra e studiuesit kryesor është i rëndësishëm për çdo matematikan i ri, por kontakti personal mund edhe të paçmueshme. Në këtë drejtim Novikov ishte me fat që Milnor, Hirzebruch dhe Smale gjitha vizitoi BRSS gjatë verës së 1961 për të marrë pjesë në konferenca të ndryshme. Nga takimi personal me ta mësuar Novikov në lidhje me drejtimet kryesore dhe problemet të cilat janë duke u studiuar në topologji:

Pas takimit tim me Smale në Institutin Steklov e matematikës, ku unë isha një pasuniversitare, drejtuesit e mia lokale filloi të përket mua si një shkencëtar serioz.

Frymëzuar nga takimet e tij në verën e vitit 1961, Novikov zgjidhur një problem i madh në vjeshtë të atij viti. Kontributet e tij për problemin e klasifikimit të thjesht manifolds lidhur u botua përfundimisht si manifolds Homotopically ekuivalent të qetë në 1964. Deri në atë kohë kishte Browder, në mënyrë të pavarur, zbuluar teknika të ngjashme me ato Novikov kishte zhvilluar. Novikov mori një çmim nga Akademia e Shkencave të BRSS në vitin 1964 për këtë punë dhe ai u dha të doktoraturës së tij në të njëjtin vit.

Në vitin 1963 Novikov ka qenë emëruar me stafin e Institutit Steklov e Matematika dhe, vitin e ardhshëm, ai u emërua gjithashtu Departamenti i diferencuar Gjeometri në Universitetin e Moskës. Novikov u bë kreu i Divizionit të matematikës në Institutin Landau LD për Fizika teorike e Akademisë së Shkencave të BRSS në vitin 1971.

Novikov gjithashtu u bë kreu i Departamentit të lartë dhe Gjeometri Topologji Universitetin e Moskës në vitin 1983 dhe vitin e ardhshëm ai u bë kreu i Departamentit të Gjeometria dhe Topologji e Institutit matematik i Akademisë së Shkencave të Bashkimit Sovjetik. Ai u emërua si president i Shoqërisë matematike në Moskë në vitin 1985, kur ai arriti Kolmogorov, dhe ka mbajtur këtë pozicion deri në 1996.

Që nga viti 1996 ai ka qenë duke punuar në Universitetin e Maryland në Shtetet e Bashkuara, por mban lidhje të ngushta me Rusinë me një emërimet kërkimore në Universitetin e Moskës, në Institutin për Landau Fizika teorike, dhe si Shef i Gjeometria dhe grupe kërkimore Topologji në Steklov Institutit.

Punës Novikov e deri në 1971 ishte më topologji algjebrike dhe të diferencuar, në veçanti ai studjoi për llogaritjen e grupe të qëndrueshme homotopy dhe klasifikimin qetë manifolds thjesht-lidhur të dimensioni më i madh se 4. Ai gjithashtu studioi invariance topological e klasave racional Pontryagin.

Në vitin 1965 Novikov provuar teoremen e tij të famshme mbi invariance e klasave Pontryagin dhe deklaroi supozim, njohur tani si supozim Novikov, në lidhje me invariance homotopy e polynomials të caktuara në klasat Pontryagin e shumëfishtë, që dalin nga grupi themelor. Kjo është një nga problemet më themelore në topologji. Motivimi origjinal Novikov ishte teori, në rastin e lidhur thjesht, e Browder-Novikov dhe murit, e cila çoi në klasifikimin e manifolds në përmasa të larta. Novikov diskutuan hamendje e tij në një leksion dhënë në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve 1970 në Nisë, ku ai mori një Medalje Fields. Megjithatë, ai nuk u lejua të marrë pjesë në ceremoninë e dhënies në Nisë në person, që autoritetet sovjetike, të kërkuar për të ndëshkuar atë për mbështetjen që kishte dhënë për të atyre që janë arrestuar dhe dërguar në institucionet mendore për të folur kundër regjimit.

Pas 1971 Novikov u bë i interesuar ne fizike matematikës dhe sistemeve dinamike. Ai studioi një larmi të aplikimeve të matematikës të tilla si sistemet dinamike në teorinë e modeleve homogjene cosmological, teoria e solitons, teoria fantazme e operatorëve lineare, teoria kuantike e fushës dhe teoria e fijes. Në 1982 ai u bë i interesuar në problemet topological që lindin në teori fizike të metaleve.

Novikov ka pranuar nderon shumë për punën e tij të pazgjidhura. Ndoshta më e rëndësishme e këtyre çmimeve ka qenë Medaljen Fushat, të përmendura më sipër, që ai mori në vitin 1970. Në vitin 1981 ai u bë një anëtare e plotë e Akademisë së Shkencave të Bashkimit Sovjetik, duke marrë çmimin e Akademisë Lobachevsky në të njëjtin vit.

Shumë shoqëri kanë nderuar Novikov me anëtarësimin si Shoqëri matematike Londër në 1987 dhe Akademinë e ShkencavePapnor 1996. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave të Shteteve të Bashkuara në vitin 1994. Në mesin e nderon shumë të tjera, ne duhet të theksojmë se ai mori doctorates nderi nga universitetet e Athinës dhe Tel Aviv.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland